• No results found

De stichting wil haar doelstellingen combineren met een duurzame exploitatie. Er zullen activiteiten georganiseerd worden die passen binnen dat uitgangspunt. De meeste activiteiten komen tegemoet aan meerdere doelstellingen. Dezelfde aspecten als in hoofdstuk 2 Doelstellingen en visie komen aan de orde, maar vanuit deze invalshoek beschreven.

1. Recreatie

Op de locatie zullen verschillende mogelijkheden tot vrijetijdsbesteding aangeboden worden. Te denken valt aan:

• Kleine horeca (een hapje en een drankje)

• Rustpunt/steunpunt toeristische- en recreatieve routes en wandeltochten

• Stille evenementen zoals lammetjesdag, demonstratie schapen drijven, demonstratie schapenscheren, handboogwedstrijden, ‘landleven’-braderie, wandelen met de herder enzovoort.

• Kindervakantiewerkactiviteiten

• Kleine openluchttheatervoorstellingen

• Schaatsgracht in de winter (al zal dat met deze klimaatverandering niet meevallen!)

• Sterrenkijken (de locatie is de plek met de minste lichtvervuiling in de verre omgeving)

• Verkooppunt streekproducten

• Workshops spinnen, weven, vilten in de volmolen

• Gebruik van de volmolen door textielkunstenaars

• Activiteiten zoals middeleeuwse markten, highlandgames en re-enactment

• Groeps- en bedrijfsuitjes

• Zomerkamp, scouting / verkennerij in relatie met natuurbeheer

• Arrangementen in samenwerking met diverse campings, musea en hotels in de regio

De in de omgeving aanwezige recreatieve routes sluiten goed aan bij de historische en de landschappelijke elementen. In dit kader wordt in 2019 onder meer een nieuwe fietsroute ontwikkeld, die historische plaatsen binnen het thema Oorlog en Vrede verbindt. Dat sluit goed aan bij het thema van de boerenschans. Als voorbeeld van deze plaatsen zijn de Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn, de Britse militaire begraafplaatsen in Overloon en Venray, het slagveld in de omgeving van de Loobeek, het Oorlogsmuseum in Overloon en de verdedigingslinie langs het Defensiekanaal met zijn kazematten te noemen. Daarnaast zullen andere bezienswaardige plekken in de omgeving in deze route opgenomen worden, zoals de molen in Merselo met zijn graanveldjes en groentetuin, het historische centrum van Venray en het Odapark.

De Weverslose Volmolen is opgenomen in de Molenfietsroute. Deze route voert langs diverse locaties in de gemeente Venray waar ooit een watermolen of een windmolen stond en natuurlijk ook langs de vijf molens die nog in bedrijf zijn.

Verder wil de Stichting Loobeek gaan samenwerken met verschillende andere organisaties om samen het toerisme te stimuleren. Zie hiervoor het overzicht van samenwerkingspartners in bijlage D.

30

In mei 2018 is de schapenschuilplaats geplaatst en in gebruik genomen.

Foto: Collectie Stichting Loobeek.

2. Educatie

De kennisoverdracht richt zich op het zichtbaar maken van het verleden en de natuur in dit deel van het Loobeekdal. Schoolexcursies, waarbij verschillende historische elementen aan bod komen, kunnen gecombineerd worden met aandacht voor natuuraspecten. De Stichting Loobeek wil hierbij samenwerken met basis- en middelbare scholen uit de regio, de imkervereniging, (de vleermuizenwerkgroep van) het IVN en Staatsbosbeheer.

De praktijkschool in Venray en het Citaverdecollege in Horst zullen worden benaderd met de vraag of er leerlingen in aanmerking komen voor een zinvolle stageplek voor de werkzaamheden binnen het project. In de groensector en in de bouw is het moeilijk om vooral op niveau 1 en 2 stageplaatsen te vinden. Met goede begeleiding vanuit school en de aanwezige deskundigheid van vrijwilligers en de gecontracteerde uitvoerders, kan het project ook in de realiseringsfase fungeren als leerlingenwerkplaats en/of voorzien in een aantal stageplekken. Een dergelijke stageplek is extra waardevol, omdat jongeren behalve opleidingsvaardigheden ontwikkelen ook kennismaken met de andere aspecten van het project.

