• No results found

Bijzondere Zorg

In document Oog voor kwetsbare mensen (pagina 33-36)

Bijzondere Zorg

TOEGANG

BESCHERMD WONEN

Meldingen 932

Advies Beschermd Wonen 628

Advies PGB 278

MELDINGEN INTERVENTIE TEAM

meldingen regio Nijmegen

137 82

regio Rivierenland

55

* Psychosociale hulpverlening bij ingrijpende gebeurtenissen INTERVENTIES

Buitenzorg

42

8

Buiten zorg

Housing First

44

PSHi*

18

Begeleide Herkansing

Bijzonder e Zorg

DOELEN EN RESULTATEN

De afdeling Bijzondere Zorg heeft als taak om psychisch kwetsbare groepen in de samenleving in beeld te hebben en te helpen. Het gaat hierbij om burgers die zorg nodig hebben, maar deze zorg – om wel-ke reden dan ook – niet zelf regelen. Zij kunnen hierdoor overlast geven in hun omgeving. Samen met zorginstellingen en welzijnsorga-nisaties in de regio brengen we hulp voor deze mensen zo snel moge-lijk op gang. Onze interventies richten zich onder meer op veelple-gers, prostituees, daklozen, mensen met verward gedrag, en ernstig ontwrichte gezinnen. Ook het beoordelen van de (eventuele) toe-gang tot Beschermd Wonen is een taak van Bijzondere Zorg.

Bijzondere Zorg

Interventieteam 2.0

Het doorontwikkelen van een sluitende aanpak rond psychisch kwets-bare burgers stond in 2017 (opnieuw) centraal. Om een kwaliteitsslag te maken reorganiseerden we onze interventieteams onder de noe-mer ‘Interventieteam 2.0’. De kracht van het Interventieteam is dat expertise (o.a. psychiatrie, verslavingszorg, maatschappelijk werk, jeugdhulpverlening) van verschillende betrokken organisaties wordt gebundeld om snel en adequaat toe te leiden naar zorg en/of andere voorzieningen. Het team hebben we uitgebreid met een verpleeg-kundige, wijkagent en ervaringsdesverpleeg-kundige, zodat we beter aanslui-ten op het lokale (voor)veld. We gingen door met het implementeren

van de gekozen bemoeizorgmethodiek (Cti) en het verstevigen van de outreachende werkwijze. Ook organiseerden we scholing en inter-visie voor de professionals van het Interventieteam, om de kwaliteit van onze dienstverlening verder te verbeteren.

Housing First

Doel van Housing First is om dak- en thuislozen toe te leiden naar een huurwoning. De gedachte hierachter is dat zij - door het hebben van een woning - eerder openstaan voor hulpverlening en het aanpakken van hun (andere) problemen. Het aantal Housing First-trajecten werd in de eerste helft van 2017 uitgebreid van 4 naar 10 trajecten per jaar.

Begeleide Herkansing

Begeleide Herkansing richt zich op huishoudens die (mogelijk) uit huis geplaatst worden vanwege ernstige problemen op diverse leef-gebieden. Met een Begeleide Herkansing-traject krijgen zij een laat-ste kans om er te blijven wonen, onder strikte voorwaarden. In 2017 zagen we een lichte stijging in het aantal verzoeken die te maken hadden met complexe systeemproblematiek. Het betrof samengestel-de gezinnen met vaak meer dan 3 à 4 kinsamengestel-deren en problemen op meer dan 5 leefgebieden.

Zorg voor onverzekerden

De afdeling Bijzondere Zorg is sinds 1 maart 2017 het meldpunt voor zorgverleners die medische zorg verlenen aan onverzekerden.

In 2017 kwamen er via zorgverleners 31 meldingen binnen bij de GGD. Wij organiseerden – waar nodig en mogelijk – een verzekering en verdere zorg/begeleiding voor deze onverzekerde personen.

