• No results found

Filmtheaters nemen een sterke positie in het cultuurbeleid van hun gemeente in

In document Kunst en Cultuur Gelderland (pagina 23-31)

Deel 1 Verslag op hoofdlijnen

13 Filmtheaters nemen een sterke positie in het cultuurbeleid van hun gemeente in

Voor de Letteren in totaal was in de KCG begroting een bedrag van € 109.776 opgenomen.

De werkelijke kosten bedroegen € 122.713. Daar stonden additionele inkomsten tegenover van

€ 170. Aan provinciale middelen was derhalve nodig 122.543. Deze overschrijding is het gevolg van iets meer ingezette uren.

13. Filmtheaters nemen een sterke positie in het cultuurbeleid van hun gemeente in.

a. Filmtheaters nemen een sterke positie in het cultuurbeleid van gemeenten in

Het voornemen was om te bekijken of er in gemeenten belangstelling bestond voor een themadag met ambtenaren cultuur over de plaats van film binnen gemeentelijk cultuurbeleid. Dit is in 2007 i.v.m. ziekte nog niet gerealiseerd.

b. De distributie en vertoning van niet-commerciële kwaliteitsfilms is verbeterd

2007 Bleek een topjaar qua bezoekers aantallen van de niet-commerciële kwaliteitsfilm; ten opzichte van 2006 steeg het aantal bezoekers met 13%. De kwaliteitsbijdrage diende bij de filmtheaters als een vangnet voor risicovolle films.

(74206 blz. 66)

c. Door een actueler aanbod en versterking van de filmeducatie is het publieksbereik vergroot

Het filmeducatieproject Nieuwe Blikken heeft in 2007 in de gemeenten Renkum en Doetinchem samenwerkingsverbanden tot stand gebracht tussen de filmtheaters en lokale culturele partners, waaronder de Bibliotheek, een Kunstvereniging en een ROC.

De samenwerking leverde nieuwe activiteiten op en daarmee nieuw publiek.De pilot filmeducatie die in 2007 van start ging, wordt voortgezet met andere filmtheaters in 2008.

(74205 blz. 66)

Over het geheel genomen kan gezegd worden dat Gelderland een mooi gespreid netwerk van filmtheaters heeft, waardoor de kwaliteitsbijdrage een groot deel van het aanbod bestaat uit

kwaliteitsfilms. De theaters weten KCG te vinden voor advies en overleg. De activiteiten op educatief hebben een tamelijk aanbodgericht karakter en zijn voor zover dat nu bekeken kan worden, daarmee minder effectief. Voor de filmtheaters geldt in die zin ook wat voor kleine podia geldt. De bijna volledige afhankelijkheid van vrijwilligers maakt dat vooral financiële incentives die aansluiten bij de vraag, het meest effectief zijn. In dat geval kan met relatief geringe bedragen een maximaal effect bereikt worden.

Deel 1 - Activiteiten

Voor de Filmtheaters in totaal was in de KCG begroting een bedrag van € 109.341 opgenomen. De werkelijke kosten bedroegen € 96.333. Daar stonden additionele inkomsten tegenover van € 2.988.

Aan provinciale middelen was derhalve nodig € 93.345. Deze onderschrijding is het gevolg van een lager aantal ingezette uren i.v.m. ziekte.

Deel 1 - Activiteiten

ORGANISATIE EN PERSONEEL

• Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht kwam driemaal bijeen.

In de januarivergadering werd kennisgemaakt met Xander van der Woude, die sinds 1 januari de nieuwe functie coördinator Bedrijfsvoering bekleedt. Gerrit Steenbergen werd met algemene stemmen voor de tweede en laatste termijn van 4 jaar herbenoemd. Er werd uitvoerig gesproken over de stand van zaken van het efficiencyonderzoek van KPMG. De Raad was unaniem van oordeel dat het een slecht rapport betrof. Het verkeerd berekenen van de overhead was slechts één aspect daarvan.

