• No results found

Dit tweede deel regelt de procedure die betrekking heeft op de uitvoering van de opdracht.

Voor zover er niet van afgeweken wordt, is het koninklijk besluit van 26 september 1996 en latere wijzigingen tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken van toepassing, alsmede de bepalingen van de bijlage bij dit koninklijk besluit betreffende de algemene aannemingsvoorwaarden, en latere wijzigingen.

II.1 Leidend ambtenaar

De leiding over de uitvoering van de werken zal gebeuren door de leidend ambtenaar:

Naam: de heer Peter Aernoudts

Adres: Technisch uitvoerende dienst, 't Walletje 50 te 8300 Knokke-Heist Telefoon: 050 630 230

Fax: 050 630 249

E-mail: peter.aernoudts@knokke-heist.be

II.2 Borgtocht

Volgende borgtocht wordt gevraagd: 5 % van het oorspronkelijk bedrag van de opdracht (excl.

btw), afgerond naar het hogere tiental.

De borgtocht wordt volledig vrijgegeven na de oplevering.

De borgtocht moet gesteld worden binnen 30 kalenderdagen volgend op de dag van de sluiting van de opdracht bij aangetekend schrijven. Het bewijs van borgstelling moet verstuurd worden aan het adres van de aanbestedende overheid.

Ingeval van verzuim van borgstelling kan gehandeld worden overeenkomstig de mogelijkheden vermeld in artikel 6 § 1-2 van de algemene aannemingsvoorwaarden.

De aannemer stuurt het verzoek tot vrijgave van de borgtocht naar de aanbestedende overheid.

II.3 Prijsherzieningen

De herziening van de prijs van de aanneming, om rekening te houden met de schommelingen van de lonen, de sociale lasten en verzekeringen is van toepassing.

De prijsherziening zal maandelijks geschieden.

De prijsherziening wordt berekend met volgende formule:

p = P(0,6 * s/S + 0,1 * i/I + 0,1 * f/F + 0,2) Hierin is:

P = het bedrag van de staat - B.T.W. exclusief

S = het gemiddelde uurloon van kracht in de kalendermaand die de datum voor het openen van de inschrijvingen voorafgaat.

s = het gemiddelde uurloon van kracht in de kalendermaand die de aanvangsdatum van de in de termijnbetaling beschouwde maandperiode voorafgaat.

I = indexcijfer van verbruik materialen en grondstoffen door het bouwbedrijf op de binnenlandse markt met betrekking tot de kalendermaand die de datum voor het openen van de inschrijvingen voorafgaat.

i = indexcijfer van verbruik materialen en grondstoffen door het bouwbedrijf op de binnenlandse

markt met betrekking tot de kalendermaand die de in de termijnbetaling beschouwde maandperiode voorafgaat.

F= prijs per liter gasolie voor voertuigen, zoals hij door de Minister van Economische Zaken werd vastgesteld , “onder petroleumprodukten voor voertuigen”, in de kalendermaand die de datum van de inschrijvingen 2 maanden voorafgaat.

f = idem als F doch in de kalendermaand die de in de termijnbetaling beschouwde maandperiode, 2 maanden vooraf gaat.

p = het nieuw gevonden bedrag door toepassing van de formule.

De verhouding s/S, i/I en f/F worden afgebroken na het vijfde decimaal waarbij dit vijfde cijfer afgerond wordt naar een hogere eenheid indien het zesde cijfer groter of gelijk is aan 5.

II.4 Uitvoeringstermijn

Termijn in maanden: 12

Voorziene begindatum van de werken: 1 januari 2013 Voorziene einddatum van de werken: 31 december 2013

Volgens artikel 17, § 2, 2° b van de wet van 24 december 1993, kan het opdrachtgevend bestuur, mits akkoord van de aannemer, de opdracht herhalen gedurende een periode van 3 jaar na de gunning van de oorspronkelijke opdracht.

II.5 Betalingstermijn

De betaling van de aan de aannemer verschuldigde sommen, geschiedt binnen de 60

kalenderdagen vanaf de dag waarop de aanbestedende overheid de verklaring van schuldvordering heeft ontvangen.

In geval van eindvereffening van de aanneming of van enige betaling, wordt deze termijn op 90 kalenderdagen gebracht.

betaling

De prijs van de opdracht wordt betaald telkens na het indienen van de vorderingstaten die

betrekking hebben op de diverse onderhoudsbeurten voor zover de aannemer voldaan heeft aan al zijn verplichtingen.

