• No results found

Fase 3: Opstellen requirements

In document ITV in de Jeugdzorg (pagina 35-39)

Fase 3 was de fase waarin op basis van het analyse document en het kansen document requirements werden opgesteld. Ook heb ik een advies uitgebracht in deze fase. Daar vindt u meer over in

hoofdstuk 9.

In het begin van fase 3 zijn twee zaken besloten, namelijk om alle requirements vanuit het perspectief van de zorgverlener op te stellen en om de functionaliteiten op een hoog niveau te houden. Dit houdt in dat de requirements alleen functionaliteiten zijn die de zorgverlener moet kunnen uitvoeren met ITV en er dus niet gedetailleerd is ingegaan op zaken als waar deze

functionaliteit te vinden is in ITV zoals ‘een knopje in het … menu’. Er zal dus niet worden ingegaan op de techniek.

8.1 Opstellen Glossary

Voor het document ben ik begonnen met het maken van een glossary. In deze glossary staan termen die veel gebruikt gaan worden in de requirements. Dit zijn woorden die ook terug te vinden zijn in de eerder opgeleverde documenten maar herhaald worden zodat lezers niet de andere documenten erbij hoeven te pakken.

Daarnaast worden ook de theoretische termen uitgelegd die ik gebruikt heb voor het opstellen van de requirements. Ik typeer de requirements als functionele of niet-functionele requirements die de functionele requirements ondersteunen. Ik leg uit wat deze typeringen inhouden.

Als laatste word de prioritering uitgelegd. Voor het opstellen van de requirements heb ik gekozen om drie prioriteiten niveaus te gebruiken, namelijk must have, should have en could have. ‘Must have’ is de hoogste prioriteit en betekend dat dit requirements zijn die moeten worden gebouwd om aan te sluiten aan de front-end processen in de jeugdzorg. ‘Should have’ betekend dat het belangrijke functionaliteit is maar niet voor additionele aansluiting zorgt tussen het proces en het product. ‘Could have’ zijn requirements die kunnen worden gezien als ‘luxe’ functionaliteiten en dus geen hoge prioriteit hebben.

8.2 Opstellen requirements

Na het opstellen van de glossary ben ik begonnen met het bedenken van requirements op basis van het kansen document en de analyse die ik uitgevoerd heb.

8.2.1 Beperking requirements

De requirements die ik heb opgesteld zorgen dat het product ITV aan gaat sluiten op de front-end processen van jeugdzorg. Het zijn dus geen specifieke eisen van de eindgebruikers zoals ‘ik wil een knopje daar of het scherm waar de gesprekspartner in staat verschuiven’. De reden hiervoor is dat Centric SE hier geen verantwoordelijkheid voor draagt binnen Centric. Een andere Business Unit, namelijk Housing & Healthcare, is actief binnen de zorg. Om deze reden zal Centric SE scheef worden aangekeken als zij zelf de zorgmarkt op zouden gaan met een eigen product. Centric SE is slechts de ontwikkelclub. Het is dus aan Housing & Healthcare om de cliënt te servicen en indien zij een cliënt hebben waar een implementatie kan plaatsvinden, dan zal Housing & Healthcare met cliënt specifieke eisen komen bovenop mijn requirements.

35

8.2.2 Opstellen van de requirements

Op basis van het kansen document, dat u kan vinden in bijlage 6, heb ik een aantal functionaliteiten opgeschreven, zie afbeelding 9. Zo heb ik requirements opgeschreven die naar mijn inzicht de basis moeten vormen om aan te sluiten op het front-end proces van jeugdzorg.

Na het opschrijven van deze requirements heb ik deze gecategoriseerd aan de hand van de algemene communicatie stappen die eerder opgesteld zijn, zie links in afbeelding 9.

Aan de hand van de bovenstaande requirements in afbeelding 9 ben ik begonnen met het opstellen van het document. Hierbij heb ik gekozen om de requirements te categoriseren in de drie

categorieën uit het boek ‘Succes met de requirements’ (Arendsen e.a., 2010). De drie categorieën zijn businessrequirements, gebruikersrequirements en systeemrequirements.

Ik ben begonnen met het opstellen van businessrequirements. Voor het opstellen van de

businessrequirements ben ik begonnen met het opzoeken van de missie & visie van de geïnterviewde jeugdzorginstellingen. In deze verschillende missie & visies heb ik overlappende zaken gezocht en gevonden. In alle missies & visies wordt beschreven dat de kwaliteit van de zorg het belangrijkste is. Daarnaast kwam uit de interviews dat het ondersteunen van zorg op afstand, door middel van ITV, een kostenbesparing moet opleveren. Aan de hand van de twee overgebleven categorieën ben ik meer requirements op gaan stellen op basis van mijn analyse en mijn opgestelde kansen. Ik ben begonnen met het teruglezen van mijn conclusies uit de analyse. Vervolgens heb ik deze conclusies vergeleken met de inhoud van mijn kansen document. Op de volgende pagina vindt u twee

afbeeldingen (10 & 11) die het proces laten zien van het opstellen van mijn requirements. Deze requirements zij opgenomen in het requirements document, deze kunt u vinden in bijlage 7.

