• No results found

Stationsstraat

In de Stationsstraat is voor het gemotoriseerd verkeer een maximum toegelaten snelheid van 50km/u van toepassing. De rijbaan is niet verdeeld in rijstroken, maar is voldoende breed voor verkeer in twee rijrichtingen. Er kan aan beide zijden van de rijbaan worden geparkeerd. Nabij het station begint een zone 30. Ook nabij het kruispunt met de Oude Liersebaan begint een zone 30.

Figuur 3.15: Zone 30 nabij station

Oude Mechelbaan

Voor het gemotoriseerd verkeer is de Oude Mechelbaan een smalle straat. Kruisen met twee voertuigen vereist voorzichtigheid, hetgeen een positieve impact heeft op de snelheid op deze weg.

De kruispuntaansluitingen aan Bergvelden en de Oude Liersebaan zijn voorrangsgeregeld, respectievelijk voorrang van rechts en voorrang verlenen aan beide rijrichtingen.

Figuur 3.16: Oude Mechelbaan zuid x Bergvelden en aansluiting doodlopend gedeelte Oude Mechelbaan west

Figuur 3.17: Oude Mechelbaan west en aansluiting Oude Liersebaan

Oude Liersebaan

Tussen de Oude Mechelbaan en de Onze-Lieve-Vrouwstraat is in de Oude Liersebaan tweerichtingsverkeer toegestaan. Ook ten westen van de Oude Mechelbaan is tweerichtingsverkeer toegestaan. Tussen de Stationsstraat en de Onze-Lieve-Vrouwstraat is er echter éénrichtingsverkeer toegestaan in de richting van de Stationsstraat.

Nabij de gemeentelijke vrije basisschool is een zone 30 van toepassing. Parkeren op de rijbaan is toegestaan in beide rijrichtingen voor het deel van de Oude Liersebaan ten westen van de Onze-Lieve-Vrouwstraat. Voor het deel tussen de Onze-Lieve-Vrouwstraat en de Stationsstraat zijn enkele parkeervakken aangeduid waar voertuigen mogen parkeren.

Figuur 3.18: Oude Liersebaan

Aan het kruispunt Molenstraat x Bergstraat x Spoorwegstraat x Stationsstraat is een shared space-concept van toepassing (zie ook §3.1.4). In de Bergstraat begint eveneens een zone 30 en is er een tonnagebeperking voor vrachtverkeer dat overigens geldt in het volledige centrum. Leveringen zijn enkel toegestaan binnen bepaalde venstertijden.

Figuur 3.19: Kruispunt Molenstraat x Bergstraat x Stationsstraat x Spoorwegstraat

Druktebeeld

Doorsnedetelling

Van woensdag 20 november 2019 tot en met donderdag 5 december 2019 werd een doorsnedetelling uitgevoerd in de Stationsstraat ter hoogte van huisnummer 38. Dit is ongeveer halfweg tussen de in- en uitrit van de huidige handelssite en het kruispunt met de Molenstraat x Bergstraat x Spoorwegstraat.

Gemotoriseerd verkeer

Onderstaande figuur toont de dagtotalen van het gemotoriseerd verkeer in pae1. De rijrichting naar het centrum telt duidelijk meer verkeer dan de richting station: ca. 50.000 pae versus ca. 21.000 pae tijdens de gehele telperiode. Verder valt op dat vrijdag de drukste teldag was en de dag dat de kruispunttelingen (zie §3.5.2) werden uitgevoerd (29 november 2019) de drukste dag van alle dagen bleek. Zaterdag 30 november bleek de drukste zaterdag (t.o.v. zaterdag 23/11) en het dagtotaal van zaterdag ligt niet veel lager dan de andere werkdagen.

Figuur 3.20: Dagtotalen - pae

Onderstaande figuur toont voor een gemiddelde dag tijdens de telperiode de verkeersintensiteiten verdeeld over de uren. Hieruit bleek dat vrijdagnamiddag/avondspits het drukste gemiddelde piekmoment van de week is. Ook op zaterdagmiddag, wanneer de toekomstige handel vermoedelijk behoorlijk wat bijkomend verkeer zal genereren, is dit een piekmoment. Dit geldt voor beide rijrichtingen, zij het dat de rijrichting centrum ruim dubbel zo druk is als de richting station.

Figuur 3.21: Dagverdeling gemiddelde dag - pae Fiets

Onderstaande figuur toont de dagtotalen tijdens de telperiode van het fietsverkeer op het fietspad in de Stationsstraat. De rijrichting centrum telt meer fietsverkeer dan de rijrichting station: ca. 9.500 versus ca. 7.800 fietsers tijdens de gehele telperiode. Verder valt op dat vrijdag opnieuw de drukste teldag was. Op zaterdag en zondag waren er minder fietsers, wat aangeeft dat de route via de Stationsstraat duidelijk een functionele route is voor woonwerk- en/of woonschoolverkeer.

