• No results found

FUNCTIONELE INFORMATIE

STRUCTUUR VAN HET ONDERWIJS Lagere graad

2.10.1.1. Stedelijke jeugddienst

2.10.1.1.3. FINANCIËLE MIDDELEN

Zie begroting en rekening dienstjaar 2008, functioneel-economische classificatie, rubriek Volksontwikkeling en Kunst, onder hoofdgroep 761 alsook de Verantwoordingsnota 2008 in uitvoering van het Jeugdbeleidsplan 2008-2010.

2.10.1.1.4. TAKEN

2.10.1.1.4.1. Begeleiding jeugdraad De ALGEMENE VERGADERING kwam in 2008 twee keer samen :

o Op 3 april was er een algemene vergadering met als enige thema het afschaffen van de jobstudentencontracten voor alle animatoren;

o Op 4 juli werd het volgende besproken: kampinfo, werkgroep vlottentocht, stand van zaken vakantiewerking en kon men kiezen tussen de sessie subsidiereglement he-restyled en de sessie veiligheid in jeugdlokalen o Op 7 november werd advies gegeven betreffende de te verdelen

subsidie-toelagen 2007-2008. Kwam het onderhoud van de lokalen en de evaluatie van de stedelijke vakantiewerking tijdens de zomer aan bod. Tevens werd een sessie jeugdraad restyled en werken met kosteloos waardevol

materiaal.

Jeugdraad Menen is samengesteld uit jongeren, wel of niet lid van een vereniging, en volgende jeugdinitiatieven uit Menen:

MENEN: KSA, Scouts en gidsen JF Kennedy, Chiro Pit-In, Chiro Dienamiet, MJA, JAC, Jeugdhuis Den Overkant, Animo

LAUWE: Chiro Padiro, Chiro Oskaarke, Scouts en gidsen De Vlaschaard, Jeugdhuis ’t Schipke,

REKKEM: Chiro Pendoender, KLJ Lauwe-Rekkem, Jeugdhuis ‘t Kot, Hanblechia, Jeugdmuziekatelier Rekkem, Vakantiespeelplein ’t Skepke, Flagrant

Samenstelling stuurgroep:

Sectie MENEN: Pieter Garreyn (t.em. oktober 2008), Jan Dezutter (t.e.m. september 2008, Davey Vanysacker ( voorzitter vanaf juli 2007, t.e.m. december 2008), Bieke Vanfleteren, Hanne

Descheemaeker, Jonathan Parmentier, Sven Geldof, Leenkneght Julie, Seynaeve Thomas, Robbe Anneleen, Moerman Arne, Sarah Casier, Tubaert Griet, Vandewalle Bjorn.

Sectie REKKEM: Ewoud Vandenheede ( voorzitter vanaf september 2007), Frédéric Watteyn (tot september 2008), Degryse Maarten, Demeestere Lies, Vanthournout Jessie, Wyseur Jos, Porte Kenny, Maxim Lepere, Meurisse Kenny, Catry Mij, Leglé Nicolas, Vandenheede Elke, Verledens Isabelle, .

Sectie LAUWE: Davy Vanthournout ( vanaf juli 2007), Stan Roose (t.e.m. juni 2008), Lotte Demeestere ( voorzitter vanaf september 2007), Evy Verslijpe, Kaat Vandevelde, Anouk Quidousse, Brecht Seys, Vandeweghe Eveline, Hannelore Lietaer, Lien Claerhout, Lieslot Delcour, Ruben Soens, Thijs Bekaert, Xavier Beyaert.

Jeugddienst: Catherine Christiaens (jeugdconsulent wnd.), Kevin Labeeuw (jeugdbeleidsmedewerker) Schepencollege: Martine Fournier

Adviezen en voorstellen gericht aan het Stadsbestuur:

ƒ Voorstellen begroting 2008;

ƒ Advies verantwoordingsnota 2007;

ƒ Jeugdwerk ondersteunen : advies verdeling diverse toelagen jeugdverenigingen en particuliere jongeren en organisaties, werkjaar 2007/2008;

ƒ Advies ontwerp huurreglement polyvalente zalen.

