• No results found

Enquête (experiment B)

In document Master Thesis Accountancy (pagina 50-57)

9. Bijlagen

9.2 Enquête (experiment B)

1.Introductie:

Dit onderzoek wordt uitgevoerd t.b.v. van de opleiding Accountancy & Controlling aan de Rijksuniversiteit Groningen. Er wordt onderzocht op welke wijze en op basis van welke factoren respondenten de kwaliteit van een organisatie beoordelen.

Het is van belang dat u op een rustige plek zit waar u de tekst geconcentreerd kunt lezen. Het is handig om een versie uit te printen voor de leesbaarheid, indien gewenst kan ik u deze ook leveren. Om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen vraag ik u de vragen uit het onderzoek individueel te beantwoorden, dat wil zeggen dat u wordt verzocht voor en/of tijdens het invullen geen gedachten uit te wisselen met anderen. Ik wil benadrukken dat alle persoonlijke ingevulde gegevens anoniem en zorgvuldig worden behandeld en niet aan derden worden verstrekt.

Het onderzoek bevat een elftal vragen. In het onderzoek worden twee organisaties beschreven, namelijk een ziekenhuis en een universiteit. Het invullen neemt ongeveer 20 minuten in beslag. Er bestaan geen antwoorden als “goed” of ”fout” op de vragen, de vragen zijn uitsluitend gesteld om uw mening over bepaalde zaken te peilen.

Voorafgaand aan het onderzoek wil ik u alvast hartelijk bedanken voor uw medewerking! Met vriendelijke groet,

Suleyman Doker

2. Algemene vragen:

Allereerst willen we u graag verzoeken om de algemene vragen (achtergrondinformatie) te beantwoorden, zodat vastgesteld kan worden welk profiel de respondent heeft.

Vraag Antwoordvenster

1. Wat is uw geboortejaar? 2. Wat is uw geslacht?

3. Wat is uw hoogst genoten opleiding? 4. Wat is uw huidige functie?

5. Alleen indien werkend: Op welke functieniveau bent u actief bij uw werkgever?

6. Bent u in het bezit van één van de volgende beroepstitels: RA/RC/AA?

7. Hoeveel jaren werkervaring heeft u? 8. In welke provincie bent u woonachtig?

51

3.Vragen aangaande kwaliteitsfactoren:

Onderstaand zijn acht factoren genoemd welke de kwaliteit van een organisatie kunnen beïnvloeden.

Kruis aan in welke mate u onderstaande factoren bepalend vindt voor de kwaliteit van een organisatie (één optie per factor mogelijk).

Factoren 1: Heel Onbelangrijk 2: Onbelangrijk 3: Neutraal 4: Belangrijk 5: Heel Belangrijk 1: De kwaliteit van de geleverde dienst/het product.

2: Goed bestuur van de organisatie.

3: Verantwoord financieel beleid van de organisatie. 4: Voldoende beheersing van de risico’s. 5: Maatschappelijk verantwoord handelen. 6: Tevreden medewerkers. 7: Voldoende opgeleide en ervaren medewerkers. 8: Tevreden cliënten / deelnemers.

9. Geef de volgorde van belangrijkheid aan van onderstaande factoren met een ranglijst van 1 t/m 8

ten aanzien van de kwaliteit van een organisatie, waarbij 1 het “meest belangrijk” en 8 het “minst belangrijk”. Elk cijfer kan dus één keer worden gebruikt, gaarne controleren na het

beantwoorden van de vraag of dit het geval is.

1: De kwaliteit van de geleverde dienst / het product. 2: Goed bestuur van de organisatie.

3: Verantwoord financieel beleid van de organisatie. 4: Voldoende beheersing van de risico’s.

5: Maatschappelijk verantwoord handelen. 6: Tevreden medewerkers.

7: Voldoende opgeleide en ervaren medewerkers. 8: Tevreden cliënten / deelnemers.

52

4. De cases:

Lees de organisatiebeschrijving ‘Het Ziekenhuis´, beginnend op pagina 4, en beantwoord vraag 4.1. Lees vervolgens de organisatiebeschrijving ´De Universiteit´, beginnend op pagina 7 en beantwoord vraag 4.2. Bij beide vragen kunt u de kwaliteit van de organisatie beoordelen met een cijfer van 1 t/m 10, waarbij 1´heel laag´ en 10 ´heel hoog´ betekent.