Figuur 3.22: Dagtotalen - fiets

Onderstaande figuur toont voor een gemiddelde dag tijdens de telperiode de verkeersintensiteiten verdeeld over de uren. Hieruit bleek dat vrijdagnamiddag/avondspits ook voor fietsverkeer het drukste gemiddelde piekmoment van de week is. Op zaterdag en zondag is er gemiddeld veel minder fietsverkeer t.o.v. werkdagen vergeleken met gemotoriseerd verkeer en de verhouding werk- en weekenddagen. In totaal is er in de Stationsstraat ruim één fietser per vier auto’s die door de Stationsstraat rijden.

Figuur 3.23: Dagverdeling gemiddelde dag - fiets

Kruispunttellingen

Op vrijdagavond 29 november werd er van 15u00 tot 17u00 een kruispunttelling uitgevoerd aan de Molenstraat x Bergstraat x Spoorwegstraat x Stationsstraat en ook aan de Stationsstraat x Boudewijnlaan. Gezien de ontwikkeling van grootschalige detailhandel een sterke impact kan hebben op de verkeersdrukte van zaterdagmiddag werden ook op zaterdag 30 november tussen 12u00 en 14u00 kruispunttellingen uitgevoerd op deze locaties. Op basis van de doorsnedetellingen kan gesteld worden dat de kruispunttellingen op representatieve dagen werden uitgevoerd.

Het cumulatief drukste spitsuur voor de kruispunten bleek op vrijdag tussen 15u45 en 16u45 te zijn op zaterdag tussen 13u00 en 14u00.

Molenstraat x Bergstraat x Spoorwegstraat x Stationsstraat

Onderstaande tabellen en bijhorende figuren tonen de verkeersbelasting van het kruispunt Molenstraat x Bergstraat x Spoorwegstraat x Stationsstraat op vrijdagavond en zaterdagmiddag. Het aandeel middelzwaar en zwaar verkeer bedroeg respectievelijk ca. 2,8% en ca. 1,4%.

Tabel 3.2: Kruispuntbelasting Molenstraat x Bergstraat x Spoorwegstraat x Stationsstraat Vrijdagavondpiek (15u45-16u45)

Figuur 3.24: Kruispunttakken Molenstraat x Bergstraat x Spoorwegstraat x Stationsstraat (kolom = herkomst, rij = bestemming)

Zaterdagmiddagpiek (13u00-14u00)

(kolom = herkomst, rij = bestemming)

A B C D

Kruispunt Stationsstraat x Boudewijnlaan

Onderstaande tabellen en bijhorende figuren tonen de verkeersbelasting van het kruispunt Stationsstraat x Boudewijnlaan op vrijdagavond en zaterdagmiddag. Het aandeel middelzwaar en zwaar verkeer bedroeg respectievelijk ca. 3,3% en 3,9%.

Tabel 3.3: Kruispuntbelasting Stationsstraat x Boudewijnlaan Vrijdagavondpiek (15u45-16u45)

Figuur 3.26: Kruispunttakken Stationsstraat x Boudewijnlaan

(kolom = herkomst, rij = bestemming) Zaterdagmiddagpiek (13u00-14u00)

(kolom = herkomst, rij = bestemming)

Figuur 3.27: Kruispuntbelasting Stationsstraat x Boudewijnlaan - vrijdagavond- en zaterdagmiddagpiek

Verkeersafwikkeling

Door middel van de verkeerskundige rekensoftware PTV Vistro 2020, steunend op de Highway Capacity Manual ’16, wordt het Level of Service (LOS) bepaald. Dit is een indicator voor de afwikkeling op basis van de gemiddelde wachttijd. Onderstaande tabel geeft dit beoordelingskader weer.

A B C

Tabel 3.4: Beoordelingskader LOS - voorrangsgeregeld kruispunt

Molenstraat x Bergstraat x Spoorwegstraat x Stationsstraat

Tijdens de avondspits van vrijdag 29 november kende het kruispunt Molenstraat x Bergstraat x Spoorwegstraat x Stationsstraat een gunstige verkeersafwikkeling. Op geen van de takken ontstonden er onaanvaardbare wachtrijen of –tijden. Voor de Stationsstraat en Molenstraat was er een stabiele verkeersafwikkeling en voor de Bergstraat een vlotte verkeersafwikkeling. Vanuit de Spoorwegstraat is het niet toegestaan voor gemotoriseerd verkeer om de straat uit te rijden. Het gehele kruispunt kende een stabiele afwikkeling met een verzadigingsgraad van ca. 65%.

