• No results found

8. Organisatie en middelen

8.1 Gemeentelijke organisatie

Het college is op het gebied van de Wabo het bevoegde bestuursorgaan voor

vergunningverlening, toezicht en handhaving. Het college is bestuurlijk verantwoordelijk voor het gevoerde beleid en de uitvoering van taken. In sommige gevallen (Drank- en Horecawet, enkele bepalingen in de APV) is de burgemeester het bevoegde bestuursorgaan. Hij zorgt er als coördinerend bestuurder ook voor dat daar waar nodig op bestuurlijk niveau afstemming plaatsvindt. Het management en de beleidsmedewerkers hebben regelmatig overleg met bestuurders om beleidsmatige en lopende zaken te bespreken.

De formatieplaatsen die binnen de organisatie betrokken zijn bij de uitvoering van de VTH-taken zijn grotendeels werkzaam op de afdeling Informatie- en Servicecentrum (ISC).

De afdeling ISC biedt directe dienstverlening aan individuele klanten en draagt zorg voor de beleidsontwikkeling, de werkvoorbereiding, de werkuitvoering en de evaluatie gericht op het gebied van:

- 1e lijn klantcontact;

- Burgerzaken;

- Wet op de lijkbezorging;

- Wet Maatschappelijke Ondersteuning (individuele verstrekkingen);

- De Sociale Zekerheidswetten;

- De Algemene Plaatselijke Verordening (APV);

- Vergunningaanvragen en meldingen in het kader van het brede omgevingsrecht; en - Toezicht en handhaving van de bepalingen uit het brede omgevingsrecht en de

APV/bijzondere wetten

Vergunningverlening en toezicht & handhaving is ondergebracht bij de unit Vergunningen &

Handhaving en de uitvoering is zo veel mogelijk gescheiden. Dit is wettelijk bepaald, omdat het ongewenst is dat een vergunningverlener zijn of haar eigen vergunning zou kunnen controleren. Het bovenstaande houdt niet in dat deze taken op afstand van elkaar moet worden gezet. Sterker nog de onderlinge uitwisseling van informatie is onmisbaar om het functioneren van de organisatie te optimaliseren. Zo zijn de toezichthouders de oren en ogen van de handhavers, leveren de handhavers feedback aan de vergunningverleners en worden de handhavers op het gebied van specifieke regelgeving ondersteund door de

vergunningverleners.

In bijlage 9 is het organogram van de gemeentelijke organisatie opgenomen.

ISC - Unit Vergunningen & Handhaving

In de Unit Vergunningen & Handhaving werken vergunningverleners, medewerkers

bouwtoezicht en boa’s samen. De unit wordt ondersteund door de Unit Procesondersteuning, waar de beleidsmedewerker vergunningen, toezicht en handhaving werkzaam is en een kwaliteitsmedewerker. Bij de Unit Procesondersteuning zijn ook beleidsmedewerkers van veiligheid werkzaam wat ook een nauwe en natuurlijke samenwerking tot gevolg heeft.

74

De vergunningverleners van de Unit Vergunningen & Handhaving voeren de Wabo-taken uit en taken in het kader van de Bijzondere wetten in de APV, zoals de uitvoering van de Drank- en Horecawet, de Wet op de Kansspelen, het standplaatsenbeleid, het evenementenbeleid en de Bibob toetsing.

De medewerkers bouwtoezicht hebben naast het Wabo bouwtoezicht ook een rol in de werkzaamheden in het kader van carrouselacties, BIT acties en bij de uitvoering van het Damocles beleid. Ook zijn de medewerkers betrokken bij projecten als ‘vervuilde woningen’

en ‘recreatieterreinen’.

De groep boa’s (6 vaste krachten en 3 inhuurkrachten) heeft een coördinator / coach. Alle boa’s zijn aangewezen als toezichthouder en zijn verantwoordelijk voor toezicht in de

openbare ruimte voor taken die voortkomen uit de APV en aanverwante vergunningverlening en beleidsterreinen en landelijke wetgeving. De inzet van de boa´s is op maandag overdag, dinsdag tot en met zaterdag tot 21.00 uur en op zondag wanneer inzet bij een evenement noodzakelijk is.