ƒ Advies betreffende afschaven jobstudentencontract all animatoren

ƒ (her)-erkenning jeugdraaad;

Initiatieven en animatie:

Volle Petrol – evaluatie-en planningsweekend voor het menense jeugbeleid – ging in 2008 niet door en dit door de geringe interesse van de jeugdraders

Lauwe:

ƒ Organisatie van Lauwe Leeft.

ƒ Vrijdag 16/03: LAR-spel voor alle leiding

ƒ Zaterdag 17/03: kinderanimatie voor 6-12 jaar en Survival Run voor + 12 Wild Wild West- karaoke party

ƒ Zondag 18/03: vettigen apéritief Menen:

ƒ Mede-organisatie Vlottentocht het jaarlijks Jeugdcentrumweekend Petrol ’08 eind september.

ƒ Mede-organisatie Dag van de jeugdbeweging

2.10.1.1.4.2. Jeugdbeleidsplan: plan, jaarplan, werkingsverslag

Het Decreet 14/02/03, gewijzigd bij decreet van 23 december 2005 en 15 december 2006 houdende de ondersteuning en de stimulering van het gemeentelijk, het intergemeentelijk en het provinciale jeugd- en jeugdbeleid voorziet dat het gemeentebestuur op jaarbasis van de regionale overheid een globale toelage kan bekomen bij het voeren van een plaatselijk jeugdbeleid.

Dit decreet legt op aan de gemeenten die een Jeugdbeleidsplan uitvoeren, om een verantwoordingsnota te maken.

Volgens berekeningsgegevens van de Afdeling Jeugd en Sport van de Vlaamse Gemeenschap bedraagt die toelage voor het jaar 2008 € 128.506,74.

De klemtonen voor het JBP-plan ’08-’10 waren: interactief bestuur en diversiteit

De prioriteiten waren informatie en jeugdwerkinfrastructuur.

Hierbij ontvangt Stad Menen voor het voeren van een jeugdwerkbeleid voor maatschappelijk achtergestelde kinderen en jongeren ca. € 50.000.

De verantwoordingsnota 2007 kreeg een negatief advies van de jeugdraad.

2.10.1.1.4.3. Speelpleinwerking

ƒ De speelpleinwerking voorziet in de dagopvang van kinderen van 3 tot en met 15 jaar in Lauwe tijdens de krokus- paas- en zomervakantie. In Menen tijdens de paas- en zomervakantie. Dit gebeurt door het opzetten van een actieve werking onder begeleiding van animatoren.

ƒ De voor-en napleinse opvang is als volgt geregeld : in de voormiddag kunnen kinderen terecht op de werking vanaf 7u ’s morgens en ’s avonds tot 18u. Deze wordt georganiseerd door onze eigen animatoren ; ouders betalen € 1 voor morgenopvang en € 1 voor avondopvang.

ƒ Ook in 2008 gebeurde deelname via vooraf inschrijvingen met de mogelijkheid om per dag in te schrijven. Door het gebrek aan animatoren was er in 2008 een beperking en was er in augustus geen speelpleinwerking in Menen.

ƒ Bij inschrijving kreeg men ook nog een briefje mee met een aantal afspraken: enkel teruggave deelnamegeld bij ziektebriefje en verplicht aanmelden aan poort waar hun aanwezigheid aangevinkt werd op de daglijst. (lijsten worden vooraf uitgerold en alle gegevens zitten dan ook in PC voor fiscale attesten)

ƒ De speelpleinwerkingen werden a.d.h.v. de brochure ‘een zotte zomer’ bekendgemaakt in Lei€draad (stadskrant), via de jeugdcentrum website. Per vakantie werden er affiches verspreid in de lagere scholen en bij de plaatselijke handelaars.

ƒ Verder ziet de dagindeling er als volgt uit :

7u – 8u30 Opvang

8u30 – 9u Kinderen komen toe 9u – 12u Activiteiten

12u – 13u30 Middagmaal – begeleid vrij spel 13u - 13u30 Aankomst kinderen halve dag 13u30 – 16u Activiteiten

16u 4-uurtje 16u-17u Begeleid vrij spel

17u Einde activiteiten - Kinderen verlaten plein 17u – 18u Opvang

Locaties

Gedurende de schoolvakanties was er werking op volgende plaatsen en in volgende perioden:

Speelpleinwerking d’n Molshoop jeugdsite Zuidstraat - Menen.