De Schaapskooi gaat een informatiecentrum herbergen waarin de bezoeker kan kennismaken met de historie van dit Peelgebied in het algemeen, en de schapenteelt en -handel, de schans en de volmolen in het bijzonder. Een raamwerk daarvoor is uitgewerkt. De presentatie zal hedendaags vormgegeven worden. Een aantal museale voorwerpen wacht in een opslag op de uitstalling.

3. Natuurbehoud

Het zand voor de bouw van de boerenschans is uit de onmiddellijke omgeving gekomen. Zowel in de gracht als op de wallen en in het moeras ontstaan nieuwe biotopen voor tal van organismen. In een van de wallen zal een vleermuisbunker worden gerealiseerd volgens een ontwerp van de provincie Limburg.

31

Het plan voor een vleermuisbunker in een van de wallen van de schans.

Tekening: Collectie Provincie Limburg.

Binnen de boerenschans komt een bijenstal en er worden mogelijkheden voor de al aanwezige ijsvogel gecreëerd om te broeden. Verder zullen er vogelkijkplekken worden gerealiseerd. Buiten tegen een rondeel komt een natuurwaarneempost in de vorm van een schildwachthuisje.

De herinrichting van het Loobeekdal door Waterschap Limburg vergroot de natuur- en belevingswaarde van het gebied op een enorme wijze. Het ecologisch verantwoorde nieuwe gebruik van het beekdal, waaronder het vrijhouden van de gronden nabij de beekloop van bebouwing en gewassen en de inrichting van het gebied met houtopstanden, sluit aan bij het natuurlijke watersysteem en de biologische ontwikkelingen in het gebied.

Onderdelen van het project van de Stichting Loobeek zullen ook een bijdrage aan deze variatie leveren. Hierbij is te denken aan de begroeiing en de inrichting van de boerenschans, maar ook aan de begrazing van het gebied door schapen. Daarnaast bieden de onderdelen ruimte voor beleving van deze natuur, zoals een uitzichttoren naast de boerenschans, wandelingen met de herder, wandelroutes en speurtochten door het gebied.

Een kleine kudde schapen zal het binnen- en buitenterrein begrazen. De uitkijktoren die boven de wallen uitsteekt zorgt ervoor dat de vorm van de schans, het moeras en het natuurgebied goed zijn te overzien. Een wandelparcours tussen de schans en de molen maakt een bezoek nog aantrekkelijker.

Plannen voor flora- en fauna-activiteiten

- Workshops natuuronderhoud en teambuildingsactiviteiten

- Bijenhouderij, natuurpad, vaktechnische informatie schapenhouderij - Het opleiden van geïnteresseerden tot natuurgids

- Vogels spotten - Vleermuisbunker - Natuurwaarneempost - Fotosafari

32

Hobby-fotografen vinden volop inspiratie in het Loobeekdal. Deze opname van een waterjuffer is er een voorbeeld van.

Foto: Collectie Frank Smedts.

4. Leefbaarheid

De Stichting Loobeek met haar werkgroepen steunt zowel bij de realisatie van het project, als bij de exploitatie op vrijwilligers uit Merselo, Venray en de regio. Zij verwacht die gaande het groeien van het project verder te werven.

Burgers voor burgers

Vanuit de (landelijke) overheid is steeds minder geld beschikbaar voor zorg voor ouderen en bestrijding van eenzaamheid. Steeds vaker wordt een beroep gedaan op mantelzorgers en de directe omgeving. Merselo heeft al vaker laten zien dat het dorp zijn rol met betrekking tot de eigen verantwoordelijkheid serieus neemt en zal ook in De Schaapskooi een ontmoetingsplek voor ouderen en alleenstaanden creëren. In overleg met onder andere de KBO en de Dorpsraad zal gekeken worden naar passende activiteiten en/of andere vormen van zinvolle dagbesteding.

De unieke locatie in de natuur biedt zo een lokaal ontmoetingspunt voor dorpsbewoners van Merselo, de regio en voor alle anderen die hier hun dagbesteding vinden of gewoon geïnteresseerd zijn. Iedereen is welkom!

