• No results found

4. RESULTATEN

4.3 Correlatieanalyses

Om beter te kunnen begrijpen waar de betrokkenheid van de uitzendkrachten door wordt beïnvloed zijn correlatieanalyses uitgevoerd. In het theoretisch kader zijn verschillende variabelen vastgesteld die invloed uitoefenen op de betrokkenheid van de uitzendkrachten bij het uitzendbureau enerzijds en de opdrachtgever anderzijds. Deze invloedsvariabelen zijn schematisch weergegeven in figuur 1 (zie paragraaf 2).

In de volgende uiteenzetting zijn de verschillende variabelen uit figuur 1 inzichtelijk gemaakt met de daarbij behorende invloed die zij uitoefenen op de betrokkenheid van de uitzendkrachten bij het uitzendbureau enerzijds en de opdrachtgever anderzijds.

4.3.1 Demografische kenmerken van de uitzendkracht: correlaties

De demografische kenmerken van uitzendkrachten zijn in dit onderzoek gemeten aan de hand van de volgende vijf kenmerken: leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, burgerlijke staat en kostwinnerschap. De invloed van deze variabelen op de betrokkenheid van de uitzendkrachten bij het uitzendbureau enerzijds en de opdrachtgever anderzijds is inzichtelijk gemaakt in tabel 3.

TABEL 3

Inter-correlaties tussen demografische kenmerken van uitzendkrachten en betrokkenheid bij uitzendbureau en opdrachtgever

Variabele Aantal α 1 2

Items

1. Betrokkenheid bij uitzendbureau 3 .73 -

2. Betrokkenheid bij opdrachtgever 3 .73 .14* -

3. Geslacht 1 .09 .03

4. Leeftijd 1 .12 .11

5. Opleidingsniveau 1 -.17** -.09

6. Burgerlijke staat 1 .03 -.17**

7. Kostwinner 1 .02 .02

Legenda: α = Cronbach’s Alpha, M = gemiddelde, Noot: ** p <0.01 tweezijdig, * p <0.05 tweezijdig.

Uit tabel 3 wordt duidelijk dat opleidingsniveau negatief correleert met de betrokkenheid van de uitzendkrachten bij het uitzendbureau.

Betrokkenheid bij de opdrachtgever

De betrokkenheid van uitzendkrachten bij de opdrachtgever wordt negatief beïnvloed door burgerlijke staat.

4.3.2 Kenmerken van de uitzendkracht met betrekking tot uitzendwerk: correlaties

De kenmerken van de uitzendkracht met betrekking tot uitzendwerk zijn gemeten aan de hand van verschillende variabelen welke zijn onderverdeeld in vier categorieën. Dit zijn de volgende vier categorieën: kenmerken die betrekking hebben op de relatie van de uitzendkracht met het uitzendbureau, kenmerken die betrekking hebben op de relatie die de uitzendkracht heeft met de opdrachtgever, de motivatie van de uitzendkracht om voor uitzendwerk te kiezen en het selectieproces van het uitzendbureau. In tabel 5 is de invloed van deze vier categorieën en de daarbij behorende variabelen op de betrokkenheid van de uitzendkrachten bij het uitzendbureau enerzijds en de opdrachtgever anderzijds uiteengezet.

TABEL 4

Inter-corerlaties tussen kenmerken van de uitzendkracht met betrekking tot uitzendwerk en betrokkenheid bij uitzendbureau en opdrachtgever

Variabele Aantal α 1 2

items

1. Betrokkenheid bij uitzendbureau 3 0.73 -

2. Betrokkenheid bij opdrachtgever 3 0.73 .14* -

3 Uitzendbureau

3.1 Inschrijving bij aantal uitzendbureaus 1 .09 -.12 3.2 Periode werkzaam voor uitzendbureau 1 .12* -.04 3.3 Aantal vervulde opdrachten voor uitzendbureau 1 .17** -.09

4. Opdrachtgever

4.1 Duur van opdracht 1 .06 -.08 4.2 Opleidingsniveau opdracht 1 -.06 .12 4.3 Bekendheid met opdrachtgever 1 .09 -.06 4.4 Bereidheid om opdracht af te maken 1 .07 .50**

5. Motivatie uitzendwerk

5.1 Vrijwilligheid: maar liever vast werk 1 -.12* .28** 5.2 Vrijwilligheid: kan geen vast werk vinden 1 .01 .00 5.3 Exploratiemogelijkheid 2 0.68 .33** -.06 5.4 Combinatiemogelijkheid 2 0.68 .03 -.30**

6. Selectieproces uitzendbureau

6.1 Selectieproces uitzendbureau: vrijwilligheid 1 .04 .12 6.2 Selectieproces uitzendbureau: openbaarheid 1 .28** .11 6.3 Selectieproces uitzendbureau: afhankelijkheid 1 -.30** -.07 Legenda: α = Cronbach’s alpha, Noot: ** p <0.01 tweezijdig, * p <0.05 tweezijdig.

