• No results found

Geëscaleerde zorg 18-

In document Jaarstukken 2020 (pagina 40-46)

Onderwijsbeleid en leerlingenzaken

Maatwerkdienstverlening 18-/ Geëscaleerde zorg 18-

18-Toezien op kwaliteit van zorgaanbod

Inhoud Met de nieuwe raamovereenkomst zijn er nieuwe kwaliteitscriteria opgesteld voor zorgaanbieders en zorgaanbod. We zien toe op de naleving van deze criteria. Hiervoor zijn regionale toezichthouders aangesteld, die samen werken met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Beoogd effect Het doel is om te garanderen dat zorg die wordt ingezet, ook echt kwalitatief goede zorg is die voldoet aan de Jeugdwet. Hierdoor wordt het verschil tussen Jeugdhulp en voorliggende voorzieningen (geen jeugdhulp) helder voor cliënten en gemeenten. Dit onderscheid is van belang voor de financieringsverplichting van de geleverde zorg en de verwachtingen die een cliënt mag hebben van het aanbod dat door de gemeente wordt gecontracteerd en gefinancierd.

Verantwoording jaarrekening 2020

De uitvoering van het toezicht kent zowel regionale als lokale aspecten. Bij de regio Midden IJssel-Oost Veluwe zijn 3 regionale toezichthouders aangesteld, twee voor rechtmatigheid en één voorkwaliteit. Daarnaast is bij de GGD 0,44 FTE aan toezichthouder Wmo (kwaliteit) ingekocht en handelt de GGD de calamiteiten voor onze regio af. De regio voert verschillende activiteiten uit waaronder toetsing van inschrijving van aanbieders in de raamovereenkomst, onderzoeken kwaliteit (zowel regulier als op basis van signalen) en calamiteitenonderzoeken. Op lokaal niveau vindt een doorontwikkeling plaats om tijdens en na een hulp/begeleidingstraject te toetsen op kwaliteit van de uitvoering. De toegang, cliënten en aanbieders zijn daarbij betrokken. Ook de jaarlijkse clientervaringsonderzoeken worden hierin meegenomen. Inbedding in reguliere werkprocessen is een aandachtspunt voor de komende periode.

Actieplan kosten jeugdzorg en Wmo

Inhoud Begin 2019 bleek dat de kosten voor jeugdzorg en Wmo over 2018 fors hoger lagen dan vooraf verwacht. Naar aanleiding hiervan heeft een analyse plaatsgevonden en hierover bent u via een aparte raadsmededeling en de Jaarstukken 2018 geïnformeerd.

De analyse is vertaald in een actieplan, waarbij een vijftal actiepunten zijn gedefinieerd waarmee wij o.a. beter en sneller inzicht krijgen in de reeds gedeclareerde en nog te verwachten kosten, signalen kunnen herkennen waarmee wij gericht gesprekken met zorgaanbieders kunnen voeren over zowel de inhoud van de zorg als de administratieve afhandeling. Hiermee hopen we te voorkomen dat we wederom worden verrast door toegenomen kosten en waar mogelijk invloed kunnen uitoefenen.

De actiepunten zijn:

- Betere prognoses, meer inzicht in toewijzingen en declaraties - Verhoging van kostenbewustzijn en doorontwikkelen procesregie - Meer zicht op verwijsroute voor specialistische jeugd-GGZ

- Gerichte, lokaal geïnitieerde accountgesprekken met zorgaanbieders - Verhogen van de baten (rijksuitkering, compensatiemogelijkheden)

In 2019 is een start gemaakt met deze actiepunten, in 2020 worden deze acties doorgezet.

Beoogd effect De acties moeten resulteren in een beter, sneller en completer inzicht in de te verwachten ontwikkelingen binnen de jeugdzorg en Wmo, zowel financieel als beleidsmatig. Los van de autonome ontwikkelingen, kan dit op termijn leiden tot een afremming van toename van de netto lasten of zelfs tot een verlaging ervan, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg.

