• No results found

H ET VERBETERD KADASTER : DE ACTIEVE BEOEFENAARS

In document HWF Jaarverslag 2013 (pagina 31-35)

LUIK 3: INTERNATIONAAL LUIK

2.4. H ET KADASTER EN DE VERRIJKING VAN HET KADASTER

2.4.2 H ET VERBETERD KADASTER : DE ACTIEVE BEOEFENAARS

2.4.2.1DOEL EN METHODE VAN HET EXPLOITATIEVOORSTEL VOOR HET PLAN KADASTER ‘PLANKAD’

Het Kadaster biedt dus een overzicht van alle personen die een aanvraag hebben ingediend om een erkende beroepsactiviteit uit te oefenen. In dit Kadaster wordt onder meer informatie opgeslagen over het al dan niet bezitten van een geldige erkenning of visum, de behaalde diploma’s, adres- en persoonsgegevens en eventuele specialisaties.

Om echter ten volle de missie van de Planningscommissie medisch aanbod te ondersteunen schiet deze gegevensbank te kort. In de gegevens ontbreekt er informatie om aan de hand van het mathematisch planningsmodel steekhoudende voorspellingsscenario’s uit te werken. Het kadaster maakt het bij voorbeeld niet mogelijk om het aandeel van erkende personen te kennen die wel degelijk actief zijn, in welke mate die activiteit wordt uitgeoefend en in welke sectoren de populatie van erkende beoefenaars zich situeert. Het kadaster biedt enkel een zicht op de personen die een gezondheidszorgberoep mogen uitoefenen, maar niet op wie het beroep daadwerkelijk uitoefent.

De planningscommissie moet echter beschikken over informatie betreffende de activiteit van de gezondheidszorgbeoefenaars en over hun activiteitsniveau om het zorgaanbod te kunnen plannen en de contingentering van artsen, tandartsen en kinesitherapeuten te kunnen bepalen.

Vandaar dat art. 35quaterdecies, §4 van het KB nr. 78 de mogelijkheid biedt om de gegevens van het kadaster te koppelen aan een reeks andere databases.

Het project ’PlanKAD’ is gebaseerd op deze mogelijkheid om het kadaster te verrijken. Concreet worden er gegevens uit het kadaster gekoppeld met gegevens van

De federale database van de gezondheidszorgbeoefenaars (“kadaster”),

Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV),

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ),

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van de provinciale en lokale besturen (RSZ-

PLB) en

Het Rijksinstituut voor Sociale Verzekering der Zelfstandigen (RSVZ).

De cel Planning bereidt de lijst met de variabelen voor, die uit de verschillende databases met elkaar moeten worden gekoppeld. Deze lijst wordt gevalideerd door de werkgroepen. Vervolgens wordt de aanvraag onderzocht door het sectorcomité Gezondheid van de

Privacycommissie. Volgens het advies dat deze instantie uitbrengt, gaat de Kruispuntbank van de sociale zekerheid met behulp van de Datawarehouse Arbeidsmarkt & Sociale

Bescherming (DWH AM & SB) over tot de gegevensinzameling en kent zij hen een code toe

die ze anoniem maakt en die het mogelijk maakt om de gegevens van eenzelfde individu te linken doorheen de verschillende databases.

Op basis van de gekoppelde individuele gegevens kunnen vervolgens de frequentietabellen, de leeftijdspiramiden, grafieken en kaarten worden geraadpleegd om de verschillende beleidsniveaus te voorzien van correcte en actuele gegevens over de verschillende gezondheidszorgberoepen.

Het is niet de bedoeling om via gekoppelde gegevens individuele profielen van beroepsbeoefenaars op te stellen. Het rapport over de analyseresultaten wordt gemaakt met behulp van geanonimiseerde totaalgegevens.

Op basis van dit geheel van gegevens, kunnen er relevante antwoorden worden gegeven op de vragen over de manpower in de beroepen, zoals bijvoorbeeld:

Wat is het aantal actieve personen binnen een beroepscategorie in België?

Hoe ziet de leeftijdspiramide van de beroepscategorie eruit?

Wat is het aantal verstrekkingen die door deze personen wordt verricht,

uitgedrukt in voltijdse equivalenten?

Welke is de spreiding van deze personen tussen de verschillende subsectoren

van de gezondheidszorg?

Welk is het respectieve aandeel van voltijds en van deeltijds werk?

Welke is de spreiding volgens het arrondissement van de woonplaats en van de

werkplek?

Hoe is de beroepscategorie geëvolueerd doorheen de bestudeerde jaren?

Tot slot dienen deze gegevens ook om gegevens te verbeteren en te vervolledigen die België meedeelt aan internationale organisaties.

De ingezamelde gegevens bestrijken meerdere jaren, teneinde evoluties aan het licht te brengen en vervolgens trends te kunnen afleiden uit de prognoses voor toekomstige ontwikkelingen binnen de manpower (mathematisch model en scenario’s). Er bestaat echter minstens twee jaar vertraging om te beschikken over volledige gegevens in alle databases die met elkaar worden gekoppeld.

