• No results found

Fietsvoorziening Gilze- Riel

In document 2de tussentijdse rapportage 2020 (pagina 29-44)

In het stappenplan zijn 2 onderdelen essentieel: de grondverwerving en de subsidie. De gemeente Goirle wil nog steeds verder met het fietspad, maar wel onder de voorwaarde dat we subsidie krijgen. Dit hebben wij verwerkt in het meerjareninvesteringsplan (MIP), zie verderop in deze nota.

Programma 3: Economie

Taakveld 310: Economische ontwikkeling

Resultaat 1: Economische ontwikkeling faciliteren en stimuleren

We werken samen met ondernemers, onderwijs en andere overheden aan de economische ontwikkeling van onze gemeente. Dat doen we bijvoorbeeld door een actieve rol in de regio en in Midpoint Brabant.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Versterking van de samenwerking tussen lokale ondernemers en regionaal economisch beleid (Midpoint Brabant), bijvoorbeeld door gezamenlijke bijeenkomsten.

We werken nauw samen met Midpoint Brabant op het gebied van Smart Industries, Smart Logistics en Leisure. We werken samen met individuele lokale ondernemers (bedrijfsbezoeken) en met de lokale ondernemersverenigingen. We hebben ondernemers actief geïnformeerd over de corona maatregelen.

Door de corona maatregelen zijn bijeenkomsten geannuleerd. Vanuit Midpoint Brabant is ook Station88 actief om ondernemers te ondersteunen.

2. Een lobby voor het behoud van de brede groene buffer tussen de gemeente Gilze en Rijen en gemeente Tilburg bij het gebied Wijkevoort.

Zowel op bestuurlijk als ambtelijk niveau houden wij in 2020 contact met de gemeente Tilburg over het gebied Wijkevoort. Wij zetten in op behoud van de brede groene buffer. Onze visie hebben wij schriftelijk bevestigd aan het college van de gemeente Tilburg. De gemeente Tilburg heeft op 7 oktober 2020 de plannen in de gemeenteraad toegelicht.

3. Samenwerking Midden-Brabant en West-Brabant in het kader van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) en in het kader van de Regiodeal.

Samen met de gemeenten in de regio Hart van Brabant voeren we in 2020 overleg met de provincie over de verbreding van de A58. Met de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant werken we aan de reconstructie van de N282. Met Midpoint Brabant gaan we het containervervoer over water vanuit Tilburg stimuleren binnen het programma Smart Logistics. Wat betreft de zogenaamde regiodeal zit wethouder Vermorken in de stuurgroep.

4. Twee keer per jaar de raad informeren over actuele economische ontwikkelingen in onze gemeente.

Door de corona crisis kon de geplande bijeenkomst van 30 mei 2020 niet doorgaan. In het najaar volgt een memo over de Economische ontwikkelingen in de gemeente. Vandaar dat we u in 2020 maar één keer informeren over de economische ontwikkelingen in onze gemeente.

Taakveld 320: Fysieke bedrijfsinfrastructuur

Resultaat 1: Fysieke bedrijfsinfrastructuur aanbieden aan geïnteresseerde partijen

De infrastructuur en ruimtelijke ordening van bedrijvenlocaties staan hier centraal. We zetten actief in op grondverkoop op Midden-Brabant Poort. Voor de detailhandel is de ontwikkeling van de centrumplannen van belang.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Actieve verkoop van kavels op Midden-Brabant Poort.

In 2020 hebben we op Midden-Brabant Poort 2,8 ha. aan bouwgrond verkocht. Op dit moment zijn er opties op 2 ha. In fase 1 is dan nog een kleine 2 ha bouwgrond beschikbaar.

2. Vraaggericht meewerken aan oplossingen voor bedrijven die uit woongebieden willen vertrekken.

We hebben tot op heden geen concrete vraag ontvangen.

3. We starten de bestemmingsplanprocedure voor Midden-Brabant fase 2 op indien de grondverkopen zich in het huidige tempo doorzetten.

We hebben Stec Groep gevraagd om de vraag in kaart te brengen. We kijken daarbij ook naar de regionale bedrijventerreinafspraken.

