• No results found

In deze scriptie is gekeken naar de manier waarop relatievorming als rite de passage in de moderne samenleving vorm wordt gegeven. Hierbij lag de nadruk op vrouwelijke seksualiteit, omdat deze de afgelopen decennia flink veranderd is naar aanleiding van de seksuele revolutie en de tweede feministische golf (Hakim, 2000; Hekma & Giami, 2014; Kennedey, 1995; Rahman & Jackson. 2010). Doormiddel van etnografie (Silverman, 2010), observaties, interviews, focus group discussies (Bloor et al., 2001; Kitzinger, 1995) en whatsappgroepdiscussies (Chase & Alvarez, 2000; Coleman, 2010) bij tien vriendinnengroepen die zich bevinden in de emerging adulthood (Arnett, 2000) is antwoord verkregen op de volgende onderzoeksvragen:

– Hoe ziet de relatievorming eruit?

– Welke relatietypen worden onderscheiden en welke status hebben deze relatietypen?

– Wat is de functie van de conversaties van vrouwen over mannen binnen deze rite de passage? – Welke normen worden aangeleerd tijdens deze rite de passage?

En tenslotte de hoofdvraag hoe relatievorming tijdens van emerging adults getekend is door de

seksuele revolutie en de tweede feministische golf oftewel vrouwenemancipatie.

Vriendinnengroepen construeren gender verschillen tijdens discussie met elkaar vooral door de man als seksuele ander te bespreken (Duits & van Romondt & Vis, 2009; Watson, 2012). Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de lichamelijke kenmerken van de man die anders en seksueel aantrekkelijk ervaren worden door de vrouwen, waaronder de vorm van de fallus, zijn gespierde armen of andere lichamelijke kenmerken die in meer algemene termen omschreven worden als 'knap'.

Van de vrouwen zelf blijkt dat het belangrijk is dat ze autonoom zijn, interesses ontwikkelen voor zichzelf en investeren in hun eigen ontwikkeling, waaronder hun studie en carrière, hobby's en vrienden. Deze plicht tot zelfontplooiing heeft als gevolg dat de vrouwen terughoudend zijn in de relaties die ze aan gaan en zichzelf en elkaar willen behoeden om afhankelijk over te komen. Het is niet gewenst om de mogelijkheid te creëren om gekwetst te worden en zeker niet om als ondergeschikt, welwillender en 'zwakker' over te komen dan de seksuele of romantische partner. Aan de andere kant heerst er onder de vrouwen een impliciete norm om tijdens de studententijd de juiste partner te vinden waarmee ze een deelstatus van de volwassen vrouw kunnen verwerken: de vrouw met een gelijkwaardige, liefhebbende partner aan hun zijde. Deze vrij traditionele norm (Hakim, 2002) staat schijnbaar lijnrecht tegenover het ideaal van de autonome vrouw, waardoor de

vrouwen hiermee steeds in discussie zijn.

Enerzijds moeten de vrouwen bewijzen dat ze een onafhankelijk, seksueel vrije vrouw zijn. Dit wordt geuit door zich seksueel te gedragen en te doen alsof hun seksuele ontmoetingen slechts voor het vermaak zijn. Anderzijds worden ze sociaal gedwongen om een intieme en duurzame relatie te verlangen. Dit is terug te zien in de manier waarop vriendinnen met elkaar praten over de ontmoetingen met potentiële toekomstige partners. Er wordt veel nadruk gelegd op zijn geduld, zijn bereidheid tot commitment, de mate waarin hij haar complimenteert in haar zelfontplooiing en de nadruk op gelijkwaardigheid.

Gedurende emerging adulthood is, vanwege de statusloosheid op relationeel gebied, veel vrijheid om te experimenteren met seksuele en relationele partners. Kenmerkend voor deze liminale fase van de rite de passage is dat er dreiging is dat de kandidaat beproevingen niet doorstaat en zij nooit zal aankomen bij het uiteindelijke doel: de vaste relatie. Op het gebied van vrouwelijke seksualiteit zijn er twee mythes die deze dreiging aanduiden: het worden van een creazy cat lady, een manloze vrouw met als enige gezelschap een kat; en de andere is de slet, een promiscue vrouw met veel seksuele partners maar nooit een intieme relatie.

