• No results found

4. De ontwikkeling van een beter instrument (1)

4.3. Vorm van het instrument

4.3.1. Het idee aan de voorkant

In deze paragraaf wordt geschetst hoe de stand-alone applicatie eruit zou kunnen zien op basis van enkele vragen over de demografische gegevens van de respondent en enkele vragen om gezondheidsvaardigheden te meten afkomstig uit het onderzoek van Chew (2004). Alle vragen worden voorgelezen door een actrice, die soms (bijvoorbeeld bij aanvang van de vragenlijst) daadwerkelijk in beeld verschijnt. De actrice vertelt hoe de respondent zijn of haar antwoord dient te geven. Wanneer de respondent een bepaald antwoord selecteert (door op het antwoord te klikken) krijgt dit antwoord een andere kleur (bijvoorbeeld geel) en wordt het antwoord hardop voorgelezen.

33

Als de respondent eenmaal zijn of haar keuze heeft gemaakt kan hij of zij rechtsonder op de volgende-knop klikken zodat de volgende vraag in beeld verschijnt.

Beginscherm

Op het beginscherm staat een afbeelding die het onderwerp van het instrument duidelijk maakt: gezondheidsvaardigheden. In dit geval is gekozen voor een afbeelding van een man die enigszins moeilijk naar de tekst op een medicijndoosje kijkt. Onder deze afbeelding bevindt zich een groene knop waar start op staat. Als de respondent op deze knop klikt verschijnt het volgende scherm. Deze knop zou ook vervangen kunnen worden door een soort playknop die duidelijk maakt dat je hier dient te klikken om verder te gaan.

Geluid testen

Omdat de applicatie van geluid afhankelijk is – de vragen en antwoordmogelijkheden worden namelijk voorgelezen - is er voorafgaand aan de vragenlijst de mogelijkheid om het volume te bepalen. De playknop bevindt zich linksonder in het beeld (in de geluidsbalk). Achter de playknop schuilt een opname van de actrice die zegt ‘Ik kan dit goed horen’ (bijvoorbeeld). Het volume kan door de respondent worden bijgesteld. Rechtsonder in het scherm zit een volgende knop.

34 Begin survey

Vanaf hier begint de vragenlijst. Er komt een filmpje in beeld met in het midden een playknop zodat de respondent zelf kan bepalen wanneer hij/zij start en het filmpje niet al automatisch af gaat spelen. Filmpje: actrice in beeld die het volgende verhaal vertelt. Welkom bij *naam applicatie*. Wij

zijn van de Rijksuniversiteit Groningen en zouden u graag een paar vragen willen stellen. We beginnen de vragenlijst met twee voorbeeldstellingen. Nadat de stelling aan u is voorgelegd kunt u uw antwoord geven door te klikken op een van de antwoordmogelijkheden, daarna klikt u rechtsonder in het scherm op de volgende knop om naar het volgende onderdeel van de test te gaan.

35 Voorbeeldstellingen

36

De antwoorden die de respondenten op bovenstaande stellingen geven, maken niet uit. Het gaat erom dat de respondent begrijpt hoe hij antwoord kan geven en hoe hij doorgaat naar de volgende vraag.

Als de respondent op een antwoordmogelijkheid klikt wordt de tekst die onder de emoticon staat hardop voorgelezen (je hoort alleen de stem van de actrice, je ziet haar niet) en kleurt de emoticon geel (als in deze emoticon is als antwoordmogelijkheid geselecteerd). Als de respondent een antwoord heeft gekozen klikt hij rechtsonder op de volgende-knop.

Start survey

Na de twee voorbeeldstellingen begint de test daadwerkelijk. De actrice komt weer in beeld en vertelt dat we nu met de daadwerkelijke tekst gaan beginnen.

37

Nadat het filmpje is afgelopen verschijnt de eerste vraag die zoals gezegd hardop wordt voorgelezen door de stem van de actrice. De stem vertelt tevens hoe de respondent zijn of haar antwoord op deze vraag in kan vullen (dat zal niet voor iedereen duidelijk zijn). De stem vertelt dat de respondent op het blokje dient te klikken en dat er vervolgens een toetsenbord in beeld verschijnt.

Na het aanklikken van het balkje waar de respondent zijn of haar leeftijd kan vullen verschijnt het toetsenbord (ingesteld op nummers) van de iPad. Nadat de respondent zijn leeftijd in heeft gevuld

38

klikt hij of zij op de enter-knop (in deze afbeelding Go) en verschijnt net als bij de andere vragen rechtsonder in het scherm de volgende knop.

De volgende vraag stelt het geslacht van de respondent vast. In beeld staan een man (in de kleur blauw) en een vrouw (in de kleur roze). De respondent klikt op één van de twee afbeeldingen en vervolgens weer op de volgende knop rechtsonder in het scherm.

39

De volgende vraag stelt vast hoeveel jaar onderwijs de respondent heeft gehad. Deze vraag werkt op dezelfde manier als de vraag over de leeftijd van de respondent.

40

Bij de volgende vraag wordt de respondent gevraagd zijn of haar gezondheid een cijfer op een schaal van 1 tot 10 te geven. Deze vraag werkt op dezelfde manier als de vraag over leeftijd en de vraag over het aantal jaar onderwijs. Er is gekozen voor deze antwoordmogelijkheid – in plaats van een Likertschaal – om het voor de respondent makkelijker te maken.

41

De volgende vraag stelt vast of de respondent één of meerdere chronische ziektes heeft. De antwoordmogelijkheden zijn ja of nee en worden weergegeven met een afbeelding.

De volgende vraag gaat over problemen met de medische situatie. Er zijn vijf antwoordmogelijkheden. De actrice leest – zoals bij elke vraag – de vraag wederom voor en vertelt

42

ook wat de antwoordmogelijkheden zijn. Als de respondent een antwoord selecteert verandert dit blokje van kleur (bijvoorbeeld geel) en wordt het wordt de antwoordmogelijkheid nogmaals uitgesproken door de actrice. Als de respondent een keuze heeft gemaakt klikt hij of zij rechtsonder op de volgende-knop.

De volgende vraag gaat over informatie lezen en werkt op dezelfde manier als de vraag hierboven.

De volgende vraag gaat over het invullen van formulieren. Er zijn vijf antwoordmogelijkheden die wederom worden voorgelezen door de actrice. Om de respondent wat extra te ondersteunen zijn er afbeeldingen toegevoegd aan de antwoorden. Als de respondent een antwoord selecteert verandert

43

deze ook weer van kleur (geel bijvoorbeeld) en wordt het antwoord ook nogmaals uitgesproken door de stem van de actrice.

De volgende vraag gaat over hoe zeker de respondent van zichzelf qua vragen stellen en werkt op dezelfde manier als de vraag hierboven.

44 Einde van de vragenlijst

Tegen het einde van de vragenlijst verschijnt onderstaand beeld en moet de respondent zijn of haar gegevens nog insturen. De tekst die in beeld staat wordt wederom door de actrice voorgelezen en de actrice vertelt ook dat de respondent op de blauwe knop moet drukken om de antwoorden op de vragen te versturen (zodat deze worden opgeslagen).

Nadat de respondent zijn of haar gegevens heeft verstuurd verschijnt de actrice weer in beeld: 'Dit is