• No results found

e.r. plicht grote (stedelijke) ontwikkelingen

3.| Marktverkenning en economie

M. e.r. plicht grote (stedelijke) ontwikkelingen

Bij het mogelijk maken van een ontwikkeling dient rekening gehouden te worden of het voeren van een m.e.r.-procedure wettelijk verplicht is of dat het strategisch gezien verstandig is een m.e.r.-procedure te doorlopen. Afhankelijk van de activiteit (bijv. een attractiepark) kan het zo zijn dat namelijk geen sprake meer is van een vormvrije m.e.r.-beoordelingsplicht, maar van een plan-m.e.r.-plicht. Dit zijn trajecten welke een (forse) impact kunnen hebben op de (financiële) planning van een initiatief.

Ruimtelijke impact voorgestelde ingrepen

In het masterplan worden verschillende ingrepen voorgesteld voor de ontwikkeling van recreatieve- én natuurkwaliteiten in het buitengebied van gemeente Valkenswaard. Om het effect van de ingrepen vanuit juridisch-planologisch oogpunt te beoordelen is onderstaande tabel opgesteld. De tabel geeft per ingreep een potentieel ruimtelijk effect weer, een toelichting op dit effect en een beschrijving van aandachtspunten ofwel benodigde vervolgstappen die nodig zijn om de ingreep te realiseren. Des te meer belangen betrokken zijn bij een bepaalde ontwikkeling, des te meer zaken betrokken dienen te worden bij een herziening van het bestemmingsplan.

1 2

3

4

5

6 7 9

9 10

11

12 14

15 15

16

25

26

18

19

20

21 22

23

24

17

13

8 6

Nr. Ingreep Waarom? Aandachtspunten 1. Leisure ontwikkeling Het realiseren van een leisure zone is

gelegen in de NNB. In natuurgebieden geldt een zwaar beschermingsregime en daarmee ook een zware motivatieplicht of een dergelijke functie aanvaardbaar geacht wordt door de provincie.

De impact van een nieuwe leisure ontwikkeling is dermate groot, dat een concrete visie en initiatief noodzakelijk is om een dergelijke ontwikkeling te kunnen laten slagen. Een bestemmingsplanherziening en fasering wordt afgestemd op het concrete initiatief.

2. Entreeplein Hoe ruimer de bestemming, des te groter de kans dat het mogelijk is om een entreeplein mogelijk te maken middels het vigerende bestemmingsplan. Een bestemming Recreatie laat meer functies toe, dan bijvoorbeeld een bestemming Bos.

Dit is afhankelijk van het uiteindelijk initiatief en uiteindelijke locatie.

- Het bestemmingsplan ‘Eurocircuit’ is nog niet vastgesteld en nu volop in voorbereiding.

- Een bestemming Sport laat meer functies toe, dan bijvoorbeeld een bestemming Bos.

- Wanneer het entreeplein (ook) gerealiseerd wordt op grondgebied van gemeente Bergeijk, dienen zij (procedureel) ook betrokken te worden bij het initiatief.

3. Ontsluiting De ontsluiting van de leisurezone dient in samenhang bezien te worden met de ontwikkeling van het Eurocircuit en de Leisurezone.

Ontwikkelingen in de paardensector rondom de Maastrichterweg worden gestimuleerd door de gemeente en door snellere procedures en ruime gebruiks- en bouwmogelijkheden in het (in voorbereiding zijnde) bestemmingsplan Buitengebied.

Nieuwvestiging is uitgesloten in het buitengebied in het provinciaal beleid.

Milieu wet- en regelgeving in combinatie met de Verordening zijn mede bepalend voor het slagen van het initiatief.

De Verordening ruimte maakt geen (nieuw) vestiging mogelijk van een overige agrarische functie, wel is uitbreiding of omschakeling mogelijk in de groenblauwe mantel. In gemengd landelijk gebied is het tevens mogelijk om een paardenhouderij te vestigen.

5. Herinrichting boulevardprofiel (o.a.

rotondes)

Wanneer de herinrichting binnen de bestemming ‘Verkeer’ plaatsvindt, is de herinrichting van het boulevardprofiel (o.a.

rotonde) onder voorwaarden mogelijk.

Bij een dergelijk herinrichtingsproject dient de verkeerskundige, ecoloog, akoesticus en/of een medewerker van openbare ruimte betrokken te worden.

6. Nieuwe recreatieve routes ( incl. plaatsen van een brug over de Dommel)

Met de aanleg van een brug zullen

bewegingen van recreanten door het gebied veranderen. Het realiseren van een brug op deze locatie kan mogelijk meer mensen naar een kwetsbaar gebied leiden. De brug zelf kan mogelijk van invloed zijn op de ecologie van de beek.

Nader onderzoek moet uitwijzen welke effecten de brug heeft op vervoersstromen in en rondom de beschermde natuurgebieden. Ook dient er hier te worden gekeken naar de mogelijk impact van de brug op de ecologie van de beek.

< Regiekaart voor planologische aandachtspunten. Nummers corresponderen met tabel.

