• No results found

De leerlingen uit groep 6

Hoofdstuk 4 - Empirisch onderzoek

4.3 De respondenten – analyse

4.3.1 De leerlingen uit groep 6

De eerste leerling uit groep 6 is Fien. Ze is tien jaar en zit op de Hertog van Gelreschool. Ze speelt of zingt zelf geen muziek maar thuis staat wel vaak de muziek aan. Dit is dan voornamelijk de radio met 3FM of een andere zender met popmuziek. Ook luistert ze muziek op haar kamer. Meestal is dit een cd, bijvoorbeeld een cd van de smurfen. Dit zijn bestaande kinderliedjes maar dan met een andere tekst en gezongen in smurfenstijl. De muzieklessen die op school worden gegeven bestaan voornamelijk uit zingen van liedjes die bij de muziekmethode horen. Fien geeft aan de meeste liedjes hiervan leuk te vinden. Ook de voorbereidende lessen van het Concert voor Rafiq vindt ze leuk.

Eerste interview Fien stelt al vrij snel aan het begin van het interview dat ze niet zo van klassieke muziek houdt. Klassieke muziek is volgens Fien ‘vooral een beetje viool er doorheen en een beetje zeg maar hoog’. Het publiek van een klassiek concert zijn vooral rustige mensen: ‘Niet helemaal drukke mensen, want die houden om zo maar te zeggen meer van rockmuziek en dat is gelijk weer heel druk met gitaren en zo, en dit is gewoon heel rustige muziek’. De muziek tijdens de voorbereidende lessen vond ze ‘anders dan normaal. Soms klink het wel een beetje vrolijk, maar ook een beetje verdrietig en zielig’. Fien denkt dat het ‘Concert voor Rafiq’ goed zal verlopen. Ze denkt wel dat het soms een beetje apart klinkt doordat ze in canon moeten zingen en dat het een beetje moeilijk wordt maar het dat

Pagina | 48 vooral leuk klinkt. Ze hoopt dat er niet te veel gekletst wordt; ‘iedereen moet wel stil zijn, dan lukt het wel’.

Tweede interview Fien vond het erg bijzonder en leuk om het orkest in het echt te zien spelen. ‘Ik vond het wel heel knap hoe ze dat allemaal doen, heel gelijk en zo. En het klinkt wel mooi, ook nog. Om te spelen lijkt me al moeilijk en dan ook nog eens allemaal tegelijk’. Het verhaal dat de presentator vertelde was heel interessant maar ook zielig voor Saidah. De muziek paste daar goed bij: ‘ik vond het knap dat ze dat allemaal hadden uitgezocht, en mooi ook’. Over het verhaal en de muziek zegt ze: ‘de muziek zelf klonk wel vrolijk maar het verhaal zeg maar was weer niet zo vrolijk maar wel heel interessant want dat gebeurt nu eigenlijk wel met veel vluchtelingen’. De muziek vond ze goed bij het verhaal passen. De zwarte nette kleding vond ze bijpassend: ‘wel goed en mooi zeg maar dat ze allemaal dezelfde kleur hebben. Anders heeft de andere bijvoorbeeld oranje en dan ineens heel donkerblauw, dat is ook niet zo mooi’. De sfeer in de zaal was goed. Iedereen deed wel goed mee. Fien vond het bijzonder om dit concert mee te maken: ‘je komt natuurlijk niet zomaar bij zo’n concert en orkest’. Of ze vaker naar zo’n concert zou willen gaan zegt ze: ‘ik zou het niet gewoon zomaar doen maar als het een keer wordt aangeboden zou ik wel ja zeggen denk ik. Ik vond het wel mooi klinken’. Haar beeld over klassieke muziek is een beetje veranderd zegt ze. Nu weet ze wel hoe zo’n concert verloopt en heeft ze daar een beter beeld van gekregen. ‘Ik dacht ook altijd dat de dirigent niet zoveel deed maar nu zag je dus dat ie wel heel erg druk was’.

Leerling 2

De tweede leerling die is geïnterviewd is Ivo. Ook Ivo zit op de Hertog van Gelreschool. Hij is heel benieuwd naar het Concert voor Rafiq want hij is nog nooit naar een concert geweest. Ivo vertelt dat hij niet zo van klassieke muziek houdt maar dat het hem leuk lijkt een keertje te gaan. Ivo zit op musical-les waar ze dansen, zingen en theatermusical-lessen krijgen. Het zingen op school en tijdens de voorbereidende lessen vindt Ivo dan ook zeker leuk. Verder luisteren ze thuis ook veel muziek, voornamelijk hiphop. Ook heeft hij de smurfen-cd. De muziek hiervan vindt hij wel leuk, maar ‘als je te vaak luistert, begint het wel een beetje te vervelen’.