Taakveld 330: Bedrijfsloket en bedrijfsregelingen

Resultaat 1: Bedrijfsloket continueren

De Adviseur Economie & Ondernemen geeft invulling aan het bedrijfsloket om de vraag van de ondernemers te kanaliseren en gecoördineerd te beantwoorden.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Verder vergroten van de bekendheid van een centraal en persoonlijk aanspreekpunt voor ondernemers binnen de gemeente.

We hebben elke dag proactief en reactief contacten en gesprekken met ondernemers in de gemeente. In de corona crisis is gebleken dat ondernemers de gemeente goed weten te vinden.

Resultaat 2: Bedrijfsregelingen

Binnen onze gemeente bestaan twee fondsen die actief worden ingezet:

A. Ondernemersfonds: dit fonds wordt ingezet om de collectiviteit onder ondernemers te bevorderen of te vergroten en om de kwaliteit van de fysieke bedrijfsinfrastructuur te verbeteren;

B. Innovatiefonds: initiatieven van bedrijven en organisaties op het gebied van innovatieve ontwikkelingen die behoefte aan financiële ondersteuning in de vorm van cofinanciering, niet zijnde startkapitaal. In dat geval kan een beroep worden gedaan op dit innovatiefonds.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Inzetten van ondernemers- en innovatiefonds voor bovenstaande doelen.

In 2020 hebben we het Ondernemersfonds ingezet voor de actie Koop Lokaal. We hebben een bijdrage vanuit het Innovatiefonds toegezegd voor de Cyber Phisical Factory van Avans Hogeschool op Gate2.

Taakveld 340: Economische promotie

Resultaat 1: Leisure & Economie

Leisure is een sector met een groeiend economisch perspectief. Ondanks het ontbreken van een grote toeristische attractie biedt onze gemeente een mooie mix van accommodaties, rust en ruimte. Toerlezjoere is een initiatief van ondernemers in deze sector om samenwerking te bevorderen en het gebied tussen Breda en Tilburg toeristisch meer op de kaart te krijgen. In 2020 ontvangen zij daarvoor een subsidie van € 81.000. Het college verwacht van Toerlezjoere dat ze de bijdragen van hun leden kritisch bekijken. Cofinanciering is namelijk altijd een belangrijk onderdeel geweest van de opzet van Toerlezjoere. Het initiatief Toerlezjoere, waarbij de sector zelf het voortouw neemt, is een positief voorbeeld van het stimuleren van actief burgerschap, ondersteund door een participerende overheid.

Specifieke activiteiten in 2020

1. (Financieel) Ondersteunen van Toerlezjoere op basis van een jaarplan en cofinanciering.

Toerlezjoere is gefuseerd met Toerisme Alphen Chaam onder de nieuwe naam Toerisme De Baronie en met de ondertitel Toerlezjoere in Brabant. Op 4 september is de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Gilze en Rijen, gemeente Alphen-Chaam en Toerisme de Baronie ondertekend. Aan de jaarlijkse subsidiebeschikking worden prestatieafspraken toegevoegd om jaarlijks accenten te kunnen leggen op specifieke acties. Voor 2021 ligt de focus op meerdaagse verblijven, tevens ten behoeve van de lokale middenstand. Een voorbeeld hiervan kan zijn het aanbieden van meerdaagse fiets- of

wandelvakanties.

Programma 4: Onderwijs

Taakveld 420: Onderwijshuisvesting

Resultaat 1: Het integraal Huisvestingsplan is afgerond

De nieuwbouw van de Wildschut start nog in 2019. Dit betekent nog steeds dat volgens planning de nieuwbouw voor het schooljaar 2020-2021 gereed is.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Afronding nieuwbouw OBS de Wildschut.

De bouw is volop in uitvoering en we verwachten dat de school op zijn vroegst eind 2020 klaar is. Door de extreem wisselende grondwaterstand op de bouwlocatie waren aanpassingen in de funderingsconstructie noodzakelijk. De kosten van deze aanpassing worden bekostigd vanuit de opgenomen post onvoorzien.

Het in 2019 toegekende uitvoeringskrediet is toereikend om de bouw te realiseren.

