• No results found

Financiële haalbaarheid

In document Thesisrapport NLroute (pagina 37-54)

Leeftijd fietsers en wandelaars 2012/

3.4.4. Financiële haalbaarheid

Deze paragraaf gaat in op de financiële haalbaarheid van het advies. NLroute maakt bij haar routes gebruik van bestaande infrastructuur en zullen weinig tot geen kosten ondervinden aan het aanleggen van nieuwe paden en routes. De grootste kostenpost voor de organisatie is het ontwikkelen van de app en de (internationale) promotie/communicatie. NLroute wil uiteindelijk een verdienmodel creëren om deze opbrengsten te investeren in het onderhouden van ontwikkelen van het Nederlandse landschap. Marketing en promotie

Dit financiële deel gaat in op de kosten voor het opstellen van een sterke marketingstrategie. Voor de hele internationale promotie marketing en communicatie stelt NLroute in totaal €650.000,-

NLROUTE 31 beschikbaar (Verhoeven, mondelinge communicatie, 2015). De financiële haalbaarheid van dit advies is gebaseerd op alleen nationale marketing en communicatie, met de focus op personeel en trainingen. Deze trainingen voor personeel zal in de eerste fase van de PDCA cyclus plaatsvinden. Dit kan ondersteuning bieden voor de organisatie bij het opstellen van een marketingstrategie die aansluit op de doelgroep.

Om een goede promotie marketing en communicatie te kunnen voeren is het noodzakelijk een marketing professional in het team te hebben. Een marketing professional, gebaseerd op ten minste 5 jaar werkervaring op het vakgebied, fulltime functie, gemiddelde leeftijd van 32 jaar, verdient volgens Loonwijzer (2015) gemiddeld €2857,00 bruto per maand (= €2158,00 netto per maand). Dit is een totaal van €34.284,00 bruto per jaar.

Daarnaast is het van belang dat de organisatie up to date blijft over nieuwste trends en ontwikkelingen van online marketing en social media. Het is aan te raden dat de organisatie trainingen en/of cursussen volgt. Frappant (2015) voorziet een organisatie bijvoorbeeld van vijf trainingen per jaar. Deze trainingen kosten €350,00 per training en bieden plaats aan maximaal drie personen. De inhoud van de trainingen bestaat uit het volgende: 1. Bepalen wie het publiek is en van welke (online) platformen maken zij gebruik? 2. Content marketing, social media. 3. Google Analytics. 4. Zoekmachine optimalisatie (SEO), search engine advertising (SEA) en 5. E-mailmarketing en

leadgeneratie. Dit komt neer op een totaal van €1.750,00.

Tot slot geven bedrijven volgens Adwise (2011) steeds meer uit aan online marketing. In 2010 gaven bedrijven gemiddeld €5.300,00 per jaar uit aan online marketing. Figuur 3.7 geeft een schematisch overzicht van de kosten:

Het is momenteel nog lastig te zeggen waar de opbrengsten gemaakt gaan worden. NLroute wil deze opbrengsten gebruiken om een boost te geven aan het Nederlandse landschap, bijvoorbeeld door de opbrengsten te besteden aan onderhoud en vernieuwingen. De organisatie denkt met het product het geld binnen te gaan brengen, door uitbreidingen aan te bieden in de app waarvoor betaald moet worden. Hoe dit straks precies in zijn werk gaat, is tot op heden nog niet bekend. De toestroom van toeristen naar het Nederlandse landschap moet zorgen voor een economische groei voor lokale ondernemers.

Kosten per 12 maanden Bedrag in € Toelichting

Medewerker marketing € 32.284,00 bruto per jaar (Loonwijzer, 2015) Trainingen en opleidingen € 1.750,00 5 trainingen per jaar (Van Kooten, 2015) Online marketing € 5.300,00 uitgaven per jaar (Adwise, 2011)

NLROUTE 32

3.4.5. Advies

Nu alle bevindingen en resultaten zijn genoemd en de alternatieven zijn besproken, kan de adviesvraag worden beantwoord. De adviesvraag van het rapport luidt: “Hoe kan NLroute Nederlandse jongeren tussen de 18 en 35 jaar bereiken en motiveren tot het deelnemen aan recreatieactiviteiten in het Nederlandse landschap met een communicatieplan?”