5. Duurzaamheid

De plannen worden uitgevoerd binnen de uitgangspunten van de ecologische hoofdstructuur. De drie bouwwerken zullen zo veel mogelijk een passend geheel vormen met het landschap. Er wordt waar mogelijk gebouwd met toepassing van milieuvriendelijke materialen. De energie voor de molen zal via het waterrad en/of een kleine turbine worden opgewekt en het benodigde water wordt via handpompen uit de ondergrond opgepompt. Er worden composttoiletten geïnstalleerd en het afvalwater zal via een rietbed en een helofytenfilter gereinigd en gezuiverd terugvloeien in het gebied. De verwarming krijgt zijn energie uit zonnepanelen en van snoeihout uit de omgeving.

De Schaapskooi zal, ook al is de ligging relatief afgelegen, niet kunnen functioneren zonder aansluiting op de openbare nutsvoorzieningen.

Zoals eerder beschreven, zal het onderhoud van de gebouwen en het natuurgebied door vrijwilligers worden verricht. Dit zal onder supervisie van ervaringsdeskundigen gebeuren om de duurzaamheid te waarborgen.

33

De stichting grijpt alle mogelijkheden aan om haar plannen aan het publiek te presenteren. Foto: Collectie Stichting Loobeek

Project Projectleider Omschrijving Stavaza Tijdspad Begroting Boerenschans Wim van

Osch

Oprichting van een kopie van een

authentieke boerenschans zoals die in de vroege middeleeuwen in onze streek voorkwamen om bewoners te beschermen tegen aanvallen van rondtrekkende

Realiseren van een volmolen aan de Loobeek aan de Zandstraat met een

historisch verantwoord volwerktuig en rad.

Bouw volop Schaapskooi Theo Zegers Realisatie van een historische schaapskooi

die in de late middeleeuwen veel

voorkwamen in onze regio. Bood plaats aan schapen die op de heide graasden.

2022-2023 Nog geen funding Te verwachten kosten ca € 300.000 Parkeerplaats Theo Zegers Betreft parkeerplaats bij de Weverslose

Schans. Bedoeld voor bezoekers aan de schans, maar ook als vertrekpunt voor fietsers en wandelaars.

Theo Zegers Aanleg van wandelroute tussen Handrik, Weverslo en Zandstraat. Verbinding van Volmolen met Schans. Diverse wandelingen langs o.a. de Loobeek zijn dan mogelijk. Het Leerpad is bedoeld als educatieproject om te laten zien wat er in het Loobeekdal te beleven en te zien is (planten en dieren)

In

Bewegwijzering Bestuur Algemene bewegwijzering (‘ANWB-borden’) In

voorbereiding

2021 Funding via

HPV-subsidie (€ 750) en eigen

middelen.

Schuilhut Theo Zegers Een eenvoudige slechtweer-schuilhut bij het bankje aan het wandelpad tussen Handrik en Weverslo die wandelaars beschutting biedt bij noodweer.

Bestuur De wandelpaden en grondwal van de schans maaien. Het waterschap maait het

wandelpad langs de Loobeek 2x per jaar in juni en september echter dat is

onvoldoende om aantrekkelijk voor wandelaars en bezoekers te blijven.

Extra maaibeurten

Bestuur Activiteiten en evenementen die

georganiseerd kunnen worden in o.a. de Schans en de Volmolen. Gedacht moet worden aan re-enactment voorstellingen, natuurwandelingen met gids, viltcursussen

In

voorbereiding

Vanaf 2021 Funding moet worden opgestart en is afhankelijk van de activiteit

Aan het bestuur van de Stichting Loobeek Biezevenneke 13

5801 HN Venray

Datum 14 december 2020 Behandeld door Henk Loonen

Ons kenmerk Datum uw brief

Pagina 1 van 2 Uw kenmerk

Onderwerp Eenmalige bijdrage Natuurontwikkeling

Ruimtelijke ontwikkeling Raadhuisstraat 1

Postbus 500, 5800 AM Venray Telefoon (0478) 52 33 33 Telefax (0478) 52 32 22 E-mail gemeente@venray.nl Internet www.venray.nl KvK-nummer 14132389

IBAN NL20 BNGH 028 5028 383 (belastingen) IBAN NL11 BNGH 028 5008 757 (algemeen) BIC BNGHNL2G

Geachte bestuur,

Aanleiding

De stuurgroep Maasgaard, bestaande uit vertegenwoordigers van de Provincie Limburg,

Waterschap Peel en Maasvallei, de gemeente Horst aan de Maas en de gemeente Venray heeft op 12 februari 2020 besloten vanuit natuurontwikkeling een eenmalige financiële bijdrage van maximaal 30% van de totale werkelijke kosten, tot een maximum van € 100.000,--, beschikbaar te stellen voor de realisatie van de Weverslose Schans. Omdat Maasgaard geen juridische entiteit is, heeft het college van B&W besloten dit bedrag als incidentele subsidie aan uw stichting te verlenen met inachtneming van de Algemene Subsidieverordening Venray (ASV).

