• No results found

FACILITAIRE DIENSTVERLENING & ICT

In document Oog voor kwetsbare mensen (pagina 49-52)

Integraal aanbod

De afdeling Facilitaire Dienstverlening is volgroeid tot een volwaar-dige afdeling die, in nauwe samenwerking met de afdelingen Financiën en Human Resources, een brede dienstverlening aanbiedt.

Facilitaire ondersteuning, ICT en documentenmanagement (post en archief) worden integraal aangeboden.

Huisvesting

In 2017 vertrokken de jeugdmondzorg en de VRGZ (ondersteunende diensten) uit het pand aan de Groenewoudseweg. De vrijgekomen ruimte hebben we onder meer ingericht voor de afdeling Veilig Thuis, die eind 2017 de locatie aan de Mariënburg in Nijmegen verliet.

Digitalisering

Mede door het fysieke vertrek van Facilitaire Services uit het GGD-gebouw hebben we de facilitaire dienstverlening aan GGD-medewer-kers gedigitaliseerd (loketfunctie). Ook werkten we aan een centraal digitaal archief, waar alle medewerkers hun documenten kunnen opslaan en beheren.

Doorontwikkeling ICT-infrastructuur

In 2017 staken we veel tijd en energie in het verbeteren van de stabili-teit en performance van de ICT-infrastructuur. De beschikbaarheid van de applicaties steeg tot meer dan 99,9%, maar de performance moet nog verder verbeteren. Naar verwachting leidt de keuze voor een nieuwe leverancier (en hogere capaciteit) van datalijnen, tot een betere performance in 2018. De aanbesteding voor het werven van een nieuwe ICT-aanbieder hebben we met de VRGZ voorbereid.

Paragrafen

voor de aanschaf van een beveiligd mailprogramma en voor het certificeringstraject NEN 7510.

Gegevensbescherming

In het kader van gegevensbescherming liggen er twee belangrijke wetten in het verschiet: de Algemene Verordening Gegevens-bescherming (25 mei 2018) en de Wet cliëntenrechten bij elektroni-sche verwerking van gegevens in de zorg (1 juli 2020). Dit brengt strenge(re) eisen met zich mee op het gebied van gegevensbescher-ming. Als voorbereiding zijn we gestart met onder meer ‘privacy impact assessments’ voor alle applicaties die persoonsgegevens bevat-ten. We hebben het protocol datalekken geactualiseerd en een ver-werkingsregister opgezet. In dit register staan afspraken over de registratie en het beheer van (persoons)gegevens per applicatie.

Ook namen we een functionaris gegevensbescherming aan.

NIEUWE DIGITALE TOEPASSINGEN

Software robot: In 2017 zijn we met het bedrijf VANAD Enovation een contract aangegaan voor het inzetten van een software robot binnen de GGD vanaf 2018. Deze robot kan repeterende administratieve taken op zich nemen.

Databuffet: GGD Gelderland-Zuid is aangesloten op het

‘databuffet’ van GGDGHOR Nederland. Dit biedt mogelijk-heden om centraal data uit te wisselen. Dit zorgt voor meer efficiëntie en minder fouten bij het bereiken van onze doel-groepen.

Zivver: Een nieuwe manier van mailen die ervoor zorgt dat we met cliënten op een veilige manier kunnen mailen. De ontvanger hoeft zelf geen Zivver te hebben om veilig met ons te kunnen mailen.

KIDDI-app: Mag een kind met ‘krentenbaard’ naar het kin-derdagverblijf? Medewerkers van de kinderopvang kunnen sinds januari 2017 het antwoord op dit soort vragen vinden via de KIDDI-app. We ontwikkelden deze (smartphone-)app samen met het RIVM.

1 5 8 3

Zivver

Kiddi-app

Databuffet Software

robot

home | inhoud 51 / 107

Jeugdgezondheidzorg

COMMUNICATIE

Versterken individuele communicatiekracht

Als GGD willen we de komende jaren investeren in onze rol als ‘ver-binder en makelaar’. Vanuit communicatie ondersteunen we dit doel door aandacht te geven aan het versterken van medewerkers in hun verbindende rol. Zo hebben we een toolbox communicatie ontwik-keld en meer mogelijkheden gecreëerd voor contact tussen mede-werkers en hun doelgroep. Op intranet creëerden we voor medewer-kers de mogelijkheid om direct berichten te plaatsen en te reageren.

