• No results found

4. Diversifisering van relatievormen

4.3 Beproevingen

Dit verloop van de ene naar de andere relatievorm, is dus een liminale fase zonder statussen gekenmerkt door, zoals het hoort bij een rite de passage, beproevingen waarbij de kandidaat zich waardig aan zijn nieuwe status moet tonen. In het geval van een ontluikende relatie wordt eerst de partner getest en daarna de het koppel. Deze tests gaan als vanzelfsprekend in overleg met de vriendinnen die het proces bewaken.

In de beschrijving van deze tests ga ik uit van het perspectief van de vrouw, aangezien dat het perspectief is dat ik bestudeerd heb. Bij elke test kan een jongen afgewezen worden door de vrouw wanneer hij niet voldoet en hij wordt onderworpen aan een volgende test als hij de vorige heeft doorstaan. Allicht wordt de vrouw ook aan vergelijkbare tests onderworpen, maar deze tests worden hier buiten beschouwing gelaten omdat het perspectief van de man niet onderwerp van deze studie is. Ook moet opgemerkt worden dat de zeer gestructureerde volgorde van de ontwikkeling van een relatie zoals hier geschetst niet bij alle relaties precies eender gaan. Over het algemeen verlopen ontluikende relaties dit patroon en bij relatie die een ander patroon doorlopen, worden elementen

van deze tests in een andere vorm vaak terug gevonden. Ik onderscheid drie beproevingen: de fysieke test, de karakter test en de sociale netwerk test.

De eerste test is de test is een fysieke test. Hij wordt beoordeeld op zijn lichaam, vaak gebeurd dit al op het feest, hij moet goed kunnen zoenen en als deze twee zijn doorstaan wordt hij in bed getest. Bij deze laatste test wordt gekeken of zijn fallus de vrouw kan bekoren en of hij 'goed' is in de seks. Dat deze eerste fysieke test wijdt verbreidt is onder vrouwen blijkt uit de volgende opmerkingen.

Noortje: Kijk als hij nou heel knap zou zijn, dan snap ik nog dat ze bij hem blijft. Dames 4 Romy: Ik vond [seks bij] Roy bij de eerst paar dates echt helemaal vreselijk.

Lisa: Oh ja!

Sandra: Maar hij had wel mooie armen.

Romy: Ja. Hij had wel mooie armen. Ja dus weet je, dat weegt da net iets zwaarder. Hahaha. Sandra: Wel mooie tanden. Alles valt te leren. (Club)

Het feit dat bevrediging op seksueel gebied zo belangrijk gevonden wordt door de vrouwen, geeft blijk van een ontwikkelde seksuele emancipatie van de vrouwen. Doordat de vrouwen seksueel kunnen en vaak hebben geëxperimenteerd, zijn ze zich bewust van hun eigen behoeften en durven ze eisen te stellen aan hun bed partner.

Wanneer de man kan voldoen aan de vrouw haar seksuele behoeften, komt er een periode waarin deze seksuele ontmoetingen met plezier geconsumeerd worden, terwijl tijdens deze ontmoetingen de volgende test uitgevoerd wordt: past deze jongen ook kwa karakter bij mij? In deze test wordt gekeken of de jongen ongeveer in dezelfde sociale locatie zit, daar koppels nog steeds de voorkeur geven aan iemand die similar is (Kalmijn & Flap, 2001). Maar niet alleen zijn sociale locatie, zoals opleidingsniveau, leeftijd en sociaal economische achtergrond, wordt getest, ook dieper liggende levensvisies worden afgetast, zoals karakter, toekomstvisie wat betreft carrière en gezin en ambities worden bestudeerd. Een dergelijke manier van het testen van een potentiële man wordt beschreven in het volgende veldwerkfragment van de Crew.

Harry Potter fan Fleur grappig verhaal over Harry Potter LARP (Life Action Role Play). Je kunt een heel weekend in Polen in een Zweinstein achtig kasteel leven. Fleur wil dit wel heel graag een keer doen, en vertelt er enthousiast over tijdens het diner. Het gesprek ontwikkeld

zich richting Harry Potter in het algemeen en bij welke afdeling de LARP-ers dan zouden horen. Iedereen wil toch bij Griffoendor? Dat hoeft niet zo te zijn. Er is volgens Fleur geen magische sorteerhoed nodig om mensen in de vier afdelingen van Zweinstein in te delen. Met een beetje Harry Potter kennis is het een makkie. Ze doet het even voor bij de aanwezige vriendinnen. Vervolgens stelt ze dat ze vindt dat je binnen je eigen afdeling moet daten. Griffoendors moeten met Griffoendors, Huffenpuffs met Huffenpuffs, etc. Anders gaat het fout.

Als ik later met Jade naar de trein loop komt ze nog even terug op deze opmerking. Ze is het ermee eens, maar meer op een symbolische manier. Het gaat niet over wat je doet maar over wat de achterliggende gedachte erachter is. Het gaat bijvoorbeeld niet om of je wel of niet veel geld verdienen. Het gaat erom of je veel geld verdient om voor je gezin te zorgen, of omdat je het liever aan luxe wil uitgeven. Dat is de onderliggende gedachte die telt in een relatie. Die onderliggende gedachte, vergelijkbaar met de Zweinstein afdeling, moet overeenkomen binnen het koppel. Anders werkt het niet. (Crew)

Wat hier beschreven wordt is dat de vriendinnen bij de jongens die de vrouwen uit de groep daten niet alleen kijken naar of de vriendin vindt dat hij goed in bed is, ze vinden het ook belangrijk dat hij kwa levensstijl, of zijn world-view zoals Arnett (2000) het noemt, bij haar past.

