• No results found

4e Gouden Geheim – Kom in beweging

HOE HERSTELLEN WE DE ALGEHELE ENERGIEBALANS?

Beter Slapen

In een extreem geval komt het voor dat partners niet meer samen slapen vanwege de slaapproblemen van één van de partners. Nachtrust krijgt wat mij betreft voorrang op samen slapen. In het geval van apart slapen is het wel raadzaam om extra alert te blijven op je eigen en elkaars behoeftes aan intimiteit. Praat er samen over! Mis je elkaar teveel? Kruip in de ochtend alsnog bij elkaar in bed of bedenk andere mogelijkheden om de verbinding met elkaar te behouden.

45

Als jullie, ondanks de slaapproblemen van één van de partners, wel samen slapen kan dat een

behoorlijke druk op de relatie leggen.

Waarschijnlijk heeft één van jullie minder energie.

Een verstoorde nachtrust heeft evenveel oorzaken als gevolgen en dat er mogelijke en soms vergaande veranderingen nodig zijn, hebben we in het

voorbeeld van Geert kunnen lezen.

Een trend die ik op het moment veel terugzie in mijn praktijk is dat mensen kort of onrustig slapen, omdat ze de drukte van overdag meenemen naar bed. Ze zijn overdag nauwelijks nog ontspannen, waardoor ze ook ’s nachts ‘aan’ blijven staan. Naast de onderstaande tips zijn deze mensen gebaad bij het doen van ademhalingsoefeningen. Koop een boek van Koen de Jong of een andere expert op het gebied van ademhaling of duik eens dieper in het onderwerp ontspanning in zijn algemeen.

Als je van jezelf weet dat je ’s nachts ‘aan’

staat, dan adviseer ik je om meer echte ontspanningsmomenten door de dag in te bouwen. Start met korte momenten van een minuut tot tien minuten.

Ademhalingsoefeningen, powernaps, meditatie, et cetera.

Matig koffiegebruik (niet na 15:00) en drink minimaal alcohol.

46

Lig je ‘s nachts te piekeren, bouw overdag bewust een piekeruurtje in. Het kan zijn dat iets belangrijks jouw aandacht vraagt of dat je iets juist meer mag loslaten.

Beperk blauw licht: pc, tablet, smartphone na 19:00 uur uit!

Seks is misschien wel het beste medicijn voor inslaapproblemen. Het ontspant en na een orgasme komen er hormonen vrij die je in slaap helpen.

Zorg overdag voor voldoende fysieke

inspanning. Als we alleen geestelijk uitgeput zijn, is ons lichaam niet moe genoeg!

Gezonde Voeding

Vaak weet je van jezelf best of je gezond of ongezond eet. Uitzonderingen daargelaten vertelt ook je gewicht en met name je vetpercentage en je vochthuishouding veel over wat je dagelijks eet en drinkt. Of we echt goed voor onze darmen zorgen zien we terug in de wc. Gaan we gemakkelijk voor een grote boodschap of hebben we veel last van verstopping of diarree? Ik hoor je bijna vragen;

‘Wat heeft dit nu in hemelsnaam met een rijke relatie te maken?’ Toch heeft gezonde voeding een direct effect op onze relatie. Als we bijvoorbeeld

47

veel snoep eten, schommelt onze suikerspiegel constant en dit heeft allerlei effecten op onze hormoonhuishouding. We raken totaal uit balans.

Vermoeid, overprikkeld en als we dit patroon lang genoeg voortzetten kunnen we overgewicht krijgen en zelfs suikerziekte. Dit heeft een enorm effect op jezelf en je relaties met anderen. Hoe gezonder en fitter we ons voelen, hoe minder klachten we hebben en hoe minder zorgen we ons maken over onze gezondheid. En omdat we minder stress ervaren, gaan we meer energie uitstralen en als gevolg hiervan kunnen we ook meer positieve energie in onze relatie steken. Als we ons goed voelen en voeden kunnen we veel meer aan. Onze veerkracht neemt toe en we zijn beter bestand tegen ziektes en stressvolle gebeurtenissen.