Kortom, vrouwen emancipatie en de seksuele revolutie hebben er voor gezorgd dat vrouwen tijdens h u n emerging adulthood veel seksuele vrijheid hebben. Deze vrijheid heeft wel een houdbaarheidsdatum, omdat het uiteindelijke doel van de transitieperiode vooral gericht is op het vinden van een partner met wie een duurzame, intieme, stabiele, monogame relatie aangegaan kan worden. Het eindstadium van de rite de passage is nog zeer traditioneel en vergt opoffering van de verworven vrijheiden en autonomie van de geëmancipeerde hoogopgeleide vrouw.

Dit onderzoek heeft antwoord gegeven op hoe emerging adults hun toekomstige levensstijl onderzoeken met betrekking op de liefde en hoe deze relatievorming getekend is door de normen van de seksuele revolutie en de tweede feministische golf.

Voor een compleet beeld van relatievorming bij huidige emerging adults dient dit onderzoek aangevuld te worden met onderzoek naar mannelijke seksualiteit onder emerging adults. Met de maatschappelijke veranderingen van de seksuele revolutie en de tweede feministische golf is ook veel veranderd voor de rol van mannen in de maatschappij, in de relatie en in het gezin (Hakim, 2000; Kennedy, 1995). Hoe dit uitwerkt op de beleving van relatievorming bij mannelijke emerging

adults is nog niet onderzocht.

Daarnaast moet opgemerkt worden dat in dit onderzoek alleen hoogopgeleide emerging adults zijn onderzocht. Voor een vruchtbare vergelijking van dit onderzoek met mannelijke seksualiteit wordt

aangeraden om derhalve ook hoogopgeleide emerging adult mannen te onderzoeken. Desalniettemin zou een breder sample van emerging adults, inclusief lager opgeleide emerging

adults een waardevolle toevoeging zijn aan de kennis over relatievorming in moderne emerging adulthood.

Dit brengt ons bij een andere beperkende factor van het onderzoek, zijnde de korte veldwerkperiode van dit onderzoek. De vriendinnengroepen zijn voor dit onderzoek slechts één à twee keer geobserveerd en tot maximaal zeventien dagen gevolgd, waarbij dit laatste op whatsapp was. In een langere veldwerkperiode zou het mogelijk zijn geweest de vrouwen en de groepen beter te leren kennen, met als gevolg dat de vrouwen zich meer op hun gemak voelde, opener zouden zijn ten opzichte van de onderzoeker en de onderzoeker meer contextueel begrip voor de sociale interactie zou ontwikkelen. Vanwege deze korte observatieperiode is het mogelijk dat ik voorbarige conclusies heb getrokken over de motieven van de respondenten.

Ondanks deze beperkingen heeft dit onderzoek een relevante bijdrage geleverd aan wetenschappelijk onderzoek naar seksuele relatievorming bij emerging adults. Een zeer positief aspect moet nog extra belicht worden en dat is het feit dat uit dit onderzoek blijkt dat, voor vrouwen die een emotioneel ondersteunend sociaal netwerk hebben zoals de beschreven vriendinnengroepen, geldt dat, mede dankzij de seksuele revolutie en de tweede feministische golf, het goed gesteld is met de seksuele gezondheid. De tegenstelling tussen het behouden van autonomie en anderzijds de plicht voor het aangaan van een Relatie heeft ook een positieve kant, namelijk dat de vrouwen door de eerste norm minder kwetsbaar zijn voor liefdesverdriet en seksueel geweld en vanwege de andere norm tegelijkertijd wel open staan voor het aangaan van liefdevolle, gelijkwaardige, seksueel bevredigende en emotioneel intieme relaties.

Referenties

Arnett, J. J. (2000) 'Emerging Adulthood. A theory of development from the late teens through the twenties'. American Psychologist, 55(5), 469-480. DOI 10.1037//0003-066X.55.5.469 Austin, J. L. (1962). How to Do Things with Words. Cambridge: MIT Press.

Barker, M. (2013). Rewriting the rules. An integrative guide to love, sex and relationships. New York: Routledge.

Beauvoir, S. de (1977). The Second Sex (Rev. ed.). Harmondsworth, Middlesex: Penguin Books. Becker, H. (1992). Generaties en hun kansen. Amsterdam: Meulenhoff.

Blackwell, D. L., Lichter, D. T. (2004). 'Homogamy among dating, cohabiting and married couples'. Sociological quarterly, 45 (4), pp 719-737.