Dit leidde tot meer interactie en betrokkenheid.

Versterken corporate communicatiekracht

Behalve intranet hebben we ook de GGD-website, die in 2016 werd opgeleverd, doorontwikkeld. De opdracht was om deze beter door-zoekbaar en scanbaar te maken voor de gebruiker. We hebben verder gewerkt aan een professionele en eenduidige uitstraling van de orga-nisatie, door een brede implementatie van de GGD-huisstijl. De opdracht en kernwaarden uit de meerjarenstrategie van de GGD, hebben we door vertaald in onze boodschap naar interne en externe doelgroepen.

Social media-beleid

Inzet van social media is onmisbaar als het gaat om verbinden. In 2017 hebben we – met de formulering van social media-beleid – het accent verschoven van een ad hoc-aanpak naar een duurzame werk-wijze. Het gebruik van social media moet vanzelfsprekend worden in het bereiken van (kwetsbare) doelgroepen voor alle medewerkers.

Om deze duurzame werkwijze GGD-breed in te voeren maken we met alle afdelingen een plan rond 3 uitgangspunten: commitment, continuïteit en coproductie.

Eenvoudige communicatie

De behoefte aan (bewegend) beeld is groot. Het geeft professionals de mogelijkheid om kort en krachtig hun boodschap over te brengen.

Informatie via beelden is (ook) makkelijker te begrijpen voor mensen met een laag opleidingsniveau. Om deze reden investeerden we in visu-ele communicatietechnieken. En in het omschrijven van alle publieksin-formatie (folders, brieven, website) van de GGD naar taalniveau B1. Dit is begrijpelijk Nederlands voor het grootste deel van de bevolking.

KWALITEIT

Certificering

GGD Gelderland-Zuid is sinds 2011 HKZ-gecertificeerd. Dit is de lande-lijke kwaliteitsnorm voor de publieke gezondheid. In 2015 is deze norm vernieuwd: de beoordeling van kwaliteitsmanagement richt zich meer op procesgericht denken in plaats van het oorspronkelijke systeemgericht denken. In 2017 zijn we getoetst volgens de nieuwe norm. Hieruit bleek dat ons kwaliteitsmanagementsysteem nog niet op alle punten voldoet. Tot de nieuwe toetsing in mei 2018 hebben we de tijd om aan deze verbeterpunten (minors) te werken. We bereiden managers voor op de nieuwe manier van beoordelen.

Verbeteren kwaliteitsmanagement

De toetsing in mei heeft nieuwe energie en verbeteringen gebracht in 2017. In de nieuwe manier van beoordelen (HKZ-norm 2015) staat het positief en integraal benaderen van werkprocessen voorop. Dit voeren we door in onze procesbeschrijvingen. In 2017 hebben we een nieuwe applicatie in gebruik genomen voor ons kwaliteitsmanage-mentsysteem. Het nieuwe handboek is eind 2017 in gebruik genomen binnen de GGD.

Paragrafen

Jeugdgezondheidzorg

terechtkunnen op een open spreekuur van de bedrijfsarts en een second opinion kunnen aanvragen bij een andere bedrijfsarts. Binnen de afdelingen Jeugdgezondheidszorg en Algemene Gezondheidszorg hebben we een systeem voor veilige naalden ingevoerd. Ook dit is een verplichting die voortvloeit uit de arbowet.

Omgaan met agressie en geweld

Medewerkers van Bijzondere Zorg en Veilig Thuis hebben een trai-ning gevolgd in het omgaan met agressie en geweld. Het protocol

‘Omgaan met agressie en geweld’ is aangepast en onder de aandacht van medewerkers gebracht.

Gezond en veilig werken

Vanuit het project ‘Samen gezond werken’ hebben we diverse activi-teiten voor medewerkers georganiseerd, zoals fruit op het werk, yoga en mindfulness. Ook is voor medewerkers een beeldschermin-structie ontwikkeld en in het kwaliteitshandboek opgenomen. Tot slot hebben we de organisatie van onze bedrijfshulpverlening geac-tualiseerd.

In document Oog voor kwetsbare mensen (pagina 49-52)