• No results found

Experimenteel onderzoek Qualtrics

Beste meneer, mevrouw,

Recentelijk bent u door een van ons benaderd voor het invullen van een vragenlijst voor ons afstudeeronderzoek. Daarbij heeft u aangegeven bereid te zijn om deel te nemen aan dit onderzoek. Alvorens u start met het invullen van de vragenlijst, verzoeken wij u onderstaande informatie zorgvuldig door te nemen.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd ten behoeve van de masterscriptie van de opleiding

Accountancy & Controlling aan de Rijksuniversiteit Groningen. Er wordt onderzoek gedaan in het kader van de besluitvorming van de respondenten.

Om de kwaliteit van dit onderzoek te waarborgen, is het van belang dat u de vragen individueel en zo eerlijk mogelijk beantwoordt. Daarom verzoeken wij u voor en/of tijdens het invullen van de vragenlijst geen gedachten met anderen uit te wisselen. Zorg dat u op een rustige plek zit wanneer u start met het invullen van de vragenlijst.

De vragenlijst bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat een aantal algemene vragen over uw achtergrond. Het tweede gedeelte bestaat uit een korte casus over een fictieve onderneming die fietsen produceert en waarover wij uw mening vragen. Wij willen u erop attenderen

dat daarop geen goede of foute antwoorden bestaan.

Wij zullen vertrouwelijk en zorgvuldig met uw ingevulde persoonlijke gegevens omgaan. Uw e-mailadres is uitsluitend genoteerd om het verspreiden van dit onderzoek mogelijk te maken en contact op te nemen als u een prijs heeft gewonnen (zie hierna).

Het invullen van deze vragenlijst neemt ongeveer 15 minuten van uw tijd in beslag. Wij verzoeken u de vragenlijst zo spoedig mogelijk in te vullen. U heeft tot en met 13 november 2016 de gelegenheid om de vragenlijst aan ons te retourneren. Onder de respondenten verloten wij een bedrag van € 50,-. Door op onderstaande link te klikken, opent u de vragenlijst. Wij willen u alvast hartelijk bedanken voor uw medewerking.

Volg deze link om naar de vragenlijst te gaan:

${l://SurveyLink?d=Vul de vragenlijst in}

Met vriendelijke groeten, Berjen Flikkema Jelmer Frankena Marion Mulder Rob van Hoff

52 Vragenlijst: Heel Holland Fietst

Blok 1: Gender & Age

Bent u een man of een vrouw?  Man

 Vrouw

Wat is uw leeftijd (in hele jaren)? Blok 2: Education & Task Familiarity

Wat is uw hoogst voltooide onderwijsniveau?  basisonderwijs / lagere school

 voortgezet onderwijs

 middelbaar beroepsonderwijs (mbo)  hoger beroepsonderwijs (hbo)  wetenschappelijk onderwijs (wo)

Volgt u momenteel nog een (voltijd, deeltijd, duale) opleiding?  Ja

 Nee

ALS bij ‘Volgt u momenteel nog een (voltijd, deeltijd, duale) opleiding?’ Ja is geselecteerd, dan:

Wat is het onderwijsniveau van uw huidige opleiding?  voortgezet onderwijs

 middelbaar beroepsonderwijs (mbo)  hoger beroepsonderwijs (hbo)  wetenschappelijk onderwijs (wo)

ALS bij ‘Wat is uw hoogst voltooide onderwijsniveau? middelbaar beroepsonderwijs (mbo) OF hoger beroepsonderwijs (hbo) OF wetenschappelijk onderwijs (wo) is geselecteerd OF ALS bij ‘Wat is het onderwijsniveau van uw huidige opleiding? middelbaar beroepsonderwijs (mbo) OF hoger

beroepsonderwijs (hbo) OF wetenschappelijk onderwijs (wo) is geselecteerd, dan:

Heeft u een opleidingsachtergrond op het gebied van accountancy en/of controlling?  Ja

53

ALS ‘Heeft u een opleidingsachtergrond op het gebied van accountancy en/of controlling?’ Nee is geselecteerd, dan:

Wat is uw opleidingsachtergrond?

