• No results found

Een van de belangrijkste behoeftes van de mens is groei en ontwikkeling. Natuurlijk hebben we nog meer basisbehoeftes als de behoefte aan zekerheid of een bijdrage willen leveren aan de wereld om ons heen. Behoefte aan waardering en niet te vergeten behoefte aan liefde. In dit hoofdstuk echter wil ik het hebben over groei en ontwikkeling. Ik geloof namelijk dat als we te lang onze behoefte aan groei en ontwikkeling negeren we een dusdanig slecht gevoel over onszelf krijgen, dat we er depressief van kunnen worden, met alle gevolgen voor onze relatie. Dat we soms niet kiezen voor groei heeft alles te maken met onze angst en onze sterke behoefte aan zekerheid. Daar waar het in - Overwin je angsten – vooral gaat over meer inzicht krijgen in de angsten die je hebt en hoe je op een andere manier kunt omgaan met dingen - door je gevoelens uit te spreken en je focus en aandacht te veranderen - gaan we NU echt in actie komen en groeien naar een (nog) betere versie van jezelf.

Kom in actie - is alweer het laatste gouden geheim dat ik met je deel in dit boek. In actie komen

76

betekent dat je niet alleen meer en anders over bepaalde belangrijke dingen gaat nadenken, maar dat je ook heel goed gaat voelen of de dingen die je doet en/of die dagelijks van je worden verwacht in lijn staan met hoe jij wilt leven. En mocht dit niet het geval zijn, dan ga je stap voor stap kleine veranderingen aanbrengen.

Waarschijnlijk is het steeds duidelijker geworden waar jouw grenzen liggen. Je hebt jezelf steeds beter leren kennen. Hoe minder je over je eigen grenzen gaat, hoe meer energie je overhoudt. Je relatie en je omgeving plukt hier de vruchten van en grote kans dat je creativiteit zelfs toeneemt, dus wie weet ga je zelfs over nieuwe carrièremogelijkheden nadenken.

Als je jouw grenzen goed herkent, is het nog een hele kunst om ze op de goede manier aan te geven.

In het begin kan het zelfs een beetje onnatuurlijk aanvoelen. Er kunnen bijvoorbeeld schuldgevoelens naar boven komen als je vaker nee zegt. Deze schuldgevoelens horen erbij. Je zult nu eenmaal minder van het één moeten gaan doen om meer van het ander te kunnen gaan doen. Laat je

schuldgevoelens over het NEE zeggen overwaaien en gebruik ze slechts als indicatie dat je op de goede weg bent. De weg van groei en ontwikkeling van zaken die echt in lijn staan met jouw behoeftes.

77

Je gaat vanaf nu steeds beter voor jezelf zorgen. De comfortzone verlaten voelt nu eenmaal onwennig en je zal zo nu en dan een bepaalde weerstand op voelen komen. Dat hoort erbij. Verbind er geen oordeel aan en laat de weerstand rustig overwaaien.

Na verloop van tijd ben je zo goed verbonden met je ware zelf dat je vrijwel altijd denkt, voelt en handelt in lijn met wie je diep van binnen bent. Als je dit hebt bereikt houd je steeds meer energie over. Je veerkracht neemt toe en je laat je al helemaal niet meer zo snel uit balans brengen door de grillen uit je omgeving.

Dit boek gaat heel erg over wie jij bent in jouw relatie. Het gaat over honderd procent trouw zijn aan jezelf. Eigenlijk red je de relatie met jezelf eerst als je dit boek goed hebt doorlopen en alle vragen met aandacht hebt beantwoord.

Waarschijnlijk word je een enorme inspiratiebron voor je partner en niet op de laatste plaats voor andere mensen om je heen. In deze fase kan het goed zijn dat sommige relaties niet meer passend voelen. Je neemt bijvoorbeeld wat meer afstand van mensen die niet goed in contact zijn met zichzelf en zoekt de nabijheid op van mensen met

zelfvertrouwen.

Op dit moment heb je veel handvatten voor verbindende communicatie en lukt het je steeds

78

beter om je gevoelens te uiten en jezelf steeds meer te laten zien aan je partner. Vindt je partner je authentieke ik leuk? Waarschijnlijk wel. En als dat niet zo is, dan voel jij je binnen korte tijd sterk genoeg om keuzes te maken die helemaal passen bij jouw echte ware ik.

Het stappenplan

Verbindend Communiceren

kan je telkens opnieuw doorlopen. Het is een handleiding voor ieder lastig gesprek. De meeste mensen lezen een ‘handleiding’ niet, maar ik adviseer je sterk om dit toch te doen en om direct te starten met oefenen.

Begin eerst klein en boek succes. Het lukt je dan steeds gemakkelijker om ook de lastigere

gesprekken aan te gaan. Het hoeft echt niet perfect te gaan. Blijf alsjeblieft steeds weer trouw aan jezelf. Ook emoties horen er helemaal bij. Zoek altijd naar de emotie achter de boosheid en achter de angst. Wat maakt je verdrietig? Wat mis je? Wat maakt je onrustig? Waar heb je behoefte aan? Je bent geen robot! Toon je mooie kwetsbare ik. Dat is spannend en toch nodig ik je uit dit te blijven doen.

Veranderen is spannend. Maar groeien is

uiteindelijk vooral leuk. Geef jezelf dus alle tijd en vier je successen, hoe klein ze ook lijken te zijn.

Iedere keer dat het jou is gelukt om nee te zeggen tegen iets dat je niet langer wilt en ja te roepen

79

tegen jouw behoeftes, ben je een stukje dichter bij jezelf gekomen. Als je anderen hier ook nog op een verbindende manier in mee kunt nemen, dan is dat ook weer een mooie stap.

