• No results found

3 Beleidskader

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Structuurvisie Buitengebied 2020

Op 25 februari 2010 heeft de gemeenteraad van de gemeente West Maas en Waal de Structuurvisie Buitengebied 2020 vastgesteld. De Structuurvisie geeft de integrale ruimtelijke visie op de ontwikkeling van het buitengebied.

De voorliggende visie is opgesteld met als hoofddoelstelling het realiseren van een leefbaar en economisch goed functionerend buitengebied, dat recht doet aan en respect heeft voor de landschappelijke kwaliteiten en karakteristieke identiteit van het rivierengebied. De visie kent een planperiode tot 2020. Ter verwezenlijking van deze doelstelling wil de gemeente binnen de planperiode medewerking verlenen aan particuliere initiatieven die een bijdrage leveren aan de gewenste ontwikkelingsrichting. Hiermee draagt de visie zelf bij aan de verwezenlijking van deze ontwikkelingsrichting.

De Structuurvisie Buitengebied 2020 wordt vergezeld door een kaart, waarop het beleid verbeeld wordt. De planlocatie (gelegen binnen de rode cirkel) is gelegen in de landschappelijke eenheid

‘oeverwal’. De oeverwal is een kleinschalig, halfopen landschap waarbij wonen, werken en agrarische activiteiten sterk met elkaar verweven zijn. Het mozaïekachtige karakter van het landschap, de afwisseling van verschillende functies, open weides, boomgaarden en bebouwing vormt de ruimtelijke basis voor ontwikkelingen. Nieuwe ontwikkelingen dienen binnen deze karakteristiek te passen en deze te versterken. De verschillende landschapselementen dienen zoveel mogelijk behouden te worden.

De bestaande eengezinswoning wordt gesplitst in twee seniorenwoningen. Een en ander wordt gerealiseerd binnen het bestaande bouwvolume, waardoor er geen inbreuk gedaan wordt op de waarden van aanwezige landschapselementen.

Conclusie

De voorgenomen splitsing van de bestaande woning op het perceel De Hul 7 past binnen het gestelde in de Structuurvisie Buitengebied 2020.

3.3.2 Landschapsontwikkelingsplan West Maas en Waal

Het landschapsontwikkelingsplan (augustus 2011) van de gemeente West Maas en Waal (LOP) heeft tot doel om als gemeente nadrukkelijk, in samenwerking met maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij het landschap en met particulieren, actief vorm te geven aan behoud en ontwikkeling van streekeigen landschapswaarden. In het kader van de Structuurvisie Buitengebied 2020, die is vastgesteld in februari 2010, is er tevens een visie opgesteld voor de landschappelijke en ruimtelijke structuur van de gemeente West Maas en Waal. Deze visie heeft de basis gevormd voor het LOP.

Het uitgangspunt bij de visie is dat het onderscheid tussen kom, oeverwal en uiterwaard behouden moet blijven en waar mogelijk versterkt moet worden om zo de eigenheid en leesbaarheid van het landschap te bewaren. De basisvisie richt zich op het waarborgen en behouden van de basiskwaliteit van het landschap. Daarbij staat het behouden en versterken van de karakteristieke elementen van de verschillende landschapstypen voorop.

Omdat op de planlocatie geen extra bebouwing wordt toegevoegd wordt er geen inbreuk gepleegd op de bestaande kwaliteiten van het landschap.

Conclusie

De voorgenomen splitsing van de bestaande woning op het perceel De Hul 7 past binnen het gestelde in het Landschapsontwikkelingsplan West Maas en Waal.

3.3.3 Woonvisie

De Woonvisie is vastgesteld door de gemeenteraad op 12 mei 2016. In de visie wordt de ambitie uitgesproken, dat West Maas en Waal in 2030 bekend zal staan als een aantrekkelijke plaats om te wonen. In de Woonvisie wordt de focus gelegd op de bestaande woningvoorraad en de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving; nieuwbouw is hieraan ondergeschikt. De inwoners zijn er het meest gebaat bij dat wonen in de gemeente West Maas en Waal comfortabel is en blijft en dat hun bezit (of gehuurde) waardevast blijft in een aantrekkelijke woongemeente.