De aannemer dient dagelijks na het beëindigen van zijn dagtaak, de uitgevoerde werken van de voorbije dag gedetailleerd over te maken aan de dienst Onderhoud door middel van e-mail (peter.aernoudts@knokke-heist.be)

Bij niet-naleving zal deze werkdag als niet uitgevoerd beschouwd worden (en dus ook niet betaald worden).

Voor het deel A 6 dient afzonderlijke factuur en vorderingsstaat opgestuurd worden naar : Politiezone Damme / Knokke-Heist

Dienst Financiën Van Steenestraat 10 8300 Knokke-Heist

Voor het deel A 7 dient afzonderlijke factuur en vorderingsstaat opgestuurd worden naar : AGSO Knokke-Heist

Gemeentelijk Waterbedrijf Helmweg 23

8300 Knokke-Heist BTW: 0892.000.419

Deze werken zullen door het bestuur nagezien worden en (indien conform het lastenboek) voor akkoord teruggestuurd worden. Dan pas mogen deze werken in rekening gebracht worden door de aannemer.

II.6 Definitieve oplevering

Binnen de 15 kalenderdagen na het beëindigen van de opdracht wordt een proces-verbaal van definitieve oplevering opgesteld.

II.7 Controle en toezicht op de uitvoering

Het Bestuur of zijn afgevaardigde houden toezicht op de goede uitvoering van de opdracht en nemen de gepaste maatregelen om de opdracht te doen nakomen. Ze zijn gemachtigd om de kwaliteit en de kwantiteit als het materiaal te keuren opdat de opdracht volgens de voorwaarden in het bestek zou worden uitgevoerd.

II.8 Onderaannemers

Zonder toestemming van het Bestuur mag de aannemer noch geheel, noch gedeeltelijk de aanneming aan een derde overdragen. De aannemer is gehouden zelf de dienst te besturen. Het Bestuur acht zich door geen enkele rechtsband met die derden verbonden.

Het bestuur heeft evenwel recht te eisen dat de onderaannemers erkende aannemers zijn, voor het minst in verhouding tot het deel van de opdracht dat zij zullen uitvoeren, doch in elk geval blijven de aannemer alleen wat de uitvoering van de opdracht betreft, aansprakelijk ten opzichte van het Bestuur.

Uitgesloten natuurlijke rechtspersonen

Het is de aannemer verboden het geheel of een gedeelte van de uitvoering van de opdracht aan een uitgesloten aannemer of leverancier toe te vertrouwen, hem te laten deelnemen in de leiding van de onderneming of aan het toezicht op het geheel of een gedeelte van de opdracht.

Elke inbreuk op een van deze voorschriften kan de toepassing tot gevolg hebben van de maatregelen van ambtswege.

II.9 Tussenkomst van het hoog comité van toezicht

Volgens de bepalingen van het K.B. van 29.07.1970 (B.S. 18.09.1970) houdende organiek reglement van het Hoog Comité van Toezicht, is het Hoog Comité van Toezicht NIET bevoegd in verband met de geschillen die zouden voorkomen tussen Gemeentebesturen en particulieren waarmede zij een overeenkomst hebben gesloten.

II.10 Allerlei heffingen

Met uitzondering van de belasting over de toegevoegde waarde, vallen alle heffingen welke de opdracht belasten, voor rekening van de aannemer, die verondersteld worden te zijn begrepen in de aanbestedingsprijs.

II.11 Algemene maatregelen – verantwoordelijkheid van de aannemer

Gelijk welke schade resp. letsel die tijdens of ingevolge de uitvoering van de werken aan het openbaar domein, aan privé goederen of aan personen zou veroorzaakt zijn, is volledig ten laste van de aannemer.

De herstellingswerken (voortvloeiende uit eventuele schade) aan het openbaar domein, aan privé goederen, moeten door de aannemer aangevat worden binnen de 48 uur na de telefonische opdracht, die vervolgens per aangetekend schrijven zal bevestigd worden. Elke inbreuk op deze clausule zal aanleiding geven tot een éénmalige aftrek van 250 EURO en tot een aftrek van 13 EURO per dag vertraging. Bij verzuim houdt het Bestuur zich overigens het recht voor, herstelling en levering te laten uitvoeren op kosten, lasten en gevaar van de aanbieder, zonder verdere plichtplegingen.

