• No results found

IMKICH RDMZ

2 Informatie analyse

2.4 Globale Architectuur 1 Inleiding

Dit document bevat een beschrijving van de globale architectuur die nodig is voor het KICH webportaal. De naam globale architectuur zegt het al: alleen de hoofdlijnen worden beschreven. De benodigde detaillering wordt in de latere ontwerpfasen aangebracht.

De volgende server-functies worden onderscheiden: - Application server

- Database server - Mapserver

De verschillende serverfuncties kunnen op separate hardware worden geplaatst. Ook is het mogelijk een aantal serverfuncties op één machine onder te brengen. De uiteindelijke keuze wordt bepaald door de verwachte belasting, de kracht van de server, de kosten en de mate van integratie van de verschillende onderdelen van de gekozen oplossing. De server-functies worden beschreven in paragraaf 2.4.2.

Voor koppeling met externe gegevensbronnen en externe systemen zal worden aangesloten bij bestaande open standaarden. De mogelijkheden zijn in paragraaf 2.4.3 op een rijtje gezet.

Paragraaf 2.4.4 bevat een diagram van de globale architectuur van het KICH- webportaal.

De weergegeven globale architectuur beschrijft de gewenste situatie voor de lange termijn. Voor de korte termijn – de nulversie van het KICH-webportaal – moeten hier op enkele punten van worden afgeweken, omdat de omgeving waarin het project KICH webportaal invulling moet krijgen (nog) niet voldoet aan de gewenste lange termijn situatie. Op deze punten zullen ad-hoc oplossingen worden gerealiseerd. Dit neemt niet weg dat het KICH-webportaal op de toekomst zal zijn voorbereid en ook de nulversie gebouwd wordt met de gewenste lange termijn architectuur in het achterhoofd.

2.4.2 Server-functies 2.4.2.1 Application server

De application server vormt het hart van het webportaal. De ingebouwde webserver voorziet in het afhandelen van web requests, waarbij de application server de

verschillende typen requests bewerkt en doorsluist naar de onderliggende applicaties. Voor een goed functioneren van de application server en voor het beheer van de server worden de volgende componenten onderscheiden:

- Portaalsoftware, voorziet in het ontsluiten van applicaties en databronnen, en (in meerdere of mindere mate) in een aantal standaardfaciliteiten als autorisatie, personalisatie en communicatie. De meeste portaalsoftware beschikt over een eigen repository waarvoor database-functionaliteit vereist is.

- Applicatie platform, voorziet in de mogelijkheid om additionele functionaliteit in het webportaal op te nemen. Het kan daarbij gaan om third-party software componenten, of om maatwerk. Microsoft levert hiervoor asp en asp.net. Alle overige application servers ondersteunen Java 2 Enterprise Edition (J2EE). Tenzij bij voorbaat voor een volledige Microsoft-oplossing wordt gekozen is aansluiting bij de J2EE-standaard de enige reële optie. In tegenstelling tot Microsoft of andere propriaty-oplossingen garandeert J2EE en brede ondersteuning vanuit de markt, flexibiliteit, platform-onafhankelijkheid en een state-of-the-art oplossing.

- Content Management, voorziet in het onderhouden en beheren van de inhoud van de website.

2.4.2.2 Mapserver

Een mapserver verzorgt de presentatie van kaarten in de webapplicatie en verwerkt gebruikerscommando’s op die kaart (zoals in- en uitzoomen, pannen, uitvoeren van selecties etc.). Leveranciers leveren standaardproducten en interfaces die het mogelijk maken requests naar eigen inzicht af te handelen. Het in fase I opgestelde rapport ‘Inventarisatie brongegevens KICH en Portaal Software’ geeft een overzicht van de beschikbare systemen.

Database server

De database server verzorgt de opslag van gegevens en het biedt faciliteiten voor het beheren van de gegevens en voor het snel en eenvoudig zoeken in de gegevens. De bronbestanden voor de nul-versie van het webportaal worden aangeleverd in shape/dbf-formaat. Om meerdere redenen is het aan te bevelen ze in een geo- database onder te brengen:

- Voor een geïntegreerde ontsluiting - Voor een snelle ontsluiting

- Vanwege betere beheersmogelijkheden

- Voor het realiseren van een hogere mate van beschikbaarheid

Er dient een voorlopig centraal informatiemodel te worden ontwikkeld. De vier bronbestanden worden hierin opgenomen. Hiervoor wordt voor ieder bronbestand een aparte inleesmodule ontwikkelt. Dit zijn de initiële adapters uit het rapport ‘Inventarisatie brongegevens KICH en Portaal Software’ (1.2.2).

2.4.3 Koppelingen met externe gegevensbronnen en externe systemen Voor de koppeling met externe gegevensbronnen en externe systemen zal worden aangesloten bij bestaande open standaarden.

Er zijn meerdere manieren waarop externe bronnen gekoppeld kunnen worden aan het KICH-webportaal:

- doorlinken naar andere websites - koppeling met externe gegevensbron

- aanroepen van extern gerealiseerde functionaliteit: webservices - opnemen van extern gerealiseerde functionaliteit

- realisatie van eigen functionaliteit op externe gegevensbron

Het doorlinken naar andere websites is de meest eenvoudig koppeling. Van een geïntegreerd systeem of een geïntegreerde ontsluiting is dan echter geen sprake, waardoor deze mogelijkheid vaak niet volstaat.

In de globale architectuur is voorzien in een koppeling met externe gegevensbronnen: Op basis van het informatiemodel KICH wordt een interface aangeboden waar derden door middel van de XML- en GML-standaarden op aan kunnen sluiten. Op dit punt is voor de nulversie een ad-hoc oplossing nodig: IMKICH is nog niet gereed, en de bronhouders beschikken nog niet over de mogelijkheid om hun gegevens in XML en GML aan te leveren.

Voor het aanroepen van extern gerealiseerde functionaliteit gaat de architectuur uit van webservices. Voor de data-uitwisseling werken web-services met XML. Op deze manier zijn acties op externe gegevensbronnen mogelijk.

Een andere mogelijkheid is het opnemen van extern gerealiseerde functionaliteit in het KICH webportaal. Door anderen gebouwde software-componenten worden dan gesitueerd in de application server van het KICH-webportaal. Standaarden als J2EE en dotNet ondersteunen dit.

Tenslotte is er de mogelijkheid om eigen functionaliteit te bouwen die gebruik maakt van gegevens uit een externe bron. Die gegevens van die externe bron moeten dan beschikbaar zijn voor het KICH-webportaal. Dat kan door opname in het portaal, of door een real-time koppeling naar de gegevensbron via een webservice of anderszins.

2.4.4 Diagram globale architectuur KICH webportaal

Onderstaand diagram geeft de architectuur weer voor de lange termijn. Voor de nulversie van het KICH webportaal is het IMKICH-interface nog niet beschikbaar, en zal voor de bronbestanden van elk van de vier bronhouders een separate invoermodule worden ontwikkelt (de initiële adapter).

http, XML, etc. Externe bronnen (almanak, projecten- bank ROB, etc.)

Figuur 2.4. globale architectuur webportaal

Server 3 Server 2 Server 1 Application Server Mapserver Database met ondersteuning Voor Spatial Data Database Repository Bron- houders Derden IMKICH -interface