• No results found

D ELPHI ONDERZOEK Expertinterview hondenprofessionals

360 graden feedback formulier

T ABEL 25 O VERIGE ANTWOORDEN

V. D ELPHI ONDERZOEK Expertinterview hondenprofessionals

Eerste ronde

Bedankt dat u deel wilt nemen aan dit onderzoek. U kunt per vraag uw mening/visie invullen onder de vraagstelling.

1. Algemeen: basiskennis hondeneigenaren

De hondenbezitter in Nederland heeft een bepaalde basiskennis over zijn/haar hond en honden in het algemeen. Wat beschouwt u als ‘de basis’ voor een hondeneigenaar om adequaat hondeneigenaar te kunnen zijn?

Minimale basis, die een hondeneigenaar moet bezitten:

- de standaard ras-eigenschappen beschreven door Raad van Beheer

- bewust zijn van het feit dat het opvoeden van een pup veel tijd en energie kost.

- geduld

- geld

Kunnen lezen en uitleggen van lichaamstaal en kennis van leerprocessen.

Kennis over de hondenetiquette, lezen van hondentaal, kennis van eigen ras of kruising van rassen om te weten waar de hond behoefte heeft, globale kennis van hoe een hond leert.

Weten wie je hond is, hoe deze reageert. Weten wat de hond nodig heeft en hoe je als eigenaar hierin kunt helpen. Dus een stukje communicatie en lichaamstaal. En ontdekken welke behoefte de hond nodig heeft.

2. Uw klanten: verwachtingen die de hondenprofessional van de hondeneigenaar heeft

Door het uitoefenen van uw vak als gedragstherapeut en/of instructeur, krijgt u met veel verschillende hondeneigenaren te maken. Als iemand gebruik wil maken van uw diensten komt deze persoon binnen met een bepaald kennisniveau over honden. Voldoet dit kennisniveau over algemeen aan uw verwachting die u hebt van een hondeneigenaar, zoals genoemd in vraag 1? Of is het kennisniveau hoger of lager dan verwacht?

Het kennisniveau is in het algemeen lager. Keer op keer krijg ik te horen dat een pup opvoeden heel veel tijd kost en niet gemakkelijk is. Vooral het consequent zijn schiet er bij in. De hondeneigenaar heeft altijd moeite met het bijten en het zindelijk maken / zijn. Ze zijn slecht voorbereid.

Vaak veel lager

Lager

Over het algemeen is dit lager dan verwacht. Veel eigenaren hebben soms wel maar vaak niet bewust nagedacht over de keuze van een hond. We zien nog veel impulsaankopen of mensen die nog in de gedachten van hun oude hond leven en dus nog veel al bezig zijn met wat ze de hond allemaal willen leren. Trainen is dan bekender dan opvoeden en begeleiden.

3. Oorzaak: gevolgen onkunde

a. Als een hondeneigenaar niet de juiste kennis bezit of kennis ontoereikend is, kan dit gevolgen hebben voor de hond en de eigenaar. Bijvoorbeeld dat de hond onnodig veel stress ervaart en/of verkeerd begrepen wordt. Wat is volgens u de grootste oorzaak van onkunde onder hondeneigenaren?

De hondeneigenaar krijgt van iedereen advies en daardoor ziet hij door de bomen het bos niet meer. Een andere oorzaak is het tijdperk waarin we leven. We leven in een stressvol en jachtig leven. Alles moet snel. Als laatste denk ik dat iedereen denkt dat je een hond moet hebben. Zonder hond is een gezin niet compleet.

Te weinig geschoolde instructeurs op hondenscholen.

Drempel om op puppycursus te gaan bij eigenaar en dan vervolgens teleurstelling over de geboden stof.

Impulsaankopen en gebrekkige kennis van gedrag bij de instanties die eigenaren zouden moeten voorlichten: fokkers, dierenartsen en instructeurs op hondenscholen en –verenigingen.

Niet de rust willen nemen om dit te begrijpen. Maar ook teveel aan kennis dat wordt aangeboden waardoor het lastig is om de juiste informatie te onthouden.

b. Wat zou hier verandering in kunnen brengen?

Van te voren advies inwinnen. Reclame maken via de dierenbescherming. Reclamespotjes

Beter geïnstrueerde/opgeleide/ gediplomeerde instructeurs en niet langer goedwillende vrijwilligers. Nu is het vaak zo dat iemand gaat lesgeven omdat hij/zij het zelf zo leuk deed met de eigen pup/hond.

Professionalisering van de hondenbranche; niet alleen maar “erbij” maar gedegen eisen aan stellen. Eisen aan bijscholing en zelfregulering van de branche.

Minder invloed van buitenaf. Als eigenaren meer durven vertrouwen op eigen gevoel en minder beïnvloedbaar zijn vanuit de omgeving.

4. Verwachtingen die de hondenprofessional heeft van hondenscholen/collega’s

a. Omdat de klant een bepaald kennisniveau moet hebben, zal dit ook aangeboden moeten worden. Wat verwacht u dat een collega-hondenprofessional aan een hondeneigenaar leert om op een juiste manier met zijn/haar hond om te gaan?

