• No results found

25. Ingang van 24 VDC:

4.9 Fictieve belasting

5.1.4 Externe versterker

De controller voor gesproken woord ontruiming heeft 1 uitgang voor een externe versterker (lijnniveau, 1 V) en 1 ingang voor een externe versterker (100 V) voor het aansluiten van een externe versterker. De functie van de externe versterker (bijv. een Plena versterker 360/240W) is afhankelijk van de kanaalmodus waarvoor de controller voor gesproken woord ontruiming is geconfigureerd (zie hoofdstuk Werking in 1-kanaals modus, pagina 80 en hoofdstuk Werking in 2-kanaals modus, pagina 81).

100V 70V 0 0

line in line out

1 2

Afbeelding 5.4: Een externe versterker aansluiten

56 nl | Aansluiting PLENA

5.1.5 Bedieningspanelen

De controller voor gesproken woord ontruiming heeft 2 aansluitingen voor bedieningspanelen.

Gebruik afgeschermde CAT-5 Ethernet-kabels met RJ45-stekkers voor het aansluiten van een bedieningspaneel op de controller voor gesproken woord ontruiming. Hieronder vindt u meer informatie over de aansluiting:

Monitoring Speaker

Control Panel

Router

Warning

This apparatus must be earthed 1

2

Controller

Off Termination Monitor RCP ID

RCP extension EMG.

Mic

On 1

2

Design & Quality The Netherlands Plena Voice Alarm System RC Panel Max. input power 300mA, 24V DC S/N.

V6RC

A035413

63

Afbeelding 5.5: Een bedieningspaneel aansluiten

PLENA Aansluiting | nl 57

5.1.6 Luidsprekers

De controller voor gesproken woord ontruiming heeft 6 zone-uitgangen (Z1 t/m Z6). Iedere zone-uitgang bestaat uit 2 redundante luidsprekerlijnen (lijn A en lijn B). Doorgaans worden oproepen en achtergrondmuziek via beide luidsprekerlijnen naar een zone verspreid. Als een van de luidsprekerlijnen van een zone niet werkt, is het nog steeds mogelijk om oproepen en achtergrondmuziek te verspreiden naar de zone, via de andere luidsprekerlijn.

Z1

Afbeelding 5.6: Luidsprekerzones aansluiten

Als verwijdering of uitval van een enkele luidspreker moet worden gedetecteerd, wordt het volgende aanbevolen:

– Sluit niet meer dan 5 luidsprekers op dezelfde luidsprekerlijn aan (lijn A of lijn B).

Praktijktesten hebben aangetoond dat de impedantie van luidsprekers en luidsprekerlijnen op basis van temperatuur en ouderdom variëren. De limiet van

5 luidsprekers wordt omwille van deze variatie ingesteld. In een stabielere omgeving kan

58 nl | Aansluiting PLENA

– Zorg ervoor dat alle luidsprekers die zijn aangesloten op dezelfde luidsprekerlijn dezelfde impedantie hebben.

Bericht!

De impedantiemeting van het Plena gesproken woord ontruimingssysteem heeft een

nauwkeurigheid van beter dan 2%. Het systeem genereert alleen een storing als de afwijking van de lijnimpedantie meer is dan de geconfigureerde nauwkeurigheid. Gebruik de

configuratiesoftware om de nauwkeurigheid te configureren

Bericht!

Zie de handleiding van de configuratiesoftware voor meer informatie over de configuratiesoftware.

Bericht!

De maximale belasting voor de interne versterker van de controller is 240 W. Als de controller voor gesproken woord ontruiming echter wordt gebruikt in 2-kanaals modus en er een externe versterker van 480 W op wordt aangesloten, kan de maximale belasting van de luidspreker 480 W zijn bij 100 V. Dit is mogelijk omdat in de 2-kanaals modus de interne versterker van de controller voor gesproken woord ontruiming alleen wordt gebruikt voor achtergrondmuziek, en de achtergrondmuziek verspreidt met ‑3 dB. Hierdoor bedraagt het maximale uitgangsvermogen 240 W bij 70 V, en is de belasting die veroorzaakt wordt door luidsprekers van 100 V bij 70 V ook 240 W. De externe versterker wordt alleen gebruikt voor oproepen met een uitgangsvermogen van 480 W en een luidsprekerlijnspanning van 100 V.