ALS bij ‘Wat is uw hoogst voltooide onderwijsniveau? middelbaar beroepsonderwijs (mbo) OF hoger beroepsonderwijs (hbo) OF wetenschappelijk onderwijs (wo) is geselecteerd OF ALS bij ‘Wat is het onderwijsniveau van uw huidige opleiding?’ middelbaar beroepsonderwijs (mbo) OF hoger beroepsonderwijs (hbo) OF wetenschappelijk onderwijs (wo) is geselecteerd, dan:

Bent u momenteel werkzaam of werkzaam geweest op het gebied van accountancy en/of controlling? (hieronder worden verstaan functies op het gebied van accountancy/auditing en/of controlling)

 Nee  Ja

ALS bij ‘Bent u momenteel werkzaam of werkzaam geweest op het gebied van accountancy en/of

controlling? (hieronder worden verstaan functies op het gebied van accountancy/auditing en/of auditing) Ja is geselecteerd, dan:

Hoe lang bent u momenteel werkzaam of werkzaam geweest in het vakgebied Accountancy en/of Controlling (afgerond in hele jaren)?

Bent u in het bezit van een of meerdere beroepstitel(s): RA/AA/EMA/RC/RE/RO/CIA/CISA?  RA  AA  EMA  RC  RE  RO  CIA  CISA

54 Blok 3: Optimism

Vergeleken met iemand van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht, hoe hoog schat u de kans in dat de volgende toekomstige gebeurtenissen u zullen overkomen?

Ver

ondergemiddeld Ondergemiddeld Gemiddeld Bovengemiddeld bovengemiddeld Ver

1. Slachtoffer worden van een overval     

2. Ouder dan 80 jaar worden     

3. Slachtoffer worden van oplichting     

4. Kans op een (betere) baan     

5. Salaris verdubbeld binnen 10 jaar     

6. Een alcohol probleem krijgen     

7. Gewond raken bij een auto ongeluk     

8. Een botbreuk krijgen     

9. Nooit ontslagen worden     

55 Blok 4: Financial Self-Efficacy

Beantwoord de volgende 6 stellingen.

Volledig waar Gedeeltelijk waar Gedeeltelijk niet waar Helemaal niet waar

1. Als onverwachte uitgaven zich voordoen vind ik het moeilijk

om vast te houden aan mijn bestedingsplan.

2. Ik vind het een uitdaging om voortgang met betrekking tot

mijn financiële doelstellingen te bereiken.

3. Bij het optreden van onverwachte uitgaven maak ik meestal

gebruik van een lening.

4. Wanneer ik geconfronteerd word met een financiële

uitdaging, vind ik het moeilijk om een oplossing te vinden. 5. Ik heb geen vertrouwen in mijn vermogen (persoonlijke

kwaliteiten) om mijn financiën te beheren.

6. Ik maak me zorgen over een (financieel) tekort als ik

56 Blok 5: Sensation Seeking

Wat is uw standpunt met betrekking tot de volgende stellingen?

Helemaal mee

oneens Mee oneens

Niet mee oneens, noch

mee eens

Mee eens Helemaal mee eens

1. Ik zou graag vreemde plekken willen ontdekken.     

2. Ik word onrustig wanneer ik te veel tijd thuis doorbreng.      3. Ik hou van dingen die de meeste mensen angst aanjagen     

4. Ik hou van wilde feesten     

5. Ik reis graag zonder vooraf geplande routes en/of planning

te maken

6. Ik geef een voorkeur aan vrienden die onvoorspelbaar zijn.     

7. Ik zou wel eens willen bungeejumpen     

8. Ik zou het leuk vinden om nieuwe en spannende ervaringen

Casus 1: Ondernemingsprestaties + | Tijdsvoorkeur +

Lees de onderstaande casus en beantwoord daarna de volgende vraag: In hoeverre adviseert u aan de directie om de genoemde maatregelen door de te voeren?

