• No results found

4. De klanten van de DIK’s: de basisteams

4.2 De dagelijkse aansturing van de teams

In hoofdstuk twee is er stilgestaan bij deelvraag één van dit onderzoek, namelijk: ‘Hoe zijn de

voormalige DIK’s ingericht en hoe functioneren zij, (wat zijn hun producten en hoe ziet de bedrijfsvoering eruit en hoe is de aansturing van de basisteams)?’ In deze paragraaf wordt het

laatste deel van de vraag beantwoordt: ‘hoe ziet de aansturing van de basisteams eruit?’ In hoofdstuk twee is het overgrote deel van de eerste deelvraag al beantwoord. Kort samengevat maken DIK’s onderdeel uit van de DRIO en ondersteunen het politiewerk, waarbij zij de robuuste basisteams ondersteunen bij het gebruik, de interpretatie, de advisering en de ondersteuning van de vraagarticulatie van veiligheidsproducten. De DIK’s hebben een bemiddelingsrol tussen de informatieorganisatie en de robuuste basisteams. De producten van de DIK’s zijn onder andere de inhoud van de briefingen, maar ook de analyses van de lokale veiligheidsproblemen en de préweegdocumenten. Binnen de politieorganisatie hebben de DIK’s met ieder sturingsniveau een directe verbinding, maar de DIK’s zijn ook onderverdeeld in verschillende sturingsniveaus. De chef van de DIK is het eerste aanspreekpunt voor de districtsleiding. De operationele specialisten A komen daarna, vervolgens de senior intelligence, de generalist intelligence en de medewerker intelligence. De senior intelligence medewerkers zijn het gezicht van de DIK’s, want zij staan voornamelijk in contact met de robuuste basisteams.

De aansturing van de robuuste basisteams

Uit de interviews is gebleken dat bij elk robuust team de diensten gestart worden met een briefing, in ieder geval voor de noodhulp. Verder wordt er in deze paragraaf veelvuldig gebruikgemaakt van voorbeelden om de antwoorden te verduidelijken, waarbij er verwezen wordt naar de respondenten uit het onderzoek: de informatiecoördinator uit het DIK of teamchef van een robuust basisteam uit de eenheid Oost-Nederland. Er wordt gekeken naar de briefing: wanneer wordt de briefing gegeven, door wie wordt deze gegeven, hoe ziet de briefing eruit, hoe is de kwaliteit van de briefing, wie leveren de dia’s en worden er opdrachten uitgezet?

Uit de interviews komt veelvuldig naar voren dat de briefing georganiseerd is bij het starten van de dienst van de robuuste basisteams. Vaak wordt de briefing gegeven door de leidinggevende van het basisteam. De teamchefs zijn de leidinggevenden van de robuuste basisteams, waardoor zij ook vaak de briefing geven. Dit wordt door de drie teamchefs benoemd:

“Wij als leidinggevende hebben als taak de briefing te geven.” (Teamchef uit IJsselland)

“Normaal gesproken wordt de briefing gegeven door de teamleiding.” (Teamchef uit Gelderland-Zuid)

“Chef van dienst, meestal een leidinggevende, geeft de briefing.” (Teamchef uit Gelderland-Midden)

Toch blijken er ook leidinggevenden te zijn met de behoefte om ook ruimte te geven aan de collega’s om af en toe de briefing te geven, zoals de werkverdeler of de officier van dienst.