Daarnaast zorgt een ongezond dieet in menig huishouden voor de nodige conflicten. Vooral de verschillen in opvattingen hierover.

Neem kritisch je eigen eet- en drinkgewoonten onder de loep. Als je zelf een gezonde leefstijl ontwikkelt, neem je anderen vaak automatisch mee in je enthousiasme of aan de hand van zichtbare resultaten.

Advies:

Vermijd geraffineerde suiker zo veel mogelijk.

Begin klein, maar begin wel nu. Geen suiker

48

meer in de koffie. Niet meer naar de snackbar.

Geen ijsjes, koekjes of snoepjes meer, het zijn allemaal loze calorieën en vallen niet onder de noemer voeding. Hanteer de 80-20 regel. 20%

van de tijd mag je zondigen. Dat komt neer op ongeveer 1 dag in de week.

Eet voldoende eiwitten, zeker als je veel sport.

Neem als tussendoortje iets gezonds.

Komkommer, wortel, tomaten, noten of een appel. Het is allemaal een kwestie van gewenning.

Laat beperkende gedachten niet toe als: ‘Ik lust geen koffie zonder suiker.’ Of ‘wortels zijn voor konijnen.’ Start gewoon met het

veranderen van kleine gewoonten en denk er niet te veel bij na. Stel jezelf wat vaker de vraag: ‘Is dit goed voor mij?’

Weet wat je eet. Draai producten om voordat je ze koopt en lees etiketten. Soms zit er

ongemerkt heel veel zout en suiker in de

producten. Maar ook rommel. Denk niet te snel:

dan kan ik niks meer eten. Je mag best kritisch zijn. Het is jouw lijf.

Drink minimaal 8 glazen water of kruidenthee op een dag.

49

Meer Bewegen

Lopen is een laagdrempelige en uiterst gezonde vorm van bewegen. Het is gratis en zodra je het meer doet is het ook nog eens heel erg leuk en wordt het zelfs onmisbaar. Maar natuurlijk zijn er tal van mogelijkheden om meer te bewegen en/of dit te motiveren, zoals:

In pauzes tijdens je werkdag een rondje om of sporten.

Installeer een stappenteller.

Wandel minimaal 3 x per week op een vast tijdstip.

Zoek een sportmaatje of doe mee aan groepslessen.

Kies bewust wat vaker een parkeerplek verder weg van je bestemming. Dat dwingt je te lopen.

Wandel voor een kleine boodschap naar de supermarkt en neem niet meer voor alles de auto.

50

Breng Passie/intimiteit terug

We hebben het al uitgebreid gehad over de verschillende redenen die intimiteit in de weg kunnen staan. Er is echter een specifieke reden van het ontbreken van intimiteit die ik nog iets

uitgebreider wil bepreken. Gevoelens van schaamte voor het lichaam of andere seksuele voorkeuren, onuitgesproken fantasieën, maar ook schaamte voor een vervelende seksuele ervaring of heftige

schuldgevoelens kunnen intimiteit in de weg staan.

Ik hoor het zo vaak dat mensen met een langdurige relatie geen intimiteit hebben of nauwelijks nog vrijen, omdat ze zich ergens voor schamen of ergens schuldig over voelen. Met de volgende oefening krijg jij een beter inzicht in hetgeen waar jij je voor schaamt. Je kunt het gevoel van schaamte ook vervangen door: Waardoor voel jij je niet veilig? Of: Waar voel jij je schuldig over?

Weet je dat jouw partner zich ergens voor schaamt, zich ergens schuldig over voelt of onveilig voelt als het gaat om intimiteit? Bekijk de vragen dan ook eens vanuit zijn of haar standpunt. Je leert elkaar zo hopelijk beter begrijpen en vindt wellicht een opening voor een mooi gesprek, waarin je elkaar (nog) beter leert kennen.

51

OEFENING

Waar schaam jij je voor?

Wanneer zou jij meer op je gemak zijn?

Wat zou je de ander kunnen vertellen over jouw gevoelens van schaamte?

