• No results found

40 ook andere doelstellingen genoemd, bijvoorbeeld de promotionele waarde Promotionele waarde wordt

omschreven als publiciteitswaarde, mediawaarde. Hierbij wordt er gekeken naar hoe het evenement in de publiciteit is gekomen, bijvoorbeeld op radio en televisie. Er wordt door één van de respondenten benoemd dat dit heel veel werk kost om te onderzoeken. Voor het onderzoek moeten namelijk alle dagbladen nageslagen worden en alle televisie uitzendingen gemeten worden. Vervolgens moet aan al deze publicaties een waarde worden toegekend. Hiermee wordt dan het imago van het evenement bekeken en geanalyseerd.

Ook gaven beide respondenten aan dat het belangrijk is om inzicht te krijgen in wat andere evenementen verstaan onder economische betekenis, omdat hierdoor vergelijking mogelijk is.

5.3 Meetinstrument

In het literatuuronderzoek (hoofdstuk 4) is antwoord gegeven op de volgende deelvraag: Wat zijn bestaande meetinstrumenten voor het meten van de economische impact?

In dit hoofdstuk zijn de volgende bestaande meetinstrumenten gevonden die geschikt zijn voor het meten van de economische impact van de wielerronde:

- WESP Richtlijnen - Logic Model

- Social Return on Investment Methode

In het literatuuronderzoek zijn bovenstaande meetinstrumenten uitgewerkt en is beschreven op welke manier deze meetinstrumenten geschikt zijn voor de wielerronde.

In het theoretisch kader staan de criteria voor de selectie van een meetinstrument volgens Drenth (1977) beschreven. Op basis van deze criteria zullen de drie economische meetinstrumenten worden geanalyseerd en vergeleken, om zo tot het meest geschikte meetinstrument te komen voor het meten van de economische impact van de Wielerronde van Overijssel.

In bovenstaand hoofdstuk is antwoord gegeven op de verschillende deelvragen over zowel de stakeholders als de economische impact. Door het beantwoorden van de deelvragen kunnen nu de hoofdvragen van dit onderzoek beantwoord worden. De beantwoording van de hoofdvragen ,oftewel de conclusies, van dit onderzoek staan beschreven in het volgende hoofdstuk.

Als antwoord op de deelvraag kan worden geconcludeerd dat de waarde van economische impact volgens de ervaringsdeskundigen voornamelijk betrekking heeft op het evenement zelf. Dit heeft te maken met het verkrijgen van ondersteuning en om zichzelf een spiegel voor te houden. Daarnaast is de waarde ook van betrekking op de overheid en sponsoren. Zij investeren in het evenement en willen daar iets voor terug hebben, bijvoorbeeld economische betekenis en naamsbekendheid.

Ook is er waarde voor de burgers, aangezien alle bovengenoemde partijen met de uitkomsten van het onderzoek naar economische impact willen laten zien dat het evenement nuttig is voor de omgeving.

41

6. Conclusie

In de conclusie worden de hoofdvragen van deze thesis beantwoord. Deze vragen worden beantwoord aan de hand van de resultaten, zoals weergegeven in hoofdstuk 5. Tenslotte worden aan het eind van het hoofdstuk de validiteit en betrouwbaarheid van dit onderzoek beschreven.

6.1 Wat is de relatie tussen Stichting Wielerronde van Overijssel en haar stakeholders?

De belangrijkste stakeholders voor de wielerronde zijn (in willekeurige volgorde): de deelnemers, de sponsoren, de overheid en de vrijwilligers. Deze stakeholders kunnen worden getypeerd als

belangrijkste stakeholders aangezien vanuit het literatuuronderzoek is gebleken dat zij de meeste invloed kunnen uitoefenen op de wielerronde. Daarnaast kan vanuit het veldonderzoek worden geconcludeerd dat ook de respondenten deze stakeholders zien als het meest belangrijk voor de wielerronde.

Vanuit het veldonderzoek kan geconcludeerd worden dat deze stakeholders verschillende belangen bij de wielerronde hebben: voor de deelnemers het meedoen aan de wedstrijd, voor de sponsoren het netwerken en naamsbekendheid, voor de overheid het verlenen van vergunningen en

naamsbekendheid voor gemeente/provincie en voor de vrijwilligers dat er een mooie, recreatieve wedstrijd is voor de renners, die veilig is voor alle deelnemende partijen.

Gezien het feit dat de stakeholders veel invloed kunnen uitoefenen is het voor de wielerronde van belang om een goede relatie te hebben met deze stakeholders. Dit houdt in dat de wielerronde rekening moet houden met de mening van deze stakeholders en dat de stakeholders betrokken moeten worden bij de wielerronde. Door middel van het veldonderzoek kan er geconcludeerd worden dat er een positieve relatie bestaat tussen de wielerronde en haar stakeholders. Dit blijkt uit het feit dat de stakeholders unaniem positief zijn over de organisatie van de wielerronde. Ook voelen zij zich betrokken bij de wielerronde en hebben ze belangstelling voor de verdere ontwikkeling van de wielerronde. Ook menen de stakeholders dat er weinig punten ter verbetering zijn.

6.2 Wat is de waarde van economische impact?

De onderzoeksresultaten wijzen uit dat de waarde van economische impact voornamelijk voor de wielerronde is. Dit heeft te maken met het feit dat het meten van economische impact voornamelijk bedoeld is voor het verkrijgen van ondersteuning voor hun evenement. Ook is het meten van

economische impact bedoeld voor de organisatie om zichzelf een spiegel voor te houden en te kijken waar de verbeterpunten liggen.

Voor de wielerronde van Overijssel houdt deze ondersteuning in dat zij subsidie krijgen van de Provincie en daarnaast geld ontvangen van sponsoren. De waarde van economische impact voor de overheid en sponsoren bestaat uit iets terug ontvangen van hun investering, bijvoorbeeld in de vorm van economische betekenis of naamsbekendheid. Daarnaast is economische impact van waarde om hiermee een verantwoording te geven naar de burgers. De organisatie, de overheid en sponsoren willen hiermee laten zien dat het evenement ook nuttig is voor de omgeving.

42