• No results found

Gebruik op een eigen Moodle-site

3.4 Technische aspecten

3.6.2 Gebruik op een eigen Moodle-site

Naast het gebruik van Co-De via$code, zoals het wordt beschreven in de handleiding, is het ook mogelijk om de inhoud en functionaliteiten van Co-De te gebruiken op een eigen Moodle-site. In sommige scholen is Moodle namelijk reeds aanwezig als online platform voor het delen van bestanden, bijhouden van een schoolagenda en dergelijke meer (zie 3.3.2op p. 29).

De lessen op Co-De maken gebruik van enkele plugins. Sommige plugins moeten verplicht worden geïnstalleerd om de lessen te kunnen gebruiken. Andere zijn eerder optioneel en kan men achterwege laten indien die functionaliteit niet gewenst is voor de eigen Moodle-site.

3.6.2.1 Lessen

De lessen die beschikbaar zijn op Co-De (zie hoofdstuk4) kunnen via de gebruikelijke procedure hiervoor worden ingeladen op eigen Moodle-sites82. De enige voorwaarde hiervoor is dat de verplichte plugins zijn geïnstalleerd (zie 3.6.2.2). Zowel het inladen van lesinhoud als het installeren van plugins zijn acties die zijn voorbehouden aan beheerders van de Moodle-site in kwestie en kunnen niet vanuit Co-De worden uitgevoerd.

Concrete richtlijnen hierover worden beschreven in de gebruikershandleiding van Co-De in dit artikel: $code/mod/page/view.php?id=251.

3.6.2.2 Plugins

Alle toegevoegde functionaliteiten beschreven in onderdeel3.5 worden aangeboden in de vorm van Moodle-plugins. Op die manier kunnen ze eenvoudig worden geïnstalleerd op compatibele Moodle-sites door de beheerder van die site83. De zelf ontwikkelde plugins zijn nog niet beschikbaar in de Moodle-bibliotheek met plugins84, aangezien ze hiervoor manueel moeten worden nagekeken door een Moodle-ontwikkelaar en dit een tijdrovend proces is. De plugins kunnen wel worden gedownload als .zip-bestand. Dat bestand kan daarna worden ingeladen via de gebruikelijke procedure85 op een eigen Moodle-site. Een overzicht van de belangrijkste plugins wordt weergegeven in tabel 3.4en een uitgebreidere bespreking volgt hieronder.

82https://docs.moodle.org/34/en/Activity_restore. 83 https://docs.moodle.org/34/en/Installing_plugins. 84 https://moodle.org/plugins/. 85 https://docs.moodle.org/34/en/Installing_plugins#Installing_via_uploaded_ZIP_ file.

Relatiev e v olto oiing Co deR unner Thema “co de” V o ortgangsb alk

Verplicht te installeren ja ja1 nee nee

Ontwikkeld voor Co-De ja nee ja nee

Aangepast voor Co-De ja nee ja ja

Installeren via .zip-bestand mogelijk ja ja ja ja

Installeren via Moodle-plugin-bibliotheek mogelijk nee ja nee ja2 1enkel verplicht voor lessen met programmeeropdrachten.

2enkel de basisversie zonder aanpassingen voor Co-De.

Tabel 3.4: Een overzicht van de belangrijkste plugins op Co-De. Relatieve voltooiing

Deze plugin is volledig ontwikkeld binnen het project van deze masterproef. Hij voegt een extra toegangsbeperking toe bij secties en activiteiten86. Via deze plugin kan worden aangegeven dat een bepaalde activiteit of sectie pas zichtbaar/beschikbaar mag worden wanneer de vorige activiteit/sectie volledig is afgewerkt. De werking van deze plugin wordt meer in detail besproken in onderdeel 3.5.1.2. Deze toevoeging zorgt ervoor dat de lesonderdelen zonder zorgen kunnen herordend worden en het lesverloop daarbij gewaarborgd blijft. De implementatie van deze plugin wordt uitgebreid besproken in de technische appendix (zie A.6).

Om de lessen van Co-De te gebruiken op een eigen Moodle-site is deze plugin ver- plicht. Men kan de plugin downloaden via onderstaande link en hem installeren op Moodle-sites (versie 3.4+) via de gebruikelijke procedure:

$code/resources/relative_completion.zip CodeRunner

Via deze plugin worden de programmeeropdrachten mogelijk gemaakt als vraagsoort bij de testen (zie3.5.2.6). Deze plugin is verplicht voor lessen met programmeerop- drachten. Voor deze plugin moet ook een Jobe server worden ingesteld zoals reeds werd beschreven bij de technische aspecten van Co-De in3.4.3.1.

Deze plugin is een standaard plugin die men kan installeren uit de plugin-bibliotheek87: - https://moodle.org/plugins/qtype_coderunner - http://coderunner.org.nz/ 86 https://docs.moodle.org/34/en/Restrict_access_settings. 87 https://moodle.org/plugins/.

3.6. Gebruik

Thema “code”

Co-De heeft zijn eigen lay-out en gebruikersinterface. Deze zijn mogelijk gemaakt via een eigen child-theme van het standaard thema “Boost”88. In dit thema, genaamd “code”, worden heel wat kleine wijzigingen aan het gedrag en de weergave van Moodle gebundeld. Veel van deze aanpassingen werden reeds beschreven in de bespreking van het ontwerp en de implementatie van Co-De (zie3.5). Naast deze aanpassing wordt via dit thema ook een uniforme en herkenbare stijl en kleurengebruik voorzien op Co-De.

Deze plugin is niet verplicht om met de lessen van Co-De te kunnen werken op een eigen Moodle-site. Hij is integraal ontwikkeld in het kader van deze masterproef en hij is beschikbaar via onderstaande snelkoppeling. Er wordt in deze tekst ook herhaaldelijk naar deze snelkoppeling verwezen in de voetnoten van andere delen.

$code/resources/theme_code.zip

De implementatie van deze plugin wordt uitgebreid besproken in de technische appendix (zie A.8).

Voortgangsbalk

Bovenaan elke les staat een voortgangsbalk die aangeeft welke activiteiten al voltooid zijn en welke nog aan bod moeten komen (zie 3.5.1.2). De plugin die dit mogelijk maakt, is gebaseerd op de standaard Moodle-plugin “Completion Progress” uit de plugin-bibliotheek89. Om de voortgangsbalk bovenaan de les te kunnen plaatsen (en niet uitsluitend in een zijbalk), is de originele plugin aangepast en werden enkele func- ties toegevoegd aan het thema voor Co-De. De aangepaste plugin zal dus enkel werken in combinatie met het standaard thema Boost of het eigen thema code (zie hierboven). Deze plugin is niet verplicht om met de lessen van Co-De te kunnen werken op een eigen Moodle-site. Hij is aangepast door de ontwikkelaars van Co-De en beschikbaar via: $code/resources/progress_bar.zip.

De implementatie van deze plugin wordt uitgebreid besproken in de technische appendix (zie A.7).

88

https://docs.moodle.org/34/en/Boost_theme.

89