• No results found

Deelnemende organisaties

Presentatie Zandlaan Bestuurlijk overleg; 1 september 2011

Bijlage 5: Deelnemende organisaties

De Aeres Groep ‘duurzaam leren en leven!’

De Aeres Groep levert een bijdrage aan het wereldvoedselvraagstuk en het duurzaam omgaan met onze leefomgeving. Dit doet de Aeres Groep door mensen te begeleiden bij hun ontwikkeling tot verantwoordelijk wereldburger. Concreet betekent dat begeleiding bij de ontwikkeling van vakman-schap, mensen leren te leren en mensen leren zich bewust te zijn van de betekenis van hun hande-len voor morgen. Met 1000 medewerkers en ongeveer 9000 studenten en tienduizenden cursisten is de Aeresgroep een belangrijke speler binnen de Kennis Campus. In Ede zijn voor de Aeres Groep twee onderwijsinstellingen actief, ondersteund door Aeres Contract. Ook zijn de centrale diensten van de Aeres Groep voor een belangrijk deel in Ede gevestigd. De twee onderwijsinstellingen zijn:

Groenhorst College ‘Veelzijdige opleidingen voor (toekomstige) vakmensen’

Groenhorst is een Agrarisch Opleidings Centrum dat vanuit een christelijke levensvisie algemeen vormend en beroepsonderwijs in de groene sector aanbiedt. Groenhorst wil instaan voor de vorming van jongeren en volwassenen, waardoor zij met succes kunnen deelnemen aan de toekomstige samenleving. Groenhorst wil aantrekkelijk en inspirerend onderwijs verzorgen waarin de leerlingen en cursisten centraal staan. Het bedrijfsleven is sterk betrokken in het onderwijsleerproces en ICT speelt een belangrijke rol.

Maatschappelijke en onderwijskundige ontwikkelingen vormen de drijvende kracht voor de vernieuwing van ons onderwijs. Een van die ontwikkelingen is competentiegericht onderwijs.

Het laat zien waarom leerlingen iets moeten leren. Het leren krijgt daardoor betekenis.

Een aantrekkelijk, betekenisvol schoolprogramma alleen is onvoldoende om (jonge) mensen te verleiden tot leren. Groenhorst zorgt er samen met anderen voor dat ze door willen en kunnen stromen van vmbo naar mbo naar hbo en wo; binnen en buiten de groene kolom.

PTC+ praktijk leren

PTC+ wil vakgenoten vooruit helpen, met ongeëvenaarde praktijklocaties, een schat aan vakkennis en zeer bevlogen trainers, adviseurs en assessoren. Vanuit respect voor de wereld om ons heen, met aandacht voor mens, dier en milieu.

Christelijke Hogeschool Ede (CHE) ‘Overtuigend anders!’

Christelijke Hogeschool Ede is een instelling voor hoger beroepsonderwijs. Met ruim 400 medewer-kers wordt onderwijs geboden aan zo’n 4200 studenten. De CHE biedt tien hbo-opleidingen, een hbo-master en zes lectoraten op het gebied van verpleging, sociale studies, theologie,

(ba-sis)onderwijs, journalistiek en communicatie en zakelijke en personele dienstverlening. Ook biedt zij, samen met of in overleg met het werkveld, post-hbo opleidingen en cursussen op het gebied van na- en bijscholing. Hierdoor beschikt de CHE over een schat aan hooggekwalificeerde kennis, erva-ring, expertise en faciliteiten.

Christelijke Onderwijs Groep (COG/ROCA12)

Vanuit een algemeen christelijke levensbeschouwing voert de stichting Christelijke Onderwijs Groep Vallei & Gelderland-Midden (COG) het bestuur over het Arentheem College, ROC A12 en Contract-onderwijs, bekend als Training en Advies (T&A). Hiermee heeft COG zich ontwikkeld tot een belang-rijke speler op het gebied van voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in de regio’s Vallei en Gelderland-Midden. Dit realiseert de COG met 300 medewerkers voor 2561 (2010) leerlingen binnen het Arentheem College en met 647 medewerkers voor 6739 studenten binnen het ROC A12 (2010).

De COG wil een bijdrage leveren aan de regio’s waarin zij werkt. Daarom biedt zij leerlingen en studenten kwalitatief goed onderwijs. Ook begeleidt zij hen in hun ontwikkeling tot gewaardeerd lid van de samenleving. Daartoe schept COG de voorwaarden en omstandigheden om haar scholen

optimaal te laten functioneren. Met als doel, onderwijs met een plus. Zoals de scholen er zijn voor de leerlingen en studenten, is COG er voor de scholen.