Fietsenfabrikant Heel Holland Fietst B.V. Algemeen

Heel Holland Fietst B.V. (HHF B.V.) is een bedrijf dat allerlei fietsen maakt en verkoopt in Nederland. De onderdelen voor de fietsen worden in het binnen- en buitenland ingekocht. HHF B.V. wil graag de grootste fietsfabrikant van Nederland worden. HHF B.V. is gevestigd in Utrecht en heeft in totaal 100 medewerkers in dienst. Het bedrijf geeft de medewerkers veel verantwoordelijkheid en ruimte om zich te ontwikkelen door cursussen te volgen.

Prestaties

De afgelopen jaren verkeerde HHF B.V. in zwaar weer. Op financieel gebied wordt er al een aantal jaren op rij verlies gemaakt en het vooruitzicht voor dit jaar is ook slecht. De afgelopen jaren werden verschillende kwaliteitsdoelstellingen niet gehaald en kwamen er meer klachten over de kwaliteit van de fietsen dan voorheen. Door deze situatie heeft het bedrijf een slechte naam gekregen op de markt.

Uw functie

U bent medewerker van HHF B.V en het is uw taak om te bewaken dat het in elkaar zetten van de fietsen zonder onnodig tijdverlies en extra kosten verloopt en dat de fietsen voldoen aan de hoge kwaliteit die de klanten vragen.

Problemen en maatregelen

Er zijn de afgelopen maanden twee problemen geconstateerd waarvoor eventueel maatregelen genomen moeten worden.

Probleem 1: Er is fraude mogelijk, omdat op dit moment één medewerker op de financiële afdeling zelfstandig betalingen aan leveranciers kan doen. Dit is zo geregeld om er voor te zorgen dat alle betalingen snel gedaan kunnen worden. Doordat de medewerker alles zelf kan, kan hij geld stelen van HHF B.V. door bijvoorbeeld een betaling naar zijn eigen rekening te doen.

Maatregel: Om ervoor te zorgen dat de medewerker geen zelfstandige betalingen kan verrichten, dient een andere medewerker de betaling goed te keuren. Hierdoor neemt de kans op fraude af, maar zal het betalingsproces meer tijd in beslag gaan nemen, waardoor mogelijke kortingen van leveranciers bij het tijdig betalen misgelopen worden.

Probleem 2: Er zijn een paar productiefouten aan het licht gekomen in de nieuwe serie elektrische fietsen. De productiefout betreft plotselinge kortsluiting in de accu’s van de nieuw geproduceerde elektrische fietsen. Als gevolg hiervan bestaat het risico op mogelijke ongelukken tijdens het gebruik van de elektrische fietsen of bij het opladen van de accu. Hierdoor kunnen schadeclaims worden ingediend en kan HHF B.V. imagoschade oplopen.

58

Maatregel: Om nieuwe productiefouten in de toekomst te voorkomen, is het van belang dat de accu’s van de elektrische fietsen worden getest. Dit houdt in dat de productie van elektrische fietsen meer tijd in beslag zal nemen. Hierdoor kan HHF B.V. de afgesproken levertijden niet meer garanderen. Het leidt ook tot extra kosten.

De afweging

U staat nu voor de keuze om te adviseren aan de directie om de voorgestelde maatregelen wel of niet door te voeren. Het invoeren van de maatregelen om de problemen op te lossen, zal pas op langere termijn een gunstig effect hebben. Het zal namelijk enige tijd in beslag nemen om geschikte medewerkers te vinden voor het verbeteren van het betalingsproces en voor het testen van de fietsen.

