• No results found

Wat zijn de effecten van de activiteiten van creatieve ondernemers op de aanwezigheid

5.4: De effecten van activiteiten van creatieve ondernemers op sociale uitsluiting

Deelvraag 2: Wat zijn de effecten van de activiteiten van creatieve ondernemers op de aanwezigheid

en kwaliteit van sociale relaties in beiden wijken?

In de theorie werd door Matarasso (1997) gesteld dat een deelname aan creatieve activiteiten zou leiden tot nieuwe sociale contacten en zelfs tot de ontwikkeling van vriendschappen. Ook Stern en Seifet (2009) stelden dat deelname aan creatieve activiteiten zou bijdrage aan de ontwikkeling van sociale relaties. Hiernaast zouden volgens Tremblay en Klein (n.d.) contact worden gelegd tussen verschillende bevolkingsgroepen, welke normaliter niet met elkaar in contact zouden komen. Uit onderzoek van de Jong (2015) bleek echter dat er juist weinig echte wijkbewoners deelnamen aan de creatieve activiteiten en zij stelde hiermee dat het effect dat de activiteiten van creatieve

ondernemers op de sociale relaties in de wijk erg beperkt is.

Ondanks de verschillende beloftes in de literatuur (Stern en Seifert, 2009) dragen de

hoofdactiviteiten van de creatieve ondernemers, zoals de Jong aangaf, in beide casussen niet of nauwelijks bij aan de frequentie of kwaliteit van de sociale relaties van de bewoners in beide wijken. Dit heeft echter wel verschillende oorzaken. In Coehoorn is een verklaring hiervoor dat weinig wijkbewoners deelnemen aan de creatieve activiteiten die worden georganiseerd door de creatieve ondernemers. In de Belcrum nemen wel wijkbewoners deel aan de creatieve activiteiten. Deze activiteiten zijn echter bedoeld voor heel Breda en niet gericht op de wijk. Hierdoor vindt nauwelijks een stijging plaats van de frequentie of kwaliteit van de sociale relaties in de Belcrum.

62 Wel dragen de activiteiten in de breedste zin van het woord in geringe mate bij aan de frequentie en kwaliteit van de sociale relaties in de wijk.

In Coehoorn zijn dat het organiseren van nevenactiviteiten, de locatie waar zij hun activiteiten uitvoeren en het creëren van ontmoetingsplekken. In de Belcrum is dit het creëren van

ontmoetingsplekken en de samenwerking tussen creatieve ondernemers en wijkbewoners. In zowel Coehoorn als de Belcrum bleef de impact hiervan echter beperkt.

In Coehoorn werden door creatieve ondernemers activiteiten voor de buurt georganiseerd. Zo organiseerde café Stella een BBQ en Kunstlab ‘Proeftuin’ en ‘Eten bij de buren’. Door middel van deze activiteiten kwamen enkele buurtbewoners met elkaar in contact, maar het effect bleef beperkt. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met de resultaten van het onderzoek van de Jong (2015). Zij constateerde bij Eiland8 slechts een kleine groep wijkbewoners deelnamen aan de activiteiten in de wijk en niet, zoals van tevoren wel verwacht werd, een brede doelgroep bereikt werd.

De locatie van de activiteiten van de creatieve ondernemers in Coehoorn zorgde voor sociale interactie. Zo bleek dat er contact ontstaat doordat de creatieve ondernemers verschillende

wijkbewoners regelmatig zien, doordat zij bijvoorbeeld hetzelfde ritme hebben. Dit contact is echter erg basaal, zo wordt slechts begroet of een praatje gemaakt en ook geldt dit slecht voor een

enkeling.

Tot slot is een stadspark ontwikkeld, waar relatief veel wijkbewoners gebruik van maken. Zo zijn er moestuintjes in de wijk aanwezig en kun je door het parkje wandelen. Ook zitten er weleens gezinnen met hun kinderen. Het stadspark heeft geleid tot enkele nieuwe sociale relaties en een betekende voor een kleine groep ouderen, welke samen het park onderhouden, een kleine verbetering van de kwaliteit van hun sociale relaties. Een groepje wijkbewoners maakt tevens veel gebruik van de moestuintjes in het park, waardoor zij buiten komen en nieuwe mensen ontmoeten. Dit geldt echter slechts voor een kleine groep wijkbewoners.

In de Belcrum dragen de activiteiten van de creatieve ondernemers bij aan de frequentie en kwaliteit van sociale relaties door het faciliteren van ontmoetingsplekken. Ontmoetingsplekken zoals Belcrum Beach en STEK waren voor de komst van de ondernemers nog niet in de wijk aanwezig. Uit de verzamelde data bleek dat verschillende wijkbewoners deze plekken gebruiken om af te spreken of om na school met de kinderen te spelen. Echter bleek dat deze ontmoetingsplekken niet van levensbelang zijn voor de sociale contacten in de wijk. Zo zouden wijkbewoners elkaar ook regelmatig treffen zonder deze ontmoetingsplekken. Het contact dat plaatsvindt op de

63 ontmoetingsplekken leidt niet tot nieuwe contacten. Wel zorgt het voor een kleine verbetering in de kwaliteit van enkele relaties in de wijk, doordat zij elkaar iets vaker contact hebben dan vroeger. Wat tot de ontwikkeling van enkele nieuwe sociale contacten heeft geleid is de samenwerking tussen creatieve ondernemers en wijkbewoners bij het organiseren van activiteiten. Zo ondersteunen de creatieve ondernemers de activiteiten van de bewonersvereniging door bijvoorbeeld het bieden van een opslagplaats, zoals voor het timmerfestival, of een plek waar de bewonersvereniging hun activiteiten kunnen houden. Ook helpen de wijkbewoners, wanneer dit nodig is, bij de onderneming van de creatieve ondernemers door bijvoorbeeld te helpen opbouwen. Door deze samenwerking leren de creatieve ondernemers en wijkbewoners elkaar kennen. Er ontstaan dus nieuwe relaties tussen ondernemers en wijkbewoners. Op deze manier wordt het sociale netwerk van zowel de wijkbewoners als de creatieve ondernemers uitgebreid.

Er blijkt dus dat in Coehoorn de activiteiten van de creatieve ondernemers in geringere mate bijdragen aan de frequentie en kwaliteit van sociale relaties dan in de Belcrum. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat in de Belcrum een bewonersvereniging actief is en in Coehoorn niet. De bewoners van de Belcrum komen namelijk vaker in contact te staan met de creatieve ondernemers doordat zij met hen samenwerken en hen hierdoor leren kennen. Wat betreft het effect van de activiteiten van de creatieve ondernemers op de contacten tussen wijkbewoners in de Belcrum kan worden gesteld dat dit ongeveer even groot is als in Coehoorn. Dit doordat in meerdere gesprekken werd aangegeven dat het contact met de creatieve ondernemers niet van groot belang is voor de sociale contacten die de respondenten in de wijk hadden.

Er kan dan ook worden geconcludeerd dat de activiteiten van de creatieve ondernemers in geringe mate bijdragen aan de aanwezigheid en frequentie van de sociale contacten in de wijk Coehoorn en de Belcrum.