• No results found

Tweede observatie in Coehoorn, dinsdag 20 juni 2017.

Respondent 9: Groep dagtoeristen

Hadden met elkaar afgesproken in het parkje bij café Stella. Ze kwamen uit de buurt van Arnhem, maar niet uit de wijk zelf. Ze gaven echter vrij snel aan verder te willen met hen gesprek.

97

Eerste observatie in de Belcrum, vrijdag 16 juni 2017.

Categorie Indicator Bevinding

Fysieke kenmerken

Aantal en soort voorzieningen

Er zijn verschillende voorzieningen in de wijk. Zo is er een ‘hippe kapper’, een Jumbo, een Aldi, een stadsstrand, een

festiviteitenterrein. Ook is er een ‘ondernemersdorp’ STEK, waar verschillende ondernemers gevestigd zitten. Hier is een

Mexicaanse Foodguerilla truc gevestigd. De prijzen zijn overal vrij normaal. De hutjes in het ondernemersdorp zien er gezellig en knus uit. Het doet allemaal een beetje hetzelfde aan als café Stella. De hutjes zijn vrij klein, maar erg ‘hip’ ingericht met allerlei

vintagespullen. Aandeel groen in de

wijk

De ‘hoofdader’, de Speelhuislaan, van de wijk wordt getekend door verschillende bomen. Verder is er in de wijk geen parkje aanwezig. Er is in het hart van de wijk sowieso niet echt een ontmoetingsplek. Daarvoor zou je echt naar het gedeelte moeten gaan van de creatieve ondernemers. Het gedeelte waar de creatieve ondernemers gevestigd zitten overheerst beton. Hier is niet veel groen aanwezig op enkele bomen na.

Staat van onderhoud panden

De huizen in de wijk zien er prima uit. Er zijn slechts een paar gebouwen, zoals de twee bordelen, die in een wat minder goede staat verkeren. De gebouwen op het Haveneiland, het

industrieterrein waar de creatieve ondernemers gevestigd zitten, zien er wat vervallen uit. Zo staan er nog grote leegstaande gebouwen. De verdere gebouwen zien er goed onderhouden uit, ook al zijn het oude fabrieken.

Type

woning/bebouwing

De wijk bestaat voornamelijk uit jaren ’30 arbeidershuizen. De gebouwen waar de creatieve ondernemers in zitten, zijn echte fabrieksgebouwen. Het is zeer duidelijk dat dit vroeger een industrieterrein was. Een gedeelte van de creatieve ondernemers zit ook in de oude fabrieksgebouwen. Er zijn nog verschillende oude, vervallen gebouwen op het Haveneiland aanwezig. Het

98

ondernemersdorp STEK bestaat uit een soort houten hutjes. Bij het Haveneiland liggen ook een stuk of 10 woonboten.

Zichtbaarheid

creatieve ondernemers

Doordat de ondernemers voornamelijk op het Haveneiland zitten, vallen deze helemaal niet op in de wijk. Je moet er gericht

heenlopen en pas dan zie je dat er creatieve ondernemers zitten. Voornamelijk bij STEK moet je een stuk doorlopen op het terrein voordat duidelijk is wat er allemaal in het ‘dorp’ zit. Ook om bij Pier15 te komen moet je eerst het hele Haveneiland doorlopen. BelcrumBeach zit verder erg verstopt. Het is op het moment dat je STEK binnenloopt wel erg duidelijk dat er creatieve ondernemers gevestigd zitten.

Publiek creatieve ondernemers

Type mensen: Gezin of alleen/kledingstijl

Voornamelijk ‘normale mensen’, die je ook zou zien wanneer je bij Breda op de Grote Markt zou gaan zitten. Er zijn geen opvallende verschijningen. Het is duidelijk dat hier niet niet per se een ‘creatieve scene’ aangetrokken wordt.

Leeftijd Vrijwel elke leeftijd kwam voor bij zowel het Ondernemersdorp als Belcrum Beach. Veel gezinnen met kleinere kinderen.

Bezigheden De meeste mensen in het ondernemersdorp zijn creatieve

ondernemers, die bezig zijn met hun werk. Er is weinig sprake van ‘ontmoetingen’. Veel mensen zijn op zichzelf. In de Foodguerilla komen verschillende andere ondernemers vragen stellen, zoals of ze een tafel mogelijk lenen o.i.d.

Publiek op straat

Hoeveelheid mensen op straat

Er waren redelijk veel mensen op straat. Er stonden ook veel auto’s geparkeerd aan de hoofdweg. Wederom lijkt het erop dat veel mensen vanuit een bepaalde plek naar het station toe lopen en dus veel mensen op straat niet veel met de buurt te maken hebben. Dit bleek ook wanneer ik enkele mensen aansprak. Dit zorgt wel voor wat leven in de straat. Er rijden verder wat auto’s rond door de Speelhuislaan, maar niet veel.

Type mensen: Gezin of alleen/Kledingstijl

Wederom voornamelijk ‘normale’ mensen, waaraan niet specifiek iets opviel. Ze hadden geen opmerkelijk kledingstijl o.i.d.

99

Tweede observatie in de Belcrum, woensdag 21 juni 2017.

Categorie Indicator Bevinding

Fysieke kenmerken

Aantal en soort voorzieningen

Geen veranderingen t.o.v. eerste observatie

Aandeel groen in de wijk Geen veranderingen t.o.v. eerste observatie Staat van onderhoud

panden

Geen veranderingen t.o.v. eerste observatie

Type woning/bebouwing Geen veranderingen t.o.v. eerste observatie Zichtbaarheid creatieve

ondernemers

Geen veranderingen t.o.v. eerste observatie

Publiek creatieve ondernemers

Type mensen: Gezin of alleen/leeftijd/kledingstijl

Er zit een wat oudere man bij de Foodguerilla en verder is er eigenlijk niemand aanwezig. Het is erg rustig bij STEK. Bij Pier15 zijn wat jongeren aan het skaten en zitten de ondernemers op hun laptop te werken. De meeste mensen die hier zitten hebben een skateboard bij. Bij BelcrumBeach zijn voornamelijk gezinnen aanwezig met kleine kinderen. Het overgrote deel van het publiek vandaag bestaat sowieso uit kleinere kinderen (onder de 12) en hun moeder.

Leeftijd Leeftijden variëren sterk.

Bezigheden De meeste kinderen zijn op het stadsstrand met elkaar aan het spelen. Hun moeders zijn aan het kletsen met de andere moeders die aanwezig zijn bij Belcrum Beach. Ook zijn er twee meisjes aan het zonnen. Bij Pier15 zijn de meeste mensen aan het skaten. Bij STEK maken mensen gebruik van de voorzieningen (zoals de fietsenmaker). Verder is het er zoals eerder aangegeven erg rustig.

Publiek op straat

Hoeveelheid mensen op straat

Er zijn vrij veel mensen op straat. Dat is ook niet gek aangezien het ongeveer 5 uur ’s middags is. Veel auto’s en veel doorgaand verkeer. Ook veel mensen vanuit het station lopen de Belcrum in. Soort mensen op straat:

Gezin/alleen/leeftijd/ kledingstijl

Veel mensen rond de dertig. Er zijn ook veel kinderen op de fiets die door de wijk heen rijden. Er valt verder niet specifiek iets op wat betreft de leeftijd of de kledingstijl van de mensen hier.

100