Verantwoording jaarrekening 2020

Er zijn in 2020 meer accountgesprekken gevoerd met Pluryn, mede met het oog op de extra plaatsen die zijn gecreëerd. Ook vanuit het CJG is casuïstiek periodiek besproken met de medewerkers van De Beele. Voornaamste gespreksonderwerp zijn de verzoeken om een plaatsing voort te zetten onder de verlengde jeugdwet, in afwachting van een beslissing van het zorgkantoor op een ingediende WLZ-aanvraag. Deze WLZ-aanvragen worden vaak laat ingediend en in eerste instantie afgewezen, waardoor de gemeente verplicht is de kosten onder de Jeugdwet te blijven vergoeden.

Hier is op ingezet door samen met de Beele op te trekken om al vanaf het 16e jaar het perspectief van de jongerete bespreken richting de 18e verjaardag. Desondanks zijn er in de tweede helft van 2020 7 jongeren geweest die onder de verlengde jeugdwet verbleven in De Beele. De kosten hiervoor waren niet voorzien.

In 2020 hebben veel zorgaanbieders gebruik gemaakt van de regionale financieringsregeling om inkomstenderving door de coronacrisis te compenseren. Ook meerkosten vielen onder deze regeling.

Het Rijk heeft hier in december 2020 middelen beschikbaar voor gesteld, deze zijn in 2021 volledig ingezet om de meerkosten te compenseren.

Ook in regionaal verband wordt geinvesteerd in een beter inzicht in het zorglandschap als geheel en de kwaliteit van de ingekochte zorg. Er worden momenteel een aantal aanpassingen/aanvullingen op de raamovereenkomst ingevoerd die moeten zorgen voor een beter inzicht en betere sturing op de zorg. Een voorbeeld hiervan is strategisch partnerschap met een aantal geselecteerde aanbieders, ook van specialistische jeugd-GGZ. Dit wordt in 2021 verder uitgewerkt.

Kosten voogdijkinderen en wijziging woonplaatsbeginsel

Inhoud In 2020 sorteren we voor op de wijziging van het woonplaatsbeginsel. Dat doen we door op verschillende niveaus invloed uit te oefenen op de invoering van de nieuwe regeling en de afsluiting van de huidige financieringssystematiek.

Door de wijziging van het woonplaatsbeginsel dalen de kosten die de gemeente Voorst maakt voor voogdijkinderen. Deze kosten worden vanaf 2021 betaald door de gemeente waar de jongere woonde voorafgaande aan plaatsing buiten het eigen gezin. Door inzet te plegen op een goede overdracht en een goede financiële afsluiting van de huidige regeling, beperken we het risico op discussies met andere gemeenten en een het risico op niet vergoede kosten.

De afsluiting van de zgn. T-2 systematiek biedt een oplossing voor de groei van het aantal voogdijkinderen in 2019 en 2020 die door de systematiek normaal gesproken niet zou worden gecompenseerd.

Beoogd effect In 2020 bereiden we ons voor op de gevolgen van het nieuwe woonplaatsbeginsel zodat het

Kosten voogdijkinderen en wijziging woonplaatsbeginsel (vervolg) Verantwoording

jaarrekening 2020

De gemeente Voorst heeft in 2020 en begin 2021 deelgenomen aan een landelijke werkgroep van de VNG en VWS om het nieuwe woonplaatsbeginsel vorm te geven en de implementatie voor te bereiden. Hierdoor is direct input geleverd aan de landelijke implementatie van de ingewikkelde traject. Begin 2021 is verder gegaan met de voorbereiding van de overdracht van de kinderen die per 2022 onder de verantwoordelijkheid van een andere gemeente vallen. Het voornaamste punt van zorg is dat de voogdijkinderen die in onze gemeente wonen, al jarenlang in instellingen hebben gewoond en we discussies verwachten met de gemeente aan wie we de jongeren over gaan dragen.

Indien de nieuwe gemeente de overdracht ter discussie stelt, blijven de jongeren onder de financiële verantwoordelijkheid van onze gemeente. Financiële tegemoetkoming voor deze gevallen is eind 2020 nog niet toegezegd.

Met het wijzigen van het woonplaatsbeginsel vervalt hoogstwaarschijnlijk ook de compensatie die wij sinds 2017 krijgen voor het relatief grote aandeel voogdij- en 18+-kinderen in onze gemeente.