Bloor, M., Frankland, J., Thomas, M., & Robson, K. (2001). Focus Groups in Social Research. London: Sage.

Bogle, K. A. (2008) Hooking up. Sex, Dating and Relationships on Campus. New York/London: New York University Press.

Boom, W. van den, Stolte, I, Sandfort, T. & Davidovich, U (2012) 'Serosorting and sexual risk behavior according to different casual partnership types among MSM: the study of one- night stands and sex buddies' AIDS Care, 24 (2), 167-173.

Braun, B., Gavey, N. & McPhillips, K. (2003) 'The 'Fair Deal'? Unpacking Accounts of Reciprocity in Heterosex'. Sexualities, 6(2), 237-261. DOI:10.1177/1363460703006002005.

Brock Johnson, N. (1984) 'Sex, Color, and Rites of Passage in Ethnographic Research'. Human

Organization, 43 (2), pp 108-120.

Bryman, A. (2008). Social Research Methods. Third edition. Oxford/New York: Oxford University Press.

Chase, L., & Alvarez, J. (2000). Internet research: The role of the focus group. Library &

Information Science Research, 22(4), 357-369.

Clifford, J. (1995) Fieldnotes: making sens of antropology. Cornell: Cornell University Press. Coleman, E. G. (2010) 'Ethnographic Approaches to Digital Media'. Annual Review of Antropology,

39, pp 487-505. DOI: 0084-6570/10/1021-0487

Demant, J. & Østergaard, J (2007). “Partying as Everyday Life: Investigations of Teenagers' Leisure Life” Journal of Youth Studies, 10(5), pp 517-537.

doi.org/10.1080/13676260701594828

Duin, J. van (1983). Verkering in Warmenhuizen: over gedrag, gevoel en moraal van jongens en

meisjes in Warmenhuizen omtrent uitgaan, verkering krijgen en trouwen. Amsterdam:

Sociologisch Instituut.

Duits, L. & Romondt Vis, P. van (2009) 'Girls make sense. Girls, celebrities and identities'

European Journal of Cultural Studies, 12 (1), 41-51. DOI: 10.1177/1367549408098704

Ellen, J. M., Cahn, S., Eyre, S. L., Boyer, C. B. (1996). 'Types of Adolescent Sexual Relationships and Associated Perceptions About Condome Use' Journal Of Adolescents Health, 18: p417- 421.

Eriksen, T. H. (2010) Small Places, Large Issues (3th edition). An introduction to social and

Cultural Anthropology. Londen/New York: Pluto Press.

Fine, G. A. (1979) “Small groups and culture creation: The idioculture of Little League baseball teams” American Sociological Review 44(5): 733-745

Foucault, M. (1976). The History of Sexuality: Volume 1. The Will to Knowledge. Harmondsworth: Penguin Books.

Forgas, J. P. & Dobosz, B. (1980). 'Dimensions of Romantic Involvement: Towards a Taxonomy of Heterosexual Relationships' Social Psychology Quarterly, 43 (3), 290-300.

Fortunato, L., Young, A. M., Boyd, C. J., Fons, C. E. (2010) 'Hook-up Sexual Experiences and Problemn Behavior Among Adolescents' Journal of Child & Adolescent Substance Abuse, 19(3):261-278. DOI: 10.1080/1067828X.2010.488965

Giddens, A. (1992) The transformation of Intimacy: sexuality, Love and Eroticism in Modern

Societies. Camebridge: Polity.

Gijs, L., Gianotten, W. L., Vanwesenbeeck, I. & Wijenborg, P. T. M. (2009), Seksuologie, tweede

herziene druk. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Giotten, W. L. (2009) 'Drugs, genotsmiddelen en seksualiteit', pp. 567–573. In: L. Gijs, W.L. Gianotten, I. Vanwesenbeeck & P. T. M. Wijenborg (2009), Seksuologie, tweede herziene

druk. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Graaf, H. de, Neeleman, A. & Haas, S. de (2009) 'Seksuele levensloop', pp 157-179. In: L. Gijs, G. W. L. Gianotte, I. Vanwesenbeeck & P. T. M. Weijenborg (2009) Seksuologie, tweede

herziene druk. Houten:Bohn Stafleu van Loghum.

Graaf, H. de & J. Poelman (2012). 'Seks onder je 25e: Seksuele gezondheid van jongeren van 12 tot 25 in Nederland. TSG, 90 (4), 209-210.