LOS Afwikkeling Gemiddelde wachttijd

A Vlotte afwikkeling < 10 sec.

B Redelijk vlotte afwikkeling > 10-15 sec.

C Stabiele afwikkeling > 15-25 sec.

D Redelijk onstabiele afwikkeling > 25-35 sec.

E Onstabiele afwikkeling > 35-50 sec.

F Ernstige afwikkelingsproblemen > 50 sec.

I

Tijdens de middagpiek van zaterdag 30 november kende het kruispunt Molenstraat x Bergstraat x Spoorwegstraat x Stationsstraat een gunstige verkeersafwikkeling. Op geen van de takken ontstonden er onaanvaardbare wachtrijen of –tijden. Voor de Stationsstraat en Molenstraat was er een redelijk vlotte verkeersafwikkeling en voor de Bergstraat een vlotte verkeersafwikkeling. Vanuit de Spoorwegstraat is het niet toegestaan voor gemotoriseerd verkeer om de straat uit te rijden. Het gehele kruispunt kende een redelijk vlotte afwikkeling met een verzadigingsgraad van ca. 54%.

Figuur 3.29: Verkeersafwikkeling Molenstraat x Bergstraat x Spoorwegstraat x Stationsstraat - zaterdagmiddagpiek

Kruispunt Stationsstraat x Boudewijnlaan

Tijdens de avondspits van vrijdag 29 november kende het kruispunt Stationsstraat x Boudewijnlaan een gunstige verkeersafwikkeling. Op geen van de takken ontstonden er onaanvaardbare wachtrijen of –tijden. Voor de Stationsstraat, zowel noord als zuid, was er een vlotte verkeersafwikkeling. Voor de Boudewijnlaan een redelijk vlotte verkeersafwikkeling. Het gehele kruispunt kende een redelijk vlotte afwikkeling met een verzadigingsgraad van ca. 54%.

Figuur 3.30: Verkeersafwikkeling Stationsstraat x Boudewijnlaan - vrijdagavondpiek Stationsstraat noord

Tijdens de middagpiek van zaterdag 30 november kende het kruispunt Stationsstraat x Boudewijnlaan opnieuw een gunstige verkeersafwikkeling. Op geen van de takken ontstonden er onaanvaardbare wachtrijen of –tijden. Zowel voor de Stationsstraat, noord en zuid, als voor de Boudewijnlaan was er een vlotte verkeersafwikkeling. Het gehele kruispunt kende eveneens een vlotte afwikkeling met een verzadigingsgraad van ca. 39%.

Figuur 3.31: Verkeersafwikkeling Stationsstraat x Boudewijnlaan - zaterdagmiddagpiek Wr

Parkeren Parkeerdruk

Op dinsdag 14 januari werd in de namiddag tussen 16u00 en 17u00 een parkeerobservatie uitgevoerd.

Onderstaande tabel en bijhorende figuur tonen de resultaten van de parkeerstudie.

Tabel 3.5: Parkeerdruk omgeving onderzoeksgebied

Locatie Capaciteit Bezetting Bezettingsgraad

Stationsstraat 100 pp 63 pp 63%

Handelssite 117 pp 50 pp 43%

Parking Torfs 16 pp 7 pp 44%

Oude Liersebaan 11 pp 4 pp 36%

Vrij basisschool (straatzijde) 6 pp 5 pp 83%

Terrein hoek Oude Liersebaan x Vlinderstraat 25 pp 16 pp 64%

TOTAAL 275 pp 145 pp 53%

Figuur 3.32: Situering parkeerzones

Aangezien de bestaande parking van de handelssite een relatief grote bezetting kent voor de beperkte activiteiten die er nog aanwezig zijn en de meest voertuigen geparkeerd stonden vlakbij de in- en uitrit en dus niet t.h.v. de bestaande activiteiten, kan worden aangenomen dat deze parking vooral benut wordt door derden. Uit info van de gemeente blijkt dat het voornamelijk om treingebruikers gaat die deze parkeerplaatsen benutten.

Parkeerbeleid

In de Spoorwegstraat, Bergstraat en Molenstraat is er een blauwe zone van toepassing. Tussen 9 uur

’s morgens en 18 uur ‘s avonds moet de parkeerschijf worden geplaatst. Er mag dan maximum twee uur worden geparkeerd. In de Bergstraat mag er maximum 30 minuten worden geparkeerd.

Bestuurders die langer willen parkeren worden doorverwezen naar de randparking van de Vlinderstraat. Ook voor de parkeerplaatsen in de Boudewijnlaan t.h.v. het station geldt een tijdslimiet van maximaal 30 minuten.

Figuur 3.34: Blauwe zone (bron: gemeente Heist-op-den-Berg)

Figuur 3.35: Blauwe zone Bergstraat en Spoorwegstraat