De rapporten van deze koppelingen zijn beschikbaar op de website van de FOD Volksgezondheid

www.gezondheid.belgie.be > Gezondheidszorg > Overlegstructuren > Planningscommissie >

In een latere fase worden de analyseresultaten van de gekoppelde gegevens gebruikt om een toekomstscenario voor de beroepsgroep uit te werken aan de hand van het

geharmoniseerd mathematisch planningsmodel van de planningscommissie medisch aanbod.

Voor het schatten van het toekomstige aanbod aan beoefenaars van een gezondheidszorgberoep is er exacte kennis vereist over de huidige stand van zaken. Enkel vanuit een correct beeld over de huidige ‘voorraad’ aan gezondheidszorgverleners in een bepaald beroep en inzicht in de jaarlijkse in- en uitstroom kunnen er betekenisvolle uitspraken gedaan worden over toekomstige evoluties.

Deze scenario’s worden binnen de werkgroepen van de planningscommissie uitgewerkt en moeten het voorwerp uitmaken van een rapport dat beschikbaar is op de website van de FOD.

2.4.2VOORTGANG VAN DE ANALYSE VAN HET VERBETERD KADASTER EN VAN DE UITWERKING VAN

SCENARIO’S

2.4.2.1PLANKAD‘VERPLEEGKUNDIGEN’ EN SCENARIO’S

De in het kader van het project PlanKAD ‘Verpleegkundigen’ gekoppelde gegevens bestrijken de periode 2004-2009. De analyse ervan was onderbroken geweest en werd hervat in de derde trimester van 2012. De resultaten van de werkgroep ‘verpleegkundigen’ werden in de loop van 2013 gepresenteerd onder de vorm van 6 ‘fact sheets’.

Op vraag van de werkgroep werd deze analyse verfijnd. De redactie van het uiteindelijke analyserapport is begonnen in de tweede semester 2013. Dit rapport, met als titel Verpleegkundigen op de arbeidsmarkt 2004-2009, is beschikbaar op www.gezondheid.belgie.be

> Gezondheidszorg > Overlegstructuren > Planningscommissie > Publicaties.

Deze publicatie is het sluitstuk van de werkzaamheden van het project PlanKAD en vormt de nodige basis voor de verderzetting van de opdrachten van de werkgroep: de uitwerking van scenario’s.

De gegevens werden ingezameld met betrekking tot de Belgische bevolking met inbegrip van de evolutievooruitzichten van het Planbureau, en tot de schoolbevolking, en zoals alle gegevens die uit de koppeling voortvloeiden werden zij geformatteerd om ze te kunnen

integreren in het mathematisch planningsmodel. De resultaten leverden een basisscenario op met de vooruitzichten voor de 40 komende jaren, bij ongewijzigd beleid.

Nadat hij zich vertrouwd had gemaakt met de werking van het planningsmodel heeft de werkgroep verpleegkundigen plausibele hypotheses naar voren gebracht voor beleidsbeslissingen die het effectief aan verpleegkundigen beïnvloeden. Deze hypotheses werden vertaald in parameters die een rol spelen in het mathematisch model. Sommige hebben een impact die de effectieven opdrijft ; het effect hiervan wordt bestudeerd in het

zogenaamde ‘hoge’ scenario, de andere worden bestudeerd in het ‘lage’ scenario33.

2.4.2.2PLANKAD« KINESITHERAPEUTEN »

De gegevens die in het kader van het PlanKAD "kinesitherapeuten" werden gekoppeld, bestrijken de periode 2004-2010. Hun analyse werd aangevat in het derde trimester van het jaar 2012. De resultaten van de werkgroep 'kinesitherapeuten' werden in de loop van het jaar 2013 voorgesteld onder de vorm van 7 'fact sheets'.

Op vraag van de werkgroep werd deze analyse verfijnd. De redactie van het uiteindelijke analyserapport is begonnen in het tweede semester 2013. Dit rapport, met als titel Kinesitherapeuten op de arbeidsmarkt 2004-2010, is beschikbaar op www.gezondheid.belgie.be

> Gezondheidszorg > Overlegstructuren > Planningscommissie > Publicaties

De uitwerking van de scenario’s werd uitgesteld tot in 2014

2.4.2.3.PLANKAD'ARTSEN EN TANDARTSEN'

In 2013 werd er een nieuwe PlanKAD koppeling gelanceerd voor de beroepen van arts en tandarts. In overleg met de werkgroepen artsen en tandartsen en met experts van het RIZIV heeft de cel planning de lijst van de variabelen voor deze koppeling vastgesteld. In de herfst werden de toelatingsaanvragen van het sectorcomité Gezondheid van de Privacycommissie alsook de toelatingsaanvraag voor de koppeling door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid ingediend.

In document HWF Jaarverslag 2013 (pagina 31-35)