Besluit samenwerkende organisaties

Uw organisatie heeft stappen gezet in het stroomgebied van de Loobeek te Merselo een integrale ontwikkeling te realiseren gericht op cultuurhistorie, natuur en recreatie en toerisme. Een overzicht van de projecten van uw stichting is als bijlage bij deze beschikking gevoegd.

Evaluatie en verantwoording

Wij verwachten van uw organisatie een evaluatie en een inhoudelijke en financiële verantwoording van de inzet van deze incidentele subsidie na afloop van het project.

We wensen u veel succes met de realisering van uw initiatief.

Bezwaar

Bent u het met dit besluit niet eens, dan kunt u hiertegen bezwaar maken.

Dit kan via www.venray.nl/bezwaarschrift-indienen. Daarvoor heeft u uw elektronische

handtekening (DigiD) nodig. Ook kunt u schriftelijk bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift stuurt u naar burgemeester en wethouders van Venray, Postbus 500, 5800 AM Venray.

Datum 21 januari 2019 Ons kenmerk

Pagina 2 van 2

In het bezwaarschrift schrijft u tegen welk besluit u bezwaar maakt en waarom u het niet eens bent met ons besluit. Denkt u eraan dat u het bezwaarschrift ondertekent en dat u uw naam en adres vermeldt. U heeft zes weken om het bezwaarschrift in te dienen. De uiterste datum is zes weken na de datum waarop wij het besluit verzonden. Als u bezwaar maakt, treedt het besluit toch in werking. Alleen als er spoedeisende belangen zijn die dat nodig maken, kunt u bij de rechter om een tijdelijke maatregel vragen. Dat heet een voorlopige voorziening. Alle informatie hierover kunt u krijgen via de griffie van de rechtbank Limburg, Postbus 950, 6040 AZ Roermond.

Hoogachtend,

Het college van burgemeester en wethouders van Venray,

, burgemeester ,secretaris

Oplegnotitie voor Stuurgroep Maasgaard Bijlage 6a

Bijeenkomst: Stuurgroep Maasgaard 12 februari 2020 Agendapunt: 4

Onderwerp: Verder ontwikkelen van de recreatieve poort Loobeekdal

Status van het onderwerp: informatief besluitvormend

Doelstelling en reden agendering:

De ontwikkeling van de recreatieve poort Loobeekdal overstijgt het project Loobeekdal dat een onderdeel vormt van het uitvoeringsprogramma Maasgaard. Naast een hoge mate van eigen werkzaamheden en fondswerving zoekt de Stichting Loobeek nog aanvullende gelden voor de financiering van de Weverslose Volmolen en Schans.

Voorgestelde conclusies/beslispunten:

1. In te stemmen met de constatering dat de ontwikkeling van de recreatieve poort Loobeekdal het project Loobeekdal overstijgt;

2. De ontwikkeling van de recreatieve poort Loobeekdal toevoegen aan het Uitvoeringsprogramma Maasgaard en te agenderen voor de eerst volgende midterm;

3. Aan de Stuurgroep wordt een bijdrage gevraagd van € 100.000,- aan het project Weverslose Schans

Info: (zie ook bijlage: Stichting Loobeek Projectplan voorjaar 2019)

Binnen de visie Maasgaard vormt het Loobeekdal één van de ‘sporten’ van de ladder, echter de financiering is buiten de budgettering van het uitvoeringsprogramma gelaten omdat er reeds afspraken over zijn gemaakt.

Binnen het project Loobeekdal is ingezet op het toevoegen van interessante toeristisch-recreatieve initiatieven zoals de Rooyse Schans, een schaapskooi en een volmolen. Daarnaast streeft de

Stichting er naar om (op termijn) een Schaapskooi als ontmoetings-en informatiecentrum te realiseren nabij de Weverslose Schans. Deze initiatieven worden door de Stichting Loobeek gerealiseerd en zijn ook gericht op de lokale leefbaarheid. In de visie Maasgaard heeft dit de aanduiding van recreatieve poort gekregen (zie afbeelding)

.