Uit onderzoek is gebleken dat ‘Er tussenuit zijn’ een belangrijk motief is voor de doelgroep om een recreatieactiviteit te ondernemen in het Nederlandse landschap. Ook na afwegen van de vijf alternatieven kwam het alternatief ‘Release & Relax’ het beste uit de test. Dit alternatief heeft als uitgangspunt dat de bezoeker de ontspanning kan vinden die men zoekt in de activiteit. Activiteiten worden vaak met vrienden of partner ondernomen. De doelgroep oriënteert zich voornamelijk door naar ervaringen van familie, vrienden en/of kennissen te vragen, te zoeken via het internet en het raadplegen van social media kanalen. De doelgroep beschouwt ervaringen en meningen van naasten als betrouwbaar. Ik adviseer daarom ook om trainingen te volgen om als team een geschikte strategie te vinden die past bij zowel de doelgroep als de organisatie.

Gekeken vanuit de visie van de organisatie, is educatie in de routes een hoogstaand begrip. Ook het eerste gebruik van de app tijdens de pilot in Ommen (oktober 2015) leert dat de app een hoog educatieve functie biedt. De gebruiker kan tijdens het lopen, fietsen, rijden van de route geluids-, beeld- en tekstfragmenten beluisteren, afspelen en lezen die een verhaal vertellen over het gebied waarin de bezoeker zich op dat moment bevindt. Echter is het motief leren het motief dat het laagst scoort in het onderzoek.

Om de doelgroep te betrekken met het product en met de organisatie adviseert de onderzoeker om ten eerste het gesprek aan de gaan met Nederlandse jongeren tussen de 18 en 35 jaar. Nodig ze uit voor een brainstorm sessie, luister naar ze, laat ze mee denken in ontwikkelingen van het product. Laat ze weten wat ze missen bij het gebruik van de app. Voeg functies toe aan de app zoals ‘to do & to see’ en maak gebruik van de beschikbare informatie die sociale media de organisatie kan geven. Het posten van informatieve berichten of het gebruik van like&share win-acties leiden tot meer naamsbekendheid. Door het koppelen van Facebook aan de app kan er een persoonlijk product geleverd worden aan de gebruiker, en maakt het voor de gebruiker ook aantrekkelijk om ervaringen direct te delen met vrienden en familie via Facebook. Een aanbeveling aan anderen wordt overwogen wanneer de activiteit voldeed aan de verwachtingspatroon van de bezoeker en of er de mogelijkheid is tot ontspanning tijdens de activiteit.

Is dit niet de insteek van NLroute en is het educatieve onderdeel juist datgene wat het product maakt, dan adviseert de onderzoeker u zich niet direct te richten op Nederlandse jongeren tussen 18 en 35 jaar. Wellicht is de doelgroep van 45+, waarvan al bekend is veel te gaan wandelen en fietsen, (zie paragraaf 2.4.1 deskresearch: Trends en ontwikkelingen) een aantrekkelijkere doelgroep die beter bij de missie, visie en doelstellingen van de organisatie passen. Om toch de Nederlandse jongeren tussen 18 en 35 jaar aan te spreken voor het product zoals het nu bestaat, zal er meer onderzoek gedaan kunnen worden naar die groep binnen de gehele populatie die wel geïnteresseerd is en gemotiveerd is om educatieve recreatieactiviteiten te ondernemen.

NLROUTE 33

Conclusie

Aan het eind van dit rapport kan de onderzoeker concluderen dat Nederlandse jongeren tussen 18 en 35 jaar op zoek zijn naar ontspanning tijdens een recreatieactiviteit. Men oriënteert zich voornamelijk via ervaringen van naasten en ook ervaringen van familie, vrienden en/of kennissen via social media kanalen worden als betrouwbaar ervaren.

Gekeken vanuit de visie van de organisatie, is educatie in de routes een hoogstaand begrip. Ook het eerste gebruik van de app tijdens de pilot in Ommen (oktober 2015) leert dat de app een hoog educatieve functie biedt. Daarom is het voor de organisatie nog een kwestie van afwegingen maken. Is deze doelgroep wel de meest juiste doelgroep, of moet de organisatie zich toch richten op een wat oudere, maar wellicht grotere doelgroep?

