• No results found

Eten en drinken

In document Werkingsverslag 2019.docx 1 49 (pagina 27-30)

1.5. H UIDIGE SITUATIE

6.1.8 Eten en drinken

Alle cliënten kregen elke middag een warme driegangenmaaltijd. Zij mochten zelf hun verjaardagsmenu kiezen. Hierbij kunnen ze alleen het hoofdgerecht vrij kiezen. Indien ze frieten of kroketten kiezen, kon dit alleen op vrijdag geserveerd worden.

Er wordt rekening gehouden met de voorkeuren die ze op de cliëntenvergadering doorgaven.

De eerste vrijdag van de maand mag er frisdrank of fruitsap gedronken worden bij de maaltijd. Wekelijks is er frisdrank tijdens het drankmoment op vrijdagnamiddag en dit op vraag van de cliënten. Op woensdagvoormiddag wordt er iets speciaal geserveerd tijdens het drankmoment: chocomelk, fruitsap, zelfgemaakte ijsthee, …

Themabesprekingen op teamvergadering

Tweewekelijks op dinsdag vergaderde het team gedurende twee uren. De coördinator, de ortho-agoge en een directielid waren ook meestal aanwezig. Naast de inhoudelijke besprekingen van de cliënten, kwamen ook praktische afspraken en uitgebreide themabesprekingen aan bod.

 SWOT-analyse huidige werking ter voorbereiding van de nieuwe activiteitenplanning

 Themabespreking ouder worden

 Toelichting beleidsplan

 Borderline-ARGOS-methodiek

 GDPR

 PVF - Correctiefase 2

 Evaluatie vrijheidsbeperkende maatregelen

 Organisatie kerstcafé

Inspraakmogelijkheden cliënten

Elke eerste maandag van de maand werd een cliëntenvergadering georganiseerd.

Dit gaat door in de ateliers zodat de cliënten in kleine groepjes kunnen vergaderen.

Op die manier luisteren ze beter naar elkaar en kan er meer rekening gehouden worden met hun mening.

Zowel begeleiding als cliënten brachten punten aan. De voorbije activiteiten werden geëvalueerd en cliënten konden zich opgeven om deel te nemen aan

Belangrijke items die besproken werden op de cliëntenvergaderingen:

 De cliënten blijven het leuk vinden om hun voorkeuren door te geven wat de middagmaaltijd betreft. De kok houdt heel veel rekening met hun inbreng.

 Soms is er veel lawaai in de refter. We herinnerden iedereen er nog eens aan om tijdens de maaltijd alleen te babbelen met mensen aan de eigen tafel en niet te roepen over de tafels heen.

 We werken niet meer met een pictogram om aan te duiden wie de tafels moet vegen. Er zijn nu twee vaste tafelvegers die elke dag de tafels proper maken en de stoelen aan de kant zetten.

 Sommige cliënten komen laat toe in de refter en zijn heel snel weer weg.

Omdat het belangrijk is dat iedereen rustig eet, moet iedereen om 11u45 in de refter zijn en aan tafel blijven zitten tot 12u15.

 De tafels moeten ’s middags sneller afgeruimd worden en ook bestek dat niet gebruikt is moeten we in het afwasbakje leggen. We zorgen ervoor dat alle tafels leeg zijn (borden, waterflessen, …) tegen 12h30. Dan pas wordt het dessert geserveerd.

 Cliënten vroegen aan begeleiding om er extra aandacht voor te hebben om

’s middags een telefoon op zak te hebben. Zo kunnen ze het oproepsysteem gebruiken.

 Er is een periode geweest dat de cliënten elkaar veel plaagden. We deden een oproep om lief te zijn voor elkaar.

Personeel

6.4.1 Team dagondersteuning

Het team dagondersteuning van Haacht telt zes begeleiders en een coördinator.

In april kwam de coördinator terug uit bevallingsverlof. Zij werd vervangen door de coördinator van de dagondersteuning in Keerbergen.

Eén begeleidster nam ouderschapsverlof in augustus. Zij werd vervangen door een stagiaire die een maand vakantiewerk kwam doen.

Eén medewerker is sinds november in zwangerschapsverlof. Ze wordt vervangen door een collega uit de woonondersteuning. Een andere medewerker was zwanger maar kreeg jammer genoeg een miskraam.

Hierdoor was ze enkele weken in ziekteverlof. Zij werd deels vervangen door een collega die extra uren werkte. De rest werd opgevangen door laatstejaarsstagiaires die stage liepen in onze afdeling.

Om medewerkers een aantrekkelijker urenpakket te kunnen geven, schakeleden we twee begeleiders van Huis 46 in tijdens de namiddagwerking van de dagondersteuning. Na evaluatie bleek dit voor beide partijen geen meerwaarde. Ook met het oog op de toekomst leek het ons geen goed signaal om deze uren op die manier te investeren.

Rond de zomer nam de muziekbegeleider ontslag. Hij werd kort daarna vervangen.

Vorming personeel

Eind april ging het dagcentrumteam op teamdag. Zij bezochten de REVA-beurs in Gent. Dit is een tweejaarlijkse informatiebeurs die zich richt naar personen met een beperking, ouderen met beperkingen, hun familie, de professionelen en de vrijwilligers.

Ze verschaffen informatie over producten en diensten voor personen met een beperking.

Het hele team nam ook deel aan de kick-offs van het Zorgstrategisch plan 2020-2025.

Enkele medewerkers stelden ook een individuele vormingsvraag en die werden ook goedgekeurd.

De teamdag voor de logistieke medewerkers vond plaats half juni. Zij deden enkel een ontspannende activiteit.

In het kader van Wissel-Leren, een project van tRede waarbij medewerkers een dag kunnen meedraaien in een collega-voorziening, ging één begeleidster een namiddag naar het houtatelier van Ons Tehuis Brabant. Wij verwelkomden op onze beurt een begeleidster die een dag kwam proeven van de activiteitenwerking van Haacht.

6.4.2 Team logistiek

In het logistieke team kozen we ervoor om, net zoals in Keerbergen, te gaan samenwerken met een externe poetsfirma (GOM). We moesten één poetsvrouw ontslaan.

6.4.3 Vrijwilligers

In onze afdeling dagondersteuning van Haacht konden we in 2019 rekenen op twaalf vrijwilligers. Zij zetten zich in op heel verschillende domeinen:

 Atelierwerking (fietsen, koken, crea)

 Busvervoer

 Individuele momenten met cliënten (wandelen, computer, gesprek)

 Muziekmoment 6.4.4 Stages

Er deden zeven stagiairs stage in de dagondersteuning van Haacht. Zij kwamen uit het middelbaar onderwijs, het volwassenenonderwijs en het hoger onderwijs.

Sommige stages lopen nog door in 2020. Alle stages werden positief beëindigd.

Vier leerlingen van Sint Angela in Tildonk werkten gezelschapsspelen uit voor de cliënten.

Er kwam één leerling uit het BuSO stage lopen in onze afdeling van Haacht.

In document Werkingsverslag 2019.docx 1 49 (pagina 27-30)

GERELATEERDE DOCUMENTEN