“Er moet ruimte zijn dat niet perse de leiding de briefing of debriefing moet doen, er zijn ook collega’s die dat kunnen, zoals de officier van dienst.” (Teamchef uit IJsselland) “In het weekend krijgen wij als leidinggevenden dat niet rond, dus dan doet de werkverdeler de briefing.” (Teamchef uit Gelderland-Zuid)

Uit de interviews blijkt dat de briefing ongeveer tien dia’s met informatie bevat, waarmee de dienders de straat op kunnen. De structuur die aangebracht is in de dia’s blijkt een vooruitgang te zijn. Deze structuur is aangebracht tijdens het streven om de mijlpaal van het briefen en debriefen te behalen, die door de nationale politie is opgesteld. Er blijkt niet overal een debriefing plaats te vinden. In IJsselland wordt wel gestuurd op het debriefen en daar vindt aan het einde van elke dienst ook een debriefing plaats. De briefing en debriefing worden gegeven in een briefingenruimte, die alleen voor de briefing en debriefing gebruikt wordt. Het blijkt dat ze

in IJsselland ook voorliggen op de andere districten. TIMers27 in IJsselland zijn bekend bij de

andere districten en de werkwijze en de taken die de TIMers hebben, spreekt ook de teamchefs uit andere districten aan.

“Wij zijn gewoon begonnen met briefen en debriefen zonder procedures en zonder dat er druk was om die mijlpaal te bereiken. We leren van het gewoon doen en uitvoeren.” (Teamchef uit IJsselland)

“Ik hoor goede verhalen voor de meerwaarde van de TIMer in IJsselland.” (Teamchef uit Gelderland-Zuid)

Er blijken verschillen te bestaan in waar de informatie vandaan komt die in de briefingen gebruikt wordt. In IJsselland verzorgen de TIMers de inhoud van de briefing en zijn ze ook aanwezig bij de briefing. In Gelderland-Zuid wordt de informatie uit de dagrapportages gehaald, maar komen de dia’s ook van wijkagenten. De teamleiding maakt een selectie uit 20 à 30 dia’s en brengen dit terug tot 10 dia’s. In Twente worden de dia’s ook aangeleverd door verschillende

27

TIMers zijn Team Informatie Medewerkers en hebben de taken om de briefingen voor te bereiden en daarbij ook aanwezig te zijn. De TIMers zitten op de basisteams en voeren vanuit daar hun werkzaamheden uit.

collega’s, vooral door wijkagenten en jeugdagenten. De teamleiding maakt daar ook een selectie uit de dia’s die ze aangeleverd krijgen. In Gelderland-Midden wordt de briefing niet gemaakt met invloed van het DIK, maar door het UCK (Unit Coördinatie Knooppunt). En in Noord- Oost Gelderland draagt een informatieverwerker zorg voor het samenstellen van de dia’s van de briefing van de robuuste basisteams. De informatieverwerkers maken ook de dia’s.

“De dia’s die te maken hebben met operationele zaken, die worden door de informatieverwerkers gedaan die op de basisteams zitten.”(Informatiecoördinator uit Noord- Oost-Gelderland)

De opdrachten worden uitgezet door de leidinggevende van de dag en soms zijn de opdrachten gekoppeld aan de dia’s in de briefing. In Gelderland-Zuid worden de IGP-opdrachten uitgezet door de werkverdeler. De IGP-IGP-opdrachten worden gemaakt door de werkverdelers, de wijkagenten of soms door het team zelf. In IJsselland komen de IGP-opdrachten niet voor in de briefing, maar daar werken ze met een mappensysteem. Tijdens de briefing worden de IGP-opdrachten door de leidinggevende uitgegeven. In de debriefing wordt er teruggekoppeld of de opdrachten uitgevoerd zijn. In Gelderland-Midden worden de IGP-opdrachten uitgegeven en uitgevoerd tijdens de dienst.

“De werkverdeler maakt de IGP-opdrachten, zet deze uit en controleert of de IGP opdrachten uitgevoerd zijn.” (Teamchef uit Gelderland-Zuid).

“IGP-opdrachten komen niet zozeer voor in de briefing, maar wij werken met een mappensysteem. Tijdens de briefing worden de IGP-opdrachten dan uitgezet.” (Teamchef uit IJsselland).

“Er worden IGP-opdrachten uitgezet, maar mondjesmaat.” (Informatiecoördinator uit Twente)

Wat betreft de kwaliteit van de briefing, wordt er in de interviews door bijna alle teamchefs gezegd dat er nog verbetering zit in de briefing.