ƒ Tijdens de paasvakantie was er gedurende 2 weken werking;

ƒ Tijdens de zomervakantie was er werking in juli, niet in weekends en op 21 juli. Er was volle dagopvang voorzien van 9u tot 17u. In totaal waren er 23 dagen werking.

ƒ Speelpleinwerking d’n Molshoop wordt sinds de zomer van 2002 georganiseerd in de Zuidstraat in de wijk de Barakken te Menen. De lokatie leent zich uitermate om er op een gepaste manier speelpleinwerking te organiseren. De activiteiten kunnen er ongestoord gegeven worden. De site biedt een groot, omheind veld – deels gras en deels verhard - en voldoende binnenlocaties en aldus binnenspeelruimte.

ƒ De werking trok op uitstap naar de Gavers, Aviflora en Boudewijnpark Speelpleinwerking De Speelveugel – Jeugdsite Hoeve Delaere - Lauwe.

ƒ Sinds de zomervakantie van 2002 maakte de speelpleinwerking optimaal gebruik van de stedelijke jeugdlokalen op Hoeve Delaere, dit tot groot plezier van de ouders en de kinderen.

ƒ Positief aan de locatie is dat iedere leeftijdsgroep over een apart lokaal beschikt en dat de volledige lokatie afgesloten is.

ƒ De werking trok op uitstap naar de Gavers, de Sierk,, ’t Hof Klokhuise , Boudewijnpark en Bellewaerde

Werking

ƒ De werkingen werden als volgt georganiseerd: de kinderen werden ingedeeld in leeftijdsgroepen.

Per leeftijdsgroep zijn een aantal animatoren voorzien, afhankelijk van de grootte van de groep, die per dag een programma voorbereiden. Hiernaast zijn er ook vaak daguitstappen en groepsspelen en gaat men wekelijks zwemmen.

ƒ Over de middag was er mogelijkheid tot het verorberen van een volle maaltijd;

ƒ Deelname aan de werkingen gebeurde tegen volgende tarieven:

ƒ Volledige dag: € 6 ( soep, middagmaal, dessert en 4-uurtje: kleuters krijgen een 10-uurtje) (mensen uit Menen genieten een korting van € 2)

ƒ Enkel de namiddag: € 3 ( incl. 4-uurtje) ( mensen uit Menen genieten een korting van € 1)

ƒ Ochtendopvang: € 1

ƒ Avondopvang : € 1

ƒ Per kind werd een éénmalig inschrijfgeld gevraagd van € 5, geldig voor alle vakantieperiodes ( vanaf het derde kind € 2.50)

ƒ Kinderen van SPW d’n Molshoop konden opgehaald en thuisgebracht worden door de Lijnbus die een gratis ronde doet in Menen ( langsheen bestaande bushaltes).

2003 2004 2005 2006 2007 2008 ) D’n

Totaal inschrijvingen 476 726 709 697 865 590

Begeleiding

ƒ De stedelijke jeugdwerkinitiatieven werden in de tussentijdse vakanties begeleid door animatoren die werken met de 'forfaitaire kostenvergoeding'.

ƒ Sinds de zomervakantie 2008 krijgen animatoren tijdens de zomervakantie een “forfaitaire kostenvergoeding”. De hoofdanimatoren, jeugdanimatoren en secretariaatsmedewerkers worden vergoed via een jobstudentencontract. De mensen die willen in aanmerking komen voor een jobstudentencontract moeten in het bezit zijn van een (stage)animatorenbrevet of een daarmee gelijkgesteld brevet. We hanteren een norm van 9 kinderen/ animator.

ƒ Per plein wordt er gewerkt met een kerngroep die , samen met de jeugddienst, de komende werking helpt voorbereiden. Tijdens de werking gebeurt de dagelijkse coördinatie door een personeelslid en de jeugdanimatoren.

