• No results found

Discussie Mogelijke variabelen

7. Conclusies 1 Conclusie

7.2 Discussie Mogelijke variabelen

De variabelen die in dit onderzoek tijdens de

gebruikerstests aangepast zijn, kunnen nog veel uitgebreider getest worden. De stand van de sensors kan in allerlei

variaties getest worden net zoals de snelheid van de servo’s, de variaties in pauzeschermen, de lengte van de video en de manier waarop de video opgenomen is. Verschillende combinaties van deze variabelen zorgen voor een enorme hoeveelheid aan mogelijkheden die getest kunnen worden. Om echt het uiterste uit deze installatie te halen, zouden er veel meer testuren gedraaid moeten worden om de ultieme waardes te achterhalen.

Invloed van de winkel

De installatie heeft invloed op de winkel, dat is gebleken uit dit onderzoek. Wat de invloed van de winkel op de installatie is, is nu niet meegenomen. De installatie wordt waarschijnlijk heel anders beleeft wanneer hij direct aan het begin van de winkel wordt geplaatst. Daarnaast is de directe omgeving van de installatie ook van invloed. Zijn dat ook gitaren of hele andere producten? Is de installatie een op zichzelf staand item of valt het weg in het beeld van de andere gitaren? De installatie staat nu pal naast andere gitaren waardoor hij niet echt opvalt. Wat er gebeurt als het de installatie echt op een voetstuk wordt geplaatst is nu nog niet duidelijk. De keuze om dit nu niet te doen is gemaakt vanwege de wens van de winkelier om de winkelbeleving niet te veel aan te tasten.

Invloed van tijd in het jaar

Dit onderzoek is gehouden gedurende het einde van het voorjaar en de zomerperiode. Dit heeft invloed op de uitkomst omdat het bezoek aan de winkel niet het gehele jaar hetzelfde is. In november en december wordt de winkel drukker bezocht vanwege de feestdagen. Ook het warme weer zorgt voor andere reacties. Omdat het in de winkel in de zomer gemakkelijk 25-26 graden kan zijn, zijn mensen geneigd om minder lang in de winkel te blijven. Met regenachtig en koud weer blijft men liever iets langer in de winkel omdat het er warm en gezellig is. Daarnaast zijn mensen in de wintermaanden meer in de stemming om te beginnen aan het leren van een instrument. Mensen zijn meer binnen en pakken bijvoorbeeld sneller hun oude hobby weer op. Veel muziekscholen beginnen ook na de zomer weer met lessen, dus ook dan neemt het bezoek toe. Om het beste resultaat uit dit onderzoek te halen, zou je

eigenlijk gedurende het hele jaar moeten testen.

Geluid van de installatie

Naast het geluid dat de video’s maken, is er ook het geluid van de servo’s. Hoewel dat in eerste instantie een nadeel leek, leek dat tijdens de tests niet per definitie het geval. Het geluid leek bij te dragen aan de aantrekkingskracht van de installatie. Het zorgde ervoor dat mensen die de gitaren in eerste instantie niet zagen hun hoofd naar het geluid toe draaiden. Daarnaast geeft het aan dat de installatie reageert op het langslopen, net zoals bij de automatische deur van Wendy Ju (2008). Omdat het geluid van de servo’s niet uitgeschakeld kon worden, was het niet mogelijk om dit te testen. Het idee van geluid toevoegen aan de wenk was hiermee wel ‘per ongeluk’ uitgeprobeerd. Of een andere wenk dan het bewegen van de gitaren misschien beter zou werken is iets wat in de toekomst uitgezocht kan worden. Misschien is het afspelen van het geluid van de gitaar tijdens het bewegen van de gitaar wel een goede toevoeging. Misschien is alleen het geluid van de gitaar nog beter. Daar staat tegenover dat de functie van de wenk in de huidige installatie niet alleen de aandacht trekken is, maar ook aangeeft dat de gitaar opgepakt kan worden door die beweging te initiëren. Dit is natuurlijk iets wat je met het geluid van de gitaar niet kan zo direct kan bewerkstelligen.

Opstelling

De hoogte van het scherm ten opzichte van de gitaren was in dit project een constante waarde. Het is goed mogelijk dat het scherm eerder gezien wordt wanneer deze lager hangt: de zichtlijn van de gitaren zou dan meer overeenkomen met de zichtlijn naar het scherm. Dit zou de integriteit van de waardes van de winkel echter niet ten goede komen. Het is

juist de bedoeling dat de items en producten in de winkel primair in het zicht zijn en de schermen een secundaire rol spelen. Als iemand de winkel uitstapt zonder een scherm gezien te hebben is dat ook prima. Ook hier blijft het zoeken naar de balans tussen de optimale installatie en het intact houden van de bestaande winkelervaring.

Video

Het overbrengen van informatie via video is een vak apart. Met de (geringe) kennis, vaardigheden en materialen die ter beschikking stonden, heb ik een video gemaakt. De video bestaat nu uit afwisselend close-ups en medium shots, zodat de handelingen goed te zien zijn maar de video niet te saai wordt door steeds hetzelfde shot te gebruiken. Wellicht is het beter om de shots wat langer aan te houden en de video in zijn geheel wat langer te laten duren, omdat sommige gebruikers aangaven dat het wel wat snel ging. Aan het einde van de video zag je dat er een paar seconden op de gitaar gespeeld werd. Ook dit zou langer kunnen duren om echt de mogelijkheden van de gitaar te laten zien. Dit gaat echter voorbij aan het oorspronkelijke doel van de video, het laten zien van de werkzaamheden aan de gitaar. Dit wil niet zeggen dat het geen goede stap kan zijn. Zo kunnen mensen die zelfstandig door de winkel lopen wel alvast een demo krijgen. De tijdslimiet van 35 seconden bleek ook achteraf helemaal geen harde eis te zijn. Normaal gesproken houden bezoekers maar 35 seconden hun aandacht bij een item, maar in het geval van deze installatie zijn ze bereid om meer tijd te spenderen. Het leek zelfs aan de korte kant, sommigen wilden langer kijken naar het scherm en keken de video gewoon nog een keer.

Uniek en nieuw

Het unieke karakter van de installatie kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Het voordeel is dat mensen verrast worden en een positief gevoel overhouden aan de winkelbeleving omdat ze iets gezien hebben dat ze nog niet eerder gezien hebben. Je vertelt aan je omgeving eerder over je winkelbezoek als je een unieke ervaring hebt beleefd. Het nadeel kan zijn dat je schrikt van de bewegende gitaren omdat je het totaal niet verwacht. Bezoekers kunnen

denken dat ze juist niet aan de gitaren mogen zitten omdat ze bewegen.

7.3 Aanbevelingen