7. Recreatieve knoop met horeca

Beleidsmatig wordt door de gemeente bij de Natuurpoorten wordt vooral de ontwikkeling van een (unieke) horecafunctie geambieerd.

Echter zijn deze functies strak begrensd in het bestemmingsplan en gelegen in groenblauwe mantel/NNB.

Nieuwvestiging is uitgesloten in het buitengebied in het provinciaal beleid.

Vestiging, uitbreiding of omschakeling mogelijk onder voorwaarden in de groenblauwe mantel en gemengd landelijk gebied.

Let op wanneer een gebied in het NNB is gelegen, hier geldt een zwaar beschermingsregime.

8. Recreatieve knoop met zitgelegenheid

Wanneer enkel voorzien wordt in een kleinschalige voorziening enten behoeve van extensieve dagrecreatie (bankje, prullenbak), dan maakt het bestemmingsplan dit mogelijk.

Bij een dergelijk herinrichtingsproject dient het Waterschap, de verkeerskundige, medewerker openbare ruimte en/of beheer betrokken te worden.

9. Ecologische verbindingszones

Vanuit natuurlijke waarden bezien is dit een positieve ontwikkeling, maar de bestaande functies zijn hierin bepalend.

Aan de boulevard zijn diverse functies (paardenhouderijen, woningen) gelegen.

- Grondeigendommen (bestaande rechten) en daarmee de medewerking van de eigenaar zijn bepalend voor de realisatie van het initiatief

- Onderzocht zal moeten in hoeverre deze ingreep bijdraagt aan de doelstellingen N2000, en welke type natuur hier gerealiseerd kan worden.

10. Realiseren parkeerplaats (incl.

HOV)

Afhankelijk van de locatie heeft dit een grote of kleine impact. Zeer waarschijnlijk zal de parkeerplaats gesitueerd worden in een locatie in de groenblauwe mantel, aangezien mensen nabij de natuur willen kunnen parkeren. In dit geval kan een parkeerplaats nabij de NNB via licht en geluid leiden tot verstoring van flora en fauna.

Nader onderzoek moet meer zeggen over inrichtingseisen voor parkeerplaats en

daadwerkelijke effectiviteit. Daarnaast is overleg met de provincie nodig voor toetsing aan NNB.

11. Organische groei beleidsmatig gestimuleerd, maar zijn strak begrensd in het bestemmingsplan en bijna allen gelegen in groenblauwe mantel/NNB waardoor een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk is wanneer een bedrijf wil groeien zowel in het oppervlak bouwwerken als gebruik.

Recreatieve nevenfuncties zijn onder voorwaarden binnenplans mogelijk.

Wanneer het plan passend is in de visie van de gemeente/Provincie/Waterschap kan onder voorwaarden afgeweken worden om organische groei mogelijk te maken.

12. Realiseren parkeerplaats (incl.

HOV)

Afhankelijk van de locatie heeft dit een grote of kleine impact. Zeer waarschijnlijk zal de parkeerplaats gesitueerd worden in een locatie in de groenblauwe mantel, aangezien mensen nabij de natuur willen kunnen parkeren. In dit geval kan een parkeerplaats in de groenblauwe mantel leiden tot verstoring van flora en fauna.

Nader onderzoek moet meer zeggen over inrichtingseisen voor parkeerplaats en daadwerkelijke effectiviteit.

Door de uitbreiding van infrastructuur en grote impact op de verkeersafwikkeling van het omliggende gebied is een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk.

Provincie Noord-Brabant is bevoegd gezag voor de Luikerweg. Gemeente is belanghebbende.

14. Organische groei beleidsmatig gestimuleerd, maar zijn strak begrensd in het bestemmingsplan en bijna allen gelegen in groenblauwe mantel/NNB waardoor een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk is wanneer een bedrijf wil groeien zowel in het oppervlak bouwwerken als gebruik.

Recreatieve nevenfuncties zijn onder voorwaarden binnenplans mogelijk.

Wanneer het plan passend is in de visie van de gemeente/Provincie/Waterschap kan onder voorwaarden afgeweken worden om organische groei mogelijk te maken.

Het verwijderen van verharding en het verminderen van recreatie-bewegingen door kwetsbare Natura 2000 gebieden is potentieel positief voor instandhoudingsdoelstellingen.

Wel is hiervoor een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk.

Er moet worden onderzocht in hoeverre deze ingreep bijdraagt aan de doelstellingen van Natura 2000.

Toetsing aan NNB in kader van saldobenadering.

16. Kleinschalig landschaps-versterking

Met het realiseren van een heidelandschap en kleinschalige landschapsversterking in het agrarische landschap op deze locatie ontstaat er een nieuwe stapsteen voor de verbinding van de natuurgebieden de Malpie en de Plateaux. Een toename aan natuurlijk landschap en de verbinding hiervan draagt bij aan robuuste ecosystemen.

- Nader onderzoek moet uitwijzen hoe belangrijk deze locatie is in de beoogde verbinding en welke landschapsversterkingen nodig zijn voor optimaal effect.

