• No results found

De amateurkunst heeft mogelijkheden voor kwaliteitsverbetering en vernieuwing

In document Kunst en Cultuur Gelderland (pagina 16-0)

Deel 1 Verslag op hoofdlijnen

7 De amateurkunst heeft mogelijkheden voor kwaliteitsverbetering en vernieuwing

Onderzoeksresultaten wellicht in samenwerking met provincie en IPO.

Wij verzoeken KCG om met het oog op de beleidsperiode 2009-2012 een nadere analyse te maken met het oog op de vraag: welke speerpunten en instrumenten zijn op provinciaal niveau wenselijk en effectief ter versterking van de amateurkunst. Graag zien wij deze analyse uiterlijk 1 september tegemoet.

KCG heeft desbetreffende analyse gemaakt en per september ingeleverd. De notitie Amateurkunst in Gelderland, aanbevelingen voor beleid 2009-2012 bevat speerpunten voor de toekomst.

Over de inhoud werd in het najaar overleg gevoerd met het hoofd en beleidsmedewerker van de afdeling cultuur van de provincie Gelderland.

KCG vindt het van belang dat onverminderd wordt voortgezet met aanbod dat gericht is

⋅⋅⋅⋅ Versterking van de infrastructuur (advisering)

⋅⋅⋅⋅ Buitenschoolse kunsteducatie; investeren in inhoudelijke en organisatorische kwaliteit (deskundigheidsbevordering en innovatie)

⋅⋅⋅⋅ Manifestaties als middel om te investeren in talent en de zichtbaarheid van de amateurkunst te vergroten.

Het ontbreken van ondersteuning van de amateur beeldende kunst (inclusief fotografie en nieuwe media), de amateurfilm en mogelijke mengvormen wordt zowel door het werkveld als door ons als knelpunt ervaren.

De kosten van de notitie zijn meegenomen onder advies over cultuurbeleid en culturele infra-structuur.

7.2a Trainingen en cursussen

Voor de instandhouding en ontwikkeling van de kwaliteit en kwantiteit van de amateursector werden in het verslagjaar 25 trainingen, opleidingen en cursussen geprogrammeerd waarvan 5 voor de disci-pline dans, 6 voor theater, 12 voor muziek en 1 interdisciplinaire training.

Deze waren gericht op het kader in de amateurkunst en buitenschoolse kunsteducatie: dansdocenten en -makers, theaterdocenten en regisseurs, muziekdocenten, dirigenten en bestuursleden.

Van de voorgenomen 25 activiteiten werden er 24 gerealiseerd.

De activiteiten werden afgestemd op vragen en wensen van de diverse disciplinegebonden klankbordgroepen.

(zie 61001 t/m 61202, 62101 t/m 62302, 63101 t/m 63112 blz. 39 t/m 51 en 65101 t/m 65202 blz. 56 t/m 57)

Dans

Deskundigheidsbevorderende activiteiten binnen de danswereld werden meer en meer aangehaakt bij de Dansweek in Gelderland of bij het festival Gelderland Danst. De Dansweek biedt voor het kader en uitvoerende amateurs een inspirerende omgeving en ontmoetingsplek, experts uit de danswereld zijn

Deel 1 - Activiteiten

beschikbaar voor lessen, lezingen en workshops en de verbinding tussen amateurs, semiprofessionals en professionals wordt versterkt.

Een structureel overleg met de hoofden dans van de Centra voor de Kunsten is gestart. Zij werden betrokken bij de ideeënvorming en gestimuleerd om activiteiten rond de Dansweek op te nemen in het reguliere aanbod van de Centra

. (72301 blz. 62)

Een eerste activiteit voor de volks- en werelddanssector, als warming up voor een mogelijke

leerplangestuurde kaderopleiding internationale- en werelddans, moest worden geannuleerd wegens gebrek aan belangstelling. Het potentieel voor een dergelijke cursus bleek vooralsnog te gering.

Deze doelgroep wordt wel structureel op de hoogte gehouden van het algemeen deskundigheids-bevorderend aanbod.

Theater

De Opleiding voor Theaterregisseur voorziet nog steeds in de vraag naar goed opgeleide regisseurs.

