• No results found

Activiteiten

In document Werkingsverslag 2019.docx 1 49 (pagina 21-24)

1.5. H UIDIGE SITUATIE

5.4.2 Activiteiten

Naast de werkjes en de diensten die wij verlenen aan onze ‘partners’, bieden wij de cliënten in ons lokaal ontspannende activiteiten aan.

We trachten een warme huiselijke situatie te creëren waar elk zijn verantwoordelijkheid heeft. Zo ook in het huishouden: lijstjes maken, boodschappen doen, koffie zetten, stofzuigen, stof afnemen, koken, afwassen, vuilnis naar container,… Iedereen wordt gemotiveerd om zijn vaardigheden en zelfstandigheid te oefenen en evt. verder te ontwikkelen. Initiatieven worden aangemoedigd.

Verder bieden wij creatieve activiteiten aan: tekenen/schilderen/handwerk, ‘werken’

op de computer, spelletjes op de iPad, gezelschapspelen,… We trachten zoveel mogelijk beweging in onze activiteiten in te bouwen. De cliënten worden aangemoedigd veel te stappen. Elke dag gaan we minstens één keer naar buiten.

Wij bieden de cliënten de mogelijkheid deel te nemen aan evenementen buitenshuis:

toneelvoorstellingen (2/3x in Den Breughel), cinema (2x film in Den Breughel, 1x in Kinepolis), shownamiddag (1x in den Breughel, 1x in Warot Winksele), sportdag (Rotselaar), optreden (Segers), Planckendael (grote groepsuitstap in augustus), marktbezoek in Haacht, zwemmen in Rotselaar of Wilsele, … Wij gebruiken zoveel mogelijk het openbaar vervoer.

We organiseren jaarlijks enkele gemeenschappelijke activiteiten: de grote zomeruitstap en het Kerstfeest. Hier wordt iedereen op uitgenodigd.

Dagondersteuning Haacht Dagbesteding

6.1.1 Cliënten

In januari 2019 telde de dagondersteuning van Haacht elf externe cliënten. Eén cliënt verbleef telkens één week in de woonondersteuning en kwam de andere week vier dagen naar de dagondersteuning. In de loop van het jaar zijn drie cliënten opgenomen in de woonondersteuning: één in Huis 46 en twee in woonondersteuning Haacht.

Uit de woonondersteuning sloten dagelijks nog twintig of eenentwintig cliënten aan bij onze werking. Sinds de opening van Huis 46 (april) sloten er dagelijks nog vier cliënten aan bij de dagwerking. Eén cliënt komt vanuit de Putse voor zijn dagbesteding naar Haacht.

Eén cliënt uit de dagondersteuning maakte een moeilijke periode door en werd even opgenomen op een psychiatrische afdeling. Daarna kon hij in noodsituatie opgenomen worden in de woonondersteuning van Keerbergen. Ondertussen heeft hij een definitief budget en woont hij in Huis 46. Hij blijft naar Keerbergen gaan voor dagondersteuning.

Eén cliënt kon enkele maanden niet naar de dagondersteuning komen omwille van een ernstige ziekte. Na zijn herstel werd zijn weekprogramma systematisch weer opgebouwd. Hij startte met enkele halve dagen per week en kon op het einde van het jaar alweer drie volle dagen aanwezig zijn.

Eén cliënt kwam in het begin van het jaar 5 dagen per week en dit werd teruggebracht naar 4 dagen per week.

Sinds augustus komt een cliënt twee dagen per week naar het dagcentrum in combinatie met zijn laatste schooljaar in TerBank.

Eén cliënt gaf zijn ontslag om thuis zijn zieke vader te kunnen helpen. Zo eindigden we 2019 met acht externe cliënten. In het voorjaar kwam er ook een leerling uit het BuSO op stage.

6.1.2 Atelierwerking

Eind 2018 werd door de begeleiding gestart met het herbekijken van het programma, de eventuele knelpunten of aanpassingsmogelijkheden alsook de positieve punten van de dagondersteuning. In 2019 werd dit verder uitgewerkt.

De ortho-agoge bracht meer toelichting over het sociaal-emotioneel functioneren van de cliënten om zo een planning op te maken die zoveel mogelijk tegemoet komt aan de noden en wensen van de cliënten. Begin april 2019 werd de nieuwe activiteitenplanning ingevoerd.

Omdat we merken dat sommigen cliënten meer nood hebben aan rust is een belangrijke aanpassing in het nieuwe weekschema de invoering van de leefgroepwerking elke voormiddag. Een begeleider van de woonondersteuning en een begeleider van de dagondersteuning begeleiden samen een activiteit op maat.

Door deze samenwerking is het ook mogelijk om cliënten een kort één-op-één-moment te gunnen.

1.4.1 Begeleid werk

Er deden zeven cliënten begeleid werk buiten Rozemarijn:

 Basisschool Wakkerzeel: leesgroepje begeleiden. Dit werd stopgezet omdat het te tijdsintensief werd voor de leerkrachten.

 RVT Langerheide: babbelmoment met bewoners

 Dierenspeciaalzaak Tom&Co

 Basisschool De Puzzel in Haacht: hulp bij de klusjesman. Dit werd stopgezet omwille van het ouder worden van de cliënt.

 Sint Michielsinstituut Keerbergen: soepbedeling

 Affichetoer voor CC Den Bussel

 Onthaalmoeder

Vanuit de vestiging van Keerbergen kwamen twee cliënten in totaal drie dagen per week begeleid werk doen bij de kok in Haacht. Op 4 maart trokken alle begeleid werkers naar de ‘Dag van het begeleid werk’.

6.1.3 Enclavewerk

Het enclavewerk op de Kampenhoeve werd stopgezet. Er waren steeds minder taken om uit te voeren en er was weinig contact mogelijk met de ezels.

Eén cliënt uit Haacht sloot nog aan bij het enclavewerk bij confituurmakerij Wildiers.

6.1.4 Sport en beweging

In Rozemarijn zoeken we ook naar geschikte vrijetijdsbesteding voor onze cliënten.

Die kunnen zowel overdag als ’s avonds ingepland worden.

 Paardrijden

 Kaartclub

 Leesclub

 Duiken

In het vaste weekprogramma zitten al heel wat sportactiviteiten ingepland. Zo zijn er aerobic, dans, zwemmen en een wandel- en fietsgroep.

Rolstoelgebruikers kunnen mee gaan fietsen op de elektrische rolstoelfiets en minder zekere fietsers kunnen gebruik maken van een tandem. Ook gaan we wekelijks zwemmen in de Nekkerpool te Mechelen en sporten we samen met enkele cliënten en hun begeleider uit het dagcentrum van Keerbergen in de sporthal ‘Den Dijk’ in Haacht.

Dit jaar nam er één cliënt vanuit Haacht deel aan de Special Olympics.

In document Werkingsverslag 2019.docx 1 49 (pagina 21-24)

GERELATEERDE DOCUMENTEN