In de meivergadering werd de jaarrekening 2006 vastgesteld en werd het activiteitenverslag 2006 voor kennisgeving aangenomen. De Raad complimenteerde de organisatie met de vele activiteiten die hadden plaatsvonden en de heldere wijze waarop dit was verantwoord.

In de meivergadering werd kennisgemaakt met de nieuwe directeur Connie Verberne en werd het arbeidscontract door beide partijen getekend.

In de septembervergadering werd de begroting 2008 goedgekeurd. Er werd uitgebreid van gedachten gewisseld met Johan Godschalk, de adviseur pop die sinds 1 december 2006 in dienst is getreden.

Tevens werd een Notitie Beeldende Kunst besproken waarin de ambities van KCG op dit terrein werden bepaald, na voorafgaande afstemming met het CBKG.

• Organisatie en Beheer

In het voorjaar werd het KPMG rapport definitief afgerond. KCG reageerde daarop met een brief waarin afstand werd genomen van het onderzoek dat door KPMG werd uitgevoerd. In het bestuurlijk overleg met de Gedeputeerde, toonde deze hiervoor alle begrip. Het College van Gedeputeerde Staten heeft het rapport teruggelegd bij Provinciale Staten met als kanttekeningen dat het niet eenvoudig is om de efficiency van organisaties als KCG vast te stellen en dat er geen aanleiding is om te veronderstellen dat KCG niet efficiënt zou werken.

Op 1 juli werd de nieuwe directeur aangesteld na een soepel en vlot verlopen sollicitatieprocedure.

De komende directeur werd nog drie maanden ingewerkt door de gaande directeur. Dit droeg wezenlijk bij aan een kwalitatieve overdracht, waarbij de organisatie zo weinig mogelijk hinder ondervond van de overgang.

Het officiële afscheid van Patricia van Ballegooyen vond plaats in Theater Oostpool op 27 septem-ber. Deze goed georganiseerde bijeenkomst was zeer geanimeerd en werd door KCG ingezet als een visitekaartje naar het brede netwerk dat aanwezig was. De vele lovende woorden van de sprekers sloten een 14-jarig directeurschap passend af. De lezing van filosoof Bas Haring gaf de aanwezigen geanimeerde stof tot napraten. Later in de maand namen medewerkers en Raad van Toezicht tijdens een etentje informeel afscheid met een door de medewerkers uitgevoerde compositie van Olga van der Hoeden. Het gezamenlijk werken aan deze presentatie werd unaniem ervaren als een zeer bindende activiteit.

In de zomervakantie werd het secretariaat verbouwd, dat nu weer geheel aan de ARBO-eisen voldoet en ruimte beidt voor enige noodzakelijk uitbreiding. Tevens werd een start gemaakt met twee grote automatisering processen: de overgang van Windows XP en de invoering van een nieuw CRM systeem.

Het ambtelijk jaargesprek met de provincie over de jaarstukken 2006 vond in juli plaats.

Van de kant van de provincie werd positieve waardering geuit over de kwaliteit van de stukken.

Er waren geen fundamentele vragen. Voor een volgend verslag werd aandacht gevraagd voor enige vorm van analyse over wat wel en niet goed is gegaan. Tevens werd gevraagd naar mogelijke indicatoren die KCG hanteert om kwaliteit van activiteiten te bepalen.

Deel 1 - Organisatie en personeel

Verder heeft KCG duidelijk gemaakt dat er wezenlijk twijfels bestaan of de opdracht voor het project mensen met een beperking wel bij KCG thuishoorde. Van ambtelijke zijde werd gesuggereerd om dit project met een goede onderbouwing eventueel terug te geven. Tevens werd waardering en

bewondering uitgesproken voor Patricia van Ballegooyen, met name voor de wijze waarop zij een stabiele en gezonde organisatie heeft achtergelaten.