De compacte cursus Theatermaken vormt een goede opmaat tot deze 3½ jaar durende opleiding.

Deze laatste cursus is nu driemaal georganiseerd door KCG en het format is uitgekristalliseerd.

De ontwikkeling van de Servicepunten voor de Amateurkunst en de theaterwerkplaatsen in Wageningen, Arnhem en Nijmegen biedt mogelijkheid om deze cursus nu ook in de regio te implementeren. Een selecte groep talentvolle theatermakers, afkomstig van de opleiding of het kunstvakonderwijs en met ambitie om zich verder te ontwikkelen en onderzoek te doen in de praktijk, werd de mogelijkheid geboden een coachingstraject te volgen. Zij werden begeleid door regisseurs van naam. Om ook de brede laag van beoefenaars kennis te laten nemen van de ontwikkelingen en het project geen elitair karakter te geven, werden openbare repetities gehouden.

De activiteit is tot stand gekomen door nauwe samenwerking met de landelijke instelling Kunstfactor-theater en de regionale theaterwerkplaats Huis van Puck.

Voor de artistieke bij- en nascholing voor theatermakers en versterking van de relatie tussen de amateurkunst en de professionele kunsten is dit jaar gekozen voor een zeer succesvol verlopen samenwerking met het theatergezelschap Keessen & Co.

Muziek

Naast diverse deskundigheidsbevorderende cursussen voor het kader kreeg ook de muzieksector wederom de gelegenheid intensief samen te werken met professionele musici. Na het volgen van workshops speelden amateurs in het voorprogramma van concerten van Het Gelders Orkest in De Vereeniging in Nijmegen en Musis Sacrum in Arnhem. Deze samenwerking geeft een stevige impuls aan amateurmuzikanten en vindt inmiddels navolging in andere provincies.

In samenwerking met het Muziek Uitleen- en Informatiecentrum Gelderland (MUI), het nieuwe landelijke sectorinstituut Kunstfactor en de muziekscholen van Bergh, Doetinchem en Gendringen werd voor de eerste maal een symposium voor bestuurders van verenigingen georganiseerd, waarbij het teruglopend aantal jongeren binnen de HAFABRA-sector centraal stond. Er bleek grote belang-stelling voor uitwisseling rond deze problematiek. Naar aanleiding van deze dag heeft het Service-punt voor de Amateurkunst in Tiel KCG gevraagd te adviseren bij het organiseren van een soort-gelijke bijeenkomst in het Rivierenland. Opzet en inhoud blijken geschikt voor het uitzetten op meerdere plekken in de provincie en stimuleert de aandacht van de muziekscholen voor het amateur-veld in hun regio.

In samenspraak met de coördinatoren popmuziek van de Centra voor de Kunsten / muziekscholen werd Gelderland Popland, een dag waarop jonge aanstormende bands hun krachten kunnen meten, nieuw leven ingeblazen. Ook hierbij stond samenwerking met professionals centraal. Workshops werden aangeboden en jongeren kregen de kans op te treden in een professionele ambiance.

Interdisciplinair

Onder grote belangstelling werd de pilotcursus Nieuw Muziektheater, die mede mogelijk werd gemaakt door een bijdrage van het Fonds voor de Amateurkunst en Podiumkunsten en Kunstfactor, afgesloten door 19 cursisten. Gedurende de cursus hebben meerdere provinciale collega-instellingen

Deel 1 - Activiteiten

belangstelling getoond voor de opzet en inhoud. Kunstfactor en KCG besloten om op basis van de pilot-ervaringen een format te ontwikkelen als opmaat voor een landelijk erkend raamleerplan.

Cursisten konden direct ingezet worden in het werkveld en brengen het geleerde in de praktijk bij o.a. Jongerentheaterscholen en Centra voor de Kunsten. Cursusresultaten en uitkomsten van de evaluatie zijn verwerkt in een uitgebreid verslag.

De activiteiten op het gebeid van cursussen en trainingen van KCG zijn vaak voorbeeldstellend voor andere provincies en ondervinden daarom ook steun vanuit Kunstfactor, het nieuwe landelijke sectorinstituut.

Voor het geven van trainingen en cursussen huurt KCG externe deskundigen in.