Taakveld 430: Onderwijsbeleid en leerlingenzaken

Resultaat 1: Er ligt een gevarieerd aanbod aan Brede School activiteiten

We zetten in op het maken van nog meer verbinding tussen schoolse en naschoolse activiteiten van zowel het aanbod brede school als het aanbod van verschillende sport- en cultuurverenigingen. In 2019 hebben we via de GGD een lespakket "omgaan met sociale media" toegevoegd. Voor het schooljaar 2020-2021 willen we ook een lespakket

"duurzame wereld" aanbieden.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Uitbreiding van het aanbod met een lespakket duurzame wereld.

In overleg met de brede schoolcoördinator en het onderwijsveld is geconcludeerd dat een uitbreiding van het lessenpakket rondom duurzaamheid niet nodig is. Thema's zoals Duurzaamheid, Milieu, Gezondheid en Omgeving / Bewustzijn zijn opgenomen in het reguliere aanbod / curriculum van de scholen en krijgen daarin al voldoende aandacht.

2. Stimuleren van nog meer verbinding tussen schoolse en naschoolse activiteiten van zowel het aanbod brede school als het aanbod van verschillende sport- en cultuurverenigingen.

Dit is niet zozeer een specifieke activiteit voor 2020, maar een activiteit die standaard en daarmee structureel in de opdracht zit van de brede-school-coördinator. Hij heeft daar dus volop aandacht voor en ook de scholen zien de meerwaarde van een naschools aanbod dat aansluit of verdiepend/verrijkend kan zijn op hun schoolse aanbod.

Resultaat 2: Kinderen kunnen zo zelfstandig mogelijk naar school reizen

Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze zo zelfstandig mogelijk naar school kunnen reizen. Bij kinderen die de overstap maken naar het speciaal voortgezet onderwijs ondersteunen we ouders en kinderen hierbij met de aanpak MEE op weg. Deze aanpak passen we al enige jaren toe en wordt als succesvol ervaren. Voor sommige kinderen is dit maar ten dele of zelfs niet mogelijk. Voor deze groep moet met leerlingenvervoer een goed vangnet zijn, waarbij het belangrijk is dat dit vervoer doelmatig en doeltreffend wordt georganiseerd. De gemeenten in de regio Hart van Brabant werken samen een pakket van maatregelen uit dat moet leiden tot een betere

beheersing van de opgelopen kosten van doelgroepenvervoer (waaronder leerlingenvervoer).

Specifieke activiteiten in 2020

1. Actualiseren verordening leerlingenvervoer.

De verordening is vastgesteld.

2. Uitvoering geven aan het project “Grip op kosten”.

In november 2019 tijdens de werkconferentie van het programma 'Grip op Kosten' werd een bestuurlijk 'go' gegeven voor de invoering van 17 maatregelen. De uitvoering hiervan loopt. Vanwege de coronacrisis heeft het vervoer stil gelegen. Wel zijn doorbetalingsafspraken gemaakt voor de vaste kosten van de vervoerders.

Resultaat 3: Actueel handhavingsbeleid kinderopvang

We willen dat de veiligheid van kinderen die gebruik maken van de kinderopvang gewaarborgd is. Daarom zien we toe op de naleving van de landelijke kwaliteitseisen. Ons handhavingsbeleid moet geactualiseerd worden.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Handhavingsbeleid kinderopvang aanpassen.

Het 'Handhavingsbeleid kinderopvang' is inmiddels aangepast aan de huidige wet- en regelgeving.

Resultaat 4: Ontwikkelingsachterstanden bij jonge kinderen pakken we zo vroeg mogelijk aan

De wetgeving rondom onderwijsachterstandenbeleid (VVE) is aangepast. We moeten onze afspraken met partijen hierop aanpassen. Daarnaast hebben we dit jaar samen met onze onderwijspartners met het taalproject een impuls gegeven aan het tegengaan van taalachterstand. Dit project ronden we in 2020 af met een evaluatie en afspraken over hoe we de positieve effecten duurzaam kunnen borgen.

Specifieke activiteiten in 2020

1. In 2020 wordt het aantal uren VVE uitgebreid van 10-16 uur per week. We maken daarvoor nieuwe subsidieafspraken met de kinderopvangorganisaties.