Psychosociale nazorg (PSHi)

PSHi is hulp die geboden wordt bij (dreigende) maatschappelijke

home | inhoud 35 / 107

Bijzonder e Zorg

onrust. Bijvoorbeeld wanneer sprake is van een ingrijpende

gebeurte-nis of incident, zoals een misdrijf. e GGD biedt ondersteuning aan de melder en leidt slachtoffers en (mogelijke) dader(s) toe naar passende zorg. Onze belangrijkste opdracht is dat de maatschappelijk onrust beperkt blijft en dat er niet nog meer slachtoffers vallen.

Investeren in samenwerking

In het kader van de gemeentelijke transities hebben we geïnvesteerd in multidisciplinaire samenwerking. Met de partners in het

Veiligheidshuis en met het lokale veld: lokale toegangspoorten, zorg-netwerken, regieteams etc. Intern werkten we samen met collega’s van Veilig Thuis, Jeugdgezondheidszorg en Seksuele Gezondheid (project ‘Nu niet zwanger’, ketenaanpak prostitutie).

Aandacht voor kwaliteit en signalering

We hebben de plan-do-check-act cyclus (doorlopende kwaliteitsver-betering) in onze werkprocessen geborgd. Met de eigenaars van de werkprocessen plannen we periodiek evaluaties in, waarna de proces-sen worden bijgesteld in het kwaliteitshandboek. Een werkgroep houdt zich bezig met de kwaliteitscriteria waaraan ons nieuwe cliënt-volgsysteem moet voldoen. Ook signalering van hiaten in het lokale voorzieningenaanbod hebben we geborgd. Dit gebeurt onder meer via intervisiemomenten met medewerkers. Als er hiaten worden geconstateerd, bespreken we deze met bijvoorbeeld de verantwoor-delijke gemeente of betreffende voorziening.

Optimaliseren OGGZ-monitor

GGD Gelderland-Zuid geeft uitvoering aan de OGGZ-monitor.

Centrumgemeente Nijmegen wil met deze monitor haar beleid op het gebied van openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ) en maatschappelijke opvang (MO) onderbouwen. Hiervoor heeft zij

informatie nodig over de omvang en kenmerken van de doelgroep.

Aan de OGGZ-monitor nemen de RIBW, Pro Persona, Iriszorg en de GGD deel. Deze partners bieden zorg en ondersteuning aan de OGGZ-doelgroep. In 2017 is de betrokkenheid van de partners bij de monitor vergroot. Ook heeft de GGD samen met de OGGZ-partners stappen gezet om data-uitwisseling beter te organiseren.

Door uitwisseling via een beveiligd platform (Trusted Third Party) is de privacy van data nu gegarandeerd.

KETENAANPAK PROSTITUTIE

Doel van de ketenaanpak prostitutie is het realiseren van passende zorg, hulp, veiligheid en/of uitstroommogelijkhe-den voor prostituees. En daarnaast het voorkomen dat risi-cogroepen in de prostitutie belanden. GGD Gelderland-Zuid voert regie over dit project, in opdracht van de gemeente Nijmegen. De doelgroep waarop het project zich richt, bestaat uit vrouwelijke en mannelijke sekswerkers. En daar-naast uit jongeren die risico lopen om in de prostitutiebran-che te belanden. Het project liep van 2015-2017. In deze periode is met 106 prostituees een traject gestart. Van hen waren er 35 jonger dan 21 jaar. We hebben ze toegeleid naar een zorg-, participatie- of werktraject. Voor prostituees zonder uitstroomwens, werkten we samen met partners aan betere en veiligere leefomstandigheden. Risicogroepen en hulpverleners gaven we voorlichting over (het signaleren van) misstanden en uitbuiting. En we hebben een regionale website opgezet waar prostituees informatie vinden over veiligheid, gezondheid, wet en regelgeving, hulpverlening en uitstroommogelijkheden.

Jeugdgezondheidzorg

In document Oog voor kwetsbare mensen (pagina 33-36)