• No results found

Dienst Gezondheid & Jeugd (GGD Zuid-Holland Zuid)

In document Seksuele gezondheid in Gelderland-Zuid (pagina 175-179)

Bijlage B: GGD-profielen

1.24 Dienst Gezondheid & Jeugd (GGD Zuid-Holland Zuid)

1.24.1 Organisatie

Dienst Gezondheid & Jeugd (GGD Zuid-Holland Zuid, Dordrecht) Deelnemende gemeenten: Alblasserdam, Binnenmaas, Cromstrijen, Dordrecht, Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik Ido-Ambacht, Korendijk, Leerdam, Molenwaard, Oud-Beijerland, Papendrecht, Sliedrecht, Strijen, Zederik en Zwijndrecht

Aantal inwoners 490.000

Positie GGD Op zichzelf staande organisatie o.b.v. GR Structuur

organisatie

-

6 (uitvoerende) programma’s: Publieke Gezondheid, Maatschappelijke Zorg, Onderwijs en aansluiting arbeidsmarkt, Jeugdgezondheidszorg, Bestuur en organisatie, Algemene Dekkingsmiddelen.

-

3 afdelingen: Dienstverlening, Regie Onderzoek & Advies, Bedrijfsvoering.

Organisatievorm

-

De Dienst Gezondheid & Jeugd is de naam voor de GGD Zuid-Holland Zuid. De gehele GR, waar de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) en de Serviceorganisatie Jeugd

(Jeugdhulp) ook onder vallen, heet GR Dienst Gezondheid & Jeugd. Als wordt gesproken over DG&J, wordt de GGD bedoeld.

-

De Regionale Ambulance Voorziening (RAV) is onderdeel van de GR. In de praktijk heeft de RAV mede gelet op de financiering vanuit de zorgverzekeraars een ruime mate van zelfstandigheid.

-

De Meldkamer is onderdeel van de RAV en valt ook onder de GR. In 2015 werkte de Meldkamer nog niet samen met de Veiligheidsregio.

-

Veilig Thuis wordt vanaf 2018 gepositioneerd onder DG&J, op dit moment is er nog sprake van een projectorganisatie waaraan de DG&J participeert.

-

De Serviceorganisatie Jeugd (SOJ) is gepositioneerd onder de GR als tijdelijke, onafhankelijke regieorganisatie voor jeugdhulp.

-

De DG&J heeft een contract met het Service Centrum Drechtsteden (shared service centrum). Daarnaast kent DG&J een eigen staf en afdeling bedrijfsvoering die de ondersteuning aan het primaire proces verzorgt.

Toelichting en lokale bijzonderheden

-

De DG&J voert de regie op de Jeugdgezondheidszorg, maar besteedt de uitvoering hiervan uit aan een externe partij.

-

De DG&J voert voor alle gemeenten in de regio de leerplichtwet uit en voert in opdracht van de centrumgemeente Dordrecht voor de gehele regio tevens de Regionale Meld- en coördinatiefunctie uit voor voortijdig schoolverlaters.

-

De GHOR is niet bij de GR ondergebracht, maar de DG&J heeft wel een eigen crisisteam met drie MT-leden en de bestuurssecretaris als crisiscoördinatoren en vijf mensen per

97 week die piketdiensten draaien. OTO-activiteiten worden samen met de GHOR

georganiseerd.

-

Voor de uitvoering van MMK vindt een samenwerking plaats tussen de DG&J en GGD Rotterdam Rijnmond.

-

Ook voor TBC-bestrijding is een samenwerking met GGD Rotterdam Rijnmond gesloten.

DG&J heeft eigen formatie op deze taak en blijft bestuurlijk eindverantwoordelijk, maar Rotterdam Rijnmond voert het management op de taakuitvoering.

-

Forensisch medische geneeskunde en lijkschouw behoren niet tot het takenpakket van DG&J.

-

De gemeenten Zederik en Leerdam hebben aangegeven uit de GR te willen treden in verband met een voorgenomen gemeentelijke herindeling, waarvan gestreefd wordt deze te realiseren in 2019.

