• No results found

Een concept voor het uitbreiden van draadloze netwerken

In document Draadloos Tilburg (pagina 30-35)

Gedurende het vooronderzoek is gebleken dat bij het realiseren van HotCity rekening gehouden moet worden met bereik, kosten en inkomsten. Het bereik en de kosten zullen voor een groot deel worden bepaald door het ontwerp van het netwerk, welke in dit hoofdstuk toegelicht zal worden.

Initiatie Vooronderzoek Definitie Verdieping Realisatie Nazorg

HOOFDSTUK 6» HET TILBURGSE ONTWERP

Om tot een gedegen ontwerp te komen moet rekening worden gehouden met de doelstellingen van het netwerk en het beoogde gebruik ervan. In hoofdstuk 5 werd geconcludeerd dat dekking cruciaal kan zijn, maar de mate waarin het belangrijk is verschilt per beoogd doel van HotCity.

De eerder aangehaalde doelstelling was dat hulpdiensten als de politie, ambulances en brandweer gebruik moeten kunnen maken van het netwerk om gegevens op te vragen of te versturen. In hoofdstuk 5 is geconcludeerd dat hulpdiensten niet afhankelijk kunnen zijn van een netwerk wat niet volledig functioneert en niet overal beschikbaar is, waarvoor dekking dus cruciaal zou zijn in heel Tilburg.

Het hebben van een dergelijk dekkingsniveau is een ideaalbeeld en zal, gezien het feit dat Gemeente Tilburg niet van plan is om miljoenen euro's uit te geven aan het netwerk, nooit gerealiseerd worden. Daarnaast is het zinloos om complete dekking over Tilburg te realiseren, gezien Wi-Fi vanuit een technologisch oogpunt binnen een aantal jaren (waarschijnlijk) ingehaald zal worden door de ontwikkelingen in de mobiele telefonie markt1 5. In overleg met de

betrokkenen van het project is dan ook de keuze gemaakt om deze doelstelling te laten vervallen. Binnen de MoSCoW methode valt deze doelstelling vanaf dit moment dus onder "Won't have." De volgende doelstellingen blijven over:

•Het aanbieden van een infrastructuur voor gebruik binnen de overheid.Naast gebruik binnen stadskantoren, kan het gebruikt worden door controlediensten en voor extra flexibel cameratoezicht.

•Het aanbieden van infrastructuur om mobiel werken mogelijk te maken voor burgers.

Het hebben van een publiek draadloos netwerk op drukbezochte plaatsen is aantrekkelijk voor toeristen, en geeft Tilburgers en studenten de vrijheid om op bijvoorbeeld een terras of plein wat werk te kunnen verrichten.

•Het bouwen van een mobiel informatie platform voor Tilburg. De nadruk ligt hierbij op informatie over wat er in Tilburg te vinden en te beleven is.

•Het promoten van Tilburg voor toeristen, Tilburgers en studenten.

Het verdwijnen van de doelstelling om het netwerk beschikbaar te stellen voor hulpdiensten heeft directe gevolgen op het ontwerp van het netwerk. De bovengenoemde doelstellingen vereisen namelijk geen stadsbreede signaaldekking. Het is eenvoudiger en goedkoper om 1 km2 (de

geschatte oppervlakte van het centrum van Tilburg) van dekking te voorzien, dan 88 km2 (de

6.1 PROEF DRAADLOOS TILBURG

Vanaf mei 201 0 is Gemeente Tilburg bezig met een proef in het centrum. Het doel van deze proef was het opdoen van ervaring met de technische werking van het netwerk en enkele toepassingen ervan. Hiervoor werden 1 0 hoogwaardige Access Points beschikbaar gesteld ten behoeve van de pilot, op de volgende locaties:

• het Piusplein;

• het Pieter Vreedeplein; • de Vijfsprong; • de Oude Markt; • het Koningsplein; • het Stadhuisplein; • de Paleisring; • de Heuvel; • de Korte Heuvel; • het NS Station.

De bovengenoemde tien locaties zijn drukbezochte pleinen in Tilburg waar veel mensen doorheen lopen of tijd doorbrengen. Deze locaties zijn dus uiterst geschikt voor een proefopstelling. De locaties liggen aan de rand van het Centrum, maar het zou wenselijk zijn als HotCity ook beschikbaar is binnen het Centrum zelf. Hier komt het uitbreidingsconcept van Gemeente Tilburg aan te pas.

6.2 HET UITBREIDINGSCONCEPT

In het vorige hoofdstuk is vastgesteld dat één van de knelpunten bij het creëren van een grootschalig draadloos netwerk het kostenplaatje is. Gemeente Tilburg heeft een uitbreidingsconcept bedacht wat gebruik maakt van reeds bestaande netwerken in de omgeving: het Tilburgse Ontwerp.