Wat vind je fijn aan intimiteit?

Advies:

Praat met je partner over intimiteit. Partners die over intimiteit praten voelen zich ook meer op hun gemak in bed.

Plan het in. Geef intimiteit weer prioriteit.

52

Wees creatief met elkaar. Breng de humor terug in de slaapkamer.

Massages geven ontspanning en een ontspannen man of vrouw staat ook meer open voor

intimiteit.

Besteed aandacht aan de gevoelswereld van je partner op momenten dat hij of zij daar behoefte aan heeft. Vooral vrouwen hebben moeite met intimiteit als ze het gevoel hebben dat er aan hun emoties voorbij wordt gegaan.

Schenk elkaar dagelijks een moment van

onvoorwaardelijke aandacht. Dit komt de passie absoluut ten goede!

Voor intimiteit is veiligheid nodig (oerinstinct).

Humor

Lachen is belangrijk. We maken gelukshormonen aan tijdens het lachen en we voelen ons direct verbonden als we samen lachen. Wordt er bij jullie thuis weinig gelachen? Laten we snel onderzoeken hoe jullie met een paar kleine veranderingen weer wat meer lol kunnen hebben samen.

53

Noem 5 momenten op wanneer jullie samen hebben gelachen?

1.

2.

3.

4.

5.

Wat denk jij dat er voor nodig is om de humor meer terug te brengen?

(Meer ontspannen samen, een avond uit, spelletje monopoly, et cetera.)

Wat kun je ondernemen in de komende 72 uur om weer eens samen te lachen?

Geestverruimende middelen en ermee stoppen Het kan heel gezellig en ontspannen zijn om samen een drankje te drinken. Soms durf je na één of twee

54

drankjes net iets meer te zeggen of voel jij je wat vrijer met betrekking tot intimiteit.

Drink je echter stelselmatig teveel dan is de lol er snel vanaf. Irritaties, een slecht gevoel over jezelf en angsten over bijvoorbeeld je gezondheid gaan een rol spelen. Misbruik van alcohol en drugs is een reden voor conflict tussen partners, maar misschien nog wel erger, het maakt mensen echt ongelukkig.

Vooral het rotgevoel over zichzelf is de echte boosdoener die de verslavingscirkel in stand houdt.

Alcohol is de meest geaccepteerde manier van jezelf verdoven. Je kunt het bijna overal kopen en het is sociaal geaccepteerd. Sterker nog, je bent al snel saai of ongezellig als je tijdens een feestje niet meedrinkt. Het is niet duur, jongeren doen het, ouderen doen het, bijna iedereen drinkt en overal ter wereld. Dat het echt heel slecht is voor ons systeem, maar vooral voor onze mindset, daar sluiten we ons als gebruikers liever voor af. Bang om iets te moeten missen. Bang voor ware gevoelens en soms in onwetendheid dat we er veel meer voor

terugkrijgen, zodra we stoppen met gebruiken.

Weet jij van jezelf dat je te veel drinkt (of andere geestverruimende middelen gebruikt) en hebben jij en je partner hier vaak ruzie over? Kijk dan eens naar de volgende vragen en probeer deze zo eerlijk mogelijk te beantwoorden.

55

OEFENING

Hoe denk jij over jezelf?

Wat vind je echt belangrijk in het leven?

Wat kan jou of de ander helpen om andere keuzes te gaan maken?

Heb je het gevoel dat jij (of je partner) echt afhankelijk bent van alcohol of drugs dan lukt zomaar stoppen helaas meestal niet zonder hulp.

Neem contact op met een professional als eerdere stoppogingen tot niets hebben geleid. Lees in elk geval De Verslaving Voorbij van Jan Geurtz. Een absolute aanrader voor verslaafden. Ik schreef zelf in 2013 het boek Hulp In Zicht, dit is een boek voor naasten en familieleden van verslaafden of mensen met een psychisch probleem. Dit boek kan ik iedere naaste aanbevelen. Dit boek is in 2019 opnieuw uitgebracht in een ander jasje.

56

5e Gouden Geheim –