4.1.Op basis van de geschetste beschrijving van het ´Ziekenhuis´

beoordeel ik de kwaliteit van deze organisatie met een:

4.2.Op basis van de geschetste beschrijving van de ´Universiteit´

beoordeel ik de kwaliteit van deze organisatie met een:

Hartelijk dank voor uw deelname aan het onderzoek, te zijner tijd worden de resultaten aan u gecorrespondeerd!

Het Ziekenhuis.

Algemeen

Wij zijn een topklinisch opleidingsziekenhuis dat zich onderscheidt met een breed aanbod medisch-specialistische zorg in een gastvrije omgeving. We werken nauw samen met huisartsen en andere zorgverleners in de keten: samen gaan we voor de beste zorg. De

zorgprocessen zijn efficiënt georganiseerd, met de zorgvraag van de patiënt als uitgangspunt. Als duurzame organisatie zijn we ons bewust van de maatschappelijke verantwoordelijkheid en investeren we onder meer in duurzame inzetbaarheid van medewerkers. We zoeken naar een goede balans tussen People (medewerkers en patiënten), Planet en Profit, ook wel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) genoemd.

We richten ons op zes speerpunten die herkenbaar zijn als een concrete uitwerking van de doelstellingen: samenwerking in nieuwe zorgclusters, optimale organisatie (efficiëntie van de zorgprocessen), servicegerichtheid, teaching hospitaal (opleiding en onderzoek), competente medewerkers en duurzaamheid (maatschappelijke verantwoordelijkheid).

Organisatie

Onze organisatie is een ziekenhuis dat juridisch is vormgegeven in een stichting en wordt geleid dooreen Raad van Bestuur met de Raad van Toezicht als toezichthouder. Ons

ziekenhuis heeft een RVE-structuur. De kern van deze structuur is gelegen in een grote mate van decentralisatie van verantwoordelijkheden naar Resultaat Verantwoordelijke Eenheden (RVE). Het doel van deze structuur is vooral het vergroten van de resultaatgerichtheid, optimaliseren van snelheid van besluitvorming en de flexibiliteit doorkorte lijnen en verbeteren van de patiënt- en marktgerichtheid. Hierdoor kunnen we maximaal inspelen opvragen vanuit de markt en de behoefte van patiënten.

Prestaties

Het ziekenhuis wil dat de kwaliteit van zorg en de veiligheid van patiënten, medewerkers, bezoekers en omgeving voldoende zijn geborgd. Om structuur en continuïteit te brengen in de veelheid van kwaliteitsactiviteiten hebben we gekozen voor het NIAZ (Nederlands Instituut voor Accreditatie): het NIAZ stimuleert tot voortdurende kwaliteitsverbetering en een

ziekenhuisbrede NIAZ-accreditatie is een manier om je als ziekenhuis te verantwoorden naar de maatschappij. Aan het oordeel van het NIAZ kunnen derden(zorgconsumenten,

zorgverzekeraars, samenwerkingspartners, overheden en samenleving) het vertrouwen ontlenen dat de zorg reproduceerbaar en op een adequate en veilige manier wordt

53

voortgebracht. In 2014 hebben wij het besluit van het NIAZ ontvangen voor accreditatie, waar wij zeer trots op zijn.

Jaarlijks wordt door Elsevier de gids met De Beste Ziekenhuizen gepubliceerd. In 2014 zijn in totaal 91 ziekenhuizen onderzocht, waarbij wij als 8ste op de lijst zijn geëindigd, een

uitmuntende prestatie. De beoordeling heeft plaatsgevonden aan de hand van 542 indicatoren, op het gebied van medische zorg en patiëntgerichtheid.

Naast het leveren van goede zorg vinden we het belangrijk dat onze medewerkers tevreden zijn met hun werk en werkomgeving. Jaarlijks voeren wij een tevredenheidonderzoek uit onder medewerkers m.b.v. een extern onderzoeksbureau. Uit dit onderzoek is gebleken dat onze medewerkers zeer tevreden zijn met hun werk en zich goed voelen binnen ons

ziekenhuis.

