• No results found

4. Uitvoeringsprogramma college 2018 - 2022

4.3. De leefomgeving

We hebben samen met onze inwoners de Toekomstvisie “krachten versterken” tot stand gebracht.

Daarbij is geconstateerd dat we plezierig en rustig wonen en leven in een groene gemeente. Daar zetten we in dit uitvoeringsprogramma nu op in om juist dat te behouden. Dat gaat niet vanzelf.

Daarvoor zijn wel acties nodig.

Het accent ligt wat ons betreft op zaken zoals het versterken van de centra van Aalten en Dinxperlo om de loop erin te houden en leegstand van winkelruimte te voorkomen. Transformatie van bestaand vastgoed naar andere functies is daarbij een uitdaging. Daarnaast maken we ons zorgen over de kwalitatieve aansluiting van de bestaande woningvoorraad in de grote kernen op de veranderende wensen van de woonconsument. Vanzelfsprekend in samenhang met een vergaande verduurzaming en upgrading van de openbare buitenruimte als dat nodig is. In het bijzonder de na-oorlogse goed-kopere woningbouw zal daarbij extra aandacht vragen.

Wij willen ook dat het goed ondernemen is in onze gemeente en dat vraagt om een samenhangende herijking van beleid op de vele vormen van bedrijvigheid waarin onze ondernemers actief zijn.

Om ons mooie landschap te behouden is het gewenst dat daar niet te veel leegstaande schuren komen die staan te verpauperen. Het risico op ondermijning binnen onze samenleving zou daardoor kunnen toenemen.

Bij diverse onderwerpen vragen wij een omslag in denken van hele groepen inwoners en onderne-mers. Deze omslag willen we samen met de bewoners en bedrijven in de gemeente maken.

Uiteraard alles met het doel om onze mooie leefomgeving te behouden.

Verstandig omgaan met de openbare ruimte 10. Omgevingswet

Naar aanleiding van de onlangs afgeronde inventarisatie, wordt nu een duidelijk (implementatie)plan van aanpak opgesteld met betrekking tot de invoering van de Omgevingswet. Dit zal gebeuren in sa-menwerking met het college, de raad, de ambtelijk apparaat en de burgers van de gemeente Aalten.

Het college gaat de raad halfjaarlijks informeren over de voortgang van de invoering van de Omgevingswet in deze gemeente.

Investeren in kwaliteit van beheer, leefbaarheid en veiligheid 11. Versterking centra Aalten en Dinxperlo (P1.005)

Het college zet in op aantrekkelijke en compacte centra door het verminderen van winkelvloeropper-vlak dat buiten het kernwinkelgebied ligt, transformatie van lege (winkel)panden en herkenbare routes en entrees van Aalten en Dinxperlo. Dit doen we gebiedsgericht en nadrukkelijk samen met eigena-ren, bewoners en ondernemers.

Wij hebben een uitvoeringsovereenkomst gesloten met de provincie Gelderland (2017-2019) voor het plan van aanpak ‘Vitaal centrum Aalten’. In mei dit jaar is het project ‘Toekomstbeeld Kattenberg’

vastgesteld. Op korte termijn starten we met de projecten Hogestraat en Dijkstraat. De gewenste kwa-liteitsimpuls groengebied/stationsomgeving maakt deel uit van project Dijkstraat. De benodigde bud-getten (2018 en 2019) inclusief provinciale cofinanciering, zijn in de begroting verwerkt. Samen met de eigenaren, bewoners en ondernemers worden de plannen ontwikkeld. Op basis van deze plannen brengen we de uitvoeringskosten in beeld. Vanuit het budget Structuurversterking Kernen is (beperk-te) financiële ruimte beschikbaar, met name als cofinanciering om transformaties mogelijk te maken.

Het college richt zich voor de versterking van het centrum van Dinxperlo allereerst op de afronding van het proces van verplaatsing van de Jumbo naar de locatie Wegwijzer, conform de visie super-markten Dinxperlo 2015. Die ontwikkeling is (mede) bepalend voor de ontwikkelingsrichting en visie centrum Dinxperlo. In de tweede helft van 2019 willen wij in co-creatie/participatie met ondernemers, eigenaren en belangengroepen starten met het project Visie centrum Dinxperlo. Hiervoor is externe inhuur noodzakelijk. Voorlopig nemen wij eenmalig bedrag op van €100.000.