De wetgeving is per 1 augustus 2020 ingegaan. De afspraken met de kinderopvangorganisaties maken we dit jaar rond.

2. Afronding, evaluatie en bij positief resultaat borging taalproject.

Vanwege de coronacrisis heeft dit project vertraging opgelopen. Daarom is in de perspectiefnota 2021 opgenomen om de pilot met een jaar te verlengen. Afronding en evaluatie volgen dus ook later.

Resultaat 5: Jongeren verlaten school zoveel mogelijk met een startkwalificatie

In de arbeidsmarktregio Midden-Brabant zijn initiatieven ontwikkeld die moeten leiden tot een

jeugdwerkloosheidsvrije zone. Daarnaast voert onze gemeente sinds 2016 ook een lokale aanpak met een specifieke jongerenconsulent die jongeren gericht begeleidt naar werk, school of hulpverlening.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Actieve uitvoering leerplicht door de gemeente Tilburg.

De gemeente Tilburg doet de uitvoering van de leerplicht en dit verloopt naar wens.

2. Om schooluitval tegen te gaan, wordt ongeoorloofd verzuim zo snel mogelijk opgepakt.

De leerplichtambtenaren van de gemeente Tilburg voeren dit voor ons uit en dit loopt goed.

3. Jongeren van 18 tot 23 jaar waarbij schooluitval dreigt ontvangen begeleiding vanuit het RBL.

18-23-jarige voortijdige schoolverlaters worden door centrumgemeente Tilburg, in samenwerking met onze jongerenconsulent, begeleid en uitgeplaatst naar opleiding of werk.

Programma 5: Sport, cultuur en recreatie

Taakveld 510: Sportbeleid en activering

Resultaat 1: Een actueel sportbeleid

We herijken onze sportvisie. We maken hierbij gebruik van de uitkomsten van het Lokaal Sportakkoord en houden rekening met de gewijzigde regels t.a.v. BTW en sport. Waar mogelijk doen we dit in ABG-verband.

Specifieke activiteiten in 2020 1. Herijken sportvisie.

We trekken hierin gezamenlijk op met de gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau. Door de coronacrisis ronden we dit proces waarschijnlijk af in het eerste kwartaal van 2021, omdat we in de tussentijd onze aandacht hebben gevestigd op het ondersteunen van verenigingen met het oog op continuïteit.

2. Uitvoeren van activiteiten die voortkomen uit het lokaal sportakkoord.

Deze activiteit loopt volgens plan binnen de beperkingen van de coronamaatregelen, omdat partijen elkaar niet konden ontmoeten en de focus op andere onderwerpen hadden liggen.

Taakveld 520: Sportaccommodaties

Resultaat 1: Renovatie/nieuwbouw sporthal Achter de Tuintjes

Nog dit jaar willen we de gemeenteraad een besluit laten nemen over de toekomst van de sporthal naar aanleiding van de uitkomsten van het vervolgonderzoek. In 2020 werken we dit besluit uit in concrete plannen.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Opstellen van een Programma van Eisen (PVE).

We hebben het definitieve Programma van Eisen opgeleverd en besproken met de gebruikers, omwonenden en de exploitant van de sporthal. In september 2020 behandelt de gemeenteraad het Programma van Eisen.

2. Opdracht verstrekken voor het maken van ontwerpen.

Zodra het Programma van Eisen vastgesteld is, gaan we de opdracht verstrekken voor het maken van ontwerpen.

3. Selecteren van een ontwerp en opstellen bestek.

Nadat we een aantal ontwerpen hebben ontvangen, selecteren we een ontwerp. Als dit ontwerp is uitgewerkt maken we het bestek. Deze acties lopen naar verwachting door in 2021.

Resultaat 2: MFA Sportparkweg Rijen geschikt gemaakt voor gebruik door Budovereniging Rijen en RHV In 2020 wordt de MFA Rijen verbouwd met een door de raad op 30 september 2019 ter beschikking gesteld krediet van € 70.000. Het gebouw wordt daarmee geschikt gemaakt voor gebruik door Budovereniging Rijen en RHV conform variant 2 van het raadsvoorstel. Binnen het ter beschikking gestelde krediet is tot 1 november ruimte voor RHV om met een passend en kwalitatief gelijkwaardig alternatief te komen op basis van cofinanciering. De planning is dat de verbouwing in het voorjaar 2020 (aanvang buitenhandbal seizoen) gereed is. Daarmee hebben we de exploitatieproblemen die ontstaan zijn en teruggave van het beheer door de exploitatiestichting aan de gemeente voor zover als mogelijk ondervangen.