Bij het inrichtingsplan Loobeekdal (2010) is de versterking van recreatie en toerisme vooral gekoppeld aan recreatieve routes (aanleg routes, infoborden, bankjes) waarbij de aanleg onderdeel is van de herinrichting van het dal. Voor landschap en cultuurhistorie is een bedrag van 224.000,-- geraamd voor landschapselementen, landgoed en herstel cultuurhistorische elementen. Voor het herstel van cultuurhistorische elementen, waar de schans en volmolen worden genoemd, is een bedrag van € 8.000,-- geraamd. Bij de kredietraming van het inrichtingsplan Loobeekdal waren de plannen en kosten van de (toen nog op te richten) Stichting Loobeek niet bekend.

De planvorming en fondswerving door de Stichting Loobeek zijn in de loop der jaren verder uitgewerkt en regelmatig vastgelegd in een projectplan. Het meest recente projectplan ‘De historische poort naar recreatief Noord-Limburg’ is van het voorjaar 2019 en als bijlage toegevoegd.

Vanaf het begin stonden de projecten Schans en Volmolen centraal. De kosten zijn geraamd op € 790.850,--.

Voor de financiering heeft de Stichting Loobeek vanaf het begin ingezet op fondswerving en de inzet van eigen werkzaamheden. Inmiddels is op verschillende momenten subsidie ontvangen van diverse organisaties. Zij heeft inmiddels € 138.900,-- ontvangen en verwacht nog € 127.500,-- te werven.

Hiermee bedraagt de financiële dekking vanuit fondswerving 35%. Een verdere bijdrage vanuit een overheidsorgaan zal als aanjager/vliegwiel fungeren om deze fondswerving kansrijk(er) te maken.

Aangezien de Stichting werkt met een grote groep vrijwilligers is het mogelijk om samen met de inzet van aantal bedrijven 21% van de kosten te financieren door zelfwerkzaamheden.

Daarmee resteert er nog een benodigde bijdrage van € 359.006,-- oftewel 45%.

De stichting Loobeek is tegelijkertijd met het werven van gelden begonnen met de uitvoering omdat er tijdens de uitvoering van het project Loobeekdal kansen ontstonden om werk met werk te maken. Bij de inrichting van het beekdal is ruimte voor het project vrij gemaakt en is er rekening gehouden met de inrichtingseisen.

Daarnaast draagt het Waterschap Limburg en gemeente Venray separaat bij aan de realisatie van met name de Volmolen. Inmiddels is de Weverslose Schans (met grond uit depot) en daarin enkele inrichtingselementen gereed, waarbij onlangs nog een bijenstal is gerealiseerd. Voor de Weverslose Volmolen is inmiddels de omgevingsvergunning beschikbaar en zijn onderdelen van de molen gereed (gebruik stormhout van wegbeplantingen). Gevolg is dat er nu, op het moment dat zij een verzoek indienen bij de stuurgroep Maasgaard, reeds verschillende werkzaamheden afgerond zijn. Met name de werkzaamheden rondom de Schans geven invulling aan de natuur en recreatieve doelstellingen van het project Loobeek en visie Maasgaard.

De Schans en de Volmolen zijn de fysieke dragers om de toeristisch-recreatieve en educatieve ontwikkelingen mogelijk te maken. De afwerking van de Schans en omgeving, om haar aantrekkelijk te maken voor recreatieve doelstellingen en het realiseren van de natuurwaarden, is na de

grondwerkzaamheden nog volop gaande. Wandelpaden en enkele infoborden zijn gereed. Er is een leerpad Loobeek in ontwikkeling met op ca 30 punten informatieve en educatieve borden voorzien van QR-kodes. Onderhoud van wandelroutes in de omgeving wordt door vrijwilligers van de Stichting uitgevoerd in samenwerking met Toeristisch Recreatief Platform.

De Volmolen (uniek in West-Europa!) dient ook als trekker voor toerisme en ligt in het natuurgebied langs de Loobeek. Op het terrein komt een natuurlijke waterreiniging middels een helofytenvijver. De Volmolen kan dienen als startplaats voor excursies, plaats voor workshops op gebied van natuur en recreatie en krijgt daarmee straks een educatieve functie.