NLROUTE 34

Nawoord

Met het afronden van het thesis project in opdracht van NLroute, komt er ook een einde aan mijn carrière als HBS-studente. Een erg leerzame periode, waarmee ik vier hele leerzame jaren ga afsluiten. Persoonlijke reflectie

Mijn afstudeerperiode begon met een kleine vertraging van een kwartiel. De drukke tijd tijdens de managementstage, een semester voorafgaand aan het thesissemester, zorgde ervoor dat ik het oog verloor op lopende deadlines voor het initieel thesisvoorstel. Echter heeft deze kleine vertraging ervoor gezorgd dat ik netjes alles af heb kunnen ronden alvorens te beginnen met een nieuwe en de laatste uitdaging van mijn studie. Via ‘Our Saxion World’ stuitte ik op de opdracht voor NLroute en schreef een motivatiebrief als reactie op de opdracht. Ik werd uitgenodigd op een gesprek met dhr. Flooren en mw. Ruiter. Ondanks dat voor mij de opdracht in eerste instantie nog niet helemaal duidelijk was, geloofden zij in mijn kunnen en werd ik aangenomen voor de opdracht. Met hulp en een goede communicatie met dhr. Flooren en mw. Ruiter is het mij gelukt om meteen goedkeuring te krijgen voor het initieel thesisvoorstel.

Het thesisvoorstel was het tweede toets moment in het semester. In deze periode was de bevestiging en terugkoppeling naar de opdrachtgever (mw. Verhoeven), het kenniscentrum en mijn eerste examinator (dhr. Theunissen) erg belangrijk. Het thesisvoorstel zorgt ervoor dat ik zeker werd van mijn zaak. De eerste mondelinge verdediging was er dan ook niet een met succes. De valkuilen werden voor mij duidelijk en na nog een poging kreeg ik dan de GO voor het onderzoek.

De eerste stap naar het uitvoeren van het onderzoek was het opstellen van een vragenlijst. Deze vragenlijst is in samenwerking met dhr. Flooren tot stand gekomen. Deze vragenlijst werd gecommuniceerd naar de opdrachtgever en dhr. Theunissen voor goedkeuring. Mw. Verhoeven heeft een paar toevoegingen gedaan aan de vragenlijst. Na een periode van zes weken, had ik genoeg respondenten en kon het analyseren van de data van start gaan. Deze gegevens werden vertaald naar conclusies en uiteindelijk naar een advies. Helaas heeft mijn eerste poging niet geloond en heb ik het werkstuk moeten herkansen. Alhoewel het even flink balen is, ben ik blij dat de kans heb gekregen mijn stuk te kunnen verbeteren, zodat ik nu een nieuw en beter stuk in kan leveren die zowel mij als de opdrachtgever verder helpt in verdere ontwikkelingen.

Achteraf heb ik bij de eerste poging niet voldoende om hulp gevraagd bij mijn eerste examinator waardoor ik fouten heb gemaakt die niet nodig waren geweest als ik om feedback had gevraagd. De opdracht is in eerste instantie niet helemaal duidelijk voor mij geweest, waarbij ik ook niet de volledige bevestiging kreeg van de opdrachtgever. De organisatie zat nog in de ontwikkelingsfase en mw. Verhoeven en mw. Avidar hadden op dat moment ook niet altijd alle antwoorden. Dit maakte het mij erg lastig in het maken van de concretiseringsslag. De feedback die ik kreeg bij de beoordeling van mijn thesisrapport heeft mij goed geholpen in het herschrijven van het rapport. Het afgelopen half jaar is een goede leerschool voor mij geweest, om soms wat vaker aan de bel te trekken, zeker bij twijfel. De communicatie tussen mij en zowel dhr. Theunissen als de opdrachtgever en dhr. Flooren en mw. Ruiter verliep het afgelopen semester voornamelijk via de mail. Ik heb dit als erg prettig ervaren omdat verkregen feedback, tips en opmerkingen dan nog terug te lezen waren en niet verloren konden gaan in gedachten. Al was het op sommige momenten beter geweest om telefonisch contact te zoeken met de desbetreffende persoon, bijvoorbeeld bij twijfels in de laatste week, ben ik tevreden dat het meeste contact per mail is gelegd. Het maken van een planning heeft mij geholpen om bepaalde stukken op tijd in te leveren.