Specifieke activiteiten in 2020 1.Verbouwing gebouw.

Momenteel loopt het offertetraject voor de verbouwing.

2. Verdeling gebouw in gebruik formaliseren via huurcontracten

We formaliseren de afspraken met RHV en BUDO als de plannen voor de verbouwing volledig uitgekristalliseerd zijn.

3. Opstellen van een meerjarenonderhoudsplanning voor het buitenonderhoud van het gebouw na oplevering.

We stellen de meerjarenonderhoudsplanning op als de verbouwing achter de rug en het pand opgeleverd is.

Resultaat 3: Herbestemming Tropical/Margriethal

Na vaststelling van de gebiedsvisie voor de herbestemming van de locatie Tropical/Margriethal kan de verdere planvorming ontwikkeld worden en het bestemmingsplan worden vastgesteld.

Specifieke activiteiten in 2020 1. Vaststellen bestemmingsplan.

Op basis van de vastgestelde gebiedsvisie pakken we de voorbereidingen voor het (ontwerp)

bestemmingsplan op. Het streven is om het ontwerpbestemmingsplan eind 2020 ter inzage te leggen.

2. Organiseren vervangende sportaccommodatie scholen/andere gebruikers.

In het najaar voeren we vervolggesprekken met de gebruikers, met name de scholen, over hoe we de overbruggingsperiode gaan regelen.

3. Start aanbesteding/uitvoering.

Nu de gebiedsvisie is vastgesteld gaan we aan de slag met het Plan van Aanpak voor de sporthal en de marktconsultatie voor de woningbouw. Daarmee start de ontwerpfase inclusief de

aanbestedingsprocedure. Uitvoering wordt verwacht in 2021.

Resultaat 4: Er is inzicht in de toekomstige instandhoudingskosten van de buitensportaccommodaties Binnen de gemeente Gilze en Rijen zijn de buitensportaccommodaties opnieuw geïnventariseerd, omdat de huidige gegevens en budgetten niet meer up-to-date zijn. Deze inventarisatie werken we uit in een nieuw beheerplan.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Uitwerken nieuw beheerplan voor de sportaccommodaties met de daarbij behorende financiële onderbouwing voor de komende 10 jaar in samenhang met de sportvisie.

De financiële gevolgen zijn verwerkt in de begroting 2021. Het beheerplan gaat onderdeel uitmaken van het buitensportaccommodatiebeleid.

2. Samen met de gebruikers van de buitensportaccommodaties werken aan verduurzaming op basis van cofinanciering.

De oplevering van het buitensportaccommodatiebeleid is doorgeschoven naar het 1e kwartaal 2021.

Verduurzaming van de buitensportaccommodaties nemen we hierin mee.

Resultaat 5: Behoud kwaliteit kunstgrasvelden sportpark Vijf Eiken

Uit de keuring van KIWA-ISA sport is naar voren gekomen dat gedacht moet gaan worden aan geleidelijke vervanging van de kunstgrasvelden op sportpark Vijf Eiken.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Starten met het vervangen van kunstgras sportvelden in 2020 en deze gefaseerd jaarlijks vervangen volgens een nader te bepalen planning in overleg met de gebruikers.

De hockeyvelden zijn in september opgeleverd.

Taakveld 530: Cultuurpresentatie, -productie en -participatie

Resultaat 1: We hebben een krachtige (culturele) basisinfrastructuur

Op allerlei terreinen proberen we als gemeente zo veel mogelijk samenwerking en verbindingen te stimuleren tussen de verschillende partijen in onze gemeente. Daarbij willen we graag dat juist ook verder wordt gekeken dan de gebruikelijke partners. Dit staat ook in de cultuurvisie. In de opdrachtformuleringen aan onze

belangrijkste/grootste partners (CCGR, Theek 5, Cultuurplaats) is dit een essentieel onderdeel. Zij zijn bij uitstek de verbindende partijen in onze gemeente. In 2020 maken we nieuwe meerjarige subsidieafspraken met hen.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Het maken van meerjarige subsidieafspraken met Cultuurplaats.

