• No results found

Detectie van inactieve status

In document ESET Smart Security Premium (pagina 68-71)

Opent de ESET Threat Encyclopedia, die gedetailleerde informatie bevat over de gevaren en symptomen van de gemarkeerde infiltratie.

Malwarescans

Het gedeelte Malwarescans is toegankelijk in het menu Geavanceerde instellingen (F5) Detectie-engine >

Malwarescans en selecteer de scanparameters in de opties. In dit gedeelte vindt u de volgende items:

Geselecteerd profiel: een specifieke set parameters die worden gebruikt door de scanner op aanvraag. Klik op Bewerken naast Lijst met profielen om een nieuwe te maken. Zie Profielen scannen voor meer details.

Doelen scannen: als u alleen een bepaald doel wilt scannen, kunt u op Bewerken klikken naast Scandoelen en kiest u een optie in het vervolgkeuzemenu of selecteert u specifieke doelen in de mappenstructuur. Zie Doelen scannen voor meer details.

ThreatSense-parameters: in dit gedeelte vindt u geavanceerde instellingsopties, zoals bestandsextensies die u kunt bedienen, gebruikte detectiemethoden, enz. Klik om een tabblad met geavanceerde scanopties te openen.

Scannen bij inactieve status

U kunt de scanner bij inactieve status inschakelen in Geavanceerde instellingen onder Detectie-engine >

Malwarescans > Scannen bij inactieve status.

Scannen bij inactieve status

Schakel de schuifbalk naast Scannen bij inactieve status inschakelen in om deze functie in te schakelen. Wanneer de computer inactief is, wordt er op alle lokale stations een stille computerscan uitgevoerd.

Standaard wordt Scannen bij inactieve status niet uitgevoerd als de computer (notebook) op de accu werkt. U kunt deze instelling negeren door de schuifbalk naast Uitvoeren, zelfs als de computer op batterijvoeding werkt in Geavanceerde instellingen in te schakelen.

Schakel de schuifbalk naast Logboekregistratie inschakelen in Geavanceerde instellingen in als u de uitvoer van een computerscan wilt vastleggen in het gedeelte Logbestanden (klik in het hoofdprogrammavenster op Hulpmiddelen > Meer hulpmiddelen > Logbestanden en selecteer vervolgens Computerscan in het vervolgkeuzemenu Logbestand).

Detectie van inactieve status

Zie Triggers voor detectie van inactieve status voor een volledige lijst met voorwaarden waaraan moet worden voldaan om scannen bij inactieve status te activeren.

Klik op Parameters van ThreatSense-engine instellen om scanparameters aan te passen (bijvoorbeeld detectiemethoden) voor Scannen bij inactieve status.

Scanprofielen

Er zijn 4 kant-en-klare scanprofielen in ESET Smart Security Premium:

• Smart scan: dit is het geavanceerde standaardscanprofiel. Het scanprofiel maakt gebruik van Smart-optimalisatietechnologie, die bestanden uitsluit die in een eerdere scan schoon bleken te zijn en sindsdien niet zijn gewijzigd. Dit zorgt voor kortere scantijden met een minimale impact op de systeembeveiliging.

• Contextmenuscan: u kunt een on-demandscan van elk bestand starten in het contextmenu. Met het scanprofiel van het contextmenu kunt u een scanconfiguratie definiëren die wordt gebruikt wanneer u de scan op deze manier activeert.

• Dieptescan - Het dieptescanprofiel maakt standaard geen gebruik van Smart-optimalisatie, dus er worden geen bestanden uitgesloten van het scannen met behulp van dit profiel.

• Computerscan: dit is het standaardprofiel dat wordt gebruikt in de standaardcomputerscan.

U kunt uw voorkeursparameters voor scannen opslaan voor toekomstige scans. Wij adviseren u voor elke regelmatig gebruikte scan een ander profiel te maken (met verschillende scandoelen, scanmethoden en andere parameters).

Als u een nieuw profiel wilt maken, opent u het venster Geavanceerde instellingen (F5) en klikt u op Detectie-engine > Malwarescans > Op aanvraag scannen > Lijst met profielen. Het venster Profielbeheer bevat de vervolgkeuzelijst Geselecteerd profiel met bestaande scanprofielen en de optie om een nieuw profiel te maken.