Aldus is de aannemer alleen verantwoordelijk voor de schade of letsels door hem of door zijn aangestelde toegebracht. Hij gedraagt zich naar de arbeidsbescherming, enz... evenals naar de bepalingen van de collectieve overeenkomsten van de nationale, lokale en bedrijfsniveau.

Voor de bomen gebeurt de berekening van de schadevergoeding volgens de "Uniforme methode voor waardebepaling van straat-, laan- en parkbomen behorend tot het openbaar domein", zie type bestek 250

II.12 Personeel en veiligheidsmaatregelen

De door de aannemer gebezigde bedienden en werklieden moeten voldoende in aantal zijn en moeten, ieder in hun vak, de vereiste bekwaamheid bezitten om de regelmatige vooruitgang der werkzaamheden en de goede uitvoering der werken te waarborgen.

De aannemer dient onmiddellijk al diegenen te vervangen die hem door het Bestuur worden aangewezen als zijnde een gevaar voor de goede uitvoering, hetzij wegens hun onbekwaamheid of hun slechte wil, hetzij wegens hun algemeen bekend wangedrag.

Het personeel dat ingezet wordt op de openbare weg dient de wettelijke signalisatiekledij klasse 3 te dragen voorzien van het CE label. (EN 471)

Bij het werken op de openbare weg dient de aannemer de wettelijke signalisatie te plaatsen.

Bij tewerkstelling van jobstudenten dient rekening gehouden te worden met het KB van 3 mei 1999 en de desbetreffende verbodsbepalingen, en het snoeien en vellen van hoogstammige bomen.

De aannemer dient verder zijn personeel duidelijke instructies te geven over de risico‟s van de werken, de gebruikte machines, enz. Het bestuur heeft steeds het recht het personeel hierover te ondervragen of zij daadwerkelijk deze instructies hebben ontvangen. De aannemer is er dus aangehouden een risicoanalyse op te stellen.

Het Bestuur van zijn kant zal steeds, indien er gevaarlijke werkzaamheden op het desbetreffende te onderhouden terrein in uitvoering of gestart zullen worden, de aannemer hiervan steeds op de

hoogte brengen. Veder zal het Bestuur hen tevens wijzen op de gevaarlijke situaties of de risico‟s die er aanwezig zijn of kunnen optreden gedurende de werken.

II.13 Lonen en algemene arbeidsvoorwaarden

De aannemer zal voor zijn tewerkgesteld personeel alle wettelijke en contractuele verplichtingen naleven inzake lonen voorzien volgens de voorschriften van de paritaire commissie van de sector parken en tuinen en de overeengekomen collectieve arbeidsovereenkomsten.

De aannemer dient in regel te zijn met alle afhoudingen en betalingen voorzien door de fiscale en sociale wetten.

Hij dient zijn personeel te verzekeren tegen arbeidsongevallen, de wettelijke voorschriften in verband met arbeidsuren te respecteren, zijn personeel tijdig te betalen voor het gepresteerde werk. Indien de aannemer hieromtrent in gebreke mocht blijven, behoudt het Bestuur het recht om van rechtswege de afhoudingen te doen om de maandelijkse sommen na een aangetekend schrijven gericht aan de aannemer.

Het Bestuur behoudt zich eveneens het recht bepaalde personeelsleden te weigeren omwille van wangedrag, onbeleefdheden, dronkenschap, onvoldoende netheid of gelijk welke andere grondige reden.

De aannemer moet over voldoende personeel beschikken om zowel tijdens ziekte, verlof, klein verlet, enz... te kunnen voldoen aan de gestelde eisen van het bestek om de werken te kunnen uitvoeren binnen de gestelde termijn. Het Bestuur zal in geen geval hulp kunnen verlenen van welke aard ook.

II.14 Verzekering personeel en materiaal

De aannemer dient zowel voor zijn personeel als voor zijn materieel verzekerd te zijn tegenover derden overeenkomstig de wettelijke en contractuele verplichtingen.

De aannemer is volledig verantwoordelijk voor alle ongevallen die zich zowel voor, tijdens, als na de werken zouden kunnen voordoen.

Hij dient tevens verzekerd te zijn voor eventuele ongevallen die zich op de parken en pleinen zouden voordoen.