• No results found

De Telegraaf 24 September Buma: waarom alleen in Irak?

<http://www.telegraaf.nl/binnenland/23120736/___Waarom_alleen_in_Irak___

_.html>

NAMING:

- Het overgrote deel van de Tweede Kamer staat achter Nederlandse deelname aan de

internationale strijd tegen de terreurbeweging ISIS, waartoe het kabinet woensdag heeft besloten. Wel vragen veel partijen zich af waarom Nederland alleen F-16-gevechtsvliegtuigen inzet in Irak en niet in Syrië.

>> overgrote deel --> obvious majority >> internationale strijd --> major event >> terreurbeweging ISIS --> adds value

- „Ik denk niet dat het conflict zich in tweeën laat knippen door grenzen”, zei CDA-leider Sybrand Buma in De Wereld Draait Door.

>> conflict --> neutral term >> grenzen -> main issue

- De VVD is tevreden. ,,Het kabinet stelt een substantiële bijdrage voor aan de bestrijding van ISIS. De VVD-fractie heeft eerder aangegeven dat zij dit van groot belang acht voor onze veiligheid en de stabiliteit in de regio. Wij zullen het kabinetsbesluit constructief behandelen en ons daar spoedig over uitspreken,'' zegt Tweede Kamerlid Han ten Broeke.

>> tevreden --> positive >> substantiële bijdrage --> not

>> bestrijding van ISIS --> somehow makes me think of 'ongediertebestrijding' >> groot belang --> need, urge to do sth --> positive that 'we' take action >> veiligheid, stabiliteit --> conceived as positive factors

>> constructief --> positive value

- PvdA-leider Samsom steunt het besluit van het kabinet om alleen in Irak te bombarderen. "De Iraakse autoriteiten hebben verzocht om militaire steun en daarmee is er een heldere rechtsgrond voor de militaire inzet. Voor Syrië geldt een andere situatie. Er is op dit moment geen eenduidig volkenrechtelijk mandaat voor de bestrijding van ISIS in Syrië. Bovendien bestaan er nog veel vragen over de doelstelling en strategie voor acties in het land dat al ruim drie jaar geteisterd wordt door een vreselijke burgeroorlog," zei Samsom.

179 >> steunt --> positive, support

>> heldere rechtsgrond

>> doelstelling en strategie --> well thought through >> geteisterd --> victim country

>> vreselijke burgeroorlog --> adds value

- Geert Wilders, fractieleider van de PVV vindt de bestrijding van terreur in Nederland belangrijker. „Luchtsteun is prima, maar wel de binnenlandse veiligheid garanderen: grenzen dicht en jihadisten uitzetten", zegt hij. "Binnenlandse terreurbestrijding is belangrijker dan in buitenland. Helaas snurkt incompetente Opstelten verder.”

>> belangrijker --> shift in priorities --> "neutrally" depicted

>> snurkt incompetente --> negative value --> not capable, screw up

- D66 is tevreden, maar vraagt zich af of het onderscheid tussen bombarderen in Irak en Syrië wel werkbaar is. "Er is sprake van een dreiging voor de regio, voor Europa en voor Nederland. D66 begrijpt de zorgen over de terughoudendheid met betrekking tot ingrijpen in Syrië door het ontbreken van een volkenrechtelijk mandaat. Wel leidt dit voor D66 tot vragen over in hoeverre dit werkbaar is voor onze militairen in de praktijk,'' zegt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

>> tevreden

>> vraagt zich af of werkbaar is --> add questionmarks --> uncertainty >> begrijpt --> competence, empathic

>> repetition of same viewpoint, no real argumentation, not very strong.-

- Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, zegt over de Nederlandse deelname: ,,Het is begrijpelijk dat Nederland zich op dit moment beperkt tot Irak vanwege het onduidelijke volkenrechtelijk mandaat en strategie als het om Syrië gaat. Wij hopen dat er snel duidelijkheid komt over het volkenrechtelijk mandaat voor Syrië.”

>> begrijpelijk

>> beperkt --> not doing everything possible, yet understandable, positive >> onduidelijk, duidelijkheid --> negative

- Fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP vindt het kabinetsbesluit goed. ,,De

ongekende wreedheden en systematisch uitgevoerde moordpartijen rechtvaardigen dit besluit ten volle. Naast deze militaire inzet met er ook werk gemaakt worden van een veilige opvang voor vluchtelingen. Bijzondere aandacht is nodig voor kwetsbare minderheidsgroepen als christenen en yezidi's,'' aldus Van der Staaij.

180

>> ongekende wreedheden en systematisch uitgevoerde moordpartijen --> negative value added to IS

>> rechtvaardigen --> reasonable reaction to atrocities, allowed >> veilige opvang --> safe, positive connotation

>> vluchtelingen --> flee, negative, sad

>> bijzondere aandacht --> positive, but negative that this is needed in the first place >> kwetsbare minderheidgroepen --> negative

- Kamerlid Joram van Klaveren steunt de beslissing van het kabinet. "Wel is het teleurstellend en kinderlijk naïef dat Nederland slechts ingrijpt in Irak en niet in Syrië. Terroristen kennen geen grenzen, dus die moeten wij in dit geval ook niet trekken. Het is absurd om een F-16 te laten omkeren boven de grens met Syrië,'' zegt hij.

>> steunt --> positive, doing the right thing

>> teleurstellend, kinderlijk naïef, slechts --> not doing everything we can, should do more >> grenzen

>> absurd --> relatively strong against taken measures

- Alleen de SP is ronduit tegen de missie. ,,Een onverstandig besluit. Een terroristische

organisatie bestrijd je niet met luchtaanvallen, die zit overal onder de bevolking. Je houdt er geen onthoofdingen mee tegen. En een militaire aanpak staat een politieke oplossing in de weg. De regering in Bagdad moet alle groepen laten meedraaien," aldus Harry van Bommel. "En de agenda van Obama is een openeindagenda, Nederland kan dat niet lang volhouden. Obama heeft ons militair ook niet nodig, maar het is voor hem politiek interessant om te kunnen zeggen dat weer een land de VS steunt."

>> ronduit tegen --> not the right thing to do, negative

>> onverstandig --> brought very delicately, diplomatic, not strong stand >> in de weg staan

>> openeindagenda --> no clear cause, negative connotation >> niet nodig --> we're insignificant, negative value

>> politiek interessant

OP PO SITI ON:

- Wel vragen veel partijen zich af waarom Nederland alleen F-16-gevechtsvliegtuigen inzet in Irak en niet in Syrië.

181

>> What's the difference between Iraq and Syria in the fight against IS --> negative view --> as if not fighting hard enough, doing everything we can.

- "De Iraakse autoriteiten hebben verzocht om militaire steun en daarmee is er een heldere rechtsgrond voor de militaire inzet. Voor Syrië geldt een andere situatie. Er is op dit moment geen eenduidig volkenrechtelijk mandaat voor de bestrijding van ISIS in Syrië. Bovendien bestaan er nog veel vragen over de doelstelling en strategie voor acties in het land dat al ruim drie jaar geteisterd wordt door een vreselijke burgeroorlog,"

>> Different situation --> explanation --> positive, there is a reason behind it

- Binnenlandse terreurbestrijding is belangrijker dan in buitenland

>> Focus on own --> depends on own environment wether or not this is perceived positive or negative

SP EECH O PP OSITI O N:

All (significant) parties are quoted directly --> very clear what their position is. pro / con / between

NOTE S:

>> very 'positive' article --> support, possibilities, legal basis >> often use of the word 'steun' --> support

182

24 DECEMBER - CAPTURING OF JORDANIAN