Betrokkenheid bij het uitzendbureau

Uit tabel 4 wordt duidelijk dat de betrokkenheid van uitzendkrachten bij het uitzendbureau positief wordt beïnvloed door de volgende kenmerken: de exploratiemogelijkheden die uitzendwerk biedt, de openbaarheid om voor uitzendwerk te kiezen, het aantal opdrachten dat de uitzendkracht reeds heeft vervuld voor het uitzendbureau en de periode dat de uitzendkracht werkzaam is voor het uitzendbureau.

De betrokkenheid van uitzendkrachten bij het uitzendbureau wordt negatief beïnvloed door de afhankelijkheid van het uitzendbureau en doordat men liever vast werk wil hebben.

Betrokkenheid bij de opdrachtgever

De betrokkenheid van uitzendkrachten bij de opdrachtgever wordt door andere kenmerken van uitzendwerk beïnvloed. De betrokkenheid van uitzendkrachten bij de opdrachtgever wordt namelijk positief beïnvloed door de bereidheid om de opdracht af te maken en omdat men liever vast werk zou willen hebben.

De betrokkenheid van uitzendkrachten bij de opdrachtgever wordt negatief beïnvloed door de mogelijkheid om uitzendwerk te kunnen combineren.

4.3.3 Organisatiekenmerken van de opdrachtgever: correlaties

In hoeverre de organisatiekenmerken van de opdrachtgever van invloed zijn op betrokkenheid van uitzendkrachten bij het uitzendbureau enerzijds en de opdrachtgever anderzijds is in tabel 5 inzichtelijk gemaakt. De organisatiekenmerken van de opdrachtgever zijn gemeten aan de hand van vier kenmerken te weten: branche, informele werksfeer, aantal directe collega’s en de grootte van het bedrijf.

TABEL 5

Inter-correlaties tussen organisatiekenmerken van de opdrachtgever en betrokkenheid bij uitzendbureau en opdrachtgever

Aantal

Variabele items α 1 2

1. Betrokkenheid bij uitzendbureau 3 .73 -

2. Betrokkenheid bij opdrachtgever 3 .73 .14* -

3. Informele werksfeer 1 -.07 .15*

4. Aantal directe collega’s 1 -.03 .37** 6. Grootte van het bedrijf 1 -.03 -.02 Legenda: α = Cronbach’s Alpha, Noot: ** p <0.01 tweezijdig, * p <0.05 tweezijdig.

Betrokkenheid bij de opdrachtgever

Uit tabel 5 wordt duidelijk dat het aantal collega’s waar uitzendkrachten direct mee samenwerken en een informele werksfeer van positieve invloed zijn op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij de opdrachtgever.

Met behulp van one-way ANOVA is voor branche onderzocht of de gemiddelde scores van betrokkenheid bij de opdrachtgever tussen de verschillende branches van elkaar verschillen. Dit is niet het geval. De F-waarde is 1.335 (p .21). De gemiddelde betrokkenheidscores van uitzendkrachten bij de opdrachtgever zijn in de verschillende branches zijn aan elkaar gelijk.

Betrokkenheid bij uitzendbureau

Uit tabel 5 wordt duidelijk dat de organisatiekenmerken van de opdrachtgever niet van invloed zijn op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij het uitzendbureau.

Met behulp van one-way ANOVA is ook in relatie tot het uitzendbureau onderzocht of gemiddelde scores van betrokkenheid bij het uitzendbureau tussen de verschillende branches van elkaar verschillen. Ook dit is niet het geval. De F-waarde is 1.262 (p .25). De gemiddelde betrokkenheidscores van uitzendkrachten bij het uitzendbureau zijn in de verschillende branches aan elkaar gelijk.

4.3.4 Karaktereigenschappen van de uitzendkracht: correlaties

Of het karakter van de uitzendkrachten van invloed is op betrokkenheid van uitzendkrachten bij het uitzendbureau enerzijds en de opdrachtgever anderzijds is ook onderzocht. De karaktereigenschappen van de uitzendkracht zijn in dit onderzoek gemeten aan de hand van arbeidsethos en wederzijdse verwachtingen. De wederzijdse verwachtingen van uitzendkrachten zijn gemeten op vier niveaus te weten: de opvattingen van de uitzendkracht over werknemersverplichtingen richting het uitzendbureau, de opvattingen van de uitzendkracht over werknemersverplichtingen richting opdrachtgever, de opvattingen van de uitzendkracht over de werkgeversverplichtingen van het uitzendbureau en opvattingen van de uitzendkracht over de werkgeversverplichtingen van de opdrachtgever. De invloed van deze variabelen op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij het uitzendbureau enerzijds en de opdrachtgever anderzijds is inzichtelijk gemaakt in tabel 6.