Het gaat hierbij niet alleen om het hergebruiken van bestaande draadloze netwerken, maar ook het glasvezelnetwerk wat de gemeente in eigendom heeft. Hieronder vallen in totaal dus de netwerken van parkeergarages, stoplichten, winkelcentra, horecagelegenheden, publieke ruimten zoals de bibliotheek, bedrijven in de binnenstad, maar ook de netwerken van inwoners van Tilburg. Dit heeft grote voordelen.

HOOFDSTUK 6» HET TILBURGSE ONTWERP

Initiatie Vooronderzoek Definitie Verdieping Realisatie Nazorg

De gemeente hoeft niet te investeren in het aanschaffen en installeren van eigen Access Points om de gehele binnenstad te voorzien van draadloze dekking. De gemeente kan een aantal eigen Access Points op strategische plaatsen installeren, zoals dat bij de pilot van het project al is gedaan, en deze koppelen met de reeds aanwezige Access Points in de omgeving.

HOOFDSTUK 6» HET TILBURGSE ONTWERP

De uitbreiding is universeel. Alle parkeergarages in Tilburg zijn onderling middels glasvezelkabels met elkaar verbonden. Wanneer HotCity binnen één parkeergarage werkt, werkt het via deze glasvezelverbinding meteen op alle locaties, zolang daar een Access Point wordt geïnstalleerd. Het zelfde geldt voor Bibliotheek Midden-Brabant, waarvan alle 8 vestigingen in Tilburg door middel van het glasvezelnetwerk met elkaar zijn verbonden.

HotCity AP

Thuisnetwerken

Het uitbreidingsconcept is in het figuur hierboven schematisch weergegeven. De blauwe vlakken representeren het draadloze bereik van een Access Point, waarbij de kleine stippen in het midden de Access Points zelf respresenteren. De HotCity Access Points zijn aangegeven middels het label "HotCity AP". Onder "thuisnetwerken" vallen zowel netwerken van inwoners als van bedrijven. Wanneer een Access Point binnen het bereik van een ander Access Point valt, kan een onderlinge koppeling tot stand gebracht worden. Een signaal van de HotCity zender links in de illustratie kan dan, ondanks het beperkte bereik, toch bij alle "thuisnetwerken" komen, doordat deze netwerken de signalen aan elkaar door kunnen geven. Verder zijn de HotCity Access Points onderling verbonden door middel van de eerder genoemde glasvezelkabels, in het schema aangegeven met de witte lijnen.

1

2

HotCity AP HotCity AP

Bibliotheek Midden-Brabant A Bibliotheek Midden-Brabant B

HOOFDSTUK 6» HET TILBURGSE ONTWERP

6.3 VEREISTEN

Om het Tilburgse Ontwerp te kunnen realiseren zijn een aantal dingen noodzakelijk.

•Particuliere Access Points die het realiseren van het ontwerp ondersteunen.De Access Points welke aan HotCity gekoppeld dienen te worden dienen de mogelijkheid hebben om zich te kunnen identificeren via meerdere netwerknamen, ook wel SSID's (Service Set Identifier) genoemd. Middels deze SSID's worden draadloze netwerken van elkaar onderscheiden. Dat geeft de eigenaar de mogelijkheid om een eigen privé netwerk te behouden en een tweede, open netwerk beschikbaar te stellen voor HotCity.

•De bovengenoemde Access Points moet de mogelijkheid bieden om dataverkeer draadloos door te sturen naar de Access Points van de gemeente.Het mag daarbij niet uitmaken of dat een rechtstreekse draadloze verbinding is of dat het eerst via andere particuliere Access Points moet stromen.

•Een duidelijke aanmeldprocedure voor bedrijven of inwoners waarin zij aangeven hun Access Point te willen delen met HotCity.Enerzijds is dit om officieel communicatie te voorzien tussen hen en de gemeente. Anderzijds kan het inzicht geven in de

dekkingsgraad en dus de dichtheid van de netwerkdekking. Via deze

aanmeldprocedure kan ook gecontroleerd worden of de apparatuur van de eigenaar geschikt is voor koppeling met HotCity.

•Medewerking van (horeca) bedrijven.Vooral in de binnenstad is dit van belang, omdat daar veel (horeca) bedrijven gevestigd zijn. Hun medewerking zou enorm kunnen bijdragen bij de uitbreiding van HotCity, maar er moet voor hun dan wel iets tegenover staan.

In het volgende hoofdstuk wordt gekeken of deze eisen technisch haalbaar zijn.

HOOFDSTUK 7

In document Draadloos Tilburg (pagina 30-35)