Grello, C. M., Welsh, D. P. & Harper, M. S. (2006) 'No Strings Attached: The Nature of Casual Sex in College Students' The Journal of Sex Research, 43 (3), 255-267. DOI:

Greenbaum, T. L. (2000). Moderating Focus Groups: A practical guide for group facilitation. Thousans Oaks: Sage.

Hakim, C. (2002). 'Lifestyle Preferences as Determinants of Women's Differentiated Labor Market Careers'. Work and Occupations, 29 (4), p428-459. DOI: 10.1177/073088802237558. Hakim, C. (2000). Work-Life choices in the 21st century. Preference theory. Oxford/New York:

Oxford University Press.

Heldman, C. & Wade, L. (2010) 'Hook-up Culture: Setting a New Research Agenda' Sexuality

Research and Social Policy, 7: 323-333. DOI:10.1007/s13178-010-0024-z

Hekma, G. & Giami, A. (eds.) (2014). Sexual Revolutions. London: Palgrave MacMillan.

Hekma, G. (2014). 'A Radical Break with the Puritanical Past: The Dutch Case'. In: G. Hekma & A. Giami (eds.) (2014). Sexual Revolutions. London: Palgrave MacMillan, pp 60-80.

Holstein, J. A., & Gubrium, J. F. (1995). The active interview. Thousand Oaks: Sage Jackson, S. (2006) 'Gender, sexuality and heterosexuality. The complexity (and limits) of

heteronormativity'. Feminist Theory, 7 (1), 105-121. DOI: 10.1177/1464700106061462. Jackson, S. & Scott, S. (2004). 'The Personal is still Political: Heterosexuality, Feminism and

Monogamy.' Feminism & Psychology, 14(1): 151-157. DOI: 10.1177/0959-353504040317.

Jonason, P. K., Li, N. P. & Richardson, J. (2011) 'Positioning the Booty-Call Relationship on the

Spectrum of Relationships: Sexual but More Emotional Than One-Night Stands'. The

Journal of Sex Research, 48(5), 486–495.

Kalmijn, M., H. Flap (2001). 'Assortative Meeting and Mating: Unintended Consequences of Organized Settings for Partner Choice'. Social Forces, 79 (1): pp 1289-1312.

Kennedy, J. C. (1995). Nieuw Babylon in aanbouw. Nederland in de jaren zestig. Amsterdam: Boom.

Kitzinger, J. (1995). 'Introduction of focus groups'. BMJ, 311: pp 299-302.

Klinenberg, E. (2012). Going solo: The extraordinary rise and surprising appeal of living alone.

London: Penguin.

Klink, A. (2009) 'Rapport alcoholhoudende energiedrankjes' Kamerstuk 11-09-2009. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alcohol/documenten-en-

publicaties/kamerstukken/2009/09/11/rapport-alcoholhoudende-energiedrankjes.html

Lieberman, E. (2004) “Nested Analysis as a Mixed-Method Strategy for Comparative Research,”

American Political Science Review, 99(3), pp. 435-452.

Moore, S. & Rosenthal, D. (2006). Sexuality in Adolescence. Current Trends. Londen/New York: Routledge.

London/New York: Routledge.

Olmstead, S. B., Billen, R. M., Conrad., K. A., Pasley, K. & F. D. Fincham (2013) 'Sex, Commitment, and Casual Sex Relationships Among College Men: A Mixed-Methods Analysis' Archive of Sexual Behavior, 42: 561-571. DOI: 10.1007/210508-012-0047-z.

Ouwuegbuzie, A. J., Dickinson, W. B., Leech, N. L.,& Zoran, A. G. (2009). A qualitative

framework for collecting and analyzing data in focus group research. International Journal

of Qualitative Methods, 8 (3).

Rahman, M. & Jackson, S. (2010). Gender and Sexuality. Sociological Approaches. Cambridge: Policy Press.

Ronen, S. (2010) 'Grinding on the dance floor: Gendered Scripts and Sexualized Dancing at College Parties'. Gender & society, 24 (3), pp. 355-377. DOI: 10.1177/0891243210369894.

Schnabel, P. (1989). Een veranderende kijk op seksualiteit. Tijdschrift voor seksuologie, 13, 208- 218.

Searle, J. R. (1969). Speech Acts. Cambridge: Cambridge University Press. Searle, J. R. (1995). The Construction of Social Reality. New York: Free Press.