Bericht!

Het gesproken woord ontruimingssysteem is zeer flexibel; van één versterker voor alle routers tot één versterker per router of iedere andere opstelling. Bij een 2-kanaals systeem moet het aantal en het type versterker voor het oproepkanaal echter exact worden gespiegeld voor het muziekkanaal. Het signaal moet van dezelfde routers worden verkregen en het

luidsprekersignaal moet worden verstuurd naar dezelfde routerset. Gebeurt dit niet, dan werken de versterkerbewaking en de versterkersparing niet naar behoren.

PLENA Aansluiting | nl 59

5.1.7 Volumeoverbruggingen

De controller voor gesproken woord ontruiming heeft 6 overbruggingsuitgangen; 1 voor iedere zone in het systeem. Deze zijn geschikt voor overbrugging met 4 draden (24 V) en met 3 draden.

Bericht!

Standaard is de controller voor gesproken woord ontruiming geconfigureerd voor een vermogenbesparende overbrugging met 4 draden (24 V) (zie situatie I hieronder).

COM

Intern zijn de positieve overbruggingspennen (Z+) allemaal aangesloten op ofwel het NC- of het NO-contact van de volumeoverbruggingsuitgang. De negatieve overbruggingspennen (Z-) zijn allemaal aangesloten op de aarde.

Z1+

Wanneer er geen actieve oproepen zijn, zijn de Z+ pennen intern verbonden met het NC-contact van de volumeoverbrugging. Op het moment dat er een oproep wordt gestart in een zone, wordt de Z+ pen van de zone intern verbonden met het NO-contact van de

volumeoverbrugging. De NC- en de NO-contacten bepalen daarom welke spanning wordt geleverd aan de positieve pennen van de overbruggingsuitgangen (Z+).

Zie situatie I voor een voorbeeld van een vermogenbesparende overbrugging met 4 draden:

4 Sluit het NO-contact van de volumeoverbrugging aan op het 24V-contact van de volumeoverbrugging.

Zie situatie II voor een voorbeeld van een fail-safe bestendige overbrugging met 4 draden:

4 Sluit het NC-contact van de volumeoverbrugging aan op het 24V-contact van de

60 nl | Aansluiting PLENA

Afbeelding 5.9: Volumeoverbrugging met 4 draden

Volumeoverbrugging met 3 draden maken:

Bericht!

Het gebruik van een volumeoverbrugging met 3 draden is niet mogelijk in combinatie met redundante luidsprekerlijnen (lijn A en B, zie afbeelding 5.6) en bewaking. Gebruik als er redundante luidsprekerlijnen nodig zijn een volumeoverbrugging met 4 draden.

1. Sluit de 100 V-uitgang van luidspreker A aan op de 100 V-ingang van de volumeregelaar.

2. Sluit de 100 V/0 V (CALL/RTN) van de transformator aan op de 100V-uitgang van luidsprekerlijn B.

3. Sluit de 0-uitgang van luidsprekerlijn A aan op de 0 V-aansluiting van de luidspreker.

4. Activeer de volumeoverbrugging met 3 draden in de configuratiesoftware.

Bericht!

Zie de handleiding van de configuratiesoftware voor meer informatie over de configuratiesoftware.

Voorzichtig!

PLENA Aansluiting | nl 61

100V A

A B 100V

0V

Afbeelding 5.10: Volumeoverbrugging met 3 draden

5.1.8 Lijnuitgang

De controller voor gesproken woord ontruiming heeft 1 lijnuitgang. Deze uitgang heeft een dubbele cinchaansluiting. Beide cinchaansluitingen bevatten hetzelfde monosignaal bestaande uit de huidige achtergrondmuziek en oproepen. De lijnuitgang kan worden gebruikt om de controller voor gesproken woord ontruiming aan te sluiten op een opnameapparaat (bijv. een taperecorder).

In

ternal Booster CD/Tuner

Afbeelding 5.11: Lijnuitgang

62 nl | Aansluiting PLENA