• No results found

4.2.1.1 ‘Empathie en eerlijkheid’

Jongerenwerk:

-

“We profiteren van hun ervaring en kennis als zij jongeren op weg helpen of optreden als coach van nieuwe ondernemers.” (p18)

-

“Jongeren die dreigen uit te vallen krijgen een eigen coach of studiebegeleider.” (p29)

-

“Dag in, dag uit helpen zij onze kinderen op weg.” (p9)

-

“Flexibel beroepsonderwijs helpt de verdwaalde jongere de weg terug naar school en werk te vinden.” (p9)

-

“In samenwerking met welzijns- en buurtwerk krijgen scholen de ruimte en de middelen om jongeren met problemen perspectief te bieden en hen een goede start op de arbeidsmarkt te geven.” (p21)

Meer kansen en mogelijkheden voor achterstandskinderen

-

“Voortaan worden docenten die aan veel scholieren met achterstanden of moeilijk lerende jongeren onderwijs geven, beter betaald.” (p9)

-

“Scholen met veel achterstandsleerlingen krijgen extra geld.” (p9)

-

“Leraren worden beter betaald, vooral de leraren die onderwijs geven aan veel scholieren met achterstanden of moeilijk lerende jongeren.” (p29)

Voorschool

-

“Voor jonge kinderen met een (taal-) achterstand moet de voorschool beschikbaar komen.” (p9)

-

“Er komen in het hele land voorscholen om achterstanden bij peuters te bestrijden en te voorkomen.” (p29)

Deze fragmenten laten zien dat de regering een belangrijke rol speelt op het gebied van sociale programma’s. Mensen in de samenleving die een achterstand hebben opgelopen zijn volgens het ‘Nurturing Parent Model’ ‘benadeeld’ en verdienen het om geholpen te worden. Hierdoor is Groen Links ook op zoek naar een balans: ze pleitten voor gelijke kansen, voor iedereen (‘promoting fairness’). De bijbehorende overkoepelende metaforen zijn:

MORALITYISEMPATHY’;

MORALACTIONISNURTURANCE’;

MORALITYISSELF-DEVELOPMENT’;

PEOPLENEEDINGHELPARECHILDRENNEEDINGNURTURANCE’;

MORALITYISFAIRDISTRIBUTION’.

-

“Niemand wordt afgeschreven. […] “Veel mensen worden te snel afgeschreven.” (p16)

-

“Wij stellen een sociale en flexibele AOW voor die ouderen niet afschrijft, maar uitnodigt tot langer doorwerken, ook na hun 65ste.” (p25)

Groen Links spreekt in deze fragmenten over het ‘afschrijven’ van mensen. Zij zien dit als iets onwenselijks. De conceptuele metafoor die wordt afgewezen luidt daarom: MENSEN ZIJN BEDRIJFSMIDDELEN (DIE JE KUNT AFSCHRIJVEN). De partij komt op voor de mensen die te snel worden afgekeurd en stimuleert een socialere en flexibelere AOW. De aandacht gaat dus wederom uit naar een sociaal vangnet. De overkoepelende metafoor is ‘MORALITYISEMPATHY’. In dit geval is er sprake van empathie richting mensen die – volgens Groen Links – onterecht behandeld worden.

-

“Honderdduizenden staan nu wel aan de kant. Zij zitten gevangen in armoede of werkloosheid.” (p15)

-

“Voor velen zit de arbeidsmarkt op slot.” (p15)

Deze fragmenten schilderen werklozen af als (passieve) slachtoffers van een situatie, ‘gevangen in armoede’. Werklozen worden gezien als onschuldige mensen die geholpen moeten worden6. De overkoepelende metafoor is: ‘PEOPLENEEDING HELPARECHILDRENNEEDING NURTURANCE’ en ‘MORALITYIS FAIR DISTRIBUTION’. Interessante conceptuele metaforen in deze fragmenten zijn: ARMOEDE IS EEN 6 Zie paragraaf 4.2.3 voor een verdergaande analyse van deze fragmenten in de vorm van een ‘blend’.

GEVANGENIS en WERKLOOSHEID IS EEN GEVANGENIS. Dit zijn submetaforen van: DE ARBEIDSMARKT ISEEN CONTAINER.

-

“Asielzoekers mogen niet worden afgeschoven naar landen buiten de Europese Unie.” (p28)

-

“Preventief fouilleren in hele woonwijken en de algemene identificatieplicht zijn niet effectief. Dergelijke maatregelen zetten eerder mensen met een andere kleur of andere kleding in een hoek of tasten de privacy teveel aan.” (p21)

Groen Links past in deze fragmenten het principe ‘verzet tegen uitbuiting en onderdrukking van groepen en volkeren’ toe, uit het beginselprogramma. De partij besteedt in het verkiezingsprogramma uitdrukkelijk aandacht aan zwakke groepen in de samenleving die kwetsbaar zijn voor onderdrukking, zoals asielzoekers of mensen met een andere kleur of kleding. De partij komt op voor deze mensen. De overkoepelende metafoor is: ‘PEOPLE NEEDING HELP ARE CHILDRENNEEDINGNURTURANCE’.

-

“Vermogen wordt zwaarder belast bij mensen met veel vermogen.” (p37)

-

“Grote erfenissen worden zwaarder belast door de belasting meer afhankelijk te maken van de omvang van de erfenis.” (p37)

Groen Links vindt dat mensen die veel verdienen, ook meer belasting moeten betalen (in plaats van minder, zoals bij de SGP): hun vermogen moet zwaarder worden belast. Linkse partijen beschouwen belastingverlaging voor de rijken als immoreel omdat deze maatregel mensen helpt die geen hulp nodig hebben. George Lakoff spreekt in dit verband over de metafoor ‘TAXATIONISAN INFLICTION’ (2002:189). Oftewel, belasting is iets dat je wordt aangedaan door iemand. Mensen met veel vermogen die meer belasting moeten betalen van Groen Links, worden dus gezien als ‘mensen die je iets aan kunt doen’: mensen met geld zijn de ‘bad guys’. Wederom is sprake van ‘empathic behaviour’ en ‘promoting fairness’, omdat Groen Links de rijken meer belasting wil laten betalen; dit zorgt weer voor meer balans tussen arm en rijk. De overkoepelende metafoor is: ‘MORALITYISFAIRDISTRIBUTION’.

De visie van Groen Links op belasting uit zich ook in de conceptuele metafoor. Ze worden hier genoemd, omdat ze een directe uiting zijn van de ideologie en het ‘Nurturing Parent Model’ vertalen naar een concreet standpunt. Vermogen is iets dat je kunt ‘belasten’, oftewel, zwaarder kunt maken. In dit geval is dat iets negatiefs voor de rijken, de mensen met veel vermogen. Ook grote erfenissen worden ‘verzwaard’: zwaarder belast. De bijbehorende conceptuele metafoor – op mesoniveau – luidt: BELASTINGISEENZWAARFYSIEKOBJECT.