12. Centrummanagement in de kernen Aalten en Dinxperlo

Het college bekijkt op basis van de uitkomst van de plannen Vitaal centrum Aalten en Visie centrum Dinxperlo of en hoe het beste vormgegeven kan worden aan centrummanagement.

13. Vergroening kernwinkelgebieden (P1.006*)

Er worden plannen ontwikkeld om tot ’vergroening’ van de kernwinkelgebieden van Aalten en

Dinxperlo te komen. Ook in het licht van verkoeling tijdens extreme warmteperioden gaat dit bijdragen

aan de duurzaamheid voor de kernen. Om dit te stimuleren en te ondersteunen is voor 2020 éénmalig een budget van € 25.000 nodig om hieraan een impuls te geven.

14. Onderhoud openbaar groen

Het college geeft de raad in het eerste kwartaal van 2019 inzicht in het onderhoud van het openbaar groen, de niveaus van onderhoud en de keuzes daarin. Het college gaat uit van handhaving van het huidige onderhoudsniveau, mede gelet op de hoge kosten die gepaard gaan met een verhoging van het niveau. Het college geeft de raad in het eerste kwartaal van 2019 duidelijkheid over de bestaande mogelijkheden voor het adopteren van openbaar groen. Het college is geen voorstander van vergaand overdragen van onderhoud en de daarbij behorende budgetten. Het college gaat dit nader toelichten.

15. Ondermijning (P1.007)

In de eerste helft van 2019 onderzoekt het college of er voldoende formatie is voor toezicht, hand-having en bestrijding van ondermijning. Zoals de raad heeft uitgesproken in het raadsprogramma, wordt vooral dit laatste steeds belangrijker. Samenwerking met andere overheden is daarbij nood-zakelijk. Dit vraagt om extra inzet om regionaal de ondermijning aan te pakken. De daaruit voort-vloeiende nieuwe instrumenten moeten we invoeren en toepassen.

Het college zet in het bijzonder ook in op het bewustwordingsaspect richting bewoners en onder-nemers. In de begroting nemen wij hiervoor alvast structureel € 20.000 op.

16. Openbare toiletvoorzieningen

Naar aanleiding van de suggestie uit de raad om openbare toiletvoorzieningen te realiseren, merken wij op dat wij dergelijke voorzieningen erg kostbaar vinden (± € 60.000 per stuk). Gelet op de hoge kosten geeft het college hieraan geen hoge prioriteit. Wel wil het college in 2019 met ondernemers in gesprek om te bezien of zij mogelijkheden kunnen bieden.

Een veerkrachtige economie en aantrekkelijke werkgelegenheid 17. Economische Visie (P1.008)

We zetten in op een vitale economie die werkgelegenheid biedt. We bevorderen hiertoe een zo optimaal mogelijk ondernemersklimaat, faciliteren en ondersteunen het bedrijfsleven proactief en stimuleren duurzaam ondernemerschap. In het najaar van 2018 is gestart met de voorbereiding om te komen tot een Economische visie.

In de visie wordt het onderwerp vrijetijdseconomie, waaronder de samenwerking met Stichting Achterhoek Toerisme en de doorontwikkeling van toekomstbestendige VVV’s, opgenomen.

Voortzetting van de relatie en ook het bestaansrecht van VVV-agentschappen is ons uitgangspunt.

We blijven stevig inzetten op de regionale samenwerking op het gebied van marketing en promotie, om de Achterhoek als vrijetijdsregio op de kaart te zetten. In de visie wordt de invulling en mate van bedrijfscontacten meegenomen. Het college denkt hierbij aan eventueel interne verschuiving van ta-ken/uren of beperkte uitbreiding van uren/formatie. De vaststelling van de economische visie is voor-zien in de eerste helft van 2019. Voor dit proces nemen wij een eenmalig bedrag op van € 20.000.

18. Visie horeca

Uiterlijk het derde kwartaal van 2019 wordt de raad een beleidsnota voorgelegd met een heldere toe-komstbestendige integrale visie op de horeca in deze gemeente. Duidelijkheid scheppen naar zowel ondernemers als burgers en raad. Hierdoor hoopt het college steeds terugkerende discussies in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen.

