• No results found

HANDLEIDING BESTURING

In document Elektrische mast (pagina 105-111)

MQ865

MQ Statieven B.V. Etten-Leur 09-06-2010 Versie 1.0

1. Inleiding:

Deze handleiding beschrijft de werking en de bediening van de MQ865 besturings-eenheid. Deze module is ontworpen om een enkele elektrische mast van het bedrijf MQ Statieven aan te sturen. Het bevat in totaal vijf bedieningsknoppen, een digitale uitlees eenheid en twee indicatoren.

De werking van de module wordt uitgelegd in hoofdstuk drie van deze handleiding. Het begint met de knopindeling en gaat vervolgens verder met de modi van het programma.

Hoofdstuk vier bevat informatie over de indicatoren (LED‟s) en het display welke op de module gemonteerd zijn.

En hoofdstuk vijf geeft uitleg over het gebruik van de stroommeting welke de elektrische masten en de module beschermt tegen overbelasting.

WAARSCHUWING: Deze besturingseenheid is geconfigureerd voor het bijgeleverde product. Het aansluiten van andere typen masten kan problemen geven met de stroommeting en de hoogte- uitlezing. Gebruik uitsluitend identieke reserve onderdelen, welke te bestellen zijn bij uw dealer.

3. De werking van de MQ865: 3.1 De knoppen:

De MQ865 module heeft een vijftal knoppen. Iedere knop heeft een eigen functie en de knoppen zijn verdeeld als op de volgende afbeelding:

Afbeelding 1: De knopindeling

De “UP” knop: Deze knop heeft als primaire functie om omhoog te bewegen. Ook kan deze knop gebruikt worden om instellingen positief te wijzigen in het menu.

De “DOWN” knop: Deze knop heeft als primaire functie om omlaag te bewegen. Deze knop kan ook gebruikt worden om instellingen negatief te wijzigen in het menu.

De “STEP” knop: Deze knop heeft als primaire functie om een step uit te voeren. Deze knop wordt in het menu gebruikt om linksom door het menu te navigeren.

De “ZERO” knop: Deze knop heeft als primaire functie om de hoogte te nullen. De huidige hoogte wordt gecorrigeerd naar “00.0”. Deze knop wordt ook gebruikt om in het menu rechtsom te navigeren.

De “MENU” knop: Deze knop wordt gebruikt om in en uit het menu te gaan.

Door middel van deze vijf knoppen kan iedere functie van de MQ865 uitgevoerd worden. 3.2 De modi:

De MQ865 kent die modi, namelijk; de normale modus, de step functie en het menu. Alle modi worden hieronder uitgelegd.

3.2.1 De normale modus:

De module start op vanuit de normale modus. In deze stand kan er omhoog en omlaag bewogen worden en kan de hoogte op nul worden gesteld. Als de mast tegen één van de eindpunten aanloopt stopt de beweging automatisch. Dit wordt op het display weergegeven doordat de hoogte wordt afgewisseld met “----“. Ook wordt het stroomverbruik van de mast gecontroleerd. Als deze te hoog is stopt de mast automatisch en wordt de hoogte ook weer afgewisseld met “----“. Als er meer dan 100 millimeter achtereenvolgend is verplaatst beweegt de mast automatisch verder als de knop wordt losgelaten. Om de mast te stoppen moet de knop van de tegengestelde bewegingsrichting worden ingedrukt. Wanneer deze knop blijft ingedrukt zal de mast zich in de tegengestelde richting gaan bewegen.

Verder kan de step functieen het menu worden aangeroepen. Dit wordt gedaan door middel van de “STEP”- en “MENU” knop.

3.2.2 De step functie:

De MQ865 heeft een “Step” functie. Als vanuit de normale modus op de “STEP” knop wordt gedrukt, dan beweegt de mast een aantal millimeter in de ingestelde richting. Deze hoogteverplaatsing en startrichting kunnen ingesteld worden in het menu. Standaard is de hoogteverplaatsing 10 millimeter en is de startrichting omhoog. Ook voor deze beweging geldt dat de verplaatsing stopt als één van de eindpunten wordt bereikt of wanneer het stroomverbruik te hoog wordt. Als de mast de eerste beweging heeft gemaakt, kan alleen maar de ”STEP” knop gebruikt worden. Alle andere functies vervallen in deze positie. Als er op de “Step” knop wordt gedrukt, dan verplaatst de mast hetzelfde aantal millimeters in de tegengestelde richting. Na deze handeling bevindt de MQ865 zich in de normale modus. Deze step functie mag maximaal vijf keer per minuut gebruikt worden. Dit in verband met het overbelasten van de motor.

3.2.3 Het menu:

Alle parameters van de MQ865 kunnen in het menu ingesteld worden. Als in de normale modus op de “MENU” knop gedrukt wordt gaat het programma naar het menu. Het menu bevat meerdere items die geselecteerd kunnen worden door linksom of rechtsom door het menu te navigeren. Dit gebeurt door middel van de “STEP” en “ZERO” knop. Door op de “UP” of “DOWN” knop te drukken kunnen de instellingen verandert worden. Het menu kan ieder moment weer verlaten worden door op de “MENU” knop te drukken. Alle instellingen worden opgeslagen op het interne geheugen en als er opnieuw opgestart wordt dan worden deze instellingen weer overgenomen. De grootte van de step functie wordt ingesteld op het moment dat het menu verlaten wordt. Het menu bevat de volgende instelbare parameters:

3.2.3.1 De step grootten (“St. 1” tot en met “St. 9”):

De hoogteverplaatsing van de step functie kan hier ingesteld worden. Er kan maar één step grootte tegelijkertijd gebruik worden, maar om zo min mogelijk bezig te zijn met instellen kunnen er negen instellingen worden opgeslagen. Zo kan er dus simpel en snel tussen de verschillende step grootten geschakeld worden. De minimale step grootte is 10 millimeter en de maximale step grootte is 250 millimeter. De hoogte neemt toe als er op de “UP” knop gedrukt wordt en neemt af als er op de “DOWN” knop wordt gedrukt. De laatst geselecteerde step grootte wordt gebruikt tijdens de step modus.

