• No results found

Hoofdstuk 9 bestaat uit de losse bijlagen met daarin het Programma van Eisen, twee notities inzake Horizontale en Verticale Verantwoording, de startnotitie privacybescherming en

4 Denk en werkkader: Zelfredzaamheid en Regie

5.3 Functionaliteit voor gemeenten

In paragraaf 5.2 zijn het globale proces en de daarbij behorende processtappen beschreven. Om te zorgen dat alle partijen binnen het proces op het juiste moment over de juiste informatie beschikken, is een aantal functionaliteiten noodzakelijk. We richten ons daarbij op de

gemeentelijke uitdaging. Zorgaanbieders, -verzekeraars, burgers en andere partijen zijn in dit proces toeleveranciers en afnemers van informatie.

Binnen het regieproces zijn de volgende functionaliteiten onderkend die de verschillende processtappen moeten ondersteunen:

33 GEMMA is ontwikkeld binnen de kaders van NORA

Functionaliteit Signaleringen en meldingen

Signalen worden in elke vorm en via elk communicatiekanaal ingediend. Een signaal kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van de burger, een hulpverlener, organisatie of uit een bronsysteem zoals VIR. Van belang is dat de signalering altijd wordt geregistreerd én daar waar nodig opgevolgd. Niet elk signaal – in welke vorm dan ook – zal direct moeten worden opgevolgd of leiden tot een gesprek tussen een professional en de betrokken burger.

Het filteren van signalen kan geautomatiseerd maar ook handmatig uitgevoerd worden. Voor het geautomatiseerd afhandelen van signalen is een door de gemeente te configureren filtermechanisme wenselijk. Hiermee wordt het mogelijk:

• om signalen te prioriteren

• te bepalen welke signalen direct of welke signalen in samenhang moeten worden doorgestuurd (sommige signalen hoeven niet direct te worden opgevolgd maar in samenhang met andere signalen wel)

• het ontvangen signaal te toetsen aan gegevensbronnen om prioriteit vast te stellen

Een (al dan niet gefilterd) signaal wordt elektronisch doorgestuurd of kan via een voorziening worden ingezien.

Handmatig filteren (screenen) van signalen betekent dat een medewerker op basis van informatie uit gegevensbronnen vaststelt of een ontvangen signaal moet worden opgevolgd.

Functionaliteit Inkijk / Klantbeeld

Voor het opvolgen van het signaal en/of het voeren van het gesprek moet de eerstelijns professional kunnen beschikken over (een beperkt deel van de) gegevens over de burger uit bronsystemen van organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning van die burger en eventueel zijn gezin, aangevuld met informatie uit andere relevante bronsystemen. Bij de hulpverlenende organisaties is in het algemeen veel informatie bekend over de situatie van de burger op een bepaald leefgebied en de al geleverde dienstverlening. Ter voorbereiding op het eerste gesprek kan de professional zich laten informeren of er iets op de verschillende leefgebieden van de burger speelt en heeft de professional een beeld van de situatie van de burger.

Functionaliteit Plan en Dossier

Het ondersteuningsplan is het plan waarin de afspraken tussen burger/gezin en de regisseur maar ook de afspraken met hulpverleners zijn vastgelegd. Het is daarnaast de basis waarop de bewaking van de voortgang van de afgesproken hulp plaatsvindt. Het plan bevat afspraken over de activiteiten die de burger of het gezin zelf kan/wil/moet doen met de eigen sociale omgeving (in het kader van versterking zelfredzaamheid, eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht & samenkracht) en afspraken over activiteiten die door professionele hulpverleners worden geleverd.

Het plan kan acties/maatregelen bevatten voor bijvoorbeeld het gehele gezin, maar ook voor individuele leden van dat gezin.

Het plan van aanpak is de start van het 1-dossier (klantdossier). Het klantdossier (of gezinsdossier) bevat naast het plan enkele essentiële gegevens over de burger, zijn omgeving en zijn problematiek. Daarnaast biedt het dossier aan alle betrokkenen de mogelijkheid om de voortgang van de uitvoering van het plan te volgen en aan te vullen.

Zaakgericht werken ligt hier voor de hand, omdat dan alle dossierinformatie en afspraken met partners rond een zaak gebundeld bewaard worden.

Functionaliteit Processturing

Op basis van het ondersteuningsplan zal de professional in zijn rol als regisseur de processen of diensten bij de diverse hulpverlenende organisaties en/of het gezin in gang zetten, er sturing aan geven en de voortgang op de uitvoering bewaken.

Functionaliteit Inkopen van zorg en ondersteuning

De regisseur moet gebruik kunnen maken van verschillende zorgaanbieders waarmee al heldere afspraken gemaakt zijn. Dit is deels een standaard proces voor gemeenten. Het bieden van een helder overzicht aan de regisseur welke zorgaanbieders welke diensten bieden en tegen welke kosten moeten gemeenten nog vorm geven.

Functionaliteit Burgerportaal

Het Burgerportaal is in essentie bedoeld om de burger mede verantwoordelijk te maken voor het traject.

Burgers krijgen via het Burgerportaal inzicht in het plan, het klantdossier, zijn taken, etcetera en kunnen regie nemen over het plan en het proces.

Met behulp van het burgerportaal hoeven burgers informatie niet meer bij verschillende overheidsdiensten te zoeken, maar krijgen zij via één contact alle relevante informatie. Door deze clustering krijgt de burger op een eenvoudige en gestructureerde wijze toegang tot alle beschikbare informatie en kan de burger beter in staat zijn om zonder hulp via het digitale kanaal diensten af te nemen. Tevens biedt het burgerportaal de burger de mogelijkheid zijn gegevens te controleren en eventueel correctie van onjuiste gegevens te vragen. Ook de sociale kaart maakt hier onderdeel van uit. Het inzetten van eFormulieren zorgt voor de reductie van het aantal klantcontacten en zijn burgers in staat om dienstverlening af te nemen buiten de reguliere kantooruren.

Voor toegang tot persoonsgebonden informatie wordt DigiD gebruikt.

Functionaliteit Casusoverleg

Om de samenwerking en samenhang van de betrokken organisaties te kunnen organiseren en bewaken is in een aantal gevallen ondersteuning voor een casusoverleg nodig.

Een casusoverlegfunctie is een functie / deelsysteem waarmee geselecteerde en geautoriseerde professionals een beperkt deel van de inhoudelijke wát-informatie met elkaar kunnen uitwisselen en daarover kunnen discussiëren.

Bovenstaande functionaliteiten zijn verder uitgewerkt in het Programma van Eisen versie 0.91 (zie hoofdstuk 9).