- Grondeigendommen (bestaande rechten) zijn bepalend voor de realisatie van het initiatief

17. Reconstructie van Natura 2000 voor het verwijderen van bestaande fiets/

voetpaden.

Het verwijderen van verharding en het verminderen van recreatie-bewegingen door kwetsbare Natura 2000 gebieden is potentieel positief voor instandhoudingsdoelstellingen.

Wel is hiervoor een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk.

Er moet worden onderzocht in hoeverre deze ingreep bijdraagt aan de doelstellingen van Natura 2000.

Toetsing aan NNB in kader van saldobenadering.

Met het realiseren van een ecologische verbinding op deze locatie ontstaat er een nieuwe stapsteen voor de verbinding van de natuurgebieden van de Plateaux en Bergeijk. Een toename aan natuurlijk landschap en de verbinding hiervan draagt bij aan robuuste ecosystemen.

Nader onderzoek moet uitwijzen hoe belangrijk deze locatie is in de beoogde verbinding en welke landschapsversterkingen nodig zijn voor optimaal effect.

- Grondeigendommen (bestaande rechten) zijn bepalend voor de realisatie van het initiatief - Provincie Noord-Brabant is bevoegd gezag m.b.t. de N69. Gemeente is belanghebbende.

19.

&

20.

Ecoduiker Luikerweg midden en - noord

De ecoduiker dient in samenhang bezien te worden met de ontwikkeling van nr. 15 en 19

Provincie Noord-Brabant is bevoegd gezag voor de Luikerweg. Gemeente is belanghebbende.

21. Herinrichting van verkeerslint Borkel-Schaft om doorgaand verkeer te mijden en bestemmingsverkeer te bevorderen.

Wanneer de herinrichting binnen de bestemming ‘Verkeer’ plaatsvindt, is de herinrichting van de bestaande wegenstructuur onder voorwaarden mogelijk.

Bij een dergelijk herinrichtingsproject dient de verkeerskundige, ecoloog, akoesticus en/of een medewerker van openbare ruimte betrokken te worden.

Door de uitbreiding van infrastructuur en grote impact op de verkeersafwikkeling van het omliggende gebied is een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk.

Provincie Noord-Brabant is bevoegd gezag voor de Luikerweg. Gemeente is belanghebbende.

23. Afsluiten van alle op en afritten en bijbehorende (parkeer) voorzieningen

Het verminderen van verstoring en de mogelijkheden om het oppervlak Natura 2000 uit te bereiden leidt in potentie tot een gunstig effect, zowel op gebied van ecologie als verkeer.

- Onderzocht zal moeten in hoeverre deze ingreep bijdraagt aan de doelstellingen Natura 2000, en welke type natuur hier gerealiseerd kan worden.

- Geadviseerd wordt om dit in samenhang te doen met de realisatie van een nieuwe parkeerplaats omdat zo het meest gemakkelijk rechten uitgewisseld kunnen worden.

Naast de Luikerweg bevindt zich in de bestaande situatie een fietspad.

Wanneer het gaat om herprofilering binnen de bestemming ‘Verkeer’ is herinrichting onder voorwaarden mogelijk.

Wanneer de verbinding buiten de bestemming verkeer komt te liggen is een bestemmingsplanherziening noodzakelijk. Wanneer echter enkel een onverhard pad wenselijk is, dan maakt het bestemmingsplan dit mogelijk.

- Naastgelegen gebied is aangewezen als NNB.

Nader onderzoek moet uitwijzen welke effecten een pad heeft op vervoersstromen in en rondom de beschermde natuurgebieden.

- Mogelijk uitwerken in combinatie met nr. 1, 2 en 20. beleidsmatig gestimuleerd, maar zijn strak begrensd in het bestemmingsplan en bijna allen gelegen in groenblauwe mantel/NNB waardoor een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk is wanneer een bedrijf wil groeien zowel in het oppervlak bouwwerken als gebruik.

Recreatieve nevenfuncties zijn onder voorwaarden binnenplans mogelijk.

Wanneer het plan passend is in de visie van de gemeente/Provincie/Waterschap kan onder voorwaarden afgeweken worden om organische groei mogelijk te maken.

26. Het inrichten van een recreatieve weg voor voetgangers, fietsers (en paarden) voor aansluiting Achterste Brug – Achelse Kluis

Er is voornamelijk sprake van agrarische bestemmingen. In deze bestemmingen worden enkel onverharde wegen rechtstreeks toegestaan welke het betreffende perceel ontsluiten. Een recreatieve route is niet rechtstreeks mogelijk, maar een verdere uitbreiding van recreatieve mogelijkheden staat de gemeente Valkenswaard wel positief tegenover.

- Geadviseerd wordt om met Vlaamse belanghebbende partijen en gemeente Heeze-Leende, natuurpartijen in overleg te gaan om zo in totaalverband de best mogelijke recreatieve routing uit te zetten.

4.3.3 De boulevard