Silverman, D. (2010) Interpreting Qualitative Data. London: Sage Publications.

Van Gennep, A. (1960) The Rites of Passage. London: Routledge & Kegan Paul.

Wacquant, L. (2011) “Habitus as Topic and Tool: Reflections on Becoming a Prizefighter,”

Qualitative Research in Psychology, 8: 81-92.

Watson, D. C. (2012). “Gender Differences in Gossip and Friendship”. Sex Roles, 67 (9-10): pp

494-502. doi.org/10.1007/s11199-012-0160-4.

Wouters, C. (2005). Seks en de seksen. Een geschiedenis van moderne omgangvormen. Amsterdam, Nederland: Bert Bakker.

Wouters, C. (2012). De Jeugd van Tegenwoordig. Emancipatie van de liefde en lust sinds 1880. Amsterdam: Atheneum – Polak & Van Gennep.

Bijlage A: Studieplanning

16- 20 maart Onderzoeksvoorstel

Mid maart to eind April Data verzameling

23 maart tot 27 maart Afspraken maken + hopelijk eerste observaties

Lezen: methodologie literatuur ter voorbereiding van het veldwerk

evt nog meer theorie maar niet de nadruk daarop in deze periode 30 maart tot 1 mei (5 weken) Zo vele mogelijk afspraken/observaties/focus groups

Schrijven: alle observaties, gedachten, gevoelens etc. &

methodologie bijschaven (incl reflecties)

Minimaal vanaf 6 april Eerste focus group

Schrijven: Direct na focus group reflectie schrijven (plan dat in)

17 mei Definitieve stop dataverzameling

Half april tot eind mei Transcriberen en observaties uitwerken

20 april – 15 mei (4 weken) Leeuwendeel transcriberen, alles af op 15 mei

Lezen: theoretische literatuur lezen

Schrijven: theoretisch kader bijschaven & nog meer gedachten

over analyse, conclusies, dingen die opvallen. Memo's maken.

25 mei Deadline uitwerken dataverzameling

4 mei tot 4 juni Analyse en schrijven

29 mei Eind analyse, nu echt conclusie weten en vol storten op schrijven

1 juni Eerste versie conclusie schrijven, anders wordt je gek en raffel je

het af.

4 juni DEADLINE eerste versie

10 Juni – 2 juli (3 weken) Herschrijven

Bijlage B: Discussion guide

Hand out Focus group

De discussion guide bestaan uit de volgende onderwerpen. 1. Vragenlijst 2. Warming up discussie 3. Woordspin (optioneel) 4. Hoofddiscussie 5. Vignetten (optioneel) 6. Commentaar 7. Afsluiting en bedankt

1. Introductie: Nou super leuk dat jullie mee willen doen. Belangrijk: het is anoniem, dwz ik weet wie jullie zijn maar in mijn scriptie beschrijf ik iedereen op zo'n manier dat het niet te achterhalen wie wat zei en welke groep het om gaat. Het hele interview is VRIJWILLIG , je hoeft geen antwoord te geven als je niet wil. Geef het ook aan als je ergens niet gemakkelijk bij voelt. Ik weet wat Carilijne al heeft verteld? [antwoord]

Ik doe onderzoek naar vriendinnengroepen en hoe ze met elkaar praten over relaties, liefde en seks. Ik onderzoek ongeveer 10-14 groepen op verschillende manieren. Soms loop ik mee met wat ze toch al doen, dus een training of een picknick of een etentje of een avondje stappen. Soms doe ik een groepsinterview zoals vandaag.

Uitleg opbouw. Wat we gaan doen is als volgt: eerst heb k een korte vragenlijst, daar staan ook gegevens op, maar dat is voor mij zodat ik jullie kan contacten na het interview als ik nog vragen heb of wil checken of ik het goed heb begrepen, dan hoeft niet meer alles via [gatekeeper]. Ook het e-mailadres voor de resultaten als ze af zijn. De vragenlijst doen we even voor jezelf, daarna doen we een introductie rondje van jezelf en de groep, zodat ik jullie een beetje kan leren kennen.

Vervolgens heb ik een aantal vragen, stellingen en verhaaltjes waar jullie over kunnen discussiëren. Ik moedig jullie sterk aan om te laten horen als je het niet eens bent met wat iemand zegt. Er zijn geen goede of slechte antwoorden, ik vind alles prima. Het is belangrijk dat je je niet inhoud omdat ik erbij zit ofzo, voor mij hoef je echt niet bang te zijn. Ik maak aantekeningen, voor als dit apparaat uitvalt of als ik een vervolgvraag wil stellen en onthouden. Is gebruik van aantekeningen en

voicerecorder ok bij iedereen?