De Stichting vraagt aan Maasgaard een bijdrage om bouw en afbouw van de Schans mogelijk te maken zodat het behalen en invullen van genoemde doelstellingen optimaal mogelijk is. Dit

projectonderdeel past, nog meer dan het onderdeel Volmolen, binnen de beleidsdoelen van de visie Maasgaard.

De kosten voor de Weverslose Schans is totaal € 335.822.

Hiervan is reeds € 111.645 (33% kosten) ingezet: aanleg wal/gracht + verplaatsen gronddepot + bouw schapenschuilhut + zelfwerkzaamheden schans . Van het resterend bedrag € 224.117,-- wordt een bijdrage gevraagd van € 100.000,--.

Onderwerp is reeds besproken met:

werkgroep Maasgaard

Financiële en/of formatieve consequenties:

Zoals de andere projecten zal ook dit project worden meegenomen in de eerst volgende midterm.

Eventuele vervolgprocedure:

Nadere bespreking over de hoogte van de bijdrage Maasgaard in relatie tot de eigen bijdrage.

Concept verslag Stuurgroep Maasgaard 12 februari 2020

Aanwezig

Bestuurders: Eric Beurskens, gemeente Horst aan de Maas; Jan Loonen gemeente Venray ; Arnold Jansen, Waterschap Limburg; Hubert Mackus (vz), provincie Limburg

Ambtelijke ondersteuning: Martijn Schraven hoofdprojectleider Maasgaard (Waterschap Limburg), Jos Kniest (gemeente Venray), Marieke Burger, secretaris (provincie Limburg).

Verhinderd:; Francois Hesen (gemeente Horst aan de Maas), Roger Paulussen (provincie Limburg),

Verslag op basis van Agenda:

1. Opening en mededelingen

2. Verslag Stuurgroep 28 november 2019

Geen opmerkingen over het verslag en deze wordt vastgesteld.

3. Financieel overzicht 2019 4de kwartaal Bijlage 2 Projecten in uitvoering blijven binnen toegekende budget.

Belangrijk voor deze Stuurgroep is de vaststelling van de vrijvallende

Middelen van € 288.624,- zoals in laatste kolom van eerste tabel aangegeven.

De risicoreservering voor Castenraysevennen en Grote Molenbeek blijven staan.

Stuurgroep stelt Financieel overzicht 2019 4de kwartaal conform bovenstaande vast.

4. Doelrealisatie en investering in nieuwe projecten Bijlage 3 , 4. 5a en b ,6, 7 Reservebudget Maasgaard betreft € 288.000,- (bijlage 3, tabel 4)

De 4 onderstaande projecten worden aan de Stuurgroep ter beoordeling voor een bijdrage uit het reservebudget voorgedragen. Het budget wordt door de 4 projecen met € 100.000,- overvraagd. Onderdeel van de beoordeling is

- conform het standpunt van de Stuurgroep op 28 november – de verdeling over de doelen.

Een toelichting op de voorgestelde ‘nieuwe’ projecten volgt

- Aanleg fiets- en wandelpad Griendtsveen- Helenaveen Voorstel aanleg ontbrekend fietspad ter hoogte van bajonetbocht direct langs Helenaveenseweg (optie 3). Aan de SG wordt een

bijdrage van € 73.300,- gevraagd. Gemeente wil vóór het broedseizoen beginnen zodat fietspad voor de zomer gereed is.

- Smakterbroek/ Op de Bus-Smakt Dit project heeft doelbereik Water en Landbouw en ondersteunt

N2000-gebied. Aan de SG wordt een bijdrage van € 100.000,- gevraagd.

Provincie Brabant verwerft de lage gronden en zet deze om in natuur. Om de lage grond in Limburg voor (extensieve) landbouw te kunnen behouden en N2000 gebied

Boshuizerbergen te ondersteunen, zijn maatregelen nodig. Op deze grond zit veeboer met huiskavel waar potentie is voor natuurinclusieve landbouw. Gesprek zal worden

Boshuizerbergen te ondersteunen, zijn maatregelen nodig. Op deze grond zit veeboer met huiskavel waar potentie is voor natuurinclusieve landbouw. Gesprek zal worden