Iedere boa heeft een taakaccent, maar is multifunctioneel inzetbaar.

Taakaccenten betreffen onder andere deelnemer aan Carrousel- acties, studie begeleider voor studenten van de opleiding Vitalis, werkzaamheden in het kader van de Drank- en Horecawet, optreden als marktmeester, ondermijning en taakaccent op jeugd als jeugd boa.

Naast de taakaccenten zijn de boa’s verantwoordelijk voor een aangewezen wijk in de gemeente, de bedrijventerreinen en het buitengebied.

De boa’s werken nauw samen met onder andere de politie (wijkagenten, dieren politie), Thuisvester (huismeesters, woonconsulenten) en buurtpreventieteams.

De functie van marktmeester is komen te vervallen en de taak is ondergebracht, als taakaccent, bij de boa’s.

Stadsontwikkeling – Unit Beleid en Strategie

Werkzaamheden in het kader van parkeerbeleid en parkeerontheffingen worden uitgevoerd door afdeling Stadsontwikkeling (StO).

Bij deze afdeling werken tevens vak deskundigen op het gebied van milieu, duurzaamheid en externe veiligheid voor taken die niet bij de OMWB zijn belegd en het betreft met name adviestaken.

Samenleving & Stadsbeheer (S&S)

De afdeling Samenleving en Stadsbeheer draagt in het kader van het VTH domein zorg voor de beleidsontwikkeling, de werkvoorbereiding, de advisering en de evaluatie gericht op het gebied van onder andere de kinderopvang, gezondheidszorg (bijvoorbeeld het preventie- en handhavingsplan), buurt- en wijkbeheer, beheer openbare ruimte en afvalverwijdering.

Bedrijfsvoering - Juridische zaken (JZ)

De juristen hebben een primaire taak in het afhandelen van bezwaar en beroepszaken als het gaat om het domein VTH. In de praktijk ondersteunen de medewerkers van JZ de

vergunningverleners, medewerkers bouwtoezicht en de boa’s, zowel door advisering als door het voeren van bestuursrechtelijke handhavingsprocedures. Brieven of besluiten als gevolg van taken van de boa’s worden vak door de medewerkers van JZ geschreven.

Interne overlegstructuur

Binnen de Unit Vergunningen & Handhaving vinden unitbrede overleggen plaats en

overleggen binnen de verschillende teams. Ook is er iedere twee weken een kwaliteitsoverleg waaraan de unitleider, de senioren bouwen, milieu en APV, de kwaliteitsmedewerker en de

75

beleidsmedewerker deelnemen. Daarnaast zijn er ook afdeling overstijgende overleggen, waaronder het wekelijkse Initiatieven Sturings Overleg (ISO). In dit overleg worden plannen, die afwijken van het bestemmingsplan, vraagstukken over vergunningvrij bouwen, de legaliseringsvraag bij handhavingszaken, nieuw ingediende initiatieven en andere ruimtelijk relevante zaken, besproken. De plantoetsers en handhavers treden in overleg met de disciplines ruimtelijke ordening en stedenbouw over de verdere afhandeling van de voorliggende zaken. Daarnaast vindt op ad hoc basis, naar aanleiding van voorliggende initiatieven, overleg plaats tussen de afdelingen ISC, StO en SenS. De lijnen tussen de afdelingen zijn hierbij kort.

Gemiddeld is er een driewekelijks afstemming met de bestuurlijke portefeuillehouders in de vorm van een portefeuillehouders overleg, waaraan de betreffende portefeuillehouder, eventuele betrokken andere portefeuillehouders, de betreffende directeur, de

afdelingsmanager, de unitleider en de beleidsmedewerker deelnemen. Daar waar noodzakelijk vindt er tussentijds overleg plaats.

76