Hieronder volgen de kengetallen voor 2014:

 Aantal polikliniekbezoeken 387.283 (2013: 395.097)  Aantal verpleegdagen: 134.657 (2013: 141.210)

 Aantal bedden inclusief dialyseplaatsen: 643 (2013: 642)  Aantal personeelsleden in loondienst: 2.915 (2013: 2.918)  Totaal vermogen € 293.897 (2013: € 320.817)

 Totaal bedrijfsopbrengsten € 244.543 (2013: € 235.852)  Netto resultaat € 6.989 (2013: € 12.710)

Corporate Governance, samenstelling bestuur en commissies

Uitgangspunt bij het handelen van de Raad van Bestuur in ons Ziekenhuis is de Zorgbrede Governancecode 2010. Het ziekenhuis waardeert het gedachtengoed achter de code, het ziekenhuis wil openheid bieden en in gesprek met belanghebbenden het beleid vormgeven. Volgens de statuten van het Ziekenhuis is het besturen van de stichting opgedragen aan de Raad van Bestuur, deze bestaat uit drie leden. De Raad van Toezicht heeft tot taak op het beleid van de Raad van Bestuur en op de algemene gang van zaken. De Raad van Toezicht bestaat uit een achttal leden. Om persoonlijke redenen heeft een lid besloten niet voor een tweede termijn benoemd te willen worden. De vacante positie werd in 2014 opnieuw ingevuld.

Zowel de leden van de Raad van Bestuur als de Raad van Toezicht zijn geselecteerd op kennis en ervaring door de selectie- en benoemingscommissie die bestaat uit 1 lid, de heer G.T. van Wijnen. Tevens heeft het ziekenhuis besloten per 2014 een remuneratie op te stellen welke bestaat uit twee leden, mevrouw P.J. Buiten en de heer A. van Dongen, deze commissie houdt zich bezig met de bezoldiging van de bestuurders.

Het ziekenhuis kent tevens een auditcommissie, deze heeft een adviserende taak voor de toezichthoudende rol van de Raad van Toezicht betreffende financiële aangelegenheden en de financiële verantwoording. De Auditcommissie beoordeelt onder andere de begroting en financiële verslaglegging, de jaarrekening, de externe audit en de managementletter. Ter bespreking van deze stukken is de auditcommissie in het boekjaar 2014 2x bij elkaar

gekomen. Deze commissie bestaat uit twee leden, de heer T.R. de Rooy (Leidinggevende) en mevrouw A. van den Slag (Advocaat).

54

Interne beheersing

Ons ziekenhuis is een omvangrijke, open organisatie in een dynamische omgeving. Dit brengt risico´s met zich mee, onder meer op het gebied van kwaliteit van de zorgverlening, financiën, compliance & governance, huisvesting en informatiebeveiliging. Binnen ons risicoprofiel worden de belangrijkste risico´s omschreven, waarbij deze invloed kunnen hebben op de hierboven genoemde gebieden.

Wij onderkennen de volgende risico’s:

Geen overeenkomst kunnen afsluiten met een verzekeraar met een substantieel

marktaandeel: Als een zorgverzekeraar geen contract af wil sluiten met ons

ziekenhuis, heeft dat gevolgen voor de inbaarheid van declaraties. Tevens kunnen patiënten door de zorgverzekeraar worden doorverwezen naar andere ziekenhuizen. Hierdoor wordt de begrote productie mogelijkerwijs niet behaald, waardoor inkomsten dalen.

Onjuiste medicatie: Als gevolg van onjuist voorschrijven, onjuiste bereiding of toediening kan de medicatie niet werken of averechts werken met mogelijk letsel of dood van de patiënt.

Onvoldoende gekwalificeerd personeel: Er is sprake van een krimpende arbeidsmarkt, waardoor het lastiger wordt om voldoende gekwalificeerd personeel aan te trekken. Met onvoldoende gekwalificeerd personeel kunnen fouten optreden of lopen de inkomsten terug. Verder stijgen de personeelskosten wegens wervingskosten en hogere salarissen.

Ontwikkelingen vanuit de overheid: Voor 2014 is er geen landelijk macrokorting opgelegd. Gezien de noodzakelijke landelijke bezuinigingen en een mogelijke overschrijding van het macrokader 2013 is het te verwachten dat voor 2015 een macrokorting in het verschiet ligt. Het is naar alle waarschijnlijkheid dat dit een groot impact zal hebben op de begroting.