Zijn er nog vragen? Zullen we dan beginnen?

2. Warm up discussion

-Voorstel rondje: naam, leeftijd, studie of baan en relatie status .

-Vragen over de groep: Hoe kennen jullie elkaar? Hoevaak zien jullie elkaar? Wat doen jullie met elkaar als je bij elkaar bent? Praten jullie vele met elkaar, zo ja waarover?

-Discussie richting onderwerp: Wat vonden jullie van de vragenlijst? Welke vragen vonden jullie moeilijk om te beantwoorden? Zijn er vragen die jullie niet begrepen?

3. Optioneel Mocht de discussie nog niet gaan over relaties, dan kan ik de woordspin oefening

inzetten. Hierbij vraag in de respondenten om alle associaties te noemen en op te schrijven bij het woord relatie.

4. Hoofddiscussie over relaties en definities Wat is (g)een relatie?

Wat zijn de kenmerken van een relatie? Vanaf wanneer is het een relatie?

Omslagpunten

Wat zijn belangrijke omslagpunten in een relatie? (het gesprek, exclusiviteit, de eerste keer ruzie / huilen / seks / ontmoeten vrienden / ontmoeten ouders / ontmoeten vrienden)

Vanaf wanneer kun je seks hebben met een jongen? Vanaf wanneer moet je exclusief zijn? Wanneer mag je niet meer zoenen, vrijen of seksen met een ander?

Vanaf wanneer kan je 'het gesprek' voeren?

5. Vignettes

A: Tinder, sexistisch, ik hou van je, aanhouden voor nu. B: ONS, scharrelen, radio stilte

C: Girl crush

D: Vrienden jongen/meisje

Verschillende relatievormen

Welke verschillende woorden kennen jullie voor relaties? Wat voor relaties zijn er allemaal en wat houden ze in.

Vraag veel om VOORBEELDEN, liefst uit eigen leven iig echte leven.

Evt op weg helpen: scharrels hoor ik vaak, ook een vaste relatie, maar ik hoor heel weinig over een one night stand? Heet dat anders? Kennen jullie een kwarrel? Een barrel? Wat is dat en wanneer gebruik je het? Hoe loopt het in elkaar over?

6. Reacties en commentaar

Ik ben door al mijn vragen heen. Wat vonden jullie ervan? Zet records uit, wil je nog iets toevoegen?

7. Dankjulliewel. Was super interessant. Heel fijn dat jullie zo open waren en mee wilde doen. Ik zal jullie sowieso de resultaten sturen. Is er nog iets wat jullie willen vragen of zeggen?

Bijlage C: Vignettes

Verhaaltje A tinder

Een jongen en een meisje ontmoeten elkaar via Tinder. Ze appen met elkaar voor drie weken waarna ze hun eerste afspraakje hebben: koffie in de stad om 13.00. Het is gezellig, ze lachen met elkaar en ze ontdekken dat ze een beetje hetzelfde denken over hun toekomst en hun ambities. Bovendien houden ze alle twee meer van katten dan van honden.

Een week later, nadat ze heel veel met elkaar ge-app-t hebben, ze hebben weer een date. Nu bij haar thuis, waar zij voor hem kookt. Hij maakt een paar grapjes over vrouwen in de keuken die niet goed aanslaan bij het meisje. Hoe dan ook, de avond is toch gezellig en ze kussen. Het meisje vond dat hij niet zo heel goed kan kussen, maar ze maakt er niet een doorslaggevend punt van, aangezien ze beiden flink wat wijn op hebben.

Na de derde date waar ze gaan schaatsen, zoenen ze weer, nu sober, en het meisje vindt het weer niet bevredigend. Bovendien blijft de jongen maar doorzagen over zijn rijke ouders, terwijl haar ouders niet rijk zijn. Ze wil een eind aan de avond maken, tot hij ineens zegt “ik hou van je”.

Ze blijven nog een tijdje daten, omdat het meisje niemand anders heeft die haar zo adoreert. Vragen: wat vinden jullie van dit verhaal? Kan het wat het meisje doet? Wat vinden jullie van