Voor trainingen en cursussen was in de KCG-begroting een bedrag voorzien van € 266.146.

De werkelijke kosten bedroegen € 308.504. Hiervan werd € 61.732 bekostigd door bijdragen van afnemers. Aan provinciale middelen was derhalve nodig € 246.772. Deze kleinere subsidiebehoefte werd grotendeels veroorzaakt doordat minder uren nodig waren om dit beleidsdoel te realiseren.

7.2b Informatiepunt

Zo goed als alle informatie en advies gebeurde op basis van concrete vragen en had de vorm van maatwerk. Advisering vond plaats in meer en minder intensieve trajecten aan o.m. koepelorganisaties in de amateurmuziek, aan gemeenten die beleidsplannen wilden schrijven of accommodaties wilden ontwikkelen. Ook bereikten ons veel individuele vragen.

Om efficiënt informatie te delen werden netwerkbijeenkomsten gehouden voor diverse disciplines.

Deze effectieve vorm van voorlichting, informatie en uitwisseling werd zeer op prijs gesteld.

Naast mondelinge, schriftelijk of digitale informatie vond informatieverstrekking plaats via diverse publicaties: Dansladder voor de amateurdans, de Entrez voor het amateurtheater, de vernieuwde Backline voor de popmuziek en de Take voor film.

Voor advies en informatie was in de KCG begroting een bedrag van € 181.496 opgenomen.

De werkelijke kosten bedroegen € 191.706. Door afnemers werd een bedrag van € 8.684 bijgedragen. Aan provinciale middelen was derhalve nodig € 183.022.

7.2c Projecten. festivals e.d.

Om de amateursector een podium te bieden en de zichtbaarheid van de amateursector te vergroten werden enkele grotere manifestaties georganiseerd en uitgevoerd. Langzaam maar zeker werken we toe naar een afgewogen aanbod van festivals waarmee de amateursector een provinciaal of

regionaal podium wordt geboden. Daardoor wordt de amateursector zichtbaarder en kan de top van de amateurs als ambassadeurs functioneren. Resultaat is ook dat veel Gelderse Amateurs

doorstromen naar landelijke podia.

Dans

De belangstelling voor deelname aan en de publieke belangstelling voor het open podium Gelderland Danst! is nog steeds groeiende. 34 Dansmakers presenteerden dit jaar hun nieuwste producties.

In 2006 waren dit er 24. Ook het aantal bezoekers steeg van 490 in 2006 naar 758 in 2007.

Gelderland Danst! richt zich specifiek op de diverse en brede groep van amateurbeoefenaars in de provincie.

De Dansronde Gelderland daarentegen biedt een selecte groep uit het topsegment de kans voor een breder publiek op te treden. De voor deze activiteit geselecteerde groepen worden vrijwel ieder jaar uitgekozen voor deelname aan festivals en circuits in Nederland en tonen daarmee als ware

ambassadeurs de kwaliteit van de Gelderse amateurdans op landelijk niveau.

(61301 zie blz. 40)

Deel 1 - Activiteiten

Muziek

Onder de titel HRFSTWND werden in het najaar de concerten van vier op kwaliteit geselecteerde blaasorkesten ondersteund door middel van een gezamenlijke promotiecampagne voor hun concerten. Het HGO stimuleert in hun seizoensbrochure hun eigen bezoekers om naar deze bijzondere concerten te gaan. Dit leverde voor de deelnemende gezelschappen in totaal ruim 30%

meer bezoekers op dan in voorgaande jaren. Na evaluatie met betrokkenen is besloten deze formule voort te zetten en mogelijk uit te bouwen.

(63302 blz. 53)

Doelgroepen

De 17

e

provinciale Voorronde Kunstbende Gelderland telde dit jaar 126 acts, uitgevoerd door 295 jongeren. Ook hier was een stijgende lijn zichtbaar. De voorronde 2006 telde 111 acts, uitgevoerd door 257 deelnemers. Voor de tweede maal werd de voorronde georganiseerd in poppodium Doornroosje in Nijmegen. Vermoedelijk veroorzaakte dit gegeven een grote stijging van het aantal muzikale acts.