1.24.2 Inzet personeel en middelen

Lasten (x €1.000,-)

Jeugdgezondheidszorg € 10.800

OGGZ 12,0 € 831 € 702 € 540 € 2.073

26 Wordt uitgevoerd, maar formatie en lasten zitten bij de pijler Toezicht in.

27 Wordt uitgevoerd, maar formatie en lasten zitten verweven in andere taken.

28 Voor de taak Jeugdgezondheidszorg zijn vanwege de uitbesteding alleen de totaallasten meegenomen in de tabel. Ook van de Ambulancezorg is alleen de totaalpost meegenomen, vanwege de grote mate van zelfstandigheid van de RAV. Om deze reden sluiten de subtotale lasten niet aan op de totale lasten in de meest rechter kolom.

98 Relatieve verdeling formatie over taakvelden

MSA GBS GHOR Toez. GB JGZ29 OGGZ FMZ RZ Ambu

4% 8% 1% 4% 5% 9% 6% 0% 2% 61%

-

Ambulancezorg is met 61% van de formatie de grootste taak voor de GGD.

-

Uitvoerende taken gezondheidsbescherming omvat 8% van de formatie. De grootste taak hierin is infectieziektenbestrijding. DG&J voert SOA-bestrijding samen met de GGD'en Rotterdam Rijnmond en Hollands Midden uit. DG&J heeft eigen personeel voor SOA-spreekuren en Sense-activiteiten.

-

Er bevindt zich vanwege de uitbesteding van JGZ geen formatie op JGZ, maar de lasten hiervoor staan wel getoond in de tabel hierboven.

-

Publieke Gezondheid Asielzoekers wordt uitgevoerd door verschillende medewerkers als onderdeel van een breder takenpakket en is niet apart in de begroting opgenomen.

Relatieve verdeling herkomst financieringsstromen

Gemeentelijke bijdrage

Gemeentelijke contracttaak

Inspannings- gerichte taak

Rijkssubsidie RAV Veilig Thuis Overig

51% 4% 2% 2% 42% 0% 0%

-

De gemeentelijke bijdrage beslaat ruim de helft van alle inkomsten en de gemeentelijke contracttaken 4%. De gemeentelijke bijdrage voor JGZ en jeugdpreventieteams wordt aan een gemeente uitgevraagd op basis van het aantal jeugdigen in de gemeente.

-

De financiering voor Ambulancezorg loopt via de zorgverzekeraar. De baten van de RAV betreffen 42% van de totale baten.

-

GGD Rotterdam Rijnmond ontvangt middelen voor SOA-bestrijding van het Rijk en beschikt een deel daarvan aan DG&J.

-

DG&J ontvangt middelen voor de uitvoering van de Regionale Meld- en

Coördinatiefunctie en voor projecten gericht op voortijdig schoolverlaters via de centrumgemeente Dordrecht en aanvullende projectmiddelen van het Da Vinci-college.

1.24.3 Definities

29 Wegens uitbesteding van JGZ naar een externe partij is hier de formatie voor de taak Onderwijs/Vroegtijdig Schoolverlaten meegenomen.

Definitie Toelichting

Uitsplitsing overhead in formatie en lasten

De indirecte kosten zijn overheadkosten die toe te rekenen zijn aan de verschillende taken.

Daarnaast is er nog een los budget overhead dat niet specifiek is toe te rekenen aan taken (bedrijfsvoering en staf).

Formatie Is de formatie toegerekend aan taken, inclusief managers en ondersteuning die direct toewijsbaar zijn aan het primaire proces.

Directe

personeelslasten

Is de totale loonsom gedeeld door het aantal FTE op een taak. Dit is inclusief managers en ondersteuning die direct toewijsbaar zijn aan het primaire proces.

99 Directe overige

lasten

Is de totale loonsom gedeeld door het aantal FTE op een taak. De splitsing in personele en overige kosten is gedaan door de totale kosten, zoals op de winst- en verliesrekening staat, te reduceren met de directe salariskosten en de berekening van de indirecte lasten aan de hand van het percentage van 65% (zie onder: Berekening indirecte kosten)

Berekening indirecte kosten

De indirecte kosten zijn berekend aan de hand van een vast percentage van 65% aan opslag op de directe lasten. Onder de indirecte kosten zijn begrepen de personele kosten van de afdeling bedrijfsvoering, het MT en de ondersteuning door het shared servicecentrum.

Daarnaast zijn de volledige huisvestings- en ICT-kosten hierin opgenomen, en de algemene bureaukosten en kosten voor bijvoorbeeld opleidingen.

100

In document Seksuele gezondheid in Gelderland-Zuid (pagina 175-179)