ƒ De 'jeugdanimator' is het anker tijdens de zomer voor de speelpleinwerking en is de schakel tussen de werking zelf en de jeugddienst en het beleid. Zij zitten met hun neus op de werking en kennen als geen ander het reilen en zeilen. In 2008 werden 7 jeugdanimatoren aangesteld.

Speelpleinwerking : aantal aniamtoren

2003 2004 2005 2006 2007 2008

D’n Molshoop 49 40 38 46 49 34

De Speelveugel 35 47 47 50 50 54

Totaal 84 87 85 96 99 88

Speelpleinwerking : aantal hoofdanimatoren

2007 2008

D’n Molshoop 2 23

De Speelveugel 4 46

Totaal 6 69

Speelpleinwerking : aantal jeugdanimatoren

2007 2008

D’n Molshoop 2 2

De Speelveugel 4 5

Totaal 6 7

Speelpleinwerking : aantal secretariaatsmedewerkers

2007 2008

D’n Molshoop 2 1

De Speelveugel 3 3

Totaal 5 4

2.10.1.1.4.4. SPROETEL, vakantiewerking voor kinderen en jongeren met een beperking – Zuidstraat, Menen

Kinderen:

Sproetel bereikt veel kinderen uit het type-onderwijs met leer-en concentratieproblemen. Veel van de kinderen hebben een mentale achterstand.

Een echte opdeling in leeftijdsgroepen gebeurt niet. Tenzij er veel kinderen zijn dan worden de kleuters apart gehouden van de oudsten en wordt er een aangepast programma voorzien per groep.

De broertjes en zusjes zijn welkom tot 12 jaar.

Zomer 2008:

2006 2007 2008

Kinderen 42 29 40

Gemiddelde/dag 23.28 19.6 21

Tijdstip:

Sproetel kent in de tussentijdse vakanties een woensdagwerking.

Tijdens de zomervakantie is er volle dagopvang.

Werking:

De kinderen kunnen terecht bij Sproetel van 9u tot 17u. Ze zijn reeds welkom vanaf 8u in de opvang.

Er wordt gewerkt met een vaste, herkenbare structuur voor de kinderen.

De kinderen krijgen allen hun vast symbooltje dat aan hun persoonlijk vakje bevestigd wordt waarin ze hun jasje e.d. kunnen deponeren.

Zo ziet hun dag er in uren eruit:

12u Middagmaal (voorafgegaan door toiletbezoek en handjes wassen) 12u30 Vrij Spel ( onder toezicht) 14u Verzamelen met liedje

+ uitleg activiteit 14u – 16u Geleide activiteit

16u 4-uurtje + vrij spel + verzamelliedje 17u Einde

De kinderen van Sproetel die wonen buiten Menen werden thuis opgehaald. Het vervoer gebeurde met het busje van het OCMW. Kinderen die in Menen wonen, werden naar de werking gebracht of opgehaald door de Lijnbus van SPW d’n Molshoop.

Begeleiding:

Iedere moni had een paar kindjes die hem/haar ‘toegewezen’ werden, dit omdat ieder kind zijn specifieke aandachtspunten heeft.

We hanteerden een norm van 3 à 4 kinderen per moni. We telden een totaal van 29 moni’s.

De animatoren zijn één voor één gekwalificeerd en heel geëngageerd. Met een vaste kern werd heel het jaar door gewerkt.

Animatoren Hoofdanimatoren Jeugdanimatoren

2007 2008 2007 2008 2007 2008

Aantal 29 32 4 184 0 4

Contact:

Door de huisbezoeken was er persoonlijk contact met de ouders en leerden ze de kinderen kennen.

Tijdens de werking heeft ieder kind een heen-& weerschriftje.

Dit werd dagelijks ingevuld door de hoofdanimator. Hierin kan informatie staan over uitstappen, speciale activiteiten alsook allerlei dingen die het kind aangaan.

Zo ontstaat er een goeie communicatie tussen onze werking, het kind en de ouders.