(65302 blz. 57)

Deelnemers van de Voorronde 2006 kregen dit jaar de gelegenheid hun optreden onder professionele regie te verfijnen door deelname aan de montagevoorstelling Spotlight. Deze voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Uit landelijk onderzoek onder deelnemers blijkt een hoge waardering voor de Kunstbende en de manier waarop de wedstrijd is georganiseerd. Gelderland scoort hierin het hoogst.

Voor de nieuwe podiummanifestatie voor vijftigplussers Age on Stage werd aanvullende subsidie toegezegd door de Provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland en het Sluyter van Loofonds. Het VSB fonds dat jongeren als aandachtspunt heeft, wees de subsidieaanvraag af.

KCG heeft, overtuigd van het belang, besloten in 2008 indien nodig een deel van de reserves van KCG aan te spreken om de manifestatie doorgang te laten vinden. Een 50+ klankbordgroep werd ingericht, bestaande uit ervaringsdeskundigen uit de verschillende disciplines. Promotiemateriaal werd ontworpen en de wervingscampagne werd uitgezet.

De respons en de belangstelling van de media is groot. Het festival wordt gehouden in het Lindenberg Theater in Nijmegen op 21 juni 2008.

(65301 blz. 57)

Voor projecten en festivals was in de KCG begroting een bedrag van € 167.031 opgenomen.

De werkelijke kosten bedroegen € 205.859. Door afnemers werd een bedrag van € 35.076 bijgedragen. Aan provinciale middelen was derhalve nodig € 170.783.

7.3 KCG en Gelders Erfgoed doen een gezamenlijk voorstel voor de actualisering van het ondersteuningsaanbod.

Voor de toelichting zie provinciaal beleidsdoel 4.

8. De amateurkunst heeft mogelijkheden voor kwaliteitsverbetering en vernieuwing.

Binnen popfestivals is meer plaats voor regionale amateurbands.

Promotie richting festival, adviezen en organisatie

KCG heeft het afgelopen jaar sterk ingezet op het vitaliseren van het popnetwerk, gericht op con-crete activiteiten en resultaten voor de deelnemers. Dit resulteerde ook in het opnieuw organiseren van de Gesel van Gelderland, die hiermee sterker dan ooit werd neergezet.

De popactiviteiten kennen een piramidale structuur waarbij er een opgaande lijn ontstaat aan podiummogelijkheden voor beginnende en ervaren bands. In 2007 werden 8 regionale poprondes georganiseerd. De 8 winnaars streden in het najaar in de popfinale, de Gesel van Gelderland.

De winnaar is afgevaardigd naar de landelijke popfinale in de Melkweg in Amsterdam.

De 8 winnaars van de poprondes kwamen in de pool van het Gelders Poppodium terecht. Dit zijn vier Gelderse festivals die bij elkaar 15 bands programmeerden vanuit de regionale poprondes. Op deze wijze worden in een opbouwende lijn podiumkansen gecreëerd voor Gelderse bands zowel binnen als buiten de provincie.

(73301 blz. 64)

Deel 1 - Activiteiten

Er lijken zich voor de hele amateurkunst in toenemende mate kansen voor te doen voor samenwerking met grote professionele popfestivals in de provincie. In feite gaat het hier om publiek/private samenwerking. Om dit daadwerkelijk te realiseren is het van belang dat provinciale subsidieregelingen ook toegesneden worden op dit soort kansen.

Voor het Gelders Poppodium was in de KCG begroting een bedrag van € 18.886 opgenomen.

De werkelijke kosten bedroegen € 54.753. Door afnemers werd een bedrag van € 26.660 bijgedragen. Aan provinciale middelen was derhalve nodig € 28.093. Deze overschrijding was grotendeel het gevolg van een groter aantal ingezette uren voor het revitaliseren van de Gesel van Gelderland.

9. De regionale infrastructuur voor de amateurkunst is versterkt door samenwerking.

Plan van aanpak voor het opzetten van 4 regionale steunpunten en de begeleiding ervan.

De Servicepunten zelf dienen bij de provincie een aanvraag in met daarin voorgenomen activiteiten en resultaten.