Eerste interview Volgens Ivo is klassieke muziek ‘een soort muziek maar dan met een viool en een piano’. Ook Ivo stelt dat vooral rustige mensen naar een klassiek concert zullen gaan. Hij denkt dat het Concert voor Rafiq goed zal gaan verlopen. Wat hem vooral leuk lijkt is dat alle kinderen mee mogen doen. Ook zal de sfeer goed zijn denkt hij. Hij hoopt dat ‘als we klaar zijn met optreden dat ze allemaal gaan klappen’. Hij heeft er dan ook een duidelijk beeld over hoe zij met het concert meedoen.

Tweede interview Het concert vond Ivo leuk. Wel had hij gedacht dat ze op het podium zouden staan, maar dat was niet zo. Ivo vond voornamelijk de liedjes en de bewegingen leuk. De presentator vertelde dat de orkestleden zich goed hadden voorbereid en dat was ook zo. ‘Het lijkt me ook best

Pagina | 49 moeilijk om op zo’n instrument te spelen. De kleding vond Ivo bijpassend en de beelden op de achtergrond pasten goed bij het verhaal. Het voegde wel wat toe, vertelt Ivo. De muziek vond hij goed bij het verhaal passen. Niet alles ging tijdens het concert goed: ‘soms dan moest je zo’n waaier doen, en dan moest je van de ene naar de andere kant. Maar als de man dan die kant aanwijst, dan gingen alle kinderen dat ineens doen. Dat was niet de bedoeling’. Als hem weer een concert van een orkest wordt aangeboden of als ze met familie en vrienden gaan, zou hij nog weleens mee willen. Ivo zou er echter niet zelf voor kiezen. Daarvoor vindt hij het niet interessant genoeg. Wel is zijn beeld over klassieke muziek door dit concert een beetje veranderd. ‘Nu zie je ook het orkest en dan zie je wat ze allemaal doen en dan zie je wel voor je wat dan klassieke muziek is’. Toch denkt hij niet dat hij weer zo gauw naar een klassiek concert zou gaan. Hij zou liever voor een popconcert kiezen omdat hij dat toch interessanter vindt en hem die muziek meer aanspreekt.

Leerling 3

De derde leerling uit groep 6 is Madelief en zit op basisschool ’t Schrijvertje. Ze geeft aan heel veel zin in het concert te hebben. Het lijkt haar vooral leuk om samen met het orkest en met de andere kinderen muziek te maken. Ze is zelf ook erg actief met muziek bezig. Zo zingt ze en speelt ze viool, keyboard en gitaar. Ze krijgt voornamelijk muziekles van haar opa en moeder. Haar ouders en zusje spelen ook een of meerdere instrumenten. Van de voorbereidende lessen vond ze vooral de ritmische oefeningen leuk om te doen. Ze luistert ook veel muziek thuis. Zo vindt ze K3 leuk, Ariana Grande (Amerikaanse actrice en zangeres) en zegt ze muziek van Elly en Rikkert leuk te vinden. Maar ze vindt het vooral leuk om zelf muziek te maken. Klassieke muziek lijkt haar een beetje saai maar ze is heel benieuwd wat ze van het concert vindt en of ze dan nog eens zou gaan.

Eerste interview Klassieke muziek is voor Madelief muziek met heel veel violen. Ze vond de klassieke muziek uit de voorbereidende lessen erg mooi. Juist ook de afwisseling van de verschillende instrumenten vond ze mooi. Zo is er ook een stukje met trommels. Voor haar kwam de emotie van het verhaal goed over door de muziek. Het is erg sneu voor Saidah dat ze moet vluchten en de muziek past daar mooi bij. Ze is nog nooit naar een klassiek concert geweest. Het lijkt haar een beetje saai, vooral omdat je de hele tijd moet stilzitten en luisteren. Op de vraag welk publiek er volgens haar naar een klassiek concert gaan zegt ze: ‘nou, mijn opa houdt erg van klassieke concerten’.

Tweede interview Het eerste wat ze zegt tijdens het tweede interview is: ‘ik neem eigenlijk wel terug wat ik gisteren zei over klassieke concerten. Ik vind het toch wel leuk!’ Ze vond het heel mooi klinken en ze vond het erg cool om het orkest te zien spelen. ‘Dat al die violen tegelijk met die stokken…’. De muziek paste heel goed bij het verhaal. Ze vond het veel mooier om het orkest in het echt te zien en te horen. ‘Ook de plaatjes op het digibord, dat vond ik wel heel mooi hoe ze dat hebben gemaakt’. Over de dirigent zegt Madelief: ‘ik vind het ook altijd heel grappig hoe hij beweegt’. Ze dacht

Pagina | 50 dat het anders zou klinken: ‘veel saaier, maar het is echt helemaal niet saai’. Hierdoor is haar beeld over klassieke muziek wel veranderd. Ze zou daarom graag nog eens naar een vergelijkbaar concert willen.

4.3.2 De leerlingen uit groep 7