Op het eind van de zomerwerking organiseerde men opnieuw een open-doe-deur-dag voor de ouders, partners, pers, beleid. Zo kon men zien hoe het er in Sproetel in de werkelijkheid aan toe gaat.

Bekendmaking:

Er werd een foldertje gemaakt met alle nodige basisinfo.

Dit werd in 2008 verspreid naar tal van diensten en instellingen, huisartsen, …

Er is een heel goed contact met START West-Vlaanderen en met de pleeggezinnendienst van Roeselare.

Alsook met BLO Menen en Moorsele , de directeurs geven de werking extra bekendheid.

De dienst Welzijn bezorgt iedereen die een sociaal-pedagogische toelage of een vakantietoelage aanvraagt, een foldertje.

Sproetel wordt ondersteund door de jeugdconsulent, jeugdanimator en jeugdwelzijnswerker.

2.10.1.1.4.5. Grabbelpas

ƒ Grabbelpas wordt sinds 1986 tijdens alle schoolvakanties georganiseerd en biedt een gevarieerd activiteitenaanbod voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Grabbelpas biedt kinderen een boeiend en aanvullend vrijetijdsprogramma. Grabbelpas is de sleutel tot een unieke combinatie van sport, spel, creativiteit, knutselen, uitstappen, film, theater, circus, …

ƒ Anders dan de speelpleinwerking - dagelijkse opvang met een programma – wordt aan de kinderen een menukaart, een keuzeboek aangeboden. De Grabbelpassers worden uitgenodigd om volgens eigen ritme, zin, aard en mogelijkheden zijn/haar keuzes te maken. Het aanbod is voldoende afwisselend en boeiend.

ƒ De kinderen worden opgedeeld in 2 leeftijdsgroepen : 1°,2° en 3° leerjaar en 4°,5° en 6° leerjaar.

ƒ Grabbelpas werkt erg eenvoudig. Kinderen kopen een Grabbelpas van € 5 (vanaf de herfstvakantie betaalt men € 2.50) en schrijven zich in voor de uitgekozen activiteiten. Afhankelijk van het soort activiteit wordt er nog een deelnameprijs betaald. De inschrijvingen gaan door in het Jeugdcentrum.

ƒ De activiteiten worden enkel in Menen georganiseerd, niet in de deelgemeentes. Tot de zomervakantie was de vaste locatie van de activiteiten de RITO. Vanaf de zomervakantie konden de grabbelpassers tercht in Jeugdcentrum Petrol. Voor kookactiviteiten dient noodzakelijk uitgeweken te worden naar CC De Steiger. Noodzakelijke verplaatsingen gebeuren in groep, onder begeleiding van animatoren.

ƒ Jaarlijks nemen kinderen van het Rode Kruis Opvangcentrum en dagcentrum De Tamboer deel aan de activiteiten ; er zijn goeie afspraken met de kinderen en de begeleiders;

ƒ Extra’s : In 2008 stonden we ook in voor de kinderanimatie op Grensrock en werkten we mee aan de de wieltjesfeesten en straatfestival zomer.

ƒ De activiteiten werden bekendgemaakt via Leiedraadje, Leiedraad en via de website van Jeugdcentrum Petrol. In de scholen werden ook per vakantie affiches verspreid.

Het viel op dat een Grabbelpasser heel specifiek koos. Zo hadden we een volledig nieuwe groep die naar de circusweek kwam. De groep was zeer verschillend per activiteit.

De gemiddelde deelname per activiteit bedroeg : 10

2004 2005 2006 2007 2008

Aantal passen 61 63 73 55 63

Deelnames 661 596 518 354 291

Gem. deelname/pas 10,8 9,4 7.1 6.4 4.6

Begeleiding 8 11 18 16 18

2.10.1.1.4.6. ’t Filoetje

ƒ De kleuterwerking ‘t Filoetje werd voor het eerst georganiseerd tijdens de zomervakantie ‘98 en richt zich op kleuters van 1ste, 2de en 3de kleuterklas. Deze werking kwam er op vraag van de ouders. 't Filoetje is geschoeid op dezelfde filosofie als Grabbelpas : lage drempel, geen commerciële maar wel pedagogische doelen. Per schoolvakantie worden er minstens 2 activiteiten per week georganiseerd.