NLROUTE 35 Betekenis van het project voor de branche

Tijdens het theoretisch onderzoek werd al gauw duidelijk dat er weinig bekend is over Nederlandse jongeren tussen 18 en 35 jaar als het gaat om motieven voor het ondernemen van vrijetijdsactiviteiten in het Nederlandse landschap. Over de oudere doelgroep (45+) is bekend dat ze veel wandelen en fietsen en met welke redenen dit is. Echter was er weinig te vinden over de (potentiële) doelgroep van NLroute.

Dit onderzoek heeft bijgedragen aan de ontwikkelingen voor NLroute en aan de branche omdat het een uniek onderzoek is, met uitkomsten waarover nog weinig bekend was. Met deze nieuwe informatie kan NLroute aan de slag om het product aan te passen op wensen en behoeften van de doelgroep, waardoor deze doelgroep meer gebruik zal maken van het Nederlandse landschap. Dit bevordert de lokale economie, zoals bijvoorbeeld in de provincie Overijssel. Het onderzoek betrof een groep van 150 respondenten en ik geloof dat er nog meer informatie uit te halen is dan momenteel is gedaan, bijvoorbeeld bij respondenten in een andere provincie. Het kan daarom ook nieuwsgierigheid opwekken bij ondernemers in de branche om dit verder te onderzoeken.

NLROUTE 36

Literatuurlijst

Adwise. (2011). Uitgaven online adverteren blijft stijgen. Geraadpleegd op 7 oktober 2015 op het internet: https://www.adwise.nl/blog/uitgaven-online-adverteren-blijft-stijgen.html

Baarda, D. B. & M.P.M. de Goede (2001) Basisboek Methoden en Technieken. Groningen: Stenfert Kroese.

Baarda, D. B. (2014). Handleiding voor kwantitatief en kwalitatief onderzoek. Groningen, Houten: Noordhoff Uitgevers.

Belleghem van, S. (2012). Het verhaal van de Conversation Company. Frankwatching.

Berkeley. (2012). How to evaluate electronic reseources. Geraadpleegd op 30 april 2015 op het internet: www.lib.berkeley.edu/sciences/guides/how_to_evaluate_electronic_resources

Bighelaar van den, S. & Akkermans M. (2013). Bevolkingstrends 2013: Gebruik en gebruikers van sociale media. Centraal Bureau voor Statistiek.

Broekhoff, M. A. (2011). Deskresearch. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers bv.

Burns, A.C. & Bush, R.F. (2006). Principes van marktonderzoek. Pearson Benelux bv (vierde druk). Business dictionary. (2015). Word of mouth marketing. Geraadpleegd op 3 oktober 2015 op het internet: www.businessdictionary.com/definition/word-of-mouth-marketing.html

Doorn van, A. (2007). Maken van een communicatieplan. Groningen/Houten: Wolters-Noordhoff. Fischer, T. & Julsing, M. (2014). Onderzoek doen! Kwantitatief en kwalitatief onderzoek. Groningen: Noordhoff Uitgevers Groningen/Houten. Tweede druk.

Fischer, T. & Julsing, M. (2009). Onderzoeksvaardigheden. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers. Flooren, M.W.J. (2012). De Betekenis van Erfgoed voor de Regionale Identiteit (H)erkend? Deventer: Saxion University of Applied Sciences.

Goossen, C.M. & De Boer, T.A. (2008). Recreatiemotieven en belevingssferen in een recreatief landschap: Literatuuronderzoek. Wageningen: Alterra-rapport.

Griffiths, C. (2012). Tag Archives: leisure motivation scale. Geraadpleegd op 28 mei 2015 op het internet: https://cag2611.wordpress.com/tag/leisure-motivation-scale/

Live Tourism. (2004-2015). The Visitors’ Journey. Geraadpleegd op 11 mei 2015 op het internet: http://www.live-tourism.co.uk/the-visitorjourney.aspx

Loonwijzer. (2015). Salarischeck. Geraadpleegd op 7 oktober 2015 op het internet: www.loonwijzer.nl MarketingOost. (2015). Factsheet recreatief fietsen Overijssel. Consumentenonderzoek wandelen en fietsen. Marketingoost.nl/kennis