Volksgezondheid

Jeugdgezondheidszorg

Inhoud De komende periode worden de projecten "Aansluiten bij ouders" en "Kansrijke Start" nader uitgewerkt. Partners binnen de jeugdgezondheidszorg sluiten hier nadrukkelijk bij aan. Binnen

"Kansrijke Start" gaan we samen met betrokken aanbieders een aantal doelstellingen uitwerken om daarmee jonge ouders of aankomende ouders te ondersteunen waardoor kinderen een goede start in het leven krijgen.

Beoogd effect Aansluiten bij ouders: de partners die betrokken zijn bij het gezin sluiten beter aan bij de behoefte en vragen van de ouders.

Kansrijke Start: ondersteuning en begeleiding van aankomende en jonge ouders om kinderen een goede start in het leven te kunnen geven.

Verantwoording jaarrekening 2020

Het project 'Aansluiten bij ouders' legt een groot deel van de focus op laagdrempelige aansluiting bij ouders. Hiervoor is begin 2020 een eerste thema-avond voor partners werkzaam binnen de jeugdgezondheidszorg georganiseerd. Een volgende thema-avond voor ouders en partners binnen de jeugdgezondheidszorg is vervallen door de maatregelen rondom corona. Zodra de corona-maatregelen dit toelaten wordt dit weer opgepakt.

Kansrijke start is gestart. Hierbij wordt samengewerkt vanuit verschillende disciplines om ouders gerichte ondersteuning bij het ouderschap te bieden.

Gezonde Leefstijl

Inhoud De komende periode wordt uitvoering gegeven aan de preventieve gezondheidsthema's uit Vitaal Voorst 2017, te weten roken en alcohol. We gaan samen met de Voorster samenleving werken aan een gezonde en veilige omgeving voor kinderen en jongeren om in op te groeien.

Beoogd effect Onze kinderen en jongeren groeien op in een gezonde omgeving en we doen dat samen.

Bewustwording van de risico's van alcohol gebruik en roken onder jongeren en het creëren van een veilige en gezonde omgeving om in op te groeien. Minder jongeren gebruiken alcohol en gaan roken, hun omgeving werkt samen om alcohol- en roken preventie uit te dragen en kinderen worden minder geconfronteerd met ongezond gedrag van volwassenen.

Verantwoording jaarrekening 2020

Er is vorm gegeven aan een lokale NIX18 campagne (DATFIXIK) die o.a. de samenwerking versterkt binnen het Lokaal Drankakkoord. Lancering van deze lokale campagne is helaas door corona uitgesteld tot begin 2021. De sleutelpartijen, zoals onderwijs, jongerenverenigingen en evenementen zijn lange tijd gesloten geweest en of afgelast.

Er zijn Rookvrije Generatie borden geplaatst in alle door de gemeente Voorst beheerde openbare speellocaties.

Gecombineerde leefstijl interventie Cool2BFit is in 2020 met 11 deelnemers (leeftijd 10-13 jaar) van start gegaan en ondersteunt deze kinderen bij het terugdringen van hun overgewicht.

Verbonden partijen

Bij de realisatie van de doelstellingen binnen dit programma zijn de volgende verbonden partijen betrokken:

Verbonden partij Doel

GGD Noord- en Oost-Gelderland Het op adequate schaal behartigen van de openbare gezondheidszorg.

Stichting Archipel Overkoepelende organisatie van 22 openbare basisscholen in de gemeenten Brummen, Voorst en Zutphen met als doel het geven van openbaar onderwijs met inachtneming van artikel 48 Wet op het Primair onderwijs dan wel artikel 51 Wet op de expertisecentra.

Stichting Koepel sport, welzijn en cultuur De Koepel draagt zorg voor een zo optimaal mogelijk en integraal aanbod van accommodaties voor sport, welzijn en cultuur, dat aansluit bij de continu veranderende behoeften van burgers.

PlusOV basismobiliteit De gemeenschappelijke regeling PlusOv basismobiliteit verzorgt het regiotaxi-, leerlingen-, Wmo-, en jeugdwetvervoer.