Goed wonen, leegstand tegengaan en nieuwe woonvormen onderzoeken 19. Leegstandsbelasting

Het is wettelijk niet toegestaan om een leegstandsbelasting of iets dergelijks in te voeren. Het college wil wel inzetten op maatwerk, daar waar dit wenselijk en mogelijk is. Een mooi voorbeeld is verplaat-singen (zoals Messink & Prinsen), inzet excessenregeling en handhaven bij sterk ontsierende en/of gevaarlijke situaties.

20. Transformeren leegkomend vastgoed

Het college is in het algemeen niet voornemens risico's te nemen door zelf leegkomend vastgoed te transformeren naar specifieke woonvormen. De gemeente is immers geen (project)ontwikkelaar. Het college kiest voor maatwerk en stelt zich actief op ten opzichte van initiatieven die zich aandienen.

Van geval tot geval bezien welke mogelijkheden en kansen er zijn.

21. Woonvoorraad

Het college wil inzetten op de kwaliteitsverbetering van de bestaande woningvoorraad, zowel qua verduurzaming als qua levensloopbestendigheid. Hierbij is urgentiebesef en bewustwording bij eigenaar-bewoners nodig. Om goed te kunnen informeren over de toekomstwaarde van hun woningen ten opzichte van investeringen is het gewenst om een goed toekomstperspectief c.q.

vastgoed-strategie voor de bestaande woonwijken te ontwikkelen. Te beginnen bij de kwetsbare naoorlogse woningvoorraad. Wij willen eind 2019 een plan van aanpak gereed hebben, waarin wij de voorgestane werkwijze en planning om tot deze toekomstperspectieven/vastgoedstrategieën te komen hebben uitgewerkt. Uiteraard gaan wij diverse marktpartijen en belangenorganisaties betrekken bij het opstellen van dit plan van aanpak.

Deze beoogde vastgoedstrategie kan hierbij handvatten bieden om middelen zoals leningen en subsidies gerichter in te zetten. Dit toekomstperspectief/vastgoedstrategie kan vervolgens in de Omgevingsvisie worden verwerkt.

Het college beziet uiterlijk in het tweede kwartaal van 2021 de mogelijkheden van het inzetten van starters- en blijversleningen voor andere woonvormen in deze gemeente alleen als dit ook regionaal wordt opgepakt.

Vraaggericht openbaar vervoer en efficiënte mobiliteit 22. Busverbinding Bocholt

In het eerste kwartaal 2019 informeert het college de raad over wat nodig is om de busverbinding tussen Aalten en Bocholt structureel te maken.

23. Bereikbaarheid van het buitengebied

Het college wil in 2019 bezien in hoeverre het buitengebied (nog) beter kan worden ontsloten. Daarbij wordt breder gekeken dan electrokcars.

Uniek landschap met groen, water, toerisme en recreatie benutten

24. Verkenning gebiedsontwikkeling Oude IJssel/Aa-strang/Bocholter Aa (P1.010)

In 2020 wordt een samenhangende grensoverschrijdende verkenning gedaan voor het verder ontwik-kelen van het gebied Oude IJssel/Aa-strang/Bocholter Aa, waarbij voor de gemeente Aalten vooral de toeristische ontwikkeling van het gebied van belang is. Wij nemen daarvoor in de begroting 2020 alvast een eenmalig budget van € 25.000 op.

25. Pilot Basiskwaliteit landschap (P1.010*)

De gemeente Aalten neemt deel aan de pilot “Basiskwaliteit landschap” van de provincie Gelderland.

Naar verwachting is voor de lokale uitwerking in 2019 een incidenteel budget benodigd van € 20.000.

26. Project ‘Halve Maan’ (P1.011*)

Het college wil in de begroting 2019 een eenmalig bedrag opnemen van € 25.000 voor het project

‘Halve Maan’ in Bredevoort. In 2018 wordt samen met het Waterschap, Bredevoorts Belang en andere partijen in het gebied een schetsplan uitgewerkt en voorgelegd.

27. Stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland extra budget (P1.012*)

Het college verhoogt de jaarlijkse bijdrage aan Stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland (SAAP) met € 2.500, voor de uitvoering projecten in de periode 2018-2022.