Ter versterking van de regionale infrastructuur voor de amateurkunst zijn 3 regionale Servicepunten voor de Amateurkunst gestart in Harderwijk (2006), Tiel en Winterswijk (2007). De betrokken instellingen zijn: Cultuur.UIT in Harderwijk, Centrum voor de Kunsten De Plantage in Tiel en Instituut voor Kunst en Cultuur Boogie Woogie.

Directies van desbetreffende instellingen zijn in het verslagjaar drie maal bijeen geweest voor overleg en afstemming tijdens de opstartfase. Dit overleg werd gefaciliteerd door KCG.

Op basis van het door KCG geformuleerde plan van aanpak (2006) hebben de Servicepunten een specifiek op de regio gericht werkplan en begroting ingediend bij de provincie. Tevens werd door iedere instelling een coördinator amateurkunst aangesteld. Gestart werd met verkenning van het werkgebied, het opzetten van websites en ontwikkeling van activiteiten.

In het najaar heeft overleg plaatsgevonden tussen deze coördinatoren, de inhoudelijke adviseurs en de coördinatoren GGCB van KCG. In Harderwijk en Winterswijk zijn stuurgroepen geïnstalleerd.

Leden van de stuurgroepen vertegenwoordigen de instellingen die een bijdrage kunnen leveren aan de versterking van de amateurkunst in de regio. Ook KCG is in de stuurgroepen vertegenwoordigd.

In het najaar is voor de Servicepunten een gemeenschappelijk beeldmerk ontworpen ter promotie en vergroting van de herkenbaarheid.

Huis van Puck functioneert stabiel als regionaal loket en servicepunt specifiek voor de theatersector.

Huis van Puck en KCG onderzochten, in opdracht van de provincie, het draagvlak voor de theater-voorziening in de regio rond Arnhem. Theatergroepen zijn geënquêteerd en gesprekken zijn gevoerd met gemeenten rond Arnhem. Uitkomsten worden gepresenteerd in 2008.

Het is op dit moment nog te vroeg omin evaluatieve zin van resultaten te spreken. Daarvoor draaien de Servicepunten nog te kort. In de loop van 2008 kan er geëvalueerd worden. Vanuit KCG worden waar mogelijk (bijv. in GGCB) de servicepunten betrokken bij concrete projecten.

Voor de Servicepunten AK was in de KCG begroting een bedrag van € 21.162 opgenomen.

De werkelijke kosten bedroegen € 25.742. Deze overschrijding was het gevolg van een groter aantal ingezette uren dan begroot.

10. De deelname aan de amateurkunst is vergroot

10a. Een pilotproject, nader in te vullen en uit te voeren in 2007.

Het pilotproject werd in eerste instantie gericht op het vergroten van de cultuurparticipatie van mensen met een beperking. Vanwege onbekendheid met het werkveld is veel tijd werd besteed aan de oriëntatie- en voorbereidingsfase.

Deel 1 - Activiteiten

In 2007 werd gestart met de voorbereidingen van een project om de culturele participatie van mensen met een beperking te stimuleren. Vanwege onbekendheid met het werkveld is aanvankelijk veel tijd besteed aan het leggen van contacten met de doelgroepen in dit werkgebied. Er werd een klankbordgroep opgericht, bestaande uit vertegenwoordigers van MEE Gelderland, Spectrum, Zorgbelang, Leonardo da Vinci Atelier, alsmede de landelijke Taskforce Handicap en Samenleving en Very Special Arts Nederland. Ook werd samen met de gemeentes Nunspeet en Over-Betuwe bekeken in hoeverre er behoefte is aan een kunst/cultuurproject voor mensen met beperking.

KCG heeft geconcludeerd dat de feitelijke opdracht voor dit project bij een welzijnsinstelling thuishoort die spin in het web van de beoogde doelgroep is. Bij KCG past veeleer de rol van inhoudelijk adviseur en kwaliteitsbewaker waar het gaat om kunst- en cultuuronderwerpen.

Gezien bovenstaande bevinding heeft KCG in het najaar de opdracht teruggegeven aan de provincie met de aanbeveling om deze door te geven aan MEE Gelderland.

