• No results found

Hoofdstuk 6 Regiomarketing

7.2 Greenport Venlo en regiobranding

Één element waar tijdens de interviews expliciet naar is gevraagd, is Greenport Venlo. Een van de aanleidingen voor dit onderzoek was namelijk dat binnen de regio Venlo de vraag speelt in hoeverre

Kiezen vo o r ee n r egi o n aal p ro fiel

60

Greenport Venlo geschikt is voor regiobranding. Hoewel uit tabel 7.1 al bleek dat de agribusiness samen met de logistiek de beste kansen biedt om het regiomerk mee te laden, gaan we nu nog wat dieper in op Greenport Venlo. De actoren analyse in hoofdstuk vier liet al zien dat er momenteel vier organisaties zijn die de naam Greenport Venlo dragen. Het gaat om de Stichting Greenport Venlo, DCGV, OIGV en GVIC. Uit interviews met vertegenwoordigers van deze vier organisaties blijkt dat deze organisaties momenteel hun eigen externe communicatiebeleid voeren. Dit komt omdat iedere organisatie haar eigen verantwoordelijkheden heeft waar een bepaalde vorm en snelheid van communicatie bij hoort. Zo bleek uit de interviews bijvoorbeeld dat er bij DCGV vanwege hun takenpakket behoefte is aan een snelle communicatie. Bij de Stichting Greenport Venlo is deze urgentie minder groot waardoor de communicatiesporen van beide organisaties niet optimaal op elkaar zijn afgestemd. In het kader van regiobranding is dit een belangrijk knelpunt omdat een goede afstemming van de verschillende communicatiesporen essentieel is om een eenduidig beeld naar de doelgroepen te zenden.

Een ander knelpunt dat tijdens de interviews naar voren kwam is dat Greenport Venlo geen heldere definitie kent. Volgens de respondenten is Greenport Venlo binnen de regio Venlo alleen bekend bij mensen die hier vakinhoudelijk bij betrokken zijn. Het begrip is bekend in bestuurlijke kringen en onder een deel van de agrarische ondernemers. Typerend zijn dan ook enkele omschrijvingen zoals: “containerbegrip”, “vakjargon”, “bestuurlijke term” en “notitietaal”. Daarnaast viel op dat iedere respondent zijn of haar eigen definitie van het begrip Greenport Venlo hanteert. Dit verschilde van smalle definities waarbij alleen de Noord-Limburgse agrarische sector tot Greenport Venlo werd gerekend to brede definities die naast de agribusiness ook de logistiek, de maakindustrie en het toerisme onder Greenport Venlo schaarden. Alle respondenten gaven dan ook aan dat een heldere definiëring van het begrip Greenport Venlo gewenst is. Hierdoor kunnen misverstanden onder direct betrokkenen worden voorkomen en wordt het ook eenvoudiger om binnen en buiten de regio Venlo duidelijk te maken waar Greenport Venlo voor staat.

Het laatste knelpunt is dat Greenport Venlo gevoelig is voor externe bedreigingen. Een voorbeeld van een dergelijke externe bedreiging is de maatschappelijke discussie die er bestaat rond de intensieve veehouderij. Deze bedrijfstak is ook binnen Greenport Venlo vertegenwoordigd. Hoewel dit op zich geen probleem hoeft te zijn, loopt de regio Venlo hier wel een bepaald risico mee. Het imago van de regio Venlo kan namelijk schade oplopen wanneer de regio vanwege de intensieve veehouderij negatief in het nieuws komt. Een ander voorbeeld van een externe bedreiging is de EHEC bacterie die in de zomer van 2011 opdook. Deze bacterie heeft de Nederlandse tuinbouwsector voor miljoenen euro’s aan schade toegebracht (Rijksoverheid, 2012). Naast deze direct meetbare schade heeft ook het imago van groentetelers onder deze crisis geleden. Voor de regio Venlo zijn dergelijke externe bedreigingen zaken waar men in het kader van regiobranding adequaat op moet kunnen reageren. Naast de hiervoor benoemde knelpunten zijn er ook positieve punten waar men binnen de regio Venlo gebruik van kan maken wanneer men besluit om Greenport Venlo op het gebied van regiobranding in te zetten. Zo heeft Greenport Venlo de potentie om zich ten opzichte van de overige Greenports in Nederland sterk te onderscheiden. Het is namelijk zo dat de overige Greenports meer monoculturen zijn terwijl Greenport Venlo gekenmerkt wordt door de compleetheid van de keten. Verder is de nabijheid van het Ruhrgebied een belangrijke onderscheidende factor. Bedrijven binnen Greenport Venlo kunnen nu eenmaal sneller hun producten in Duitsland aanleveren dan bedrijven die in het westen van Nederland gevestigd zijn. Daarnaast heeft Greenport Venlo ook nog voldoende ruimte beschikbaar om door te groeien. Ook op dit punt kan men zich profileren. Verder biedt Greenport Venlo nog de mogelijkheid om de grensoverschrijdende samenwerking naar een hoger plan te tillen. In samenwerking met Agrobusiness Region Niederrhein zou op termijn een grootschalig grensoverschrijdend land- en tuinbouwgebied kunnen ontstaan. Met deze gebundelde slagkracht wordt het ook makkelijker om de regio Venlo internationaal gezien te profileren als een interessante vestigingsplaats voor bedrijven in de agribusiness of aanverwante bedrijfstakken. Ten slotte is het in

Kiezen vo o r ee n r egi o n aal p ro fiel

61

het kader van regiobranding gunstig dat het begrip Greenport inmiddels bekend is bij belangrijke actoren zoals de rijksoverheid en de provincie Limburg. Vooral bij het lobbyen voor subsidies en andere financiële steun is dit een gunstige verworvenheid waar de regio Venlo van kan profiteren. Al met al kan gesteld worden dat de agribusiness, in de vorm van Greenport Venlo, een economische sector is die zich goed leent voor regiobranding. Er zijn echter twee valkuilen die ontweken moeten worden. Ten eerste zal er een heldere definitie van de term Greenport Venlo opgesteld moeten worden. De Stichting Greenport Venlo kan deze taak op zich nemen. Ten tweede zal Greenport Venlo binnen de eigen regio bekender moeten worden. Uit de interviews is namelijk gebleken dat deze term momenteel voornamelijk in politiek bestuurlijke kringen bekendheid geniet. Het gaat hierbij om de regiogemeenten, de rijksoverheid, de provincie Limburg en de Brainport regio. Verder is Greenport Venlo in het regionale onderwijs en bedrijfsleven is Greenport Venlo alleen bij direct betrokken partijen bekend. Onder de eigen inwoners is dit nog niet het geval. De naamsbekendheid is momenteel dus nog niet optimaal. Aan te raden valt dat er concrete projecten opgestart worden die de bekendheid van Greenport Venlo binnen de regio Venlo vergroten. Door duidelijk te maken waar Greenport Venlo voor staat en wat deze sector voor de regio betekent, wordt het makkelijker om regionale partijen bij de branding te betrekken. Dit is erg belangrijk omdat deze regionale partijen de ambassadeurs van de regio vormen. Wanneer deze twee valkuilen ontweken worden, biedt Greenport Venlo veel mogelijkheden om een succesvol regionaal merk te ontwikkelen.