• No results found

Focus op de student

In document Het echte leven start bij de SSH (pagina 28-31)

Labeling van onze woningen

De SSH is er specifiek voor studenten. Deze focus hebben we in 2019 duidelijker vormgege-ven. In lijn met het strategisch voorraadbeleid hebben we het afgelopen jaar de labeling van onze eenheden herijkt. Kamers die voor studenten gelabeld zijn, verhuren we met een campuscontract. Dit houdt in dat de huurder de kamer alleen kan huren zolang hij aantoon-baar studeert. De ruimere woningen hebben een jongerenlabel gekregen. Vanaf halverwege 2020 verhuren we deze met een jongerencontract: een huurcontract met een duur van vijf jaar. Daarmee zorgen we voor de gewenste en benodigde doorstroming. Over de labeling en de invoering van het jongerencontract hebben we intensief overleg gevoerd met BoKS en de desbetreffende woonbesturen.

Campuscontracten voor de doorstroming

Campuscontracten zijn bedoeld om de doorstroming te bevorderen en ervoor te zorgen dat er kamers beschikbaar komen voor (nieuwe) studenten. In Utrecht, Rotterdam en Zwolle controleren we sinds 2019 voor alle kamers/woningen of de bewoner nog staat

ingeschre-Terug naar de inhoudsopgave

ven als voltijds student. Deze intensieve handhaving heeft als resultaat dat afgelopen jaar 1.152 kamers/woningen beschikbaar zijn gekomen voor studenten.

Overzicht campuscontrole 2019/2020        

Aantal huurders Utrecht Rotterdam Zwolle Totaal

die gecontroleerd worden 6844 436 549 7829

waarvan bevestigd als studerend

door HU/UU 3450 n.v.t. n.v.t. 3450

         

Totaal aangeschreven om zelf

studiebewijs te tonen 3394 436 549 4379

Studiebewijs getoond 2333 374 473 3180

Huurders die aangeven niet meer te

stude-ren      

of inmiddels opgezegd hebben 1045 44 63 1152

Uitzondering i.v.m. omstandigheden/

statushouders 16 18 13 47

2.1.2 Doorstarters

Na hun studie staan de jonge professionals aan het begin van hun carrière. Gezien de krapte op de woningmarkt, hun beperkte inschrijftijd en hun (nog) onzekere financiële positie, is het voor hen lastig om zelfstandig een plek op de stedelijke woningmarkt te veroveren. Waar andere partijen onvoldoende op deze markt van jonge professionals inspelen, voorziet de SSH wel in zelfstandige woonruimte voor deze ‘doorstarters’. Dit doen we met het bezit dat we zelf hebben en door andere partijen te verleiden in dit segment te investeren. Doorstar-ters kunnen tijdelijk bij ons huren. Na een paar jaar hebben zij verdere stappen gezet in hun carrière en zijn ze in staat om zelf de stedelijke woningmarkt te betreden. Het inspelen op deze markt zorgt voor de gewenste doorstroming in de studentenwoonruimten.

In 2020 boden we in Utrecht woonruimte voor de doorstarters. Dit deden we met name via onze dochteronderneming Jebber en beperkt via ons eigen bezit. In totaal betrof het zo’n 1.500 woningen. In 2020 hebben we de eerste stappen gezet om al het bezit voor de door-starters door SSH te laten verhuren en beheren. Dit wordt in 2021 afgerond. Jebber gaat zich vanaf die tijd volledig richten op het ontwikkelen van studentenwoonruimte.

We willen ons bezit voor doorstarters optimaal inzetten voor het stimuleren van gerichte doorstroming uit onze kamers en studio’s voor studenten. Momenteel is dit gezien de huis-vestingsvergunning nog lastig. We hebben met de gemeente en BoKS in de prestatieafspra-ken 2021 afgesproprestatieafspra-ken om samen een experiment uit te voeren. Doel van het experiment is het bevorderen van gerichte doorstroming door het met voorrang kunnen toewijzen van onze doorstarterswoningen aan onze eigen doorstarters. Het experiment wordt in 2021 uitgevoerd.

30 Jaarverslag 2020

2.1.3 Bijzondere doelgroepen

Naast studenten en starters huisvesten we ook bijzondere doelgroepen. We doen dit bijvoorbeeld door middel van intermediaire verhuur aan zorgpartijen. Daarnaast leveren we onze bijdragen aan de het huisvesten van jongeren uit de zorg, die een volgende stap maken in hun leven. Twee voorbeelden hiervan zijn Goeie Buur in Utrecht en het gemixte wonen in Zwolle.

Goeie Buur in Utrecht

In Utrecht is een grote vraag naar huisvesting voor jonge uitstromers uit maatschappelijke opvang/beschermd wonen. Vanwege hun leeftijd en achtergrond zagen we aansluiting op het specifieke product dat wij hebben voor studenten. Daarom hebben we in 2019 besloten ons vooral te richten op deze doelgroep. Samen met de gemeente, BoKS, Academie van de stad en verschillende zorgpartijen hebben we hiervoor een methodiek uitgewerkt onder de naam ‘Goeie Buur’. Deze methodiek vervangt de oude manier van bijdragen aan de huisves-ting van bijzondere doelgroepen met taakstellingen voor statushouders en uitstromers uit maatschappelijke opvang of beschermd wonen.

In de prestatieafspraken voor 2020 is met de gemeente Utrecht afgesproken dat we de komende vijf jaar, jaarlijks gemiddeld vijftig woonplekken beschikbaar stellen voor deze doelgroep. We streven ernaar dat dit voor de helft onzelfstandige en voor de helft zelfstan-dige woonruimten zijn. Daarbij is de voorwaarde dat per complex maximaal 15% bijzondere doelgroepen worden gehuisvest. De jongeren krijgen een jongerencontract waarmee ze maximaal vijf jaar in de kamer of woning kunnen blijven wonen. De jongere wordt gekoppeld aan een Goeie Buur, een student die klaar staat voor de jongere en helpt bij bijvoorbeeld het opbouwen van een sociaal netwerk en het vinden van zijn plek in de nieuwe omgeving. De zorgpartij die de jongere verwijst, zorgt voor de professionele begeleiding.

Vijftig kwetsbare jongeren per jaar huisvesten is een ambitieuze opgave. We vinden het belangrijk dat de jongeren op een plekje terecht komen waar ze welkom zijn, waar ze een goede basis hebben om iets op te bouwen. We zetten verschillende manieren in om deze jongeren een geschikte woonplek te kunnen aanbieden. Daarbij kijken we altijd naar de leefbaarheid in een complex, het aantal bijzondere doelgroepen dat er al woont, de betaal-baarheid en de persoonlijke match. In 2020 hebben we 48 jongeren via Goeie Buur een plekje in een studentenhuis of een studio kunnen bieden, met een maatje die de jongere op weg helpt in zijn of haar nieuwe stap in het leven. Het Leger des Heils is in 2020 aangesloten als partner.

In 2020 hebben we een heel jaar volgens deze nieuwe methodiek gewerkt. Dit is zo goed bevallen dat we Goeie Buur gaan opnemen in onze reguliere bedrijfsvoering in de organisatie.

We werken ernaar toe dat dit halverwege 2021 is geregeld.

Terug naar de inhoudsopgave

In document Het echte leven start bij de SSH (pagina 28-31)