De step grootten hebben de volgende standaard instelling:

Step nummer: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Grootte (mm): 10 20 30 50 100 150 175 200 250

Tabel 1: De standaard step grootten

3.2.3.2 De startrichting van de step (“STEP”):

De step functie kan in de omhooggaande en in de omlaaggaande richting starten. Standaard start de step modus functie. Dit wordt in het menu weergegeven met “POS”. Door op de “DOWN” knop te drukken start de step modus in de omlaaggaande richting en dit wordt met “NEG” weergegeven in het menu. Door op de “UP” knop te drukken kan de omhooggaande richting weer worden geselecteerd.

3.2.3.3 De tel richting van het display (“DISP”):

De beweging kan op twee manieren worden weergegeven. Standaard wordt de hoogteverplaatsing naar boven weergegeven als positief en naar beneden als negatief. Dit wordt in het menu

weergegeven als “POS”. Maar dit kan ook omgedraaid worden en dan is de verplaatsing naar beneden positief en naar boven negatief. Dit gebeurt als de “DOWN” knop wordt ingedrukt en wordt in het menu weergegeven als “NEG”. Om de omhooggaande beweging weer als positief te zien moet er op de “UP” knop gedrukt worden.

3.2.3.4 De snelheid van de mast (“VELO”):

De snelheid van de mast kan hier aangepast worden. De snelheid varieert van 1 tot 35 eenheden waarbij 35 de grootste snelheid voorstelt en 1 de kleinste. Door op de “UP” knop te drukken wordt de snelheid verhoogt en het drukken op de “DOWN” knop verlaagd de snelheid. Standaard staat de mast ingesteld op de hoogste snelheid.

4. Indicatoren:

De MQ865 module heeft drie indicatoren, namelijk het display, de “Power” LED en de “Status” LED. Deze zitten op de volgende locatie op de paneel:

Afbeelding 2: De indicatoren 4.2 Het display:

Het display wordt in eerste instantie gebruikt om de verplaatsing van de mast weer te geven. Het display bestaat uit vier zevensegment displays. Ieder display kan één getal of karakter bevatten. Het eerste display wordt gebruikt om de meters aan te geven en of de elektrische mast boven of onder het ingestelde nulpunt zit. Als de mast boven het nulpunt is geeft het eerste display het aantal meters weer, maar als de mast eronder zit en een waarde heeft van een meter of meer dan wordt deze waarde afgewisseld met een minteken. De volgende drie displays geven de verplaatsing onder een meter weer: de tweede geeft de decimeters weer, de derde de centimeters en het vierde display laat de millimeters zien. Tussen de centimeters en de millimeters is een scheidingspunt aangebracht. Ook wordt het display gebruikt om de parameters van het menu in te stellen. De menu items worden tekstueel weergegeven. De parameters worden numeriek of tekstueel weergegeven, dit ligt aan het geselecteerde item.

4.2 De power LED:

De power LED is een rode LED en deze geeft de status van de voeding weer. Als de benodigde spanning aan de module geleverd wordt brandt deze LED. Is de spanning te laag of niet aangesloten dan brandt de LED niet.

4.3 De status LED:

De status LED is een blauwe LED en geeft de toestand van het programma aan. Als het programma in de normale modus of het menu staat, dan brandt de LED continu. Op het moment dat de step functie wordt uitgevoerd knippert deze LED. Pas als de step functie voltooid is gaat deze weer continu branden. Als er vanuit het menu naar de stand-by functie wordt gegaan, dan gaat de status LED uit. Als de stand-by functie verlaten wordt gaat de LED weer branden.

5. De stroommeting:

De stroommeting staat standaard altijd aan en er wordt op elk moment van de beweging stroom gemeten. Als er teveel gewicht verplaatst moet worden of motor geblokkeerd wordt loopt de stroom op. Als de stroom te hoog wordt zal de spanning van de motor worden gehaald. De mast bevat geen fysieke eindschakelaars maar door middel van de stroommeting wordt er softwarematig een

eindschakelaar gesimuleerd. Als de mast tegen zijn mechanische eindpunten aanloopt zal de motor meer stroom gaan verbruiken waardoor de spanning van de motor wordt gehaald. Er kan dan alleen nog maar in de tegenovergestelde richting worden bewogen.

Als er problemen zijn en de stroommeting moet worden uitgeschakeld kan dit alleen softwarematig. Dit is gedaan om geen schade aan te kunnen richten aan de mechanische eindpunten.

Disclaimer:

Alle informatie in dit document is eigendom van MQ Statieven BV te Etten-Leur. Het is toegestaan om dit document te vermeerderen voor gebruiksdoeleinden. Dit document is bedoeld ter informatie en

In document Elektrische mast (pagina 105-111)