ƒ 't Filoetje werd bekendgemaakt via Leiedraadje, Leiedraad en via de website van jeugdcentrum Petrol. In de scholen worden ook per vakantie affiches verspreid.

ƒ De begeleiding van ‘t Filoetje is vaak dezelfde als die van Grabbelpas.

De gemiddelde deelname per activiteit bedroeg 16.

2004 2005 2006 2007 2008

Aantal passen 40 60 55 63 38

Deelnames 485 442 412 403 133

Gem. deelname/pas 12.1 7.3 7.5 6.4 3.5

Begeleiding 8 11 18 16 18

2.10.1.1.4.7. VindPlaats Gericht Werken met Jongeren (VPG’s)

We kiezen ervoor om SWAP (SWAP is de grabbelpas voor +12 en is een Vlaams gegeven, SWAP is gelinkt aan de leerlingenkaart) en de VPG-werking liefst in één adem te vernoemen.

De reden hiervoor is dat SWAP in eerste instantie de verzamelnaam is voor gemeenschappelijke initiatieven die in Menen door partners uit het brede jeugdwelzijnswerk in iedere vakantie genomen worden en in tweede instantie omdat we met deze initiatieven een zo heterogeen mogelijke groep willen bereiken. Dit jaar werd voor deze werking samengewerkt met de gemeentes Ledegem en Moorslede

VPG-werking richt zich vnl. op maatschappelijk achtergestelde, allochtone en laaggeschoolde jongeren. Maar is er voor iedere jongere

Werking:

Tijdens Paas- en zomervakantie was er VPG-werking. Iedere vakantieperiode werden er SWAP-activiteiten

activiteiten zijn meestal het voorstel van de jongeren zelf. De activiteiten zijn heel laagdrempelig en houden niet veel voorbereiding in.

We stellen dat het contact met de jongeren primeert op de activiteiten. Zij kunnen de jongeren ook toeleiden tot het bestaande aanbod binnen de stad en tot het jongerenontmoetingshuis Jakkedoe.

Er zijn minstens 1 SWAP-activiteiten per vakantieweek, dit aangevuld met één keer een activiteit naar keuze van de jongeren.

De SWAP-activiteiten waren aangepast aan de doelgroep en waren gratis of betaalbaar. Verzamelplaats was het Jjeugdcentrum Petrol.

Tijdens de openingsuren van het jeugdcentrum lopen jongeren in en uit en werd er vaak gevoetbald in de zaal.

Begeleiding:

Het profiel van een VPG is moeilijk in één woord te vatten. Het waren één voor één begeleiders die over voldoende maturiteit en over een uitstraling beschikken, die jongeren aanspreekt.

Ze weten goed wat de stad te bieden heeft aan hun doelgroep en hoe hun doelgroep er uit ziet.

Ze zijn in staat om de jongeren warm te maken voor diverse activiteiten, kunnen een luisterend oor aanbieden en kunnen de jongeren doorverwijzen indien nodig. Ze zijn of worden vaak identificatiefiguren voor hen.

Hun leeftijd varieert van 18 tot ca. 24 jaar.

De jeugddienst selecteerde zorgvuldig de begeleiders.

De begeleiding van de SWAP-activiteiten gebeurt door de VPG’s aangevuld met één begeleider van Jakkedoe.

Dit om de doorstroom van de jongeren naar verschillende werkingen te verkrijgen.

Continuïteit binnen de groep VPG’s is heel belangrijk voor het contact met de doelgroep.

De VPG’s verplaatsten zich met de fiets.

We merken dat de VPG’s ook gedurende het schooljaar herkend werden door de jongeren op straat. Ze vervullen dus een belangrijke functie.

Jongeren / contact:

De VPG’s leggen contact met alle jongeren die ze op hangplaatsen kunnen terugvinden. Een groot deel van de jongeren die bereikt werden zijn laaggeschoold en maatschappelijk achtergesteld en tussen de 12 en 18 jaar.

Een deeltje is ook van allochtone afkomst.