• • •

• Personeel

Gemiddeld 26,33 medewerkers (in 2006: 25), op in totaal 20.46 formatieplaatsen (in 2006: 17,94), maakten in het verslagjaar 96 activiteiten tot een succes. Het netto ziekteverzuim bedroeg 8,8%, een forse stijging vergeleken met het jaar ervoor, toen dit percentage 5,7% bedroeg.

Met name twee langdurige ziektegevallen waren hieraan debet. Een adviseur was een deel van het jaar met zwangerschapsverlof.

Twee oudere medewerkers maakten gebruik van de seniorenregeling, zoals die is vastgelegd in de CAO voor personeelsleden van 55 jaar en ouder. Enkele medewerkers vertrokken en moesten vervangen worden. De directeur maakte gebruik van de overbruggingsregeling PGGM en vertrok per 1 oktober. Haar opvolgster trad in dienst op 1 juli. Er was, kortom, het nodige te doen op

personeelsgebied. In totaal werden twee sollicitatieprocedures tot een goed einde gebracht.

Veel van de medewerkers volgden door het jaar heen seminars of congressen in den lande, om de kennis over ons vakgebied op peil te houden. Een medewerker volgde een Adobe In Design/Creative training.

Daarnaast waren er de gebruikelijke personeelsactiviteiten zoals het personeelsuitje en de eindejaarslunch.

Personeelsmutaties

In januari begon Pim Franssen als adviseur letteren, een nieuwe discipline de KCG-boom.

In de vacature bureauassistent werd bijna het hele jaar noodgedwongen voorzien via een uitzendkracht.

In november werd deze vacature definitief ingevuld door de komst van Hendrika Wenno.

Op 19 maart startte Marieke van de Geijn als projectcoördinator Gelderland Cultuurland, nadat haar voorgangster Tynke Hiemstra per 1 maart regiocoördinator voor de Noord-Veluwe was geworden.

• Externe contacten en samenwerking

De grote variëteit en gelaagdheid van de externe contacten en samenwerkingsverbanden gaf in het verslagjaar geen grote veranderingen te zien. De nieuwe directeur zag het als een van haar prioriteiten om (hernieuwd) kennis te maken met zoveel mogelijk partners in het veld. Met alle culturele sectoren, waaraan KCG diensten verleende, werden contacten onderhouden teneinde adequaat te kunnen reageren op actuele vragen.

Op ambtelijk niveau vonden enkele ontmoetingen plaats tussen de betreffende beleidsambtenaren en adviseurs KCG in het bijzijn van de leidinggevende ambtenaar en directeur KCG. De onderwerpen waren het podiumbeleid, de popinventarisatie, het advies amateurkunst/kunsteducatie en de culturele infrastructuur/regionaal beleid.

Het reguliere directieoverleg met Edu-Art vond 1 maal per maand plaats. In de praktijk raken de activiteiten van Edu-Art en KCG elkaar regelmatig. Beiden hebben bijvoorbeeld intensief overleg met de culturele instellingen. Ook adviseert Edu-Art gemeentes over binnenschools educatiebeleid.

KCG-advies wordt vaak ingeroepen op het moment dat gemeentes een cultuurnota willen schrijven.

We zijn ervan overtuigd dat het heel belangrijk is dat gemeentes weten wie ze voor welke klus moeten benaderen en dat zowel de binnenschoolse educatie (Edu-Art) als de buitenschoolse (KCG) als een doorgaande lijn wordt gezien in het beleid van de gemeentes.

Deel 1 - Organisatie en personeel

In ons overleg streven we er dan ook naar om vaker en beter te kijken naar wat we bij voorbaat samen kunnen doen. Dat heeft er inmiddels toe geleid dat ook de MT's van beide instellingen twee keer om tafel zaten en dat de cursus cultuureducatie voor ambtenaren van OCW / VNG / IPO gezamenlijk wordt aangeboden en uitgevoerd. Het team Gebiedsgericht Cultuurbeleid (GGCB) van KCG vergadert structureel 4x per jaar met het Infrateam van Edu-Art.