Ik zal zeer waarschijnlijk de directie adviseren om de maatregelen door te voeren Ik zal waarschijnlijk de directie adviseren om de maatregelen door te voeren Het is waarschijnlijk noch onwaarschijnlijk

dat ik de directie zal adviseren om de maatregelen door te voeren Ik zal waarschijnlijk de directie adviseren om de maatregelen niet door te voeren Ik zal zeer waarschijnlijk de directie adviseren om de maatregelen niet door te voeren Maatregelen     

59

Casus 2: Ondernemingsprestaties - | Tijdsvoorkeur +

Lees de onderstaande casus en beantwoord daarna de volgende vraag: In hoeverre adviseert u aan de directie om de genoemde maatregelen door de te voeren?

Fietsenfabrikant Heel Holland Fietst B.V. Algemeen

Heel Holland Fietst B.V. (HHF B.V.) is een bedrijf dat allerlei fietsen maakt en verkoopt in Nederland. De onderdelen voor de fietsen worden in het binnen- en buitenland ingekocht. HHF B.V. wil graag de grootste fietsfabrikant van Nederland worden. HHF B.V. is gevestigd in Utrecht en heeft in totaal 100 medewerkers in dienst. Het bedrijf geeft de medewerkers veel verantwoordelijkheid en ruimte om zich te ontwikkelen door cursussen te volgen.

Prestaties

Het afgelopen jaar heeft HHF B.V. net als de voorgaande jaren voldaan aan de vooraf vastgestelde kwaliteitsdoelstellingen. Er waren geen grote problemen met de kwaliteit van de fietsen en bijbehorende onderdelen en ook de klanten waren tevreden met de geleverde fietsen. Ook de financiële doelstellingen werden behaald en er waren geen grote problemen bij het betalen van rekeningen.

Uw functie

U bent medewerker van HHF B.V en het is uw taak om te bewaken dat het in elkaar zetten van de fietsen zonder onnodig tijdverlies en extra kosten verloopt en dat de fietsen voldoen aan de hoge kwaliteit die de klanten vragen.

Problemen en maatregelen

Er zijn de afgelopen maanden twee problemen geconstateerd waarvoor eventueel maatregelen genomen moeten worden.

Probleem 1: Er is fraude mogelijk, omdat op dit moment één medewerker op de financiële afdeling zelfstandig betalingen aan leveranciers kan doen. Dit is zo geregeld om er voor te zorgen dat alle betalingen snel gedaan kunnen worden. Doordat de medewerker alles zelf kan, kan hij geld stelen van HHF B.V. door bijvoorbeeld een betaling naar zijn eigen rekening te doen.

Maatregel: Om ervoor te zorgen dat de medewerker geen zelfstandige betalingen kan verrichten, dient een andere medewerker de betaling goed te keuren. Hierdoor neemt de kans op fraude af, maar zal het betalingsproces meer tijd in beslag gaan nemen, waardoor mogelijke kortingen van leveranciers bij het tijdig betalen misgelopen worden.

Probleem 2: Er zijn een paar productiefouten aan het licht gekomen in de nieuwe serie elektrische fietsen. De productiefout betreft plotselinge kortsluiting in de accu’s van de nieuw geproduceerde elektrische fietsen. Als gevolg hiervan bestaat het risico op mogelijke ongelukken tijdens het gebruik van de elektrische fietsen of bij het opladen van de accu. Hierdoor kunnen schadeclaims worden ingediend en kan HHF B.V. imagoschade oplopen.

60

Maatregel: Om nieuwe productiefouten in de toekomst te voorkomen, is het van belang dat de accu’s van de elektrische fietsen worden getest. Dit houdt in dat de productie van elektrische fietsen meer tijd in beslag zal nemen. Hierdoor kan HHF B.V. de afgesproken levertijden niet meer garanderen. Het leidt ook tot extra kosten.

De afweging

U staat nu voor de keuze om te adviseren aan de directie om de voorgestelde maatregelen wel of niet door te voeren. Het invoeren van de maatregelen om de problemen op te lossen, zal pas op langere termijn een gunstig effect hebben. Het zal namelijk enige tijd in beslag nemen om geschikte medewerkers te vinden voor het verbeteren van het betalingsproces en voor het testen van de fietsen.

