• No results found

Conclusies en aanbevelingen

In document Draadloos Tilburg (pagina 53-55)

De afstudeeropdracht betrof, zoals beschreven in hoofdstuk 3, het onderzoeken van ervaringen van andere steden bij het bouwen van een grootschalig draadloos netwerk. Daarnaast is gekeken naar de haalbaarheid van het uitbreidingsproces wat Gemeente Tilburg voor ogen had: het uitbreiden door aanwezige particuliere Access Points in de stad te hergebruiken.

Aangezien draadloze netwerken bekend staan om het feit dat ze een uitdaging zijn om te bouwen, is het van groot belang dat, vooral met een relatief klein budget van €1 30.000, de gemeente op de hoogte is van wat de uitbreidingsmogelijkheden van het netwerk zijn.

Het netwerk kan op twee manieren worden uitgebreid: bedraad en draadloos. Het is sterk aan te raden om het netwerk uit te breiden via het bedrade glasvezelnetwerk wat door heel Tilburg beschikbaar is. Het draadloos uitbreiden van het netwerk brengt namelijk het een en ander met zich mee. Allereerst wordt de snelheid van het netwerk vertraagd naarmate meer Access Points draadloos met elkaar worden gekoppeld. Particuliere Access Points zijn, in vergelijking met professionele apparatuur, niet voorzien van sterke antenne's. Het bereik van deze Access Points is dan ook niet erg groot. Voor het draadloos uitbreiden is de eis dat de nieuwe Access Points binnen het bereik van bestaande Access Points worden geplaatst. Ze moeten namelijk het signaal op kunnen vangen voordat ze het opnieuw kunnen versturen. Glasvezel ligt door heel Tilburg, waarmee dat probleem wordt ontlopen. Dat maakt het draadloze uitbreidingsconcept ongeschikt als primaire uitbreidingsmethode. Wel kan het worden gebruikt als methode om de dichtheid van het netwerk te versterken. Op plaatsen waar signaal eigenlijk te wensen over laat, kan een particulier Access Point worden geplaatst.

Uit het vooronderzoek is gebleken dat het opzetten van een grootschalig draadloos netwerk een kostbare aangelegenheid is. In het kader van kosten is het sterk aan te raden om HotCity langzaam uit te breiden door Access Points te installeren op plaatsen waar veel menselijk verkeer is. Uitbreiding is echter overbodig als HotCity niet veel gebruikt wordt. Vanuit dat oogpunt is het advies om het grootste deel van de moeite eerst te steken in het opbouwen van het informatie platform. Door het aanbieden van aantrekkelijke informatie door middel van HotCity zal men de behoefte krijgen aan bereik op meerdere plaatsen in de stad. Vanaf dat moment is het verantwoord om extra te investeren in het uitbreiden van bereik. Als Tilburgers willen bijdragen aan de dichtheid van het netwerk is dat vervolgens mogelijk én meer dan welkom.

In het kader van beheer is het zeer aan te raden om aan te sluiten bij de adviezen van HotCity S.A. en Telindus Luxemburg. Het opzetten van een losse entiteit om beheer en doorontwikkeling van HotCity van de gemeente weg te nemen is noodzaak. De gemeente beschikt niet over de middelen en mankracht om HotCity "up and running" te houden. Ook is het een enorme uitkomst om samen te kunnen werken met internet providers. Hiermee wordt het animo voor HotCity vergroot en zouden de providers enorm kunnen helpen bij het beheer.

Dit hoofdstuk biedt mij de mogelijkheid om te reflecteren op het verloop van de afstudeeropdracht. De afstudeeropdracht begon voor mijn gevoel al bij het sollicitatiegesprek met mijn bedrijfsbegeleider Michel Blezer. Ik had me vooraf voorbereid op een gesprek waarin mij vragen zouden worden gesteld, maar dat was niet het geval. Ik werd door Michel met open armen ontvangen en hij heeft me direct ingelicht over het concept van Draadloos Tilburg en wat de gemeente graag van mij zou ontvangen aan het einde van mijn afstudeerperiode. Ook mijn werkplek heeft hij me meteen laten zien. Dit gaf mij een indruk van een hele open en informele werksfeer, welke ik gedurende de hele afstudeerperiode als zeer prettig heb ervaren.

Niet lang nadat dit gesprek plaats had gevonden kreeg ik toestemming vanuit school om mij tussen de ambtenaren van Gemeente Tilburg te mengen. Ik heb dit met veel vrijheid kunnen doen en ben direct begonnen met het opstellen van een projectplan. Al vroeg kwam ik erachter dat ik sceptisch werd over de uitbreiding van het draadloos netwerk zoals de gemeente dat voor ogen had. In overleg hebben we er toen voor gekozen om de opdracht om te vormen tot een haalbaarheidsonderzoek. Achteraf is dit een goede keuze geweest. Ik ondervond vrij snel dat een hoop dingen niet mogelijk waren of enorme investeringen zouden vereisen, waar geen budget voor beschikbaar was. Ook vanuit een technische invalshoek bleek niet alles zo ideaal te zijn als vooraf werd gedacht. Dit waren voor zowel mijzelf als de gemeente de belangrijkste leermomenten bij deze afstudeeropdracht.

Hierdoor heb ik het gevoel gekregen dat mijn bijdrage aan de pilot Draadloos Tilburg significant is. Het weten dat je een steentje bijdraagt in een organisatie is voor mij erg belangrijk. Door aan te geven wat niet mogelijk is, hebben we een duidelijker beeld gekregen over wat wél mogelijk is en waar we ons als gemeente op moeten richten.

De stagebegeleiding was over het algemeen goed. Het nadeel van het werken onder de vleugel van adviseurs is dat ze veel afwezig zijn voor vergaderingen en bijeenkomsten. Ondanks het feit dat mijn begeleider het altijd enorm druk heeft gehad, heeft hij toch regelmatig tijd vrij kunnen maken om het project met mij te bespreken. Hij heeft me zijn visie kunnen geven op de onderzoeksresultaten waar ik vaak mee naar zijn werkplek kwam. Ook heeft hij altijd mijn vragen kunnen beantwoorden en mij een duwtje in de juiste richting kunnen geven.

In document Draadloos Tilburg (pagina 53-55)