Landelijk positioneerde de Raad van 12 zich steeds sterker als hét strategisch directieoverleg van de dienstverlenende provinciale instellingen kunst en cultuur. De directeur vertegenwoordigde de Raad van 12 in de bespreking van het conceptbeleidsplan van de Kunstfactor, het nieuwe landelijke sectorinstituut voor de amateurkunst.

In 2007 werd het C-4 overleg van de Gelderse culturele provinciale instellingen (Centrum Beeldende Kunst, Edu-Art, Gelders Erfgoed en KCG) voortgezet. KCG verzorgde het secretariaat. Het voor-nemen groeide om ook Biblioservice hierbij te betrekken, mede omdat KCG in projecten van GGCB nauw samenwerkt met verschillende basisbibliotheken.

Deel 1 - Organisatie en personeel

BUDGETTAIRE RESULTATEN

• Balans

Activa

2007 2006

Vaste activa € 49.119 € 53.062

Vlottende activa 1.084.382 954.719

€ 1.133.501 € 1.007.781

======== ========

Passiva

Egalisatiereserve 312.293 317.943

Voorzieningen 293.818 296.218

Kortlopende schulden en

overlopende passiva 527.390 393.620

€ 1.133.501 € 1.007.781

======== ========

• Exploitatierekening

Kosten

Rek. 2007 Begr. 2007 Rek. 2006

Personeelskosten € 1.295.677 € 1.279.991 € 1.206.627

Huisvesting 137.106 98.000 97.118

Organisatie 146.592 139.706 121.248

Projecten en activiteiten 906.747 864.626 555.006

Dotaties 6.000 6.000 6000

€ 2.492.122 € 2.388.323 € 1.985.999

======== ======== ========

Inkomsten

Rek. 2007 Begr. 2007 Rek. 2006

Reguliere subsidies € 2.054.771 € 2.049.724 € 1.895.233

Projecten en activiteiten 394.834 295.085 136.540

Overige inkomsten 31.148 --- 17.878

Onttrekkingen 42.920 43.514 6.239

€ 2.523.673 € 2.388.323 € 2.055.890

======== ======== ========

Resultaat

31.551 --- 69.891

======= ====== ======

Deel 1 - Budgettaire resultaten

• Additionele inkomsten

De specificatie van de directe baten van projecten en activiteiten was als volgt.

Rek. 2007 Rek. 2006 Rek. 2005

Projectsubsidies provincie € 68.832 € --- € 190.882

Projectsubsidies gemeenten 74.900 69.800 131.250

Bijdrage fondsen 151.980 25.239 203.357

Sponsorbijdragen 5.500 --- 4.500

Deelnemersbijdragen 59.356 36.917 79.345

Overige baten 28.875 4.584 44.819

€ 389.443 € 136.540 € 654.163

====== ====== ======

Percentage van de directe kosten 43% 25% 40%

van projecten en activiteiten

De toename van de additionele inkomsten, zowel absoluut als percentagegewijs, was opvallend.

Deze is grotendeels het gevolg geweest van financiële afronding van projecten die in 2006 plaatsvonden,

en deels van meer gerealiseerde activiteiten binnen GGCB.

De 7 projecten die in 2006 startten en in 2007 werden afgerond waren:

de Jongerentheaterdag Act 2 > GO!

Podiumproductie Spotlight

Theater OnverwACHT 2006-2007

•••

Uithoekfestival

••

Gelders Poppodium

••

onderzoek Gelderland Cultuurland

••

leerplan en cursus Nieuw Muziektheater

In het kader van het Gebiedsgericht Cultuurbeleid werden projectbijdragen ontvangen van de deelnemende gemeenten in Rivierenland: Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neerrijnen, West Maas en Waal en Zaltbommel.

Daarnaast van gemeenten op de Noord-Veluwe: Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek.

Deel 1 - Budgettaire resultaten

In document Kunst en Cultuur Gelderland (pagina 23-31)