Een karaktermatch test is bedoeld om de vrouw ervan te verzekeren dat zij haar verworven status van hoogopgeleide, ambitieuze, geëmancipeerde vrouw kan behouden, ook aan de zijde van deze man. Het is dus weer een test voor het koppel die gaat over vrouwen emancipatie, maar nu meer gericht op het sociaal economische vlak.

Wanneer de vrouw, in overleg met haar vriendinnen, tot het besluit is gekomen dat de jongen op karakterniveau een match kan zijn met de vrouw, kan over gegaan worden tot de volgende tests: het ontmoeten van het sociale netwerk van de vrouw. Dit is zeer belangrijk omdat de vriendinnen met eigen ogen de jongen willen keuren. Het kan namelijk zo zijn dat de vorige tests slechts doorstaan zijn omdat de vriendin een roze bril op heeft en niet ziet dat de jongen eigenlijk geen goede match is voor haar is. Ik vroeg Dames 4 waarom het ontmoeten van vrienden zo belangrijk is, omdat ze daar erg veel waarden aan leken te hechten.

Interviewer: Waarom is vrienden ontmoeten zo belangrijk? Elisabeth: Ouders zitten toch ver weg.

Noortje: En als je vrienden je vriend kut vinden dan is dat ook gewoon heel kut. Amy: Ja, dat is echt heel naar.

Interviewer: Maar als je ouders je vriend kut vinden?

Amy: Die zie je veel minder vaak. Althans veel minder vaak met hem erbij. Als ik een weekendje naar huis ga, ga ik hem niet meenemen. Maar als ik een avond ga stappen [met vrienden] dan kan die kans wel veel groter.

Noortje: Ik vind het erger wanneer mijn vrienden mijn vriend niet leuk vinden en mijn ouders hem wel fantastisch vinden, dan wanneer mijn ouders mijn vriend niet mogen en mijn vrienden hem wel prima vinden. Het is toch weer mensen van jou leeftijd, die ook dichter bij hem staan.

Amy: Ja zij [je vrienden] gaan veel meer met hem te maken krijgen dan mijn ouders. Die zitten daar in dat dorpje.

Noortje: Ja. Hartstikke leuk, mam en pap, dat jullie hem fantastisch vinden, maar de rest kan hem niet uit staan.

Amy: Zou echt wel een beetje een dooddoener zijn (Dames 4)

Het ontmoeten van de vrienden is vergelijkbaar met het ontmoeten van de ouders, een klassieke relatietest, het verschil is echter dat de vrienden veel meer bekend zijn met de jongerencultuur, waardoor ze de relatie beter kunnen beoordelen, dan de ouders dat zouden kunnen, zoals uitgelegd wordt door Dames 4. Het generatieverschil tussen ouders en hun kinderen als het gaat om relaties blijkt ook uit een gesprek van de Hersenmeisjes.

Rosemarie: Wat je ook ziet is bijvoorbeeld dat mijn ouders hiermee in een totaal andere wereld zitten. […] Bijvoorbeeld mijn broer was aan het daten en hij sliep dus al bij die chick thuis en hij is daar heel eerlijk over tegen mijn ouders en dat was een heel whatsappgesprek. Maar mijn moeder begreep er dus helemaal niks van. Die zei: 'Ja maar je gaat pas bij elkaar slapen als je getrouwd ben. Dus zijn jullie nu verloofd of wat doen jullie dan samen?'

Vera: Huh echt?! [Iedereen is vrij verbaasd] Rosemarie: Ja ze snapte er echt helemaal niks van.

Lena: Hij heeft toch ook al bij zijn ex geslapen? Toen waren ze ook nog niet getrouwd toch? Rosemarie: Nee maar dat was meer.. Dan noem je het wel een relatie. Alleen nu heet het nog geen relatie en nu snappen zij niet dat je dan al seks hebt voordat ze een relatie hebben. Silke: Dan moeten je ze jou verhalen eens vertellen! [Iedereen lachen.]

Interviewer: Wat weten jou ouders over wat jij uitspookt?

Rosemarie: Ja echt niks. Ik vermoed dat ze wel weten dat ik een paar keer met iemand heb gezoend. Mijn broer reageerde ook in de whatsappgroep van ‘volgens mij is dat ouderwets mam, toch Rosemarie?’. Want hij weet wel gewoon alles. (Hersenmeisjes)

De beproevingen van de rite de passage van de ontluikende relatie – fysieke test, karaktermatch en sociale netwerk test – zeggen veel over de cultuur waarin ze ontwikkeld zijn. De fysieke test laat blijken dat seksueel genot binnen een relatie belangrijk is, zo niet het belangrijkst omdat dat de eerste test is geworden (Wouters, 2012). Dit is overeenkomstig met de normen van de seksuele revolutie, waarin seks recreatief werd in plaats van gericht op de voortplanting.

De karaktertest laat zien dat gelijkheid tussen man en vrouw, overeenkomstig met de waarden van de tweede feministische golf, belangrijk zijn geworden. Ook laat het zien dat jongeren, opgegroeid in een ontzuilde samenleving, meer moeten zoeken om iemand te vinden die van 'hetzelfde soort' is, dan voorheen het geval was (Kennedy, 1995).

Tenslotte laat de sociale netwerk test, waarbij de nadruk in eerste instantie ligt op het vriendennetwerk in plaats van het ontmoeten van de ouders, dat familiebanden minder sterk zijn geworden en generatiegenoten meer invloed hebben gekregen op de levensloop van de jongeren. Dit is niet een uiting van waarden van de seksuele revolutie of een teken van vrouwenemancipatie, als wel een algemeen kenmerk van de moderne cultuur van de huidige emerging adults.

Wanneer de relatie al deze proeven doorlopen heeft, kan overgegaan worden tot het afsluiten van de

rite de passage.