Het Streek ‘Christelijke ontmoetingsschool’

Het Streek stelt zich ten doel: het verzorgen van christelijk voortgezet onderwijs. Het Streek weet zich geworteld in het Evangelie en heeft de Bijbel als bron van de christelijke inspiratie. Het on-derwijs op Het Streek heeft oog en respect voor de diversiteit waarin de christelijke traditie tot uitdrukking komt en biedt daar ruimte aan. Het onderwijs stimuleert de onderlinge ontmoeting en dialoog. Staand in een multiculturele en multireligieuze samenleving, zijn de locaties van Het Streek uitnodigend voor allen die het onderwijs willen volgen. Ze bevorderen vanuit de eigen inspi-ratie het (toekomstig) burgerschap van alle leerlingen.

Het christelijk onderwijs van Het Streek is erop gericht dat leerlingen:

zich ontwikkelen tot evenwichtige en sociaalvaardige mensen met gevoel voor eigenwaarde;

besef hebben van levensbeschouwelijke en zingevingvraagstukken;

beschikken over voldoende ‘bagage’ om zich zelfstandig te handhaven in de maatschappij en zich verder te ontwikkelen.

Het Streek verzorgt met 310 medewerkers; ongeveer 230 fte, onderwijs voor 2305 leerlingen. Het Streek realiseert op dit moment een nieuw gebouw waarin drie vestigingen: Amsterdamseweg, Oranjelaan en Bennekom samen worden gehuisvest.

Gemeente Ede

Ede is een middelgrote plaats in Gelderland, te vinden op de westflank van de Veluwe en in de zui-delijke Gelderse Vallei. Het is tevens de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Ede telt, sa-men met de bijbehorende dorpen, 108.286 inwoners. Ede is een groene gemeente waar het goed wonen, werken en leven is. Gelegen in de hoek van de A12 en A30 is Ede per auto uitstekend te bereiken. Met de aanwezigheid van een intercitystation, een spoorverbinding met de achterliggende Veluwe en als knooppunt van een aantal buslijnen is ook de openbaar vervoervoorziening goed. In Ede is veel ruimte voor bedrijvigheid, maar ook onderwijs is met opleidingen van voortgezet onder-wijs tot en met hoger beroepsonderonder-wijs uitstekend vertegenwoordigd. In Ede zijn ruim 54.000 ar-beidsplaatsen in allerlei bedrijfstakken.

Idealis ‘eigen wijs wonen’

Idealis staat voor het adequaat huisvesten van studenten en jonge promovendi van onderwijsinstel-lingen in Wageningen en Ede. Idealis verzorgt dit met 34 medewerkers voor 4000 studenten in Wa-geningen en 400 studenten in Ede. Idealis kan haar expertise op het gebied van reparaties / repara-tieverzoeken en het in kort tijdsbestek oplossen daarvan inzetten binnen de Kennis Campus. Op die wijze kan zij haar bijdrage leveren aan de kwaliteit van de huisvesting binnen de Kennis Campus.

Met daarnaast natuurlijk de verzorging van de gehele verhuur van studentenhuisvesting.

Woonstede ‘Wonen naar je zin’

Iedereen heeft recht op een prettige woonomgeving. Een woonomgeving waarin u zich prettig voelt en die voldoet aan uw persoonlijke wensen en behoeften. Kwalitatief goede woningen tegen rede-lijke prijzen en met ruimte voor eigen inbreng en variatie staan daarom bij ons centraal. Maar ‘wo-nen naar je zin’ gaat verder dan de woning zelf. Ook de leefbaarheid en veiligheid in de buurt spe-len een belangrijke rol. Woonstede wil daarin richtinggevend zijn in haar dienstverspe-lening. Woonste-de realiseert binnen Woonste-de Kennis Campus 230 woonunits. Deze worWoonste-den na oplevering door IWoonste-dealis ge-exploiteerd.

Overzicht van betrokken instellingen Organisatie Discipline Aantal fte /

medewer-kers

Kengetallen Facilitaire

orga-nisatie Jaaromzet € Aeres Groep VMBO MBO

HBO 1000 Zie voor cijfers Ede:

Groenhorst en PTC+ Centrale

organi-satie 101.620.000

CHE HBO 318 / 503 Ca. 4200 studenten Zelfstandig 31.026.000

COG ROCA12 MBO 496 / 647 Ca. 5500 deelnemers 79.824.355

Groenhorst Ede VMBO MBO 385 VMBO 40 MBO

leerlingen PTC+ Ede Praktijk

onderwijs 1000 (gehele

organisatie) In Ede gemiddeld

300 cursisten Zelfstandig, cen-traal

georgani-seerd

38.459.075

’t Streek VMBO HAVO

VWO 310 Ca. 2300 leerlingen Per locatie 19.451.000

Idealis Woning

coöperatie 34 Huisvesting voor

4400 studenten Regieorganisatie 15.249.000 Woonstede Woning

coöperatie 156,5 / 169 9739 wooneenheden 68.407.000

Gemeente Ede Ca.108.000 inwoners

Tabel 11: Overzicht betrokken instellingen