Voor het project ‘mensen met een beperking’ was in de KCG begroting een bedrag van € 36.942 opgenomen. De werkelijke kosten bedroegen € 8.398. Dit betrof de kosten van de ingezette uren, die iets hoger waren dan begroot. Er zijn geen activiteitenkosten gemaakt, vanwege het stoppen van het project. De € 30.000 die hiervoor begroot worden teruggesluisd naar de provincie.

10b. Ondersteuning aan jeugdtheaterscholen

Het Jongerentheater Overleg Gelderland (JOG), regulier overleg van coördinatoren van jongeren-theaterscholen, productiegroepen en de coördinatoren jongerentheater van de Centra voor de Kunsten telt 12 deelnemende instellingen en kwam zes keer bijeen. Onderwerpen van gesprek waren de leerplanontwikkeling en de positie van coördinatoren en docenten binnen de jongerentheater-scholen. Twee bijeenkomsten waren gewijd aan de voorbereiding en evaluatie van de succesvolle provinciale jongerentheaterdag Act 2 > GO! die op 11 februari plaatsvond in het Lindenberg Theater in Nijmegen en waaraan 360 jongeren deelnamen. Voor de eerste keer en met succes werd op deze dag ook een podium geboden aan jeugd van 8-12 jaar.

Tijdens de jongerentheaterdag werd gewerkt vanuit de methode van de Community Arts.

Ter voorbereiding hierop volgden docenten een workshop over deze werkwijze.

Bij vier jongerentheaterscholen vond specifieke coaching plaats op de ontwikkeling van het leerplan.

(62203 blz. 44)

Voor de ondersteuning van de leerplanontwikkeling, de versterking van het docententeam en de professionalisering van de organisatie ontvingen de scholen een financiële bijdrage van Kunstfactor vanuit de regeling Toekomst op de Planken. Deze regeling loopt medio 2008 af.

In mei-juni vonden uitgebreide gesprekken plaats met bureau Raijmakers & Hofmeester over de voortgang bij de scholen. Resultaten hiervan zijn verwerkt in het ‘Eindrapport onderzoek Jeugdtheaterscholen in de provincie Gelderland’. De ondersteuning van KCG werd als adequaat, evenwichtig en kwalitatief goed beoordeeld.

Door het Jongerentheater Overleg, de theaterdagen en de uitwisseling over de leerplannen hebben met name de onderbouwing van de eigen artistieke signatuur en de doorlopende leerlijnen van de scholen sprongen vooruit gemaakt.

Voor de Jeugdtheaterscholen was in de KCG begroting een bedrag van € 26.548 opgenomen.

De werkelijke kosten bedroegen € 54.495. Door subsidies van derden en door afnemers werd een bedrag van € 21.667 bijgedragen. Aan provinciale middelen was derhalve nodig € 32.828.

Deze overschrijding was grotendeels het gevolg van lagere bijdragen van derden dan begroot voor Act 2 > GO!.

Deel 1 - Activiteiten

11. Het kleinschalig aanbod komt goed tot zijn recht op de Gelderse podia:

het kleinschalig aanbod op het terrein van theater, popmuziek en (hedendaagse) muziek ontvangt ondersteuning van de provinciale ondersteuningsinstelling.

podiumcircuits: overlegverbanden tussen verschillende podia, met gezamenlijke aanpak van hun activiteiten

De bestaande bijdrageregelingen voor de popcircuits en de algemene (kleine) podia werden gehandhaafd en aangewend om Gelders aanbod meer afzetmogelijkheden te bieden

. (73203 t/m 73205 blz. 63 en 71203 blz. 61)

Voor iedereen die bij theater betrokken is werd een inspirerende studiemiddag gehouden naar aanleiding van het landelijk onderzoek van Motivaction dat de rol van kunst en cultuur in het dagelijks leven van de Nederlander in kaart heef gebracht.

(71103 blz. 59)

Onze conclusie na drie jaar uiteenlopende projecten te hebben opgezet bij verschillende disciplines

(pop, film, theater, muziek) is dat met name bij de kleinere podia die drijven op vrijwilligers de

Onze conclusie na drie jaar uiteenlopende projecten te hebben opgezet bij verschillende disciplines

(pop, film, theater, muziek) is dat met name bij de kleinere podia die drijven op vrijwilligers de

In document Kunst en Cultuur Gelderland (pagina 16-0)