MarketingOost. (2015). Factsheet recreatief wandelen Overijssel. Consumentenonderzoek wandelen en fietsen. Marketingoost.nl/kennis

NBTC. (2012). Samenvatting Holland Imago Onderzoek 2012. Geraadpleegd op 1 juni 2015 op het internet: http://www.nbtc.nl/nl/homepage/cijfersentrends/holland-imago-onderzoek-1.htm

NLROUTE 37 NBTC-NIPO research. (2013). ContinuVrijeTijdsOnderzoek (CVTO) 2012-2013. Kerncijfers. Inzicht in de uithuizige vrijetijdsbesteding van Nederlanders. www.nbctniporesearch.nl. Geraadpleegd op 1 juni 2015.

NLroute. (2013). Ontdekkingsreis door het Nederlandse landschap, Dit is Nederland. Geraadpleegd op 29 april 2015 op het internet: http://www.nlroute.nl/uploads/1/4/4/3/14438942/prospectus- nlrouteokt2013.pdf

NLroute. (2015). Ontdekkingstocht door het Nederlandse landschap. Geraadpleegd op 20 april 2015 op het internet: http://www.nlroute.nl/

Park, D. & Yoon, Y. (2008). Segmentation by motivation in rural tourism: A Korean case study. Elsevier Ltd.

Passionate Group. (2015). Plan do act check. Geraadpleegd op 7 oktober 2015 op het internet: www.pdcacyclus.nl

Saxion. (2015). Kracht van Gastvrij Overijssel. Geraadpleegd op 1 mei 2015 op het internet: http://saxion.nl/hospitality/site/onderzoek/Kracht-van-Gastvrij-Overijssel/

Saxion. (2015). Nieuwsberichten. Kenniscentrum Hospitality in de Kracht van Gastvrij Overijssel. Geraadpleegd op 17 september 2015 op het internet:

http://www.saxion.nl/hospitality/site/_news/kenniscentrum%20hospitality%20in%20de%20kracht%20v an%20gastvrij%20overijssel/

Saxion. (2015). Over het Kenniscentrum, Ellen Ruiter. Geraadpleegd op 29 april 2015 op het internet: https://www.saxion.nl/hospitality/site/over/WieisWie/eee_Docenten_Onderzoekers_Onderzoeksassiste nten/Ellen_Ruiter/ellen_ruiter/

Saxion. (2015). Over het kenniscentrum, Michiel Flooren. Geraadpleegd op 29 april 2015 op het internet:

https://www.saxion.nl/hospitality/site/over/WieisWie/eee_Docenten_Onderzoekers_Onderzoeksassiste nten/Michiel_Flooren/michiel_flooren/

Saxion. (2015). Over het kenniscentrum, Onze passie. Geraadpleegd op 29 april 2015 op het internet: https://www.saxion.nl/hospitality/site/over

Schreuder Peters, R.P.I.J. & Boomkamp, J.W. (2004). Psychologie de hoofdzaak. Groningen/Houten: Wolters-Noordhoff bv

Sociaal en Cultureel Planbureau. (2013). Met het oog op de tijd. Een blik op de tijdsbesteding van Nederlanders. Textcetera: Den Haag, november 2013.

University of Wisconsin. (z.d.). Data collection methods. Geraadpleegd op 20 mei 2015 op het internet: http://people.uwec.edu/piercech/researchmethods/data%20collection%20methods/data%20collection% 20methods.htm

Van Kooten, R. (2015). All-in online marketing training. Aalten (Gelderland): Frappant. Geraadpleegd op 7 oktober 2015 op het internet: https://www.frappant.com/All-in-online-marketing- training.aspx?NL-3-700

NLROUTE 38 Verhoeven, N. (2007). Wat is onderzoek? Praktijkboek methoden en technieken voor het hoger onderwijs. Den Haag: Boom Lemma Uitgevers (tweede druk).

Verhoeven, N. (2011). Wat is onderzoek? Praktijkboek methoden en technieken voor het hoger onderwijs. Den Haag: Boom Lemma Uitgevers.