- De hond leren lezen, goed kijken naar de hond en evt stress signalen herkennen

- Dat hij leert hoe een hondeneigenaar op een positieve manier de grenzen van de hond aangeeft

- Adviezen geven en niet alleen trucjes zoals zit

Kennis van leerprocessen en vooral van veranderingsprocessen. Want daar zit de kneep: om gedrag van een hond te veranderen moet een eigenaar/hele gezin veranderen. Dat lukt al in een normale mensentherapie heel moeizaam. Dus dat vraagt veel begeleiding en ondersteuning. En uitleg.

Leerprincipes, hondentaal, hondenetiquette, kennis over oorsprong van de hond, basisbehoeftes van de hond

Eigenlijk vind ik het niet zo belangrijk te weten wat een collega aan een eigenaar wil leren. Ik vind het zelf niet meer dan normaal dat kennis moet worden opgedaan en up to date moet worden gehouden. Echter wat voor mij belangrijk is, kan best voor een collega met een andere achtergrond totaal niet belangrijk zijn. Op zich ook niet erg. Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende professionals.

b. Wat voor eigenschappen heeft een hondenprofessional nodig om de benodigde kennis voor een hondeneigenaar over te kunnen brengen?

- Zelf kennis van honden hebben

- Je eigen beperkingen kennen. Accepteren dat je niet alles weet

- Samenwerken met andere hondenprofessionals voor bv extra advies

- Didactische vaardigheden

- Geduld

Verstand van gedrag van mensen, hun motivaties. Verstand van de verschillende karakterkenmerken van mensen en daarop actief kunnen inspelen. Bv Een gedreven mens heeft een totaal andere benadering nodig dan een elitair. Is men zich niet bewust van dat verschil en speelt men daar niet op in, dan stagneert de informatiestroom en raakt eigenaar gedemotiveerd. Bovenal moet hij/zij van mensen houden en oprecht geïnteresseerd zijn in mensen.

Empathisch vermogen (niet de eigenaar veroordelen!), didactiek, geduld, analytisch vermogen (naast de basiskennis die je over moet brengen natuurlijk ;))

Mensenkennis, geduld, enthousiasme, goede communicatie skills en kennis van zaken

Tweede ronde

Bedankt dat u deel wilt nemen aan dit onderzoek. U krijgt opnieuw de vraagstellingen te zien. Dit keer krijgt u ook een samenvatting/voeging van de gegeven antwoorden. Deze kunt u doorlezen en vervolgens uw oordeel over uitspreken.

1. Algemeen: basiskennis hondeneigenaren

De hondenbezitter in Nederland heeft een bepaalde basiskennis over zijn/haar hond en honden in het algemeen. Wat beschouwt u als ‘de basis’ voor een hondeneigenaar om adequaat hondeneigenaar te kunnen zijn?

Gegeven antwoorden:

1) Standaard ras-eigenschappen beschreven door de Raad van Beheer; 2) Bewust zijn van het feit dat opvoeden van een pup veel tijd en energie kost; 3) Geduld;

4) Geld;

5) Lezen en uitleggen van de lichaamstaal van de hond; 6) Kennis van leerprocessen;

7) Kennis over de hondenetiquette;

8) Kunnen ontdekken welke behoeftes de hond nodig heeft

Bent u het met elk punt eens? Geef hier onder aan met welke punten u het oneens bent. Licht uw antwoord toe. Tevens kunt u aanvullingen op deze lijst geven:

Punt 1. Alhoewel het raadzaam is de raseigenschappen van je ras te kennen zijn er gelukkig veel kruisingen. Hierbij is het lastig de juiste eigenschappen te achterhalen. En naar mijn idee is een goede hondeneigenaar ras onafhankelijk.

Punt 4. Natuurlijk moet een eigenaar kunnen inspelen op onvoorziene uitgaven wat niet iedereen altijd lukt maar denk dat of iemand wel of geen geld heeft los staat van of een eigenaar goed is.

Ja, eens met elk punt

Punt 4: Geld vind ik nogal overtrokken in dit verband. Ken genoeg mensen met heel klein inkomen die prima voor hun hond kunnen zorgen. En als er echt problemen zijn doen dierenartsen ook wel wat aan tarief of aan afbetalingsregeling.

Punt 1: Denk dat kennis van raseigenschappen niet echt veel doet aan het kiezen van een bepaald type hond. Mensen vallen voor uiterlijk, veel meer dan voor karaktereigenschappen. Men kiest met hart meer dan met verstand. Gelukkig, met hart gekozen honden kunnen meer potjes breken dan met verstand gekozen honden. Als de laatste niet voldoen aan de taak waarvoor ze gekozen zijn, worden ze makkelijker weggedaan.

Punt 1. Ik denk dat deze ras-eigenschappen achterhaald zijn. Ik vind ze soms te positief waardoor