Er wordt naar gestreefd om bij beide werkingen een zo heterogeen mogelijke groep te bereiken.

Na een 4-tal jaar alles op elkaar afstemmen ( doorstroom, begeleiders) slagen we hier wel in.

De VPG-werking bereikt een 200-tal jongeren.

Bij SWAP zijn dit 80 jongeren, waarvan een vaste kern van 20.

Bekendmaking:

SWAP wordt bekendgemaakt in de Leiedraad en via verspreiding van affiches in middelbare scholen, diensten,

… en via de website van Jeugdcentrum Petrol. Daarnaast maakten de VPG’s tijdens hun rondrit ook reclame voor SWAP

Losse activiteiten worden vaak bekendgemaakt via het verspreiden van strooibriefjes.

Beide werkingen worden ondersteund en begeleid door de Jeugdwelzijnswerker.

2.10.1.1.4.8. Mobiele speelpleinwerking (Mobspel)

Wijkgerichte speelpleinwerking die zich hoofdzakelijk richt op de aandachtswijken en op de 6-12-jarigen tijdens de schoolvakanties en in de speelstraten.

Kinderen:

MobSpel richt zich tot kinderen van 6 tot 12 jaar. De omschrijving van de doelgroep is dezelfde zoals bij ’t Kleurpaletje.

De opkomst hangt af van wijk tot wijk, van tijdstip tot tijdstip en ook de weersomstandigheden spelen hier een serieuze factor in.

Werking:

MobSpel ontstond in het verleden vanuit de vaststelling dat veel kinderen de stap niet zetten naar de gewone speelpleinwerking en in hun buurt/wijk blijven spelen.

MobSpel trok er iedere vakantie - niet tijdens de kerstvakantie – met het MobSpelbusje op uit. In de voormiddag bereidden ze de werking voor.

Ze kwamen aan met het busje –sinds eind 2003 beschikt de werking over een eigen busje, verkregen met middelen via de Fortis Foundation - volgeladen met spelmateriaal en hadden een activiteit voorbereid. De

voorbereide activiteit vormde echter geen verplichting voor de kinderen om er aan deel te nemen. Heel vaak werd er ingespeeld op datgene waar de kinderen op het moment zelf zin in hadden.

Van 13u30 tot 15u30 waren ze te vinden op een aantal pleintjes. Na 16u doen ze de speelstraten aan en trekken ze de stad rond.

Tijdens de herfstvakantie vond je MobSpel terug op het Kersenplein, Ten Bulcke, Vander Mersch plein en St-Jozefsplein.

Tijdens krokusvakantie op het Kersenplein, Ter Beke, Tuinwijk Lauwe en de Barakken. Tijdens de paasvakantie zat MobSpel op het Kersenplein, Ter Beke, Ten Bucke en Tuinwijk. Tijdens de zomervakantie was MobSpel actief op het Kersenplein, Ter Beke, Ten Bulcke, Tuinwijk Lauwe en het St-Jozefsplein (Barakken).

MobSpel beschikte niet over binnenlokaties bij slecht weer.

MobSpel bereikte in 2008 overheen alle vakanties ca. 900 kinderen.

Begeleiding:

Voor de begeleiding konden we rekenen op een redelijk vaste groep animatoren. Dit was heel belangrijk voor het contact met de kinderen en voor de continuïteit tout court.

Er waren 3 animatoren.

De MobSpel-moni’s zijn gekke moni’s die zich heel flexibel kunnen opstellen tov de kinderen. Ze moeten in staat zijn om in te spelen op de noden van de kinderen.

Bekendmaking:

De werking werd bekendgemaakt d.m.v. het bussen van briefjes in de betreffende wijken en buurten, het verspreiden van affiches en via Leiedraad, dit telkens onder de slogan ' MobSpel komt naar je toe' met een herkenbaar logo.

2.10.1.1.4.9. ’t Kleurpaletje

Atelierwerking op woensdagnamiddag tijdens het schooljaar, ging door in de aandachtswijken en richtte zich

Atelierwerking op woensdagnamiddag tijdens het schooljaar, ging door in de aandachtswijken en richtte zich