Afbeelding 9: Notities met betrekking tot requirements

Businessrequirements beschrijven wat een organisatie met een systeem wil

bereiken. De gebruikersrequirements beschrijven de doelen en taken die gebruikers met het systeem moeten uitvoeren. Systeemrequirements zijn eisen waaraan het systeem dient te voldoen om de gebruikersrequirements te ondersteunen.

Z

Afbeelding 10: Ontstaan van een requirement (1)

37 Na het opstellen van alle requirements ben ik deze gaan prioriteren op basis van de activity diagrams in de analyse. Zo hebben de requirements die nodig zijn voor de aansluiting op de activiteiten in het front-end proces de prioriteit ‘must have’ gekregen. Daarnaast heb ik de requirements die van toepassing zijn voor de met groen gemarkeerde communicatie stappen in het kansen document, dus waar ITV toegevoegde waarde kan bieden, ook de ‘must have’ prioriteit gegeven omdat deze waarde toevoegen voor de zorgverlener.

Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van requirements, de bovenste tabel zijn een aantal gebruikersrequirements, de onderste tabel zijn een aantal systeemrequirements. Dit zijn maar een aantal van de requirements, voor verdere requirements verwijs ik u door naar bijlage 7

3 Alle Functioneel De zorgverlener moet vanuit zijn agenda een sessie kunnen opzetten.

Must have Sessie opzetten 9

4 Alle Functioneel De zorgverlener en de cliënt moeten gedurende een sessie een document kunnen delen, de zorgverlener moet de cliënt blijven zien.

Must have Sessie onderhouden

10

5 Alle Functioneel De zorgverlener en de cliënt moeten vanuit ITV het document kunnen openen, de zorgverlener moet de cliënt blijven zien.

Must have Sessie onderhouden

10

6 Mobile Functioneel De zorgverlener moet gedurende het gesprek notities kunnen maken, de zorgverlener moet de cliënt blijven zien.

Must have Sessie onderhouden

10

NR Platform Type Requirement Priorit

eit Communicati estap Relatie met REQ 9 Alle Niet functioneel

ITV moet gegevens uit andere systemen kunnen ontvangen zoals:

 Naam  Telefoonnummer mobiel  E-mailadres Must have Alle

10 Windows Functioneel Het beeld moet intact blijven wanneer een zorgverlener gebruikt maakt van software buiten ITV. Must have Sessie onderhouden 6, 7, 8, 9 11 Alle Niet functioneel

De beeldkwaliteit moet van voldoende

kwaliteit zijn om non-verbale communicatie te kunnen waarnemen Shoul d have Sessie onderhouden 12 - Niet functioneel

ITV moet Cross-platform zijn dus:

 PC <–> PC  PC <–> iPad  PC <-> Android Shoul d have Alle

13 Alle Functioneel De tijdsduur van het gesprek moet worden opgenomen om het te kunnen declareren.

Must have

Sessie onderhouden

14

8.2.3 Technische beperkingen

De requirements heb ik voorgelegd aan de product manager van ITV van Centric. De requirements werden goed ontvangen door de product manager, echter bij een aantal requirements zijn de

functionaliteiten alleen in te bouwen op de PC versie van ITV of de Mobile versie door een technische beperking van de besturingssystemen. Om dit duidelijk te krijgen in het requirement overzicht heb ik ‘platform’ toegevoegd bij de beschrijving. De requirements worden nu beschreven aan de hand van de volgende onderwerpen:

De technische beperkingen, de reden om platform toe te voegen aan de beschrijving van een requirement, gelden bijvoorbeeld bij de volgende requirements:

De reden dat deze requirement alleen beschikbaar kan zijn voor de PC versie van ITV is omdat op dit moment andere besturingssystemen dan Windows zoals iOS en Android beperkt zijn. In Windows zit standaard de mogelijkheid voor multitasking en kan dus het hele scherm gedeeld worden. Echter in iOS en Android is het alleen mogelijk om het beeld van een bepaalde app te delen, alles wat buiten deze app gebeurt kan niet worden gedeeld.

De bovenstaande requirement hoeft alleen gerealiseerd te worden voor iOS en Android. Multitasking is al mogelijk in Windows en men kan dus vanuit ITV navigeren naar bijvoorbeeld de web applicatie. Voor de iOS en Android versie van ITV is dit nog niet mogelijk, vandaar alleen het platform ‘mobile’. De technische beperkingen zijn bekend voor de product manager van Centric, de product manager heeft hier meer ervaring mee dan dat ik zelf heb. Er wordt dus niet verder ingegaan op deze beperkingen en hoe deze kunnen worden opgelost. Hiervoor heb ik zelf niet genoeg kennis van de besturingssystemen.

NR Platform Type Requirement Prioriteit Communicatiestap Relatie met

REQ

In document ITV in de Jeugdzorg (pagina 35-39)