Ik zal zeer waarschijnlijk de directie adviseren om de maatregelen door te voeren Ik zal waarschijnlijk de directie adviseren om de maatregelen door te voeren Het is waarschijnlijk noch onwaarschijnlijk

dat ik de directie zal adviseren om de maatregelen door te voeren Ik zal waarschijnlijk de directie adviseren om de maatregelen niet door te voeren Ik zal zeer waarschijnlijk de directie adviseren om de maatregelen niet door te voeren Maatregelen     

61

Casus 3: Tijdsvoorkeur - | Ondernemingsprestaties +

Lees de onderstaande casus en beantwoord daarna de volgende vraag: In hoeverre adviseert u aan de directie om de genoemde maatregelen door de te voeren?

Fietsenfabrikant Heel Holland Fietst B.V. Algemeen

Heel Holland Fietst B.V. (HHF B.V.) is een bedrijf dat allerlei fietsen maakt en verkoopt in Nederland. De onderdelen voor de fietsen worden in het binnen- en buitenland ingekocht. HHF B.V. wil graag de grootste fietsfabrikant van Nederland worden. HHF B.V. is gevestigd in Utrecht en heeft in totaal 100 medewerkers in dienst. Het bedrijf geeft de medewerkers veel verantwoordelijkheid en ruimte om zich te ontwikkelen door cursussen te volgen.

Prestaties

De afgelopen jaren verkeerde HHF B.V. in zwaar weer. Op financieel gebied wordt er al een aantal jaren op rij verlies gemaakt en het vooruitzicht voor dit jaar is ook slecht. De afgelopen jaren werden verschillende kwaliteitsdoelstellingen niet gehaald en kwamen er meer klachten over de kwaliteit van de fietsen dan voorheen. Door deze situatie heeft het bedrijf een slechte naam gekregen op de markt.

Uw functie

U bent medewerker van HHF B.V en het is uw taak om te bewaken dat het in elkaar zetten van de fietsen zonder onnodig tijdverlies en extra kosten verloopt en dat de fietsen voldoen aan de hoge kwaliteit die de klanten vragen.

Problemen en maatregelen

Er zijn de afgelopen maanden twee problemen geconstateerd waarvoor eventueel maatregelen genomen moeten worden.

Probleem 1: Er is fraude mogelijk, omdat op dit moment één medewerker op de financiële afdeling zelfstandig betalingen aan leveranciers kan doen. Dit is zo geregeld om er voor te zorgen dat alle betalingen snel gedaan kunnen worden. Doordat de medewerker alles zelf kan, kan hij geld stelen van HHF B.V. door bijvoorbeeld een betaling naar zijn eigen rekening te doen.

Maatregel: Om ervoor te zorgen dat de medewerker geen zelfstandige betalingen kan verrichten, dient een andere medewerker de betaling goed te keuren. Hierdoor neemt de kans op fraude af, maar zal het betalingsproces meer tijd in beslag gaan nemen, waardoor mogelijke kortingen van leveranciers bij het tijdig betalen misgelopen worden.

Probleem 2: Er zijn een paar productiefouten aan het licht gekomen in de nieuwe serie elektrische fietsen. De productiefout betreft plotselinge kortsluiting in de accu’s van de nieuw geproduceerde elektrische fietsen. Als gevolg hiervan bestaat het risico op mogelijke ongelukken tijdens het gebruik van de elektrische fietsen of bij het opladen van de accu. Hierdoor kunnen schadeclaims worden ingediend en kan HHF B.V. imagoschade oplopen.

62

Maatregel: Om nieuwe productiefouten in de toekomst te voorkomen, is het van belang dat de accu’s van de elektrische fietsen worden getest. Dit houdt in dat de productie van elektrische fietsen meer tijd in beslag zal nemen. Hierdoor kan HHF B.V. de afgesproken levertijden niet meer garanderen. Het leidt ook tot extra kosten.