TABEL 6

Inter-correlaties van karaktereigenschappen van de uitzendkracht en betrokkenheid bij uitzendbureau en opdrachtgever

Variable Aantal α 1 2

items

1. Betrokkenheid bij uitzendbureau 3 .73 -

2. Betrokkenheid bij opdrachtgever 3 .73 .14* -

3. Arbeidsethos 3 .63 .15* .08

4. Wederzijdse verwachtingen:

4.1 Opvattingen over werknemersverplichtingen richting uitzendbureau 4 .72 .40** .22* 4.2 Opvattingen over werknemers verplichtingen richting opdrachtgever 4 .68 .03 .46** 4.3 Opvattingen over werkgeversverplichtingen van uitzendbureau 4 .80 .19** .12 4.4 Opvattingen over werkgeversverplichtingen van opdrachtgever 4 .80 .00 .24* Legenda: α = Cronbach’s Alpha, M = gemiddelde. Noot: ** p <0.01 tweezijdig, * p <0.05 tweezijdig.

Betrokkenheid bij het uitzendbureau

Uit tabel 6 wordt duidelijk dat de betrokkenheid van uitzendkrachten bij het uitzendbureau positief wordt beïnvloed door de opvattingen over de werknemersverplichtingen richting het uitzendbureau; naarmate de uitzendkrachten een meer relationeel psychologisch contract hebben ten opzichte van het uitzendbureau dan is dit van positieve invloed op de betrokkenheid bij het uitzendbureau.

De opvattingen over de werkgeversverplichtingen van het uitzendbureau is ook van positieve invloed op de betrokkenheid van de uitzendkrachten bij het uitzendbureau; naarmate de uitzendkrachten meer relationeel psychologische verwachtingen hebben van het uitzendbureau dan is dit van positieve invloed op de betrokkenheid van de uitzendkrachten bij het uitzendbureau.

Tenslotte is ook arbeidsethos van positieve invloed op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij het uitzendbureau; als uitzendkrachten over het algemeen graag willen werken dan is dit van positieve invloed op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij het uitzendbureau.

Betrokkenheid bij de opdrachtgever

In relatie tot de opdrachtgever blijkt uit tabel 6 dat de betrokkenheid van uitzendkrachten bij de opdrachtgever positief wordt beïnvloed door de opvattingen over de

werknemersverplichtingen richting de opdrachtgever; naarmate uitzendkrachten een meer

relationeel psychologisch contract hebben ten opzichte van de opdrachtgever dan is dit van positieve invloed op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij de opdrachtgever.

Opvallend is dat ook de opvattingen over werknemersverplichtingen richting uitzendbureau van positieve invloed zijn op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij de opdrachtgever; naarmate uitzendkrachten een meer relationeel psychologisch contract hebben ten opzichte van het uitzendbureau dan is dit ook van positieve invloed op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij de opdrachtgever.

Opvattingen over werkgeversverplichtingen van de opdrachtgever zijn tenslotte ook van positieve invloed op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij de opdrachtgever; naarmate uitzendkrachten meer relationeel psychologische verwachtingen hebben van de opdrachtgever dan is dit van positieve invloed op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij de opdrachtgever.

4.3.5 Werkervaringen met het uitzendbureau: correlaties

De werkervaringen die uitzendkrachten hebben met het uitzendbureau en de invloed van deze werkervaringen op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij het uitzendbureau enerzijds en de opdrachtgever anderzijds is ook onderzocht.

De werkervaringen die uitzendkrachten hebben met het uitzendbureau zijn in dit onderzoek gemeten aan de hand van verschillende variabelen onderverdeeld in vier categorieën te weten: de mate van vervulling van het psychologisch contract door het uitzendbureau, met andere woorden: worden de opvattingen over de werkgeversverplichtingen van het uitzendbureau in de praktijk waar gemaakt? (zie tabel 7, opvattingen over werkgeversverplichtingen van uitzendbureau), ondersteuning door het uitzendbureau in de vorm van het bieden van hulp, het benutten van talent en zorgen om het welzijn, eerlijke behandeling door het uitzendbureau en belangrijk zijn voor het uitzendbureau in de vorm van belangrijk zijn in het algemeen, autonomie in het werk en competenties ontwikkelen.

De invloed van de werkervaringen die uitzendkrachten hebben met het uitzendbureau op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij het uitzendbureau enerzijds en opdrachtgever anderzijds is inzichtelijk gemaakt in tabel 7.