Het maken van meerjarige subsidieafspraken met Stichting Cultuurplaats ronden we, conform planning, in het 4e kwartaal van 2020 af.

2. Het maken van meerjarige subsidieafspraken met MFA De Molenwiek.

Het maken van meerjarige subsidieafspraken met MFA De Molenwiek ronden we, conform planning, in het 4e kwartaal van 2020 af.

3. Het maken van meerjarige subsidieafspraken met The Chump.

Het maken van meerjarige subsidieafspraken met De Chump ronden we, conform planning, in het 4e kwartaal van 2020 af.

Resultaat 2: Er zijn duidelijke afspraken over rol, functie en subsidie van de culturele centra

In 2019 heeft BMC het rapport herijking activiteiten culturele centra opgeleverd waarna de Raad een keuze voorgelegd wordt welke optie geconsolideerd moet worden met bijbehorende uitgangspunten en (financiële) afspraken. Afhankelijk van de besluitvorming eind 2019 pakken we de verschillende voorgestelde vervolgacties op.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Met SCMO afspraken en uitgangspunten bespreken en vastleggen in een overeenkomst.

Met de uitkomsten van het onderzoek van BMC als achtergrondinformatie, loopt de gemeente nu samen met SCMO een traject waarbij het resultaat een nieuwe meerjarige overeenkomst is tussen gemeente en SCMO. De (meerjarige) subsidieafspraken maken onderdeel uit van deze overeenkomst. De gemeenteraad heeft in september de uitgangspunten behandeld. We verwachten dat de nieuwe meerjarige

subsidieafspraken in kunnen gaan vanaf januari 2021.

2. Het maken van meerjarige subsidieafspraken met SCMO.

Het maken van meerjarige subsidieafspraken met SCMO ronden we, conform planning, in het 4e kwartaal van 2020 af. We verwachten dat de nieuwe meerjarige subsidieafspraken in kunnen gaan vanaf januari 2021.

Taakveld 550: Cultureel erfgoed

Resultaat 1: Archeologische verwachtingen en beleidskaart

De huidige archeologische verwachtingen- en beleidskaart wordt verfijnd en geactualiseerd.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Oplevering van de archeologische verwachtingen- en beleidskaart.

De opdracht is gegeven aan een extern bureau. Vanwege capaciteit en planning van het bureau dat de werkzaamheden gaat uitvoeren, starten de werkzaamheden in januari 2021. Daarom hevelen we het budget voor 2020 over naar 2021.

Resultaat 2: Erfgoedbeleid

In verband met de nieuwe Erfgoedwet en de komst van de Omgevingswet is actueel erfgoedbeleid gewenst waarbij toezicht en handhaving op de gemeentelijke monumenten meegenomen wordt. Onderdeel van het erfgoedbeleid is een cultuurhistorische waarden- en beleidskaart waarin boven- en ondergrondse cultuurhistorische waarden worden opgenomen.

Specifieke activiteiten in 2020 1. Opstellen erfgoedbeleid.

De opdracht is gegeven aan een extern bureau. Vanwege capaciteit en planning van het bureau dat de werkzaamheden gaat uitvoeren, starten de werkzaamheden in januari 2021. Daarom hevelen we het budget voor 2020 over naar 2021.

2. Vervaardigen cultuurhistorische beleidskaart.

De opdracht is gegeven aan een extern bureau. Vanwege capaciteit en planning van het bureau dat de werkzaamheden gaat uitvoeren, starten de werkzaamheden in januari 2021. Daarom hevelen we het budget voor 2020 over naar 2021.

Taakveld 570: Openbaar groen en (openlucht) recreatie

Resultaat 1: Meer aandacht voor de bij, vlinder en overige insecten door ecologisch maaibeheer

Resultaat 1: Meer aandacht voor de bij, vlinder en overige insecten door ecologisch maaibeheer

In document 2de tussentijdse rapportage 2020 (pagina 29-44)