Beleidsindicatoren

Taakveld Naam indicator Eenheid 2018 2019 2020 Bron

Sportbeleid en opzichte van het totaal aantal inwoners.

42,8% 42,8% 42,8% RIVM

Maatwerkdienst-verlening

18-% kinderen in uitkeringsgezin

Het percentage kinderen tot 18 jaar dat in een gezin leeft dat van een bijstandsuitkering

% Jeugdwerkloosheid Het percentage werkloze jongeren

schoolverlaters Het percentage van het totaal aantal leerlingen (12 - 23 jaar) dat voortijdig, dat wil zeggen zonder startkwalificatie, het onderwijs verlaat.

0,7% 1,3% 1,0% DUO

Onderwijsbeleid en leerlingzaken

Absoluut verzuim Het aantal

leerplichtigen dat niet staat ingeschreven op een school, per 1.000 inwoners lft 5-18 jaar.

4,72 2,6 2,6 Ingrado

Onderwijsbeleid en leerlingzaken

Relatief verzuim Het aantal

leerplichtigen dat wel staat ingeschreven op een school, maar ongeoorloofd afwezig is, per 1.000 inwoners lft 5-18 jaar.

17,50 23 25 Ingrado

Taakveld Naam indicator Eenheid 2018 2019 2020 Bron Geëscaleerde zorg 18- Jongeren met

jeugdreclassering Het percentage jongeren (12-22 jaar) met een jeugdreclasserings-maatregel ten opzichte van alle jongeren (12-22 jaar).

- - - CBS

Geëscaleerde zorg 18- Jongeren met delict voor rechter

Het percentage jongeren (12-21 jaar) dat met een delict voor de rechter is verschenen.

1,34% 1% 1% Verwey

Jonker Instituut

Bij ministeriële regeling vastgestelde beleidsindicatoren (bron: www.waarstaatjegemeente.nl)

Wat heeft het gekost Exploitatie

Raming 2020

voor wijziging Raming 2020

na wijziging Rekening

2020 Saldo

2020

4-2 Onderwijshuisvesting 1.215.790 1.247.890 1.230.259 17.631

4-3 Onderwijsbeleid en leerlingenzaken 1.308.518 1.423.818 1.530.998 -107.179

5-1 Sportbeleid en activering 613.105 604.105 589.785 14.320

5-2 Sportaccommodaties 1.901.935 1.914.735 2.125.335 -210.600

5-3 Cultuurpres. -prod. en -participatie 59.401 210.701 184.817 25.884

5-6 Media 415.114 415.114 415.814 -700

6-1 Samenkracht + burgerparticipatie PR4 421.446 523.146 360.123 163.023

6-2 Wijkteams PR4 153.865 153.865 147.601 6.265

6-41 Begeleide participatie PR4 381.992 381.992 381.992 0

6-72 Maatwerkdienstverlening 18- 9.866.158 9.065.558 9.547.258 -481.700

6-82 Geëscaleerde zorg 18- 607.562 607.562 556.568 50.995

7-1 Volksgezondheid 988.836 1.018.236 947.329 70.907

Totaal lasten 17.933.723 17.566.723 18.017.877 -451.155

4-2 Onderwijshuisvesting 38.221 38.221 16.363 -21.858

4-3 Onderwijsbeleid en leerlingenzaken 92.344 122.344 158.846 36.502

5-1 Sportbeleid en activering 0 0 20.830 20.830

5-2 Sportaccommodaties 692.826 692.826 672.111 -20.715

6-1 Samenkracht + burgerparticipatie PR4 25.350 25.350 44.344 18.994

6-2 Wijkteams PR4 0 0 5.816 5.816

6-72 Maatwerkdienstverlening 18- 0 0 339 339

7-1 Volksgezondheid 0 0 104.044 104.044

Totaal baten 848.741 878.741 1.022.694 143.952

Saldo -17.084.981 -16.687.981 -16.995.183 -307.202

Voor een toelichting op de cijfers wordt verwezen naar de toelichting op het overzicht

van baten en lasten in de jaarrekening.

3.5 Sociaal Voorst

In document Jaarstukken 2020 (pagina 40-46)