TABEL 7

Inter-correlaties tussen werkervaringen met het uitzendbureau en betrokkenheid bij uitzendbureau en opdrachtgever

Variabele Aantal α 1 2

items

1. Betrokkenheid bij uitzendbureau 3 .73 -

2. Betrokkenheid bij opdrachtgever 3 .73 .14** - 3. Vervulling psychologisch contract uitzendbureau 4 .80 .41** .20*

4. Ondersteuning

4.1 Ondersteuning: hulp bieden 1 .36** .09 4.2 Ondersteuning: benutten van talent 1 .34** .36** 4.3 Ondersteuning: zorgen om welzijn 1 .17** .01

5. Eerlijke behandeling 3 .77 .29** .03

6. Belangrijk zijn

6.1 Belangrijk zijn: belangrijk zijn 1 .35** .09

6.2 Belangrijk zijn: autonomie in het werk 1 .22** .13* 6.3 Belangrijk zijn: competenties ontwikkelen 1 .39** .22** Legenda: α = Cronbach’s Alpha, Noot: ** p <0.01 tweezijdig, * p <0.05 tweezijdig.

Betrokkenheid bij het uitzendbureau

Uit tabel 7 wordt duidelijk dat de alle onderzochte werkervaringen die uitzendkrachten hebben met het uitzendbureau van positieve invloed op zijn de betrokkenheid van uitzendkrachten bij het uitzendbureau.

Betrokkenheid bij de opdrachtgever

Opvallend is dat de betrokkenheid van uitzendkrachten bij de opdrachtgever op bepaalde punten ook positief wordt beïnvloed door werkervaringen die uitzendkrachten hebben met het uitzendbureau; de werkervaringen die de uitzendkrachten hebben met het uitzendbureau werken als het ware door op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij de opdrachtgever. Het gaat om de volgende werkervaringen die uitzendkrachten hebben met het uitzendbureau; het benutten van talent door het uitzendbureau, het ontwikkelen van eigen competenties voor het uitzendbureau, de vervulling van het psychologisch contract door het uitzendbureau en het krijgen van autonomie in het werk door het uitzendbureau.

4.3.6 Werkervaringen met de opdrachtgever: correlaties

De werkervaringen die uitzendkrachten hebben met de opdrachtgever en de invloed van deze werkervaringen op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij het uitzendbureau enerzijds en de opdrachtgever anderzijds is ook onderzocht.

De werkervaringen die uitzendkrachten hebben met de opdrachtgever zijn gemeten aan de hand van dezelfde items als de werkervaringen die de uitzendkrachten hebben met het uitzendbureau. In de enquête zijn dezelfde vragen met betrekking tot werkervaringen aan de uitzendkrachten voorgelegd maar dan in relatie tot de opdrachtgever.

De invloed van de werkervaringen die uitzendkrachten hebben met de opdrachtgever op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij het uitzendbureau enerzijds en de opdrachtgever anderzijds is inzichtelijk gemaakt in tabel 8.

TABEL 8

Inter-correlaties tussen werkervaringen met de opdrachtgever en betrokkenheid bij opdrachtgever en uitzendbureau

Variabele Aantal α 1 2

Items

1. Betrokkenheid bij uitzendbureau 3 .73 -

2. Betrokkenheid bij opdrachtgever 3 .73 .14** - 3. Vervulling psychologisch contract opdrachtgever 4 .84 .07 .51**

4. Ondersteuning:

4.1 Ondersteuning: hulp bieden 1 .11 .38** 4.2 Ondersteuning: benutten van talent 1 .14* .54** 4.3 Ondersteuning: zorgen om welzijn 1 .18** .15*

5. Eerlijke behandeling 3 .77 .04 .35**

6. Belangrijk zijn

6.1 Belangrijk zijn: belangrijk zijn 1 .03 .31**

6.2 Belangrijk zijn: autonomie 1 -.02 .41**

6.3 Belangrijk zijn: competenties ontwikkelen 1 .06 .47** Legenda: α = Cronbach’s Alpha, Noot: ** p <0.01 tweezijdig, * p <0.05 tweezijdig.

Betrokkenheid bij de opdrachtgever

Net als bij de werkervaringen die uitzendkrachten hebben met het uitzendbureau kan geconcludeerd worden dat alle werkervaringen die uitzendkrachten hebben met de opdrachtgever van positieve invloed zijn op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij de opdrachtgever.

Betrokkenheid bij het uitzendbureau

Opvallend is dat ook de betrokkenheid van uitzendkrachten bij het uitzendbureau op bepaalde punten positief wordt beïnvloed door de werkervaringen die uitzendkrachten hebben met de opdrachtgever; bepaalde werkervaringen die uitzendkrachten hebben met de opdrachtgever werken als het ware door op de betrokkenheid van uitzendkrachten bij het uitzendbureau. Het gaat om de volgende twee werkervaringen die uitzendkrachten hebben met de opdrachtgever: zorgen om welzijn door de opdrachtgever en het benutten van talent door de opdrachtgever. Het zijn factoren die te maken hebben met ondersteuning door de opdrachtgever.