“Er zit nog wel eens wat verschil in kwaliteit, maar soms is er ook weinig om over te briefen.” (Teamchef uit IJsselland)

“Wij zijn nog zoekende naar wat een goede briefing is en wat het meeste effect heeft in een briefing, maar daar zijn we nog niet uit.” (Teamchef uit Gelderland-Zuid)

“In Twente zijn ze opzoek naar een teamchef die de briefing uitvoert zoals de briefing bedoeld is, dit heeft te maken met operationeel leiderschap.” (Teamchef uit Twente) “Teamchef uit Noord- Oost- Gelderland geeft aan dat hij veel informatie krijgt van de informatieverwerker, maar dat hij zelf nog een operationele slag moet maken.” (Informatiecoördinator uit Noord-Oost-Gelderland)

Conclusie: aansturing van de basisteams

Op basis van de verzamelde informatie uit de documenten van de politie en de uitspraken van de respondenten, kan er een volledig antwoord geformuleerd worden op de deelvraag:

‘Hoe zijn de voormalige DIK’s ingericht en hoe functioneren zij, (wat zijn hun producten en hoe ziet de bedrijfsvoering eruit en hoe is de aansturing van de basisteams)?’

De DIK’s zijn ingericht als informatieknooppunten ter ondersteuning van de robuuste basisteams en zijn onderdeel van de DRIO. De DIK’s ondersteunen de basisteams bij het gebruik, de interpretatie, de advisering en de ondersteuning van de vraagarticulatie van veiligheidsproducten. Daarnaast wordt verwacht dat de medewerkers van de DIK’s de inhoud voor de briefingen van de robuuste basisteams leveren, dat ze analyses maken van de lokale veiligheidsproblemen en dat ze préweegdocumenten maken. De bedrijfsvoering van de DIK’s is te herkennen aan de verbondenheid met ieder sturingsniveau, waarbij de chef van het DIK het eerste aanspreekpunt is voor de districtsleiding. De operationele specialisten A volgen daarna en et cetera. De chef van het DIK is eindverantwoordelijke. Hoe de aansturing van de basisteams eruit ziet, is in deze paragraaf naar voren gekomen. Bij elk district blijkt dat de diensten van in ieder geval de noodhulp gestart worden met een briefing. De leidinggevenden van het team verzorgen de briefing, dat wordt door drie teamchefs benoemd. Daarbij wordt er door twee van de vijf teamchefs gezegd dat er ook ruimte moet zijn voor andere collega’s om de briefing te geven. De briefing is een sturingsmoment voor de basisteams. De briefing bevat uiteindelijk ongeveer tien dia’s, nadat er een selectie gemaakt is uit ongeveer 30 à 40 dia’s. Deze selectie wordt gemaakt door de teamleiding. Er blijken verschillen te bestaan in waar de informatie voor de dia’s vandaan komt. In sommige districten (in IJsselland en in Noord-Oost-Gelderland) wordt de inhoud van de briefingen gemaakt door de TIMers en de informatieverwerkers. In andere districten worden dia’s door verschillende collega’s aangeleverd, door of het UCK, het DIK, de wijkagenten of jeugdagenten uit het team of de overige collega’s. In elk district blijken ze tevreden te zijn met de structuur van de briefingen,die ook de kwaliteit van de briefingen bevorderd, maar er wordt ervaren dat de kwaliteit van de briefing nog verbeterd kan worden. Daarnaast worden er IGP opdrachten uitgedeeld tijdens de briefingen, door de leidinggevenden. De IGP opdrachten worden gemaakt door de wijkagenten, de werkverdelers of af en toe door het team zelf. In IJsselland komen de IGP opdrachten niet voor in de briefing, maar daar werken zij met een mappensysteem waar de IGP opdrachten uitgehaald worden.