• No results found

Het gebouw dat in Weverslo bij de schans wordt gebouwd zal meerdere functies krijgen.

Schaapskooi, mogelijkheden tot recreatie en verblijf en een informatie-, expositie-, vergader- en opslagruimte.

Tekening: Collectie Stichting Loobeek.

De ontwikkeling van het deelproject Weverslose Schaapskooi is nog in de ontwerpfase. Dat vindt enerzijds zijn oorzaak in het feit dat de groep bestuurders beperkt is en men gekozen heeft de andere, eenvoudiger te realiseren delen eerst aan te pakken. Daarnaast verwacht zij met de schans en de molen sneller zichtbare resultaten te boeken, die het geheel in een stroomversnelling kunnen brengen.

19

Voor het te realiseren gebouw wordt gedacht aan een centrale middenruimte die, al naar gelang de wensen van de dag, flexibel kan worden ingericht. Wat betreft de voorzieningen wordt gedacht aan een koffiecorner (keuken, zitruimte, sanitair), een verkoopplek voor lokale producten, een kantine voor medewerkers en vrijwilligers, ruimte voor presentatie, educatie, workshops en tentoonstellingen, ruimte voor opslag van materialen en gereedschappen, een lammerstal voor de schapen en kantoorruimte op zolder.

Verder is op het voorterrein van de schans voldoende ruimte voorzien voor parkeergelegenheid, oplaadpunten voor fietsen met ondersteuning, een terras, een grasveld voor buitenactiviteiten en grasland ten behoeve van de schaapskudde.

Om het gebouw te kunnen realiseren is het terrein inmiddels een meter opgehoogd met reeds aanwezige gronden.

De verschillende locaties worden voor zover mogelijk goed toegankelijk gemaakt voor kinderen en mensen met een beperking. Ook zullen de drie projecten aangesloten worden op het fiets- en wandelknooppuntennetwerk. Wandelpaden in het beekdal verbinden de Weverslose Schans met de Weverslose Volmolen en de Weverslose Schaapskooi. Inmiddels is het ruwe grondwerk gereed en begint de verdere inrichting van het terrein gestalte te krijgen.

20

5. Investeringen

De stichting gaat er van uit dat de investeringskosten geheel worden gedekt door:

a. Subsidies van overheden, zoals gemeente en provincie, en semioverheden en stichtingen zoals Molenstichting Limburg.

b. Fondsen die specifiek geïnteresseerd zijn in burgerprojecten zoals de stichting die ontwikkelt.

Denk hierbij b.v. aan het VSB-fonds, het Rabo Coöperatiefonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Stichting DOEN (met name voor de Weverslose Schaapskooi) enzovoort.

c. Grote bedrijven en de middenstand in Venray. De stichting denkt dan niet enkel aan sponsorgelden maar ook aan materialen en diensten van deze bedrijven die de stichting kan inzetten in de investerings- en beheerfase.

d. En natuurlijk de inbreng van al haar gewaardeerde vrijwilligers uit de regio Noord-Limburg en specifiek uit de gemeente Venray. Uit globale berekeningen blijkt dat ongeveer een vierde deel van de bouwkosten dan wel de investeringskosten bestaan uit mensuren. In deze berekening is het uitgangspunt dat alle uren van het bestuur, het gehele bouwmanagement en de vakmensen hierin zijn opgenomen.

De Stichting Loobeek verwacht een zeer aanzienlijk deel van het werk uit te voeren met vakkundige vrijwilligers uit de directe omgeving. Voor de noodzakelijke aankoop van materialen en specialistische werkzaamheden worden bedrijven uit de regio actief benadert. De stichting hoopt dat zij aanzienlijke kortingen zal krijgen. Een groot deel van het bedrag aan investeringen zal beschikbaar moeten komen door subsidies van overheden en van fondsen die onze projecten aantrekkelijk vinden.

De opstelling van alle ramingen gaat uit van bedragen zoals een externe aannemer deze zou rekenen bij een aanbesteding tegen bindende bedragen. Het prijspeil is januari 2019.

In deze berekeningen zijn alle kosten opgenomen voor aankopen, machinekosten, onder-aanneming en arbeidslonen. Alle bedragen zijn exclusief BTW. De kosten voor de aanleg van nutsvoorzieningen zijn hierin niet opgenomen omdat we de kosten nog niet kennen en omdat deze investeringen een eerste taak en verantwoordelijkheid van de overheid zijn.