Vermeulen, T. (2015). Nederlanders worden gelukkig van wandelen. NRIT Media. Gepubliceerd op 06

juli 2015. Geraadpleegd op 1 oktober 2015 op het internet:

http://www.nritmedia.nl/kennisbank/34833/nederlanders-worden-gelukkig-van- wandelen/?topicsid=7

Voorn, R. (2013). Het verschil in invloed tussen online en offline aanbevelingen. Zet online in om vooral offline word of mouth te stimuleren! Geraadpleegd op 29 september 2015 op het internet: http://www.marketingfacts.nl/berichten/het-verschil-in-invloed-tussen-wom-en-ewom

Wagenaar, M. (2015). Inzicht kwaliteit routestructuren. Kwaliteitsimpuls Routestructuren 2015. Zwolle/Zutphen: MarketingOost & Twents Bureau voor Toerisme.

Wierenga, B. (2001). Het derde marketing tijdperk. In ERIM (Electronic) Books and Chapters. Centrum voor Bedrijfskundig Onderzoek, Eindhoven. Geraadpleegd op 15 mei 2015 op het internet: http://hdl.handle.net/1765/12587.

Zhang, J. & Marcussen, C. (2007). Tourist motivation, market segmentation and marketing strategies. Denmark: Centre for Regional and Tourism Research.

NLROUTE 39

Bijlagen

Bijlage I: Kaart zeven routes NLRoute.

1. Storm in een glas water route: voert de bezoeker door het kustlandschap dat grotendeels onder de zeespiegel ligt. De route vertelt de verhalen van onder andere duinen, inpolderingen, droogmakerijen en sluizen.

2. Verborgen ijstijd-eilanden route: is voor de bezoeker een speurtocht langs verborgen eilanden. Vertelt verhalen van onder andere stuwwallen, kliffen en veenweide.

3. Nederlandse Nijlroute: loopt van noord naar zuid. Vertelt het verhaal van de rivieren van Nederland, export, handel en economie.

4. Boeren en buitenluiroute: vertelt de verhalen van de Nederlandse landbouw.

5. Nul-lijnroute: deelt het land diagonaal in tweeën. De ene kant is hoog en droog, andere kant is laag en nat.

6. Schrammen in de aardkorst route: neemt de bezoeker mee langs en onder het aardoppervlak. Vertelt verhalen van onder andere zand, rivierarmen, heideontginningen en bossen.

7. Uitputtingsroute: vertelt hoe het landschap wordt gebruikt en welke gevolgen dat heeft voor het landschap.

NLROUTE 40 Bijlage II: AAOCC

Kotler, P. & Armstrong, G. 2012

Marketing de essentie Benelux: Pearson

Breman, B.C., Luttik, J. & Vreke, J.

2009

De aantrekkingskracht van het Nederlandse landschap. Een verkenning naar de relatie tussen ruimtelijke factoren en inkomend toerisme.

Wageningen: WOt-rapport Authority

Geloofwaardigheid Sterk: vakinhoudelijke beoordeling door universiteit en hogescholen

Sterk: ondersteund door universiteit

Betrouwbaar Ja Ja

Accuracy

Validiteit Grote verscheidenheid

literatuur

Case studies, literatuur

Betrouwbaarheid Ja Ja

Literatuurlijst Aanwezig Aanwezig

Objectivity

Persoonlijk belang Nee: leerzaam belang lezer Nee: informatief belang lezer

Feiten/mening Feiten Feiten

Currency

Actueel Ja: 2012 Ja: 2009

Bruikbaar Ja, ondersteund theoretisch

kader

Ja, soort gelijk onderzoek naar gedrag in Nederlands landschap en toerisme Coverage

Compleet Ja

Uniek Ja Ja

NLROUTE 41 Figuur A: Visitors’ Journey (M. Flooren, 2012)

Bijlage III: Theoretisch kader

NLROUTE 42 Figuur D: indeling activiteitengroepen (Goossen & De Boer, 2008).

NLROUTE 43 Bijlage IV: Enquête NLroute

Ik ben een vierdejaars student aan Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs aan Saxion te Deventer. Voor mijn afstudeerproject doe ik onderzoek naar de motieven en de communicatie van Nederlandse jongeren tussen de 18 en 35 jaar voor het deelnemen aan recreatieactiviteiten* in het Nederlands landschap. Het onderzoek zal ongeveer 5-10 minuten van uw tijd in beslag nemen.

In document Thesisrapport NLroute (pagina 37-54)