Nu je jouw angsten helder hebt gemaakt in het hoofdstuk

Overwin je angsten

en een methode hebt ontwikkeld om er definitief anders mee om te gaan - door je steeds weer te focussen op dat wat je wél wilt manifesteren - zal je al snel merken dat je weer in een opwaartse spiraal komt. Als de angst

opnieuw stiekem om de hoek komt kijken,

observeer je hem zonder oordeel en vervang je de angst voor vertrouwen in jezelf. Als het nodig is om even verdrietig te zijn, wees dan verdrietig. Breng je aandacht vervolgens naar je behoeftes of jullie gezamenlijke doelen en deal in het NU met wat er is.

Vertrouw op het proces!

Tijdens de sessies met de mensen in mijn praktijk - die vaak in een korte tijd een complete

transformatie (terug naar zichzelf) maken - leggen we de focus vooral op het doorvoeren van kleine dagelijkse veranderingen die op langere termijn voor een grote verandering zorgen. Soms is het even zoeken naar jouw kleinste verandering met het grootste effect. Drink je iedere dag vier koppen koffie met één klontje suiker, dan zijn dat

80

veertienhonderdzestig klontjes per jaar. Gelijk aan bijna zes kilo! Wil je meer energie? Afvallen en minder suikerdips op een dag? Dan drink je vanaf nu koffie zonder suiker. Zo simpel is het. Iedere persoon in mijn praktijk die ik dit heb

voorgerekend, stopte per direct met het gebruiken van suiker in de koffie. Zonder uitzondering zeggen ze op de dag van vandaag dat ze suiker in de koffie nu zelfs vies te vinden. Wat voor mij aangeeft dat alles pure gewenning is. We houden onszelf voor de gek als we denken dat we iets niet kunnen

veranderen. Veranderen is veel gemakkelijker dan we denken en ik heb het mensen al honderden keren zien doen. Zelf ben ik ook op enig moment gestopt met roken en overmatig alcohol drinken. Sportief geworden en succesvol. Daar gingen allerlei veranderingen aan vooraf. Vaak begint een verandering ‘gewoon’ met het nemen van een beslissing. Heel bewust kiezen voor een ander leven. Een leven vol energie en levenslust.

Stel jezelf de vraag waar jij vanaf vandaag de leiding over kan nemen? Of welke

verantwoordelijkheid je juist los kan laten en gaat delegeren?

Door dit boek bewust te doorlopen heb je een enorm proces in werking gezet, blijf dagelijks met het proces bezig en er zal in korte tijd veel veranderen in je belangrijkste relaties. Pak bij voorkeur de

81

zaken die je stress geven als eerste aan door zelf leiding te nemen. Je zult ongelofelijk veel over jezelf leren in een zeer korte tijd.

OEFENING

Wat geeft jou stress?:

1.

2.

3.

Welke verandering zal jouw partner merken, zodra jij de leiding over het onderwerp van de stress neemt? (Delegeren valt ook onder leiding nemen.)

Welke eerste stap ga je binnen 72 uur zetten?

82

Je mag trots zijn op jezelf! Je hebt het hele boek doorlopen en als je het serieus hebt aangepakt dan was het een behoorlijk intens proces. Een rijke relatie is altijd in ontwikkeling. Door de komende maanden bewust bezig te blijven met de 7 Gouden Geheimen Voor Een Rijke Relatie en het

Stappenplan Verbindend Communiceren, dit boek te zien als een naslagwerk en je ervaringen en inzichten te delen met anderen behaal je het

optimale resultaat. Probeer anderen in je omgeving te inspireren. We leren namelijk het snelste door onze kennis over te dragen aan anderen. Nodig de mensen in je omgeving ook uit om na te denken over de beste versie van zichzelf. Verbeter de relatie met jezelf altijd als eerste! Als het op een ander moment in je leven opnieuw niet lekker loopt in je relatie, kijk dan eerst waar je jezelf tekort hebt gedaan. Overdenk je gevoelens. Wat voel je precies? Wat doet er pijn? Kijk steeds opnieuw voorbij de boosheid en de angst. Ontdek waar je jouw grenzen en behoeftes onvoldoende hebt aangegeven. Waar je in de angst bent geschoten.

Waar je meer op mag vertrouwen en waar je in beweging mag komen.

Zodra je heel helder weet wat je wel en niet wilt en hoe je dat op een verbindende wijze kunt

overbrengen op anderen, heb je een tool in handen die je zelfvertrouwen vergroot en dat ga je zonder

83

twijfel uitstralen. Zoals ik eerder zei, kan het zijn dat je bepaalde mensen gaat ‘verliezen’. Ze hebben moeite met jouw toegenomen zelfvertrouwen.

Neem het niet persoonlijk. Jouw zelfvertrouwen is slechts te confronterend voor hen. Je kan voor jezelf bepalen in hoeverre je trouw kunt blijven aan deze mensen en waar jouw grenzen liggen. Je zult zeker ook nieuwe mensen ontmoeten. Mensen die net als jij zichzelf durven te zijn, omdat ze een vergoot zelfvertrouwen hebben. Mensen bij wie jij je prettig voelt en die jou stimuleren om steeds weer je angsten te overwinnen en de beste versie van jezelf te worden.

Heel veel Liefde, innerlijke vrede en geluk gewenst!

Liefs, Marieke

PS Heb je vragen aan mij? Of behoefte aan 1-1 coaching? Plan via www.rijkdominjerelatie.nl een telefonische intake.

84

Stappenplan Verbindend