Er is reeds flink geïnvesteerd in planontwikkeling, bouwtekeningen en begeleiding en in daadwerkelijke uitvoering van onderdelen. Het ruwe grondwerk van de schans is gereed, het terrein is ingezaaid en wordt onderhouden, er staat een eenvoudige schapenschuilplaats, er is een hek en een half verharde toegangsweg, en een website is in de lucht. Verder zijn er slechts bescheiden overheadkosten, omdat de bestuurders niet declareren.

Stichting Loobeek zal bij alle relevante fondsen, bedrijven en burgers actieve wervingsacties opstarten. De KNHM zal ons ook hierbij ondersteunen.

Toezeggingen uit fondsen:

Momenteel zijn er nog geen toezeggingen. De werving gaat binnenkort van start.

De eerste gesprekken hebben plaats gevonden met Provincie Limburg en Gemeente Venray.

Zie voor een gedetailleerd beeld van de kosten de bijlagen B en C.

21 INVESTERINGSPLAN

Aanleg en afbouw Weverslose Schans € 335.822

Aanleg en afbouw Weverslose Volmolen € 455.028

Aanleg en afbouw Weverslose Schaapskooi

Totaal investeringen € 790.850

Eigen bijdrage en inbreng van Stichting Loobeek A: Reeds ontvangen diensten en financiele middelen:

Ontvangen aan diensten en financiele middelen KNHM € 43.400 Ontvangen aan diensten en financiele middelen WL € 70.000

BankGiro Loterij Molenprijs 2018 € 5.500

Serviceclub Kiwanis Venray Schieëpersland € 20.000

Subtotaal A € 138.900

B: Reeds uitgevoerd voor eigen rekening

Aanleg grondwal en gracht € 52.500

Verplaatsen gronddepot € 10.000

D: Nog door Stichting te werven middelen

Uitbrengen 'schansrechten' € 12.500

Uitbrengen 'volrechten' € 12.500

Sponsoring door korting op materiaal, machines € 20.000

Werving bij fondsen € 70.000

Diverse andere wervingsacties, crowdfunding € 12.500

Subtotaal D € 127.500

Totaal eigen inbreng (gerealiseerd of nog te realiseren) € 431.844

Benodigde bijdrage via gemeente en provincie € 359.006

22

6. Exploitatie

De stichting heeft haar doelstellingen met betrekking tot de ontwikkeling van de drie recreatieve projecten in het Loobeekdal in de voorgaande hoofdstukken beschreven.

Beheer en Onderhoud

Ook in deze fase zal de stichting haar verantwoordelijkheid nemen en zich maximaal en optimaal inzetten voor een goed en degelijk beheer en onderhoud. Het gebruikmaken van ‘handjes’ zal het hoofdbestanddeel uitmaken van het kostenplaatje. Afhankelijk van de verdienmogelijkheden zal de stichting gedeeltelijk of geheel afhankelijk zijn van overheden en derden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan materialen en gereedschap.

Voor het maken van een sluitende exploitatiebegroting is het noodzakelijk een goed beeld te hebben van de jaarlijkse kosten van het beheer en het onderhoud. Ook is het opportuun een goed inzicht te krijgen in de mogelijke verdienmodellen. Een beperkt marketingplan zal onderdeel van de aanpak zijn.

Verdienmodellen

De stichting is ervan overtuigd dat een groot deel van de samenleving zeer geïnteresseerd is in oude landschappelijke en historische objecten, die het totaalbeeld van de omgeving versterken. Er bestaat veel belangstelling voor actieve, recreatieve tijdsbesteding door het bezoeken van deze objecten.

Voor de volmolen ziet de stichting mogelijkheden cursussen te geven in het vollen van schapenwol tot vilt. Er zijn voorbeelden te over van actieve kunstenaars die nieuwe kledingstukken en versierselen maken van vilt. Het geven van cursussen/workshops ‘voltechniek’ staat al snel in de steigers.

Voor de schans ziet de stichting ruime mogelijkheden zoals het organiseren van lezingen en excursies. Ook het organiseren van evenementen (of verhuur) binnen de omwalling wordt als profijtelijk ingeschat. Een jaarlijks ‘re-enactment’ van dreigende rondtrekkende bendes zal tot de mogelijkheden behoren: de historische poort naar recreatief Noord-Limburg!