Uitval ICT (netwerk) met verlies van data: Uitval van de informatie- en

communicatietechnologie belemmert de dagelijkse werkzaamheden sterk of maakt deze zelfs onmogelijk. Directe patiëntschade is het gevolg, omdat essentiële

patiëntgegevens als röntgenfoto’s en laboratoriumgegevens niet beschikbaar zijn. Ook schade aan managementinformatiesystemen ontstaat, waardoor adequate sturing wordt verhinderd. Individueel dramatische situaties en/of inkomstenverlies en

liquiditeitsproblemen voor de organisatie kunnen het gevolg zijn.

Niet gedekte kosten bij verlies door overschrijding begroting: Bij een structureel financieel tekort ten gevolge van systematisch grotere uitgaven dan inkomsten, ontstaat een negatieve jaarlijkse exploitatie, neemt het eigen vermogen verder af en trekken banken de financiering in. Nieuwe investeringen of verbouwingen vinden hierdoor niet meer plaats.

Niet voldoen aan wet- en regelgeving: Als we niet aan de wet- en regelgeving voldoen, dan kunnen boetes of sluiting van afdelingen met imagoverlies het gevolg zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om ingrijpen door toezichthoudende organen, zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg, waardoor sluiting van kernonderdelen kan

55

Beheersingskader

De Raad van Bestuur is verantwoordelijk voor het beheersen van de risico’s die verbonden zijn aan de activiteiten van het ziekenhuis. Ons ziekenhuis hanteert een intern

risicobeheersing- en controlesysteem om op verantwoorde wijze besluiten te nemen. Hierbij is de doelstelling om te komen tot een overzicht van belangrijke risico´s gekoppeld aan de organisatiedoelen en een uniforme aanpak van risico´s (inventarisatie, prioritering, bepalen risicoprofiel, bepalen beheersmaatregelen, bewaking).

Het beleid van ons ziekenhuis blijft er op gericht het risicomanagementsysteem voortdurend te evalueren en waar nodig te verbeteren. Door middel van een intern auditprogramma wordt vastgesteld of de huidige activiteiten op risicobeheersing voldoende zijn en een waarborg bieden dat alle kritische risico´s worden beheerst en dat doelstellingen zoals operationele excellence, interne audit, risicomanagement, compliance en integriteit bereikt worden.

De Universiteit.

Algemeen

Wij zijn een studentgerichte onderzoeksuniversiteit waar onderzoek en onderwijs nauw met elkaar zijn verbonden. Wij behoren tot de beste universiteiten van Europa en zijn actief op verschillende wetenschapsgebieden. We scheppen een intellectueel klimaat dat medewerkers en studenten inspireert en hen uitdaagt de grenzen van de persoonlijke mogelijkheden op te zoeken. Onze universiteit wil bijdragen aan de vorming van haar studenten tot gewetensvolle en maatschappelijk betrokken academici die verantwoordelijke posities willen innemen om van daaruit richting te geven aan de samenleving.

Organisatie

In 2014 is besloten de termijn van het Strategisch Plan, ‘Gedreven door kwaliteit, gericht op de toekomst’, dat begin 2009 is vastgesteld, met een jaar te verlengen tot 2016.

Zorgvuldigheid, betrouwbaarheid, eerlijkheid, onpartijdigheid en onafhankelijkheid zijn de vijf leidende principes in de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening, die de universiteit nadrukkelijk onderschrijft. De universiteit is een milieubewuste universiteit en onderneemt maatschappelijk verantwoord, we nemen duurzaamheidcriteria mee in ons dagelijks werk en in toekomstige aanbestedingen.

Prestaties

Onze universiteit heeft de afgelopen jaren de focus gelegd op kwaliteit en de zichtbaarheid daarvan: niet groter, maar beter. Mede door deze principiële keuze is het de universiteit gelukt om jaar na jaar gestaag haar positie te verbeteren. Dat geldt voor zowel onderzoek als

onderwijs. Deskundige en goed opgeleide docenten staan aan de basis van het intensieve en uitdagende onderwijs aan de universiteit. Uit onderzoek is gebleken dat de studenten het onderwijs als zeer goed waarderen. Tevens is uit onderzoeken gebleken dat onze

medewerkers zeer tevreden zijn over de organisatie. De medewerkers voelen zich op hun gemak binnen onze universiteit en zijn tevreden over hun arbeidsomgeving.