De afweging

U staat nu voor de keuze om te adviseren aan de directie om de voorgestelde maatregelen wel of niet door te voeren.

Ik zal zeer waarschijnlijk de directie adviseren om de maatregelen door te voeren Ik zal waarschijnlijk de directie adviseren om de maatregelen door te voeren Het is waarschijnlijk noch onwaarschijnlijk

dat ik de directie zal adviseren om de maatregelen door te voeren Ik zal waarschijnlijk de directie adviseren om de maatregelen niet door te voeren Ik zal zeer waarschijnlijk de directie adviseren om de maatregelen niet door te voeren Maatregelen     

63

Casus 4: Ondernemingsprestaties - | Tijdsvoorkeur -

Lees de onderstaande casus en beantwoord daarna de volgende vraag: In hoeverre adviseert u aan de directie om de genoemde maatregelen door de te voeren?

Fietsenfabrikant Heel Holland Fietst B.V. Algemeen

Heel Holland Fietst B.V. (HHF B.V.) is een bedrijf dat allerlei fietsen maakt en verkoopt in Nederland. De onderdelen voor de fietsen worden in het binnen- en buitenland ingekocht. HHF B.V. wil graag de grootste fietsfabrikant van Nederland worden. HHF B.V. is gevestigd in Utrecht en heeft in totaal 100 medewerkers in dienst. Het bedrijf geeft de medewerkers veel verantwoordelijkheid en ruimte om zich te ontwikkelen door cursussen te volgen.

Prestaties

Het afgelopen jaar heeft HHF B.V. net als de voorgaande jaren voldaan aan de vooraf vastgestelde kwaliteitsdoelstellingen. Er waren geen grote problemen met de kwaliteit van de fietsen en bijbehorende onderdelen en ook de klanten waren tevreden met de geleverde fietsen. Ook de financiële doelstellingen werden behaald en er waren geen grote problemen bij het betalen van rekeningen.

Uw functie

U bent medewerker van HHF B.V en het is uw taak om te bewaken dat het in elkaar zetten van de fietsen zonder onnodig tijdverlies en extra kosten verloopt en dat de fietsen voldoen aan de hoge kwaliteit die de klanten vragen.

Problemen en maatregelen

Er zijn de afgelopen maanden twee problemen geconstateerd waarvoor eventueel maatregelen genomen moeten worden.

Probleem 1: Er is fraude mogelijk, omdat op dit moment één medewerker op de financiële afdeling zelfstandig betalingen aan leveranciers kan doen. Dit is zo geregeld om er voor te zorgen dat alle betalingen snel gedaan kunnen worden. Doordat de medewerker alles zelf kan, kan hij geld stelen van HHF B.V. door bijvoorbeeld een betaling naar zijn eigen rekening te doen.

Maatregel: Om ervoor te zorgen dat de medewerker geen zelfstandige betalingen kan verrichten, dient een andere medewerker de betaling goed te keuren. Hierdoor neemt de kans op fraude af, maar zal het betalingsproces meer tijd in beslag gaan nemen, waardoor mogelijke kortingen van leveranciers bij het tijdig betalen misgelopen worden.

Probleem 2: Er zijn een paar productiefouten aan het licht gekomen in de nieuwe serie elektrische fietsen. De productiefout betreft plotselinge kortsluiting in de accu’s van de nieuw geproduceerde elektrische fietsen. Als gevolg hiervan bestaat het risico op mogelijke ongelukken tijdens het gebruik van de elektrische fietsen of bij het opladen van de accu. Hierdoor kunnen schadeclaims worden ingediend en kan HHF B.V. imagoschade oplopen.

64

Maatregel: Om nieuwe productiefouten in de toekomst te voorkomen, is het van belang dat de accu’s van de elektrische fietsen worden getest. Dit houdt in dat de productie van elektrische fietsen meer tijd in beslag zal nemen. Hierdoor kan HHF B.V. de afgesproken levertijden niet meer garanderen. Het leidt ook tot extra kosten.