Raadpleeg het gedeelte Parameters voor ThreatSense-engine instellen voor een beschrijving van elke parameter van de scaninstellingen, zodat u een scanprofiel kunt maken dat aan uw behoeften voldoet.

Stel: u wilt een eigen scanprofiel maken en de configuratie voor Uw computer scannen is deels geschikt, maar u wilt geen scanprogramma's voor runtime-compressie of potentieel onveilige toepassingen scannen en u wilt ook Detectie altijd verhelpen toepassen. Geef de naam van uw nieuwe profiel op in het venster Profielbeheer en klik op Toevoegen. Selecteer uw nieuwe profiel in het vervolgkeuzemenu Geselecteerd profiel en pas de resterende parameters aan om aan uw vereisten te voldoen, en klik op OK om uw nieuwe profiel op te slaan.

Scandoelen

De vervolgkeuzelijst Scandoelen bevat de volgende, vooraf gedefinieerde scandoelen.

• Op profielinstellingen: hiermee selecteert u doelen die in het geselecteerde scanprofiel zijn ingesteld.

• Verwisselbare media: hiermee selecteert u diskettes, USB-opslagapparaten en cd's/dvd's.

• Lokale stations: hiermee worden alle harde schijven van het systeem geselecteerd.

• Netwerkstations: hiermee worden alle toegewezen netwerkstations geselecteerd.

• Aangepaste selectie: hiermee worden alle eerdere selecties geannuleerd.

gebruikt.

• Opstartsectoren/UEFI: scant opstartsectoren en UEFI op de aanwezigheid van malware. Meer informatie over de UEFI-scanner vindt u in de woordenlijst.

• WMI-database: scant de hele Windows Management Instrumentation (WMI)-database, alle

naamruimten, alle klasse-exemplaren en alle eigenschappen. Zoekt naar verwijzingen naar geïnfecteerde bestanden of malware die als gegevens zijn ingesloten.

• Systeemregister: scant het hele systeemregister; alle sleutels, en subsleutels. Zoekt naar verwijzingen naar geïnfecteerde bestanden of malware die in gegevens zijn verborgen. Bij het opschonen van de

detecties blijft de referentie in het register behouden om ervoor te zorgen dat er geen belangrijke gegevens verloren gaan.

Als u snel naar een scandoel wilt navigeren of een doelmap of bestand(en) wilt toevoegen, voert u de doelmap in het lege veld onder de mappenlijst in.

Apparaatbeheer

ESET Smart Security Premium biedt automatisch beheer van apparaten (cd/dvd/USB/...). Met deze module kunt u een apparaat blokkeren of uitgebreide filters/machtigingen ervoor aanpassen en bepalen hoe de gebruiker een apparaat opent en ermee werkt. Dit kan handig zijn als de beheerder van de computer wil voorkomen dat er apparaten met ongewenste inhoud worden gebruikt.

Ondersteunde externe apparaten:

De opties van Instellingen van apparaatbeheer kunnen worden aangepast via Geavanceerde instellingen (F5) >

Apparaatbeheer.

Schakel de schuifbalk naast Ouderlijk toezicht inschakelen in om de functie Apparaatbeheer te activeren in ESET

Smart Security Premium. U moet de computer opnieuw opstarten om deze wijziging door te voeren. Zodra Apparaatbeheer is ingeschakeld, worden de regels actief, zodat u het venster Regeleditor kunt openen.

u kunt verschillende groepen met apparaten maken waarop verschillende regels worden toegepast. Ook kunt u slechts een groep met apparaten maken waarop de regels met de actie Lezen/Schrijven of Alleen-lezen wordt toegepast. Hierdoor zorgt u ervoor dat niet-herkende apparaten door Apparaatbeheer worden geblokkeerd als zij verbinding met uw computer proberen te maken.

Als er een apparaat wordt geplaatst dat door een bestaande regel wordt geblokkeerd, wordt er een meldingsvenster weergegeven en wordt de toegang tot het apparaat geblokkeerd.

In document ESET Smart Security Premium (pagina 68-71)