Daarbij zal de concrete vraag leidend zijn. Dit vraagt om een flexibele overheid die mee kan sturen op ontwikkelingen zoals veranderingen in betaalbaarheid, instroom van statushouders en omvang van huishoudens. De gemeente zal dan ook niet op voorhand alle plancapaciteit verdelen over de kernen.

Hiermee wil de gemeente voorkomen dat plancapaciteit onnodig lang vastzit. De toekomstige woningmarkt vraagt om flexibiliteit, creativiteit, denken in kansen en het verbinden van partijen. Dat vraagt om flexibiliteit.

Conclusie

De Woonvisie vormt het kader voor toekomstige ontwikkelingen op de woningmarkt. De voorgenomen woningsplitsing is niet strijdig met het beleid, verwoord in de Woonvisie.

3.3.4 Het Toetsingskader Woningbouw

Het Toetsingskader Woningbouw is een verdeelmodel voor het toevoegen van woningen aan de woningvoorraad. De Woonvisie en de Structuurvisie Dorpen met de daarbij horende dorpskwaliteitsplannen vormen samen de basis voor dit verdeelmodel. Hiermee stuurt de gemeente op kwaliteit, zowel volkshuisvestelijk als ruimtelijk. De gemeente voert daarbij een proactief beleid en nodigt iedereen uit verzoeken in te dienen. Vanaf 2016 wordt, met tevredenheid, met dit verdeelmodel gewerkt.

In het Toetsingskader Woningbouw wordt aangegeven welke woningen binnen het toetsingskader vallen en welke niet. Tot de woningen, die binnen het Toetsingskader Woningbouw vallen behoren woningen, die gerealiseerd worden door splitsing van een bestaande woning. Letterlijk wordt hierover in het Toetsingskader Woningbouw het volgende opgemerkt:

Van woningsplitsing is sprake wanneer een gebouw bouwkundig en functioneel gesplitst wordt, zodanig dat, met handhaving van het bestaande woongedeelte, twee of meer zelfstandige functionerende woningen worden gemaakt. Dit betekent dat er minimaal één woning wordt toegevoegd waardoor deze valt onder het toetsingskader woningbouw. In het Actieplan wonen van de provincie Gelderland is opgenomen het splitsen van woningen eenvoudiger te maken. De provincie stelt hiervoor een handboek op.

Voorafgaand aan het opstellen van deze ruimtelijke onderbouwing is een principeverzoek ingediend om medewerking te verlenen aan het splitsen van de bestaande woning op het perceel De Hul 7 op basis van het Toetsingskader Woningbouw. De gemeente heeft bij brief van 17 december 2020 aangegeven, dat de voorgenomen splitsing inderdaad mogelijk is op basis van voornoemd Toetsingskader Woningbouw.

Conclusie

De voorgenomen splitsing van een bestaande woning op het perceel De Hul 7 voldoet aan de criteria, die in het Toetsingskader Woningbouw zijn aangegeven.

3.3.5 Omgevingsvisie Buitengebied (in wording)

In het vigerende bestemmingsplan voor het buitengebied is geen mogelijkheid opgenomen om door middel van woningsplitsing het aantal woningen te vermeerderen. Voortschrijdend inzicht leert echter, dat het toevoegen van woningen in de buurtschappen, die in het buitengebied liggen gezien dient te worden als een gewenste ontwikkeling. Dit heeft al een beleidsmatige vertaling gekregen in het eerder aangehaalde Toetsingskader Woningbouw. Hierin wordt al ruimte geboden voor dergelijke ontwikkelingen. Daarnaast heeft de raad de uitdrukkelijke wens uitgesproken om woningsplitsingen te stimuleren. Dit dient echter nog wel in het ruimtelijk beleid vertaald te worden. Daarom is er gestart met een herijking van het ruimtelijk beleid voor het buitengebied. Dit zal uiteindelijk resulteren in een Omgevingsvisie voor het buitengebied. In deze omgevingsvisie zullen de gewijzigde inzichten op het gebied van woningbouw in het buitengebied een vertaling krijgen. De vaststelling van deze Omgevingsvisie voor het buitengebied zal naar verwachting eind 2021 plaatsvinden.

Conclusie

In de vast te stellen Omgevingsvisie voor het buitengebied zullen mogelijkheden opgenomen worden voor woningsplitsingen in (bepaalde delen van) het buitengebied.