Inkomsten worden daarnaast verkregen uit de verkoop van zogenaamde schansrechten, zoals die vroeger werden uitgegeven. Bij dreiging had men het recht de bescherming van een schans te genieten. Deze vorm van financiële ondersteuning verwacht de stichting nadrukkelijk te krijgen van gewone burgers uit de omgeving die sympathie hebben voor de schans.

Samenwerking

De Stichting Loobeek zoekt samenwerking met diverse organisaties zoals bijvoorbeeld het Historisch Platform Venray (HPV). Het HPV is een samenwerkingsverband van nagenoeg alle organisaties op het gebied van streekgeschiedenis, de volkscultuur en de cultuurhistorie binnen de gemeente Venray.

De stichting zoekt ook samenwerking met het basis- en voortgezet onderwijs. Het project kan een betekenisvolle rol spelen in de opvoeding en het leerproces als het gaat om de vraag ‘Wie zijn we en waar komen we vandaan?’.

Er wordt ook nadrukkelijk samenwerking gezocht met diverse toeristisch-recreatieve organisaties en bedrijven in de nabije en iets wijdere omgeving.

Zodra duidelijk is wanneer de afbouw van de schans en de verwezenlijking van de volmolen (de Schaapkooi komt later) nagenoeg gereed is kan een concrete exploitatiebegroting opgesteld worden.

23

7. Planning

Het Loobeekdal is heringericht: de beek meandert weer. Deze herinrichting is in opdracht van het Waterschap Limburg tot stand gebracht in de loop van 2014 tot 2017. Het natuurbeheer is in handen van Staatsbosbeheer gekomen. De uitvoering van het project van Stichting Loobeek is gestart tijdens de herinrichting van de Loobeek.

2013: de locaties zijn vastgesteld.

2014: de herinrichting van de Loobeek gaat van start.

2015: op het schansterrein is een zanddepot, besmet met knolcyperus.

2016: de conceptbouwtekeningen voor schans, molen en schaapskooi worden goedgekeurd.

2017: het grondwerk voor de schans wordt uitgevoerd.

2018: de schans wordt ingezaaid, een hek geplaatst en een stal voor de schapen gebouwd.

De schans wordt een icoon in de NPS-serie 80 jaren oorlog.

2019: verdere inrichting van de schans met het schildwachthuisje, de bijenstal, de brug en de ingangspartij. Fondsenwerving wordt uitgevoerd. Bekendheid van de schans wordt uitgebouwd.

2019: de volmolen wordt gebouwd, ingericht en geëxploiteerd.

2021: bij voldoende fondsen wordt de schaapskooi gebouwd, ingericht en geëxploiteerd.

2022: volledige exploitatie van project en alle deelprojecten.

24 Biezenvenneke 13, 5801 HN Venray Telefoon: 06-206 077 37 IBAN: NL08 RABO 0174 3625 52

4. Projectgegevens

a. Naam: ‘De Historische Poort naar recreatief Noord-Limburg.’

b. Locatie: Brongebied Loobeek, Merselo-Weverslo in de gemeente Venray.

c. Kadastraal nrs. X en x Theo, invullen d. Gebied: tussen Zandstraat en Weverslo.

e. Doelstelling: inrichten van een toeristische attractie door de bouw van een boerenschans, een volmolen en een ontmoetingscentrum. Zie hoofdstuk 2

f. Uitgangspunten: recreatie, educatie, natuurbehoud, sociale cohesie, leefbaarheid en duurzaamheid.

g. Doelgroep: lokale en regionale bevolking, recreanten, mensen met een afstand tot de samenleving.

h. Startdatum: het project is in ontwikkeling vanaf 2012.

i. Geplande einddatum: wat betreft de gebouwen in 2024, daarna exploitatie.

5. Aanbesteding

a. De aanbesteding gebeurt, voor zover uitvoering in eigen beheer niet mogelijk is, op basis van uitnodiging en offerte.

b. Leveringen in de vorm van (bouw)materialen worden niet aanbesteed.

c. Aanbesteding van diensten is niet aan de orde.

6. Vergunningen e.d.

a. De vereiste vergunningen zijn inmiddels verleend.

b. De gronden zijn in erfpacht beschikbaar gesteld door Staatsbosbeheer.

7. Financiën

a. De stichting wordt aangemerkt als ondernemer voor de omzetbelasting en kan btw verrekenen.

b. Overzicht van de projectbegroting: zie hoofdstuk 5 (investeringen) en voor specificaties de bijlagen B en C.

25