Het jaar 2014 was tevens een succesvoljaar als het gaat om het verkrijgen van belangrijke prijzen. In september mocht een vooraanstaand professor van onze universiteit de meest prestigieuze prijs voor wetenschap in Nederland in ontvangst nemen. In de lijst “De beste

Universiteiten van Nederland” van de Elsevier wordt onze universiteit beoordeeld als de beste

56

Hieronder volgen de kengetallen voor 2014:

 Aantal eerstejaars studenten: 4.500 (2013: 4.150)  Aantal ingeschreven studenten: 18.000 (2013: 17.400)  Aantal personeelsleden in loondienst: 5.050 (2013: 5.010)  Totaal vermogen € 495,5 miljoen (2013: € 477,2 miljoen)

 Totaal bedrijfsopbrengsten € 541,7 miljoen (2013: € 525,8 miljoen)  Netto resultaat € 5,2 miljoen (2013: € 15,1 miljoen)

Corporate Governance, samenstelling bestuur en commissies

De Raad van Bestuur van de Universiteit bestaat uit drie leden en is belast met de dagelijkse leiding van onze organisatie. In verband met terugtreding van de heer R.G. Kruijk, is per 1 januari 2014 de heer G. van den Berg benoemd tot nieuw lid van het bestuur. De Raad van Toezicht bestaat uit een achttal leden en is belast met het toezicht houden op het beleid van de Raad van Bestuur en de algemene gang van zaken. Naar oordeel van het bestuur wordt

middels de samenstelling van het bestuur de in de Governancecode Universiteiten vereiste onafhankelijkheid geëerbiedigd. Zowel de leden van de Raad van Toezicht als de leden van de Raad van Bestuur laten zich leiden door de in Vereniging van Universiteiten (VSNU) verband afgesproken ‘Code goed bestuur universiteiten’.

Het bestuur kent een auditcommissie, bestaande uit twee leden, de heer T.R. Duinbosch (Psycholoog) en mevrouw A. Bergsma (Leidinggevende) Deze commissie heeft tot doel het toezien en adviseren op het gebied van het financiële verslaggevingsproces, de

accountantscontrole, het beoordelen van de begrotingen en het waarborgen van een adequate interne beheersing. De belangrijkste taken bestonden uit; voorbereiding van en advisering over de financiële documenten (Jaarrekening 2013, begroting 2015, managementletter van de accountantsorganisatie) en toezien op grote investeringsbeslissingen. Ter bespreking van deze stukken is de auditcommissie in het boekjaar 2014 2x bij elkaar gekomen.

De Remuneratiecommissie, die bestaat uit S.T. Bezemer en de heer T.A. Adema, is belast met het opstellen van procedures en het bepalen van de honorering van de bestuurders. Daarnaast kent de universiteit een selectie- en benoemingscommissie bestaande uit 1 lid, mevrouw M.L. Wijnenburg, ten einde het opstellen van selectiecriteria en benoemingsprocedures inzake commissarissen en bestuurders.

Interne beheersing

Het besturingsmodel van onze universiteit is gericht op de beheersing van de risico’s voor de instelling en op het verschaffen van een redelijke (maar geen absolute) zekerheid over de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van de taakuitvoering. Het College van Bestuur onderkent dat zich altijd onvoorziene omstandigheden kunnen voordoen en er altijd risico’s overblijven. Deze onderkenning is een belangrijk element in het risicomanagement, dat onderdeel vormt van het integraal management en is gericht op het reduceren, vermijden en verzekeren van risico’s maar ook op het aanvaarden van restrisico’s.

57

Beheersingskader

Onze universiteit hanteert een intern risicobeheersing- en controlesysteem om op verantwoorde wijze besluiten te nemen. Hierbij is de doelstelling om te komen tot een

overzicht van belangrijke risico´s gekoppeld aan de organisatiedoelen en een uniforme aanpak van risico´s (inventarisatie, prioritering, bepalen risicoprofiel, bepalen beheersmaatregelen, bewaking).

Het College van Bestuur is verantwoordelijk voor het beheersen van de risico’s die verbonden zijn aan de activiteiten van de universiteit. Het beleid van onze universiteit blijft er op gericht het risicomanagementsysteem voortdurend te evalueren en waar nodig te verbeteren.

In document Master Thesis Accountancy (pagina 50-57)