• No results found

47 Het was niet duidelijk wanneer de verschillende partijen aan de gang moesten gaan en wat

de projecten precies inhielden. Project specifieke scopes zijn later pas concreet gemaakt. Hierdoor verliep de vergelijking van de verschillende projecten en prioritering erg moeizaam.- Voormalig Programmacoördinator MJPO, RWS Er is gedurende het programma pragmatisch geprogrammeerd omdat er enerzijds niet genoeg budget en capaciteit is om alles in een jaar te realiseren en om anderzijds zo veel mogelijk ontsnipperingsmaatregelen mee te koppelen met andere projecten en kosten te besparen

Tot slot was er nog een onduidelijke fase bij het tot stand komen van de programmascope toen veel taken met betrekking tot ontsnipperen van de verschillende districten van RWS overgingen naar PPO en GPO. De medewerkers van Rijkswaterstaat wisten lange tijd niet wat hun precieze rol was bij het uitvoeren van ontsnipperingsmaatregelen rondom rijksinfrastructuur. e. Aggregation rules Hoe werden de besluiten genomen over de programmering van het MJPO?) In de praktijk worden besluiten op landelijke schaal over o.a. de programmering van het MJPO genomen binnen het afstemmingsoverleg. Dit overleg heeft echter niet het mandaat voor het nemen van beslissingen op landelijke schaal. De formele besluitvorming over de voortgang en goedkeuring van het programma liggen bij de directeur DGB. In de praktijk bereid het afstemmingsoverleg besluiten voor over het schrappen van maatregelen of aanpassen van knelpunten. Deze besluiten worden dan vaak zonder aanpassingen formeel goedgekeurd door de directeur DGB. Het afstemmingsoverleg heeft ook andere belangrijke functies zoals het toetsen van en adviseren over de programmering. Ook de terugkoppeling naar de betrokken Ministeries en organisaties loopt via het afstemmingsoverleg.

Het afstemmingsoverleg is slechts een onderdeel van de totale besluitvorming van het MJPO. Meerdere partijen nemen besluiten op verschillende niveaus via verschillende overlegorganen. Denk hierbij aan verschillende afdelingen en districten binnen RWS en verschillende afdelingen binnen ProRail die ieder hun eigen beslissingen nemen. Dit zijn vaak beslissingen op projectniveau.

Daarnaast is er het coördinatiepunt MJPO, het BROM-overleg en zijn verschillende werkgroepen intensief betrokken bij de programmering van het MJPO. Voor de precieze invulling van deze instrumenten zie hoofdstuk 2.5 f. Information rules Welke informatie op beleids-en programmaniveau wordt er openlijk gedeeld met andere partijen?)

Veel informatie wordt gedeeld via de jaarverslagen. Het jaarverslag bevat elk jaar de voortgang van de robuuste verbindingen, de status van knelpunten en maatregelen, de resultaten van het jaar, een financieel overzicht en de prognose voor het volgende Jaar. Ook wordt er landelijk veel informatie uitgewisseld via het BROM-overleg: Beleid en Realisatie Ontsnipperende maatregelen. Dit is een intern overleg van de regionale diensten van RWS over de uitvoering van het MJPO. Verder maakt het coördinatie punt

eens in de twee jaar een rondje langs alle 12 provincies waarbij veel informatie over het MJPO uitgewisseld wordt. Tot slot worden door het coördinatiecentrum MJPO-dagen georganiseerd met als doel het uitwisselen van kennis.

De partijen hebben niet het gevoel dat er informatie werd achtergehouden.

Vanuit het coördinatiecentrum MJPO hebben niet het gevoel dat er informatie wordt achtergehouden. Ook zelf proberen we altijd heel erg transparant te zijn. Als bijvoorbeeld een provincie bepaalde details over een project of het programma wil weten dan kunnen ze dat bij ons opvragen. We zijn alleen wat voorzichtig met het verspreiden van de voortgang en budget. Dit doen we om misverstanden te voorkomen.- Programmacoördinator MJPO, RWS

Informatie over de ILG gelden en de verdeling tussen de provincies werd op een later tijdstip gedeeld aangezien alle provincies eerst individueel ingelicht moesten worden. Dit voorkwam dat de cijfers vroeg op straat kwamen te liggen en zodoende een eigen leven konden gaan leiden hetgeen onrust zou kunnen veroorzaken. Ook was er in de periode 2007/2008 een herformulering van de EHS. De diverse provincies moesten gaan herformuleren. Die informatie is niet snel gedeeld omdat het eerst in de gedeputeerde staten vastgesteld moest worden. Er moest nog een politiek steekspel plaatsvinden tussen de provincies en EZ.

g. Pay-off rules (Hoe worden de kosten en baten verdeeld tussen de betrokken partijen?)

Zoals voorgaand beschreven heeft V&W (I&M) een bedrag van 250 miljoen vrijgemaakt voor het MJPO. Het Ministerie van LNV(EZ) zou oorspronkelijk 160 miljoen bijdragen voor de robuuste verbindingen. Echter na het terugtrekken van EZ is dit bedrag komen te vervallen. Wel was er in 2010 al 38,5 miljoen uitgegeven aan deze verbindingen.

In de praktijk worden de MJPO-projecten vaak medegefinancierd door geld dat de provincie beschikbaar stelt. Tegelijkertijd wordt er gezocht naar partijen die mede belang hebben bij ontsnipperende maatregelen zodat er meerdere financiers zijn voor deze projecten. Een voorbeeld hiervan is een verbinding onder de A28 zodat de otter meer ruimte krijgt. Dit project is samen met de waterschappen uitgevoerd omdat de waterstappen belang hadden bij een beter vistransport in dit gebied.

De baten zijn veel abstracter en grijzer dan de kosten en ze zijn ook lastiger te herleiden naar bepaalde partijen. De voornaamste baten zijn voor de natuur. De biodiversiteit verbetert door ontsnipperende maatregelen. Niet alleen dieren maar ook insecten planten en schimmels hebben baat bij faunavoorzieningen Daarnaast dragen faunavoorzieningen bij aan een aantrekkelijk leef- en vestigingsklimaat. Zo worden gebieden beter bereikbaar omdat de bruggen vaak worden gerealiseerd in combinatie met voetgangerspaden, fietspaden en ruiterpaden. De recreatie profiteert hier ook van.

49

De samenwerking in de toekomst De vier geïnterviewde personen zijn het er unaniem over eens dat het zonde zou zijn als de samenwerking en de opgebouwde kennis en kunde betreft ontsnipperen op landelijk niveau verloren zou gaan na het stoppen van het MJPO. Op landelijke schaal is er veel kennis van een hoger abstractieniveau aanwezig, denk aan strategieën beheer en onderhoud, kennis op het gebied van aanleg, effectiviteit en functionaliteit van faunavoorzieningen. Het zou zonde zijn als al deze kennis na het aflopen van het MJPO verloren gaat. - Programmacoördinator MJPO, RWS

Alle vier geïnterviewden zijn van menig dat het van belang is om de samenwerking in de toekomst te blijven continueren. De oplossingen die de vier respondenten aandragen om deze samenwerking te blijven continueren lopen echter wel uiteen. Suggesties die gedaan worden voor de toekomst: continueren van BROM, het centraliseren van de kennis, provinciale platforms continueren maar dan iemand van